Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 520
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
Аз като гледам даже апартаментите докъм 2007-2008 година масово имат нормални по размер стаи. Кога е започнала модата на кутийките и защо, не знам...

# 91
Аз като гледам даже апартаментите докъм 2007-2008 година масово имат нормални по размер стаи. Кога е започнала модата на кутийките и защо, не знам...

Абсолютно е така.

# 92
Е, хората, до доказване на противното, имат един живот. И правят "компромис" да живеят в кутийки, защото иначе трябва да чакат някакъв друг живот, докато се промени мисленето.
А животът в кутийки не е патент само на България, давани са христоматийни примери за наистина кутийки в Париж и Ню Йорк, например. И много моля, нека да не се повтарят аргументите, че там качеството на живот било много по-високо, пък и можело да отидеш в много по-голямо, но нейде из предградията, дори и в непрестижните. То и тук можеш да купиш цяла голяма къща в провинцията, ама да пътуваш по 2 ч. в едната посока, за да стигнеш до работа в големия град. Така че и в България хората се съобразяват с доходите си и правят същия компромис, като хората в онзи богат и прелестен Запад.

# 93
Не можем да сравнявяме софия с др градове от зап европ. Това просто си го избикте от главата. Оставям на страна качеството на живот, но броя на жителите е в пъти повече.

Не съм съгласен че сега са по-големи жилищата. Преди стандарта беше 100кв, сега е 80-90. Спестява се от спални и кухня.
Иначе да, качеството е по-добро, но то е заради развитието на технологиите.
Размера не е до възможности а до желание и нагласа. Дали ще плащаш 10-15к отгоре за 10-15кв повече няма особено значени при 35 год кредит, който да отбележа преди 15 год беше макс 30г ако не се лъжа. Така че тези 5 год удължение би следвало да компенсират 15к отгоре, но уви не е така.

А баба ми е живяла в 60кв чисто с 5 деца, ама е имала двор. Сега времената са други.

# 94
Няма такова нещо като стандарт. Ако Гого говори за соц-а и неговите "стандарти", пак да напомня - сам човек или семейство от двама - едностаен (гарсониера - стая и кухня, средно 42-43 квадрата ЗП), трима души - семейство с 1 дете или семейство пенсионери и дете-ерген/мома - 2-стаен (стая, хол и кухня, средно 62 квадрата), 3-стаен (2 спални, хол и кухня) - семейство с 2 деца, квадратура - средно 82-85 квадрата ЗП. 4-стаен - семейство с 3 деца или семейство с 2 деца плюс родител/и - пенсионер/и, или един от всичките възрастни да е член на творчески съюз, да е достатъчно близък с ръководството на този съюз, за да му дадат бележка, че има нужда от кабинет/допълнително помещение за творческата дейност - квадратура - около 95 квадрата ЗП. И това не е била неписана практика, а си го имаше като условие в нормативната уредба като максимум. И разбира се, този максимум беше възможен, ако го има наличен, ако го няма - и семейство с 1 дете отиваха в гарсониера, или семейство с 2 деца - в 2-стаен (стая, хол и кухня), но с екстра - непреходен 2-стаен. Ако има.
Та тогава ограниченията бяха изкуствени - спуснати отгоре, защото двама работещи можеха спокойно да изплатят и 4-стаен, но или не им се полагаше или просто не стигаха до тях. Сега ограничението е естествено, финансово - можеш или не можеш да си позволиш по-голямо жилище. И пак е по-добре - имаш избор СС/НС, етаж, квартал, разпределение и т.н. Можеш сега да си купиш 2-стаен, пък след няколко години - по-голям, ако събереш пари (по-голяма заплата, наследство и т.н.). А тогава, при соц-а, дори да събереш пари, пак не можеше/беше забранено да си купиш второ жилище. И това е.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 06:43 от man_darin_ka

# 95
  • София
Допълвам, че апартамент с две спални и хол се полагаше на семейство с две деца, но само ако са разнополови. Ако са от един пол - стая и хол им стигат.
И да, не можеш да имаш повече от един градски имот. Rolling Eyes

# 96
Интересът към малки, функционални жилища е породен не само от навици и липса на избор, но и от забързания начин на живот. Един компактен апартамент не изисква много време и средства за почистване, поддръжане, отопление и т.н. Много по-малко разправии и повече време за почивка.
Въпреки че през последните години се повиши интересът към къщи в развити селски райони, близо до големи градове, този към малките жилища си остана.

Скрит текст:
Аз израснах в къща с 8 стаи и сума ти обслужващи помещения. От малка си мечтаех за малко, спретнато апартаментче, което се поддръжа лесно и бързо. Живеем в маломерен 3-ст., хол с бокс, 2 спални с 2 лоджии и ми е идеално.
В къща не бих се върнала.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 16:28 от Не се сърди, човече

# 97
Интересът към малки, функционални жилища е породен не само от навици и липса на избор, но и от забързания начин на живот. Един компактен апартамент не изисква много време и средства за почистване, поддръжане, отопление и т.н. Много по-малко разправии и повече време за почивка.
Въпреки че през последните години се повиши интересът към къщи в развити селски райони, близо до големи градове, този към малките жилища си остана.

Скрит текст:
Аз израснах в къща с 8 стаи и сума ти обслужващи помещения. От малка си мечтаех за малко, спретнато апартаментче, което се поддръжа лесно и бързо. Живеем маломерен 3-ст., хол с бокс, 2 спални с 2 лоджии и ми е идеално.
Малко са хората, които ако трябва да избират без оглед на финанси доброволно биха купили имот  с родителска спалня 12-14  м2,  детска стая с размери 8-9 м2 и холокухня с рамер 20 м2, в която вечер трябва всички да се събират. А точно такива са размерите на “модерните” днес компактни апартаменти. Стаите е добре да са по 15-16 м2, а холокухнята около 30.

# 98
  • София, Bulgaria

Скрит текст:
Аз израснах в къща с 8 стаи и сума ти обслужващи помещения. От малка си мечтаех за малко, спретнато апартаментче, което се поддръжа лесно и бързо. Живеем маломерен 3-ст., хол с бокс, 2 спални с 2 лоджии и ми е идеално.
Малко са хората, които ако трябва да избират без оглед на финанси доброволно биха купили имот  с родителска спалня 12-14  м2,  детска стая с размери 8-9 м2 и холокухня с рамер 20 м2, в която вечер трябва всички да се събират. А точно такива са размерите на “модерните” днес компактни апартаменти. Стаите е добре да са по 15-16 м2, а холокухнята около 30.

Ами това е масовката ...Колко хора ще купят 2 ст. на цената на по-малък 3-ст.
Продавала съм големи 2-ст. ...тегава работа. Масовото търсене и платежноспособност определят конфигурацията на имотите.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 16:46 от tomeva

# 99
Малко са хората, които ако трябва да избират без оглед на финанси доброволно биха купили имот  с родителска спалня 12-14  м2,  детска стая с размери 8-9 м2 и холокухня с рамер 20 м2, в която вечер трябва всички да се събират. А точно такива са размерите на “модерните” днес компактни апартаменти. Стаите е добре да са по 15-16 м2, а холокухнята около 30.
Аз съм от тях и избрах съвсем доброволно. Гледахме едновремено с тях и по-големи, но избрах, каквото искам, а не каквото за друг е добре. Уютно ми е в по-малки помещения, не се чувствам добре в големи.
Друг човек обича простор, той си избира по-големи стаи. Както и пазарът показва, за всеки влак си има пътници Simple Smile

П.П. Не са важни само квадратите, но и формата на стаята, големината на прозорците, броя врати (ако има преход, излаз на балкон и т.н.).

# 100
  • София
Ние пък умишлено търсехме голямо и просторно жилище. Сега сме в двустаен, от новите, с дете и сме като мишки в кибритена кутия. На всички ни е тясно, а съхранението на вещи, въобще няма да го коментирам. Предпочитаме да си платим повече и да живеем в широки и хубави помещения. Всеки да си има стая и кът за работа.

# 101
За мен 14-15 квадрата спалня е максимумът. Зависи от ширината най-вече, но за спаля аз искам 4-крилен гардероб, спалня и тоалетка. Друго там не ми трябва - какво друго се предполага, че се прави в спалнята, освен да се спи (и съпътстващи дейности Simple Smile)? В тази квадратура ще се събере и масичка за лаптоп дори.

И в дневната във вариант холокухня - какво точно правят всички заедно вечер, освен да се нахранят заедно? Ако говорим за семейство с малки деца - те си имат стаи, да ходят там да си играят, а не да ми се мотаят пред печката и котлоните, да стане някоя беля. Или да слушат ТВ предавания, които не са за тях, или да ми пречат на мен да си гледам ТВ? Наистина изглежда идилично детето да реди кротко пъзел или да си рисува пак толкова кротко, но във варианта да кара колички, да рита топка, да се гони с другото дете, или да си играят на криеница,  или да изсипва на пода всичките накупени с времето парчета Лего няма никаква идилия. Нито пък в това да изрисува стените освен в неговата стая, но и в дневната, или да налепи парчета пластилин по телевизора, по стените и по мебелите. Казвам това с пълното съзнание, че подобни действия са нормални за ранна детска възраст и не очаквам малко дете да се държи като възрастен. Честно казано бих се притеснила, ако детето стои кротко като пенсионерка на пейка пред блока.

Като поотраснат пък и станат почти и тийнове, мама и тати вече не са им интересни и сами си отиват в стаята да си се занимават с техните неща. Не знам как ще накараш отрасналото си дете да се прибере за вечеря към 20-20,30 ч. също така, та и общата вечеря отпада в един момент като практика. Наистина не знам, май само по американските филми съм гледала за такава семейна идилия и дори не знам дали съществува масово в реалността.

Като човек, израснал в едно помещение - и спалня, и хол, и кухня, желанието за лично и обособено пространство, без да ми се мотаят домашните наоколо и да знаят какво правя във всеки един момент, е много силно.

# 102
На нас например ни трябва бюро в спалнята, защото и без пандемия често работим от вкъщи. А това със спалня 13 кв е непостижимо. Освен ако не махнеш нощни шкафчета, лишиш се от голям гардероб и тн. Е, другия вариант е една допълнителна стая за кабинет. Друг проблем ми е, че доста често в двустайните поне няма място в коридора за голям гардероб или шкаф за обувки. Това, че живеете един-двама човека, не значи, че имате 2 якета и 2 чифта маратонки Grinning

# 103
  • София
Ние играем игри и гледаме семейни филми заедно. И то те първа започваме, защото детето ни е малко. Не мисля, че при наличието на собствена стая, ще си стои в нея да си играе. По-скоро ще пренася играчки в дневната при нас. Аз по-скоро държа да ги прибира в стаята си и да спи там, отколкото да играе в стаята. За готвенето - винаги е на плота от горе и забърква нещо, с мен или без мен. 😁😬

# 104
Ние играем игри и гледаме семейни филми заедно..... По-скоро ще пренася играчки в дневната при нас. Аз по-скоро държа да ги прибира в стаята си и да спи там, отколкото да играе в стаята.. 😁😬
О, подреждането дори на детската стая е mission impossible. А за пренасяне на играчките от хола в стаята - още повече.
Аз гледам по ТВ-то неща, които не са подходящи за деца - за над 12 години са. Известно време гледах детските канали и бях пред нервен срив.

Малко офтопик, ама аз винаги съм ползвала само вътрешните котлони - страх ме е аз да не бутна и разсипя, или детето да бутне врящата тенджера или цвъртящия тиган. И още си спомням с ужас как се врътнах на място на мивката с ножа в ръка, а детето беше зад гърба ми.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 06:45 от man_darin_ka

Общи условия

Активация на акаунт