Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 924
  • 761
  •   1
Отговори
# 315
Никой нищо не може да прогнозира, просто защото цените зависят от много фактори, които се променят. За мен в момента е абсолютна спекула. Няма логика наемите да падат, а цените да се покачват. Няколко наши познати си отдават апартаментите с по 150-250 лв по-малко от преди. От 700-800-900 падат на 500-600-700. Това говори, че няма нужда от жилища. Нашият наемател е от Пловдив и вече няколко месеца си стои там, изобщо не е идвал. Напусне ли не знам как ще търсим нов.

# 316
  • инфантилно и разглезено хлапе

Наемите почти не са мръднали, ако се гледа по-голям период от време.
Гледам разни апартаменти, ами хората им вдигат цените ударно с 15-20к евро, това ако не е балон не знам. Инфлация имало 3-5%, но цените се вдигат с 15-20%.

На пазара на наеми има много голяма конкуренция, която натиска цените надолу дългосрочно. Винаги ще има закъсали/изпаднали наемодатели, които са склонни да отдават жилища на ниски цени.

Вчера разглеждах обявите за Пловдив в продавалника, и не можах да повярвам на очите си - залято е с нови, много приятно обзаведени апартаментчета, които се отдават "за без пари"
Че то преди десетина години с черги, и със стари мизерни легла с тръби се вземаше по-голям наем.
И това ако  не е срив при наемите, не знам кое е...

https://www.olx.bg/d/ad/dvustaen-apartament-hristo-smirnenski-CI … Q.html#1e2c314567

# 317
Никой нищо не може да прогнозира, просто защото цените зависят от много фактори, които се променят. За мен в момента е абсолютна спекула. Няма логика наемите да падат, а цените да се покачват. Няколко наши познати си отдават апартаментите с по 150-250 лв по-малко от преди. От 700-800-900 падат на 500-600-700. Това говори, че няма нужда от жилища. Нашият наемател е от Пловдив и вече няколко месеца си стои там, изобщо не е идвал. Напусне ли не знам как ще търсим нов.

Логика има винаги, зависи от гледната точка.
През последните години примерно в Испания цените седят или падат на старите, но наемите растат и това не само в Мадрид и Барселона.

И там казват няма логика, ама това са фактите.
Според хората там, не искат да се заробват с кредити и покупки, защото там не са много цветущи от към сигурност на работата и искат мобилност, като под това визирам смяна на град.
Дори масово родителите така съветвали децата си и може да има нещо вярно.

# 318
Аз пък логика виждам, не знам дали е вярна. Едно на ръка, че много хора се върнаха по родните места да работят дистанционно, другото е, че всеки в момента се е юрнал да купува свое. Това води до вдигане на цените, както много се е коментирало, но пък намлява хората, които живеят под наем, което смъква наемите.. просто няма желаещи за апартаментите под наем.

# 319
В и около пешеходния център на София цените на жилищата са много високи именно заради краткосрочното отдаване под наем за туристи. Не знам как и защо ги привлича София като дестинация...

Щото е евтино. Един уикенд за 2ма европейци до София с път, ядене и настаняване, не е повече от 200-220 евро.

# 320
Логика има и то доста добра.
Много инвеститорски интерес.
Хора, работещи от вкъщи.
Хора, закупили собствено жилище.
Хора, останали без работа и прибрали се в родния град.
Студенти, прибрали се за лятото.

Направо си е перфектна комбинация за срив на наемите. Кое как и колко ще се промени, предстой да видим на есен.

# 321
Ясно защо наемите падат. Не е ясно защо цените се покачват.

# 322
Е как да не е?

Ниски лихви.
Страх от инфлация. Покупка със собствени средства.
Натрупване на спестявания заради локдауните и фискални стимули.
Вероятно вдигане на заплати заради липса на кадри. (Тук да кажат работодатели)
Увеличени приходи поради извънредвн труд, породен от ковид. Примерно медицински труд.
Увеличени продажби на имоти в провинцията и реинвестиция в София.
Но най-вече Спекула и страх.

Общо взето, исторически се вижда, че винаги в моменти на бурни илономически промени хората се втурват да инвестират и надуват балони, които после се пукат и следва дълъг отлив.

# 323
Днес БНБ оповести план за приемане на еврото от 01.01.2024. Много хора не искат да повярват, че е за добро и се блъскат да обурнат всяко левче в имот за да се предпазят от "удвояването на цените" след идването на еврото.

# 324
Днес БНБ оповести план за приемане на еврото от 01.01.2024. Много хора не искат да повярват, че е за добро и се блъскат да обурнат всяко левче в имот за да се предпазят от "удвояването на цените" след идването на еврото.
Това го слушаме от десет години насам. Вече стана досадно!
Всяка година по това време ми надуват главата, как ей сегичка ще влезем в еврозоната и Шенген... и все нещо става и не ни пускат.
Преди 10 години и Боко тиквата разправяше, че всеки момент влизаме в еврозоната и Шенген, обаче европейските ни партньори взеха, че го отрязаха заради една неизмазана сграда на границата и така си остана Smile

# 325
Шенген е друго, а тук все пак влязохме в чакалнята. И еврозоната има интерес от консолидация. Та шансът е голям. Може да закъснеем с година, но ще влезем.  Но не това е важно с оглед на темата - дали ще влезем или закъснеем, хората бързат да се подсигурят.

# 326
Хората са глупави… докато влезем, ЕУ ще се разпадне. Grinning

# 327
Миналата, или по-миналата година, в друга тема ви обяснявах, че докато Борисов и корумпираната му партия са на власт, шансовете на България за влизане в еврозоната клонят към минус безкрайност. Така и стана.
Няколко души тогава спорехте ожесточено, че нямало как да не ни приемат ...

Сега пак ти казвам, че България няма да бъде пусната в еврозоната нито през 2024-та, нито през 2025-та...
Наскоро излезе официална информация, че заради безобразните харчове и заеми на Борисов, през 2024-та България няма да може да изпълни Маастрихтските критерии за присъединяване...

Освен това заради пресните корупционни скандали с български политици, които се раздухаха по световните, и по европейските медии, членовете на валутния съюз се настроиха негативно срещу българите...

# 328
Ма чакай малко, миналата година (и изобщо последните години) ставаше дума да ни приемат в чакалнята, а не в Еврозоната. И е факт, че ни приеха. Та за какво говориш???

# 329
след като ни приеха в ЕС(без въобще да сме за там), следващата стъпка е еврозоната....
а кой тук какво мислил и казал е прашинка във Вселената...

Общи условия

Активация на акаунт