Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 303
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • Сф
Гого, не всеки може да се научи да прави бани и плочки, както не всеки е добър в математиката примерно. Нямаш представа колко разлики може да има от проект до изпълнение. И ако майстора е левундер, край! Или просто ще остави или смърля, това което не може. Това дори и не веднага, води до бъдещ проблем. Имахме такъв в случай не в Бевърли Хилс, но в друго Хилс. Simple Smile  с бутон на моноблок за над 1000лв . Там даже не гледат парите , а се молят да им оправят проблемите с минимални щети. То , ако беше благодатно преди всичко и лесно и се правиха много пари, всеки ром щеше да е плочкаджия.. Трябва и мислене и геометрия и умения. Това е не лек занаят. Нека всеки си гледа собствения занаят и професия и собствената камбанария. Не е редно да се дава цена на чужд труд.
Не случайно добрите майстори са на изчакване и не поемат всичко на всяка цена. А некадърните, сменят телефони, лъжат хората, ходи ги намери после..за качеството, всеки сам се сеща. За инстументите пък, да не отварям дума..само дюзата за кръгли дупки е 100 лв. а машината за плочки,,ама друго си е  с флекса, с меките връзки и после като протече..помощ..приключение.

# 736
Съгласен съм, просто казвам че входа в занаята е сравнително лесен, докато при други професии изобщо не е лесен. Пазара си знае работата при цената на труда.

# 737
Аз не давам колкото поиска, а колкото преценя.
И как става това? Все пак имате договор с майстора и за да започне да работи трябва и той да е доволен от парите. Колкото преценя мога да дам за благотворителност, но не и някъде, където трябва съгласие на двете страни.

И пак ще се повторя понеже поста ми е доста назад- опитен майстор прави ВиК то и цялата баня в стандартна панелка за не повече от 15 дена. И то работейки на две места. Ако не успее в този срок значи не е никакъв майстор а начинаещ.
Може и да може, ама ако се сложат всичките му изолации и прочее нещата не зависят само от него. Ако първо трябва да се измаже се чака да изсъхне. После се слага хидроизолация и се чака да съхне, плочките пак сеъхнат преди фугиране... За водопровода е хубаво да престои един ден да се види за теч.

# 738
Станция, споменала съм по назад че вече почти 99% от плочкаджиите отказват да измазват а направо слагат профилите и зеления картон щото им е по лесно. Мазали сме наша баня зимата , преди доста години и започнахме да лепим след 2 дена. До ден днешен плочките се държат отлично и нямат никакво намерение да падат. За ВиК то, като го започне от сутринта истински майстор към 17 часа е готов и с мръсната и с чистата, слага тапите,замоства  и си тръгва.Ако има да става нещо , до другата сутрин ще е станало. То всъщност най трудното е подготовката и ВиК то. После като налепят първия ред върху профила нагоре и ние двете с теб можем да си лепим. Поне за бани не спорете щото сме направили вече не знам колко бани през живота си, и всякакви майстори са ни минали, и сме се нагледали, и пак ви повтарям - стандартна панелна баня , без кабини, вани, и др. глезотии максимално 15 дена. Нашите бани са правени средно за 10-12 дена.

# 739
А колко време преди това чакате майсторът да се освободи? Тук много рядко някой започва веднага,повечето дават оферта за след 3-4-5 месеца, после ако е дошъл клиент с по-голям обект не си вдигат телефона в уговореното за ангажимента време.  Иначе мисля,че дали 10 дни, дали 1 месец е самата изработка,няма чак такова значение,даже и да бързаш да се нанесеш. Ама да чакаш 4 месеца някой да дойде и през това време жилището да не може да се ползва, не е яко. Най-малкото имаш 4 месеца по 5-600 лева алтернативни разходи за  неползването на апартамента. Аз това имах предвид като посъветвах потребителката да изтъкне като аргумент с цел сваляне на цената на панелката в Света Троица. Но сигурно няма да се получи,щом за 10 дена и 1000-2000 лева се прави нова баня, едва ли ще свалят толкова много.

# 740
Ако е за една баня, бих си намерил човек от прованса. Ще хване по-висока надница и ще му платя транспорт и квартира 10 дни. Пак ще ми излезе по-евтино.

# 741
Провансалските майстори само чакат столичани да им звъннат, за да дотичат на обекта. А сега в реалността- купихме апартамент няколко месеца  преди старта на пандемията. Майсторът от провинцията беше свободен след 8 месеца, майсторът в столицата - след 10. Направо не знам как си намирате майстори, че чак можете и условия със заплащането да поставяте. Не е критика, завиждам Wink

# 742
Съгласна съм, че лесно се влиза в занаята. М М е силно мързелив, обаче преди 15 г. Когато нямахме пари, той сам нареди плочки на пода в единия офис, боядиса, постави лампи. Тъй че, може и с 2, и с 200

# 743
Съгласна съм, че лесно се влиза в занаята. М М е силно мързелив, обаче преди 15 г. Когато нямахме пари, той сам нареди плочки на пода в единия офис, боядиса, постави лампи. Тъй че, може и с 2, и с 200
Е боядисването и лампите не ги броя за някакъв особен майсторлък, за мен това спада в графа обща култура. В боядисването си има някои клопки, в които човек може да се вкара без да подозира, но като цяло ако говорим за права гладка стена да се боядиса с латекс едноцветно, става и без предварителен опит. Аз така на 25г. сам си боядисах първата квартира.

Плочките обаче са друга бира, и смея да твърдя, че поставяне на плочки в офис няма нищо общо с плочки в баня...

# 744
...
Плочките обаче са друга бира, и смея да твърдя, че поставяне на плочки в офис няма нищо общо с плочки в баня...
Да, но за 10 месеца все си си ги поставил както трябва и ако си спестиш майстора можеш да си позволиш някоя и друга проба-грешка.
Това при желание .
В крайна сметка ако се научиш ще можеш да си ги поставяш и на други места и т.н. То тези чупки в кръста на майсторите си имат и друга страна. Неволята учи.

# 745
Да, но за 10 месеца все си си ги поставил както трябва и ако си спестиш майстора можеш да си позволиш някоя и друга проба-грешка.
Това при желание .
В крайна сметка ако се научиш ще можеш да си ги поставяш и на други места и т.н. То тези чупки в кръста на майсторите си имат и друга страна. Неволята учи.
Ако говорим за проба-грешка със счупени плочки или криви фуги - да, поправимо е с малък разход на материал и време. Ако пробата и грешката се изразяват в това, че банята протече у комшията отдолу, може да стане дебела работата.

Съгласен съм напълно, че неволята учи, човек може много неща да си прави сам. Да си меси хляб сам, да си оправя колата сам, с повече желание и някоя мебел може да си направиш сам. Едно време хората къщи са строели сами, без проектанти, архитекти и такива глезотии. Всичко е въпрос на време и на доход. Ако майстора се занимава 1 месец с банята и взема 2000лв. а ти в това време изкарваш 5000, защо да се занимаваш ти, вместо да си гледаш това, което правиш професионално и от което със сигурност разбираш повече, отколкото от плочки.

# 746
Ако някой ми пусне линк към tutorial как се правят наклони на баня мога и аз да се пробвам да си наредя сама плочките Simple Smile

# 747
Аз бих пробвала на нечия чужда баня, евтино ще ви взема:D

# 748
Moonriver, те доста "майстори" не могат да го правят това с наклоните, ти къде се буташ? Laughing

Чудя се, обаче, с тези задължителни хидроизолации, за които се говори непрекъснато, защо от баните на мозайка и соц.плочки, лепени с цимент и фугирани с цимент, рядко тече на съседите. Течовете обикновено са от подлизващи тръби в стената или от връзките на тръбите с батериите, а не от изронени фуги или напукана мозайка на пода.

# 749
  • София
Moonriver, те доста "майстори" не могат да го правят това с наклоните, ти къде се буташ? Laughing

Чудя се, обаче, с тези задължителни хидроизолации, за които се говори непрекъснато, защо от баните на мозайка и соц.плочки, лепени с цимент и фугирани с цимент, рядко тече на съседите. Течовете обикновено са от подлизващи тръби в стената или от връзките на тръбите с батериите, а не от изронени фуги или напукана мозайка на пода.
Защото тогава никой не е пестил материали и самите те са били качествени. Не, че сега няма качествени материали, но колко майстори работят с такива? И колко хора купуват скъпото... А за съжаление качеството струва пари...

Общи условия

Активация на акаунт