Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 840
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
Инфо от миналия месец - вписване в АВ на третия работен ден след изповядването пред нотариус, като се включва и денят на сделката при нотариуса.
Та и чакането за вписване, поне в момента, не е толкова дълго.

Ние като продавачи дадохме ключовете след вписването.

# 526
Само не разбрах missence за какво има да черпи Wink)
я пак пиши, че съм изтървала
честито

# 527
Повечето банки имат бекофис отдел,който обработва хартийките по-късно в системата (нз дали важи за РИНГС),така че хартийката не значи,че преводът е изпълнен. Лично съм имала случай да ми се обадят 4 часа по-късно и да кажат,че няма достатъчна наличност, за да се извърши превода,а аз отдавна съм си вкъщи.
Както вече написах, РИНГС се обработва в реално време.
Между другото - след няколко месеца повечето банки в България няма да ползват сегашната система на БИСЕРА и всички разплащания под 100 000 лв. ще бъдат в реално време. В момента се тестват системите.
Сумите над 100 000 лв. ще бъдат пак с РИНГС в БНБ.

# 528
Хора живеем в 2021. Всичко се следи и има следа. Дори и нещо да се обърка си има начин за установяване какво и защо се е случило и кой го е направил. Мистериозно пари не могат да изчезнат току така.

Мистериозно не могат да изчезнат, но може да изчезнат и да си ги блокираш за години напред. Може и да не си ги върнеш никога. Това е идеята, а не че ще изчезнат мистериозно.

# 529
  • София
Здравейте,
благодаря за мненията. Очаквам да ми бъде изпратен НА, да се запознаем с него (с адвоката ни) и чак тогава ще пристъпим към сделката. Ще присъствам в банката с купувача, ще получа платежното нареждане и чак като видя парите по сметката си, продавачът ще влезе във владение на имота.
Точно за декларация по чл. 26 става дума.

# 530
Здравейте,
Дали някой има информация каква е таксата поддръжка в затворения комплекс Sohome в София?

# 531
Хора живеем в 2021. Всичко се следи и има следа. Дори и нещо да се обърка си има начин за установяване какво и защо се е случило и кой го е направил. Мистериозно пари не могат да изчезнат току така.

Мистериозно не могат да изчезнат, но може да изчезнат и да си ги блокираш за години напред. Може и да не си ги върнеш никога. Това е идеята, а не че ще изчезнат мистериозно.

За това става дума, не за някакви "филми" и архаизми от "94-та" или там когато е било... от тая 94-та дълбоки спомени нямам, както и да е, става дума за съвсем реални неща от вчера и завчера, мисля, че се правите на храбреци за неща, които за ваш късмет просто не ви са се случили (няма лошо, просто лично впечатление, не се обиждайте). Да, пишете някави версии колко лесно би се излязло от ситуация, но любопоитно ще ми е как реално ще го отиграете, ако ви се случи реална ситуация Simple Smile  

А отделно, ситуацията може въобще да не е измама,  дори и продавачът може да не е наясно (по-малко вероятно, но възможно) и накрая да има силно изненадани...  Само един пример, представете си колко забавно ще ви е в един момент, след като току-що сте направили бърза смела сръчна нотариална сделка, купили/продали сте уникаланата кошарка, веднага са ви дали/сте дали ключове, прекрасно, чакате си вписването на нот.акт и получаването му след 2-3-5 работни дни... и изведнъж установите, че  междувременно непосредствено преди вашето мечтано вписване е вписана възбрана на имота от чси... Simple Smile И всички усложнения и за двете страни биха се избегнали, ако не сте били толкова бързи смели сръчни, а сте го давали ималко по-бавно и спокойно при сделката и не сте я направили за два часа три в едно, а сте я разделили в два отделни дни с интервал между тях времето за вписване (например прехвърляне на собственост -> прехвърляне на владение, със съответните защитни клаузи, ако второто не се случи по някаква причина). Но да... всъщност в Бг имотите се пазаруват като домати. ...А пък колкото до сметките под условие (ескроу сметка), много хубаво нещо, аз съм за, но... колко от вас направиха скоро сделка с такава сметка?

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 12:33 от 0rang

# 532
  • София
Скрит текст:

За това става дума, не за някакви "филми" и архаизми от "94-та" или там когато е било... от тая 94-та дълбоки спомени нямам, както и да е, става дума за съвсем реални неща от вчера и завчера, мисля, че се правите на храбреци за неща, които за ваш късмет просто не ви са се случили (няма лошо, просто лично впечатление, не се обиждайте). Да, пишете някави версии колко лесно би се излязло от ситуация, но любопоитно ще ми е как реално ще го отиграете, ако ви се случи реална ситуация Simple Smile  

А отделно, ситуацията може въобще да не е измама,  дори и продавачът може да не е наясно (по-малко вероятно, но възможно) и накрая да има силно изненадани...  Само един пример, представете си колко забавно ще ви е в един момент, след като току-що сте направили бърза смела сръчна нотариална сделка, купили/продали сте уникаланата кошарка, веднага са ви дали/сте дали ключове, прекрасно, чакате си вписването на нот.акт и получаването му след 2-3-5 работни дни... и изведнъж установите, че  междувременно непосредствено преди вашето мечтано вписване е вписана възбрана на имота от чси... Simple Smile И всички усложнения и за двете страни биха се избегнали, ако не сте били толкова бързи смели сръчни, а сте го давали ималко по-бавно и спокойно при сделката и не сте я направили за два часа три в едно, а сте я разделили в два отделни дни с интервал между тях времето за вписване (например прехвърляне на собственост -> прехвърляне на владение, със съответните защитни клаузи, ако второто не се случи по някаква причина). Но да... всъщност в Бг имотите се пазаруват като домати. ...
А пък колкото до сметките под условие (ескроу сметка), много хубаво нещо, аз съм за, но... колко от вас направиха скоро сделка с такава сметка?
Преди няколко години брои ли се за скоро? Ние ползвахме такава сметка при закупуване на имот.
Към този момент играем друга игра, защото сме от страната на продавача и купувачът дава желаната от нас сума за имота, но за всички други разходи цепи стотинката на две (буквално), което си е негово право. Отделно му представлява трудност отваряне на сметки, RINGS и т.н., та затова ние гоним нашия интерес с наш адвокат и служител в нашата банка. Купувачът избра и нотариус, който е като паднал от Марс, но правото да посочи нотариус е негово. Ние само го проверихме. Та така.

# 533
То това  (например прехвърляне на собственост -> прехвърляне на владение, със съответните защитни клаузи, ако второто не се случи по някаква причина) си го има и при бързото вписване. Не си представям договор без защитни клаузи.

# 534
Orang, моля те разясни какво имаш предвид под разделяне на сделката в два дни и не бързане? При всички сделки даването на ключове е било в деня на изповядване на сделката и тогава са били превеждани парите. Не виждам как може да разделиш сделката на етапи и как влизането във владение на по-късна дата ще те спаси от възбрана от ЧСИ?
Значи ти предварително може да си поискаш удостоверения за липса на задължения и съдебни дела срещу него от продавача, удостоверение по чл.87 от НАП,но това е част от предварителната проверка на имота и аз не бих чакала деня, в който ще плащам 100+к, за да установя нередностите.
Единственият път,в който сме имали сделка на два пъти беше,когато купувачите искаха да ипотекират жилището и съответно част от парите бяха от кредит. Тогава ни преведоха сумата чак след като сделката за покупко-продажбата мина вписване в АВ и беше вписана ипотеката на имота в полза на банката. Ами никакъв позитив не видях като продавач в разсрочването на сделката във времето,ключовете си ги дадохме на деня на сделката,парите получихме по-късно.

# 535
Преди няколко години брои ли се за скоро? Ние ползвахме такава сметка при закупуване на имот.
Към този момент играем друга игра, защото сме от страната на продавача и купувачът дава желаната от нас сума за имота, но за всички други разходи цепи стотинката на две (буквално), което си е негово право. Отделно му представлява трудност отваряне на сметки, RINGS и т.н., та затова ние гоним нашия интерес с наш адвокат и служител в нашата банка. Купувачът избра и нотариус, който е като паднал от Марс, но правото да посочи нотариус е негово. Ние само го проверихме. Та така.

Преди няколко години е отдавна Simple Smile  Сега по мои впечатления е по-усложнено и по-скъпо, ако става дума банката да е гарантът. Зависи и от банката все пак.  

То това  (например прехвърляне на собственост -> прехвърляне на владение, със съответните защитни клаузи, ако второто не се случи по някаква причина) си го има и при бързото вписване. Не си представям договор без защитни клаузи.

Да, така е, въпросът е някой да не е бил още по-брЪз и тогава вече човек да се вкара във филм... от няколко месеца до няколко години, пък и повече, но това са частни случаи, те не касаят безметежната общественост Simple Smile

Orang, моля те разясни какво имаш предвид под разделяне на сделката в два дни и не бързане? При всички сделки даването на ключове е било в деня на изповядване на сделката и тогава са били превеждани парите. Не виждам как може да разделиш сделката на етапи и как влизането във владение на по-късна дата ще те спаси от възбрана от ЧСИ?
Значи ти предварително може да си поискаш удостоверения за липса на задължения и съдебни дела срещу него от продавача, удостоверение по чл.87 от НАП,но това е част от предварителната проверка на имота и аз не бих чакала деня, в който ще плащам 100+к, за да установя нередностите.
Единственият път,в който сме имали сделка на два пъти беше,когато купувачите искаха да ипотекират жилището и съответно част от парите бяха от кредит. Тогава ни преведоха сумата чак след като сделката за покупко-продажбата мина вписване в АВ и беше вписана ипотеката на имота в полза на банката. Ами никакъв позитив не видях като продавач в разсрочването на сделката във времето,ключовете си ги дадохме на деня на сделката,парите получихме по-късно.

Разбира се всеки е свободен да си избира как да си проведе сделките, да иска всякакви удостоверения, всичко е ок, ако човекът предпочита така.
Аз лично предпочитам следния начин (абсолютно никого не ангажирам и за мен няма значение кой какво и как прави): един ден се подписва нотариалния договор със съответните клаузи, парите отиват в сметка под условие с гарант нотариуса (по-гъвкавия вариант) или гарант банката (по-тежкия вариант), след 2-3-5 работни дни, когато сделката е вписана и преди нея няма друго вписване, създаващо непротивопоставимост и т.н., продавачът си получава парите, купувачът получава владението и нотариалния акт, всички се подписват, че точно така се е случило и това е. За мен не е никаква драма, че ще се разкарам още един път до нотариуса за половин или 1 ч. И без това поне купувачът трябва още един път да се разкара до нотариуса за да си вземе документите. А ако не ми се ходи до нотариуса или точно тогава съм в Занзибар, ще съм се погрижил да упълномощя някого Simple Smile

# 536
Ама аз пак не разбирам защо ще ходиш втори път до нотариуса, освен за да си вземеш вече вписания в АВ нотариален акт като купувач? Продавачът какво ще подписва втория път, като той пари още не е видял,а сделката е вписана?
Даже и да е с ескроу сметка или под условие при нотариуса, пак няма нужда да се ходи втори път, в момента, в който сделката е вписана, нотариусът превежда парите на продавача,а ако е с ескроу сметка,продавачът трябва да занесе вписаният в АВ нотариален акт в банката, за да си получи парите.
Като цяло тези прийоми защитават купувача,когато купува със собствени пари и са излишно разтакаване за продавача, а казусът,който дискутирахме беше да се защити интереса на продавача и той да получи парите си възможно най-бързо.

# 537
  • Sofia
Единствения законнен начин е с банка гарант - няма как легално нотариуса да държи над 10к суми в себе си.

Коректния начин е когато и двете страни получат това за което са се договорили.

Ако търсим 100% защита на продавача е - да вземеш първо парите без да прехвърляш каквото и да е било. Когато ги получиш, подписваш пред нотариус. Но това коректено ли е за купувача? Ще има ли такива балъци?

Не ми се струва толкова сложно купувача да отвори сметка в банката на продавача и банката да ги прехвърли по сметката на продавача, когато продавача предостави документи удостоверяващи, че е прехврълен апартамента с НА на името на купувача и, предостави документ от агенцията по вписванията, че сделката се е сключила (т.е. купувача е първи вписан и, че имота не е запориран по вина на продавача).

# 538
Не, нотариусът разбира се не държи никаква сума по сделката нито в себе си, нито в своя сметка, сумата си виси в сметката под условие, т.е. в банката. Нотариусът е само трета страна (гарант) в сметката под условие,  работата му е да "освободи" сумата, ако условията са изпълнени и е длъжен да го направи, щом те са изпълнени.

HappyHeartbeat, втория път се прехвърля владението над имота (или се удостоверява, че се прехвърля, или предава, въвежда, който както си го кръсти)... Това защитава именно интереса на продавача.  Междувременно сделката е вписана първа по ред и няма други вписвания, създаващи ядове (това пък защитава интереса на купувача, уж нали). Нотариусът/банката освобождава парите в сметката под условие, продавачът си "вижда" парите и предава владението. Това разбира се може да се направи и без сметка под условие, и наведнъж, и в един ден, а може и въобще да не се прави така, а може дори и пет пъти да се постарае да си върже гащите човек, пак да се намери някой специалист, който да му ги смъкне изненадващо. Simple Smile

# 539
Това с удостоверяването на прехвърлянето на по-късна дата пак не виждам какъв му е смисъла, ако продавачът не иска да предаде владението или не си е получил парите,купувачът може да поиска въвод във владение на база вписания в АВ нотариалния акт и да смени ключалката и пак да си влезе. Просто усложнявате сделката абсолютно излишно.
Пак ще повторя, всякакви проверки се правят на възможно най-ранен етап, прави се план за сделката какви са рисковете,какви допълнителни неща трябват. В някой специфичен случай, ако имате съмнение,че продавачът може да сключи друга сделка с имота преди тази с вас или пък очаквате запор на имота, ползването на ескроу сметка е резонно. Но главното тук е дали бихте купили изобщо имот с такъв собственик? Защото сега сделката може да мине, но в бъдеще да се окаже, че някой кредитор оспорва с Павлов иск сделката и се опитва да я развали,например.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 09:32 от HappyHeartbeat

Общи условия

Активация на акаунт