Гобленарски раздумки - 147

• 55 917
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • с.Николово, обл. Русе

От мен с любов!

# 496
Ух, пак страхотни коледни топки!!!
Знам, че всяка година едно и също се пита, ама може ли инструкции как се правят?
В офиса ще си подаряваме подаръци и искам да изработя няколко за колегите.

# 497

От къде мога да намеря схема за джуджетата? Благодаря!

# 498
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ух, пак страхотни коледни топки!!!
Знам, че всяка година едно и също се пита, ама може ли инструкции как се правят?
В офиса ще си подаряваме подаръци и искам да изработя няколко за колегите.

можете да изключите звука Simple Smile Simple Smile

# 499
  • с.Николово, обл. Русе
Тези схеми са платени и свободното им разпространение не е желателно. Съжалявам, но в случая не мога да помогна.

# 500
Тези схеми са платени и свободното им разпространение не е желателно. Съжалявам, но в случая не мога да помогна.

Аз не съм искала да ми ги пращате. Имах предвид от кой сайт/магазин са, за да знам къде да ги търся.

# 501
  • с.Николово, обл. Русе

Аз не съм искала да ми ги пращате. Имах предвид от кой сайт/магазин са, за да знам къде да ги търся.

Извинявайте! Не съм Ви разбрала правилно. Дизайнерката се казва Ксения Дмитриева във vk.com

# 502
Искам да ви поздравя и дано повече хора действат като вас!
Нещото, което винаги ме е дразнило и не понасям е нелегалното разпространение на схеми. Затова спрях да пиша по българските фейсбук групи, защото постоянно искат да им се изпрати схемата. Аз също не разпространявам схеми нелегално, но все ще се намери някои “услужлив”, който “помага”… Без да се осъзнават, че за някои хора това е бизнес и с това си изкарват хляба и колко много време отнема да направиш една схема. Защото ако няма схема, няма и гоблен.
Говоря принципно, нямам предвид конкретната ситуация.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 03:56 от Calli

# 503
Здравейте, момичета,
Извинявам се, че нахлувам така в темата.
Някоя от вас шила ли е този гоблен? https://goblenirumina.com/natyurmorti/natyurmort-v-gorata ?

Благодаря предварително!

# 504
изглежда много добре.
не съм го шила. не съм го и срещала досега.

Искам да ви поздравя и дано повече хора действат като вас!
Нещото, което винаги ме е дразнило и не понасям е нелегалното разпространение на схеми. Затова спрях да пиша по българските фейсбук групи, защото постоянно искат да им се изпрати схемата. Аз също не разпространявам схеми нелегално, но все ще се намери някои “услужлив”, който “помага”… Без да се осъзнават, че за някои хора това е бизнес и с това си изкарват хляба и колко много време отнема да направиш една схема. Защото ако няма схема, няма и гоблен.
Говоря принципно, нямам предвид конкретната ситуация.

абсолютно съм съгласна.
за гоблените, които са разработка на автора.
но някак ми е трудно да пазя авторските права на "автори", които са откраднали моделите на друг.
пример с последния потърсен гоблен.
стана ми интересен, изглеждаше ми много познат стил и го гугнах.
излезе ми това https://crosti.ru/patterns/picture/2369864

при това положение, трябва ли да пазя този модел?
и обясненията, че е преработен, опростен, съобразен с местните особености и т.н. и т.д. изобщо не могат да ме впечатлят и трогнат.
това, че от 36 цвята и 84 бленди е направен на 60 цвята или че от 400x349 кръстчета е "трансформиран" на 46 на 39см, 1:1 не ме убеждава в авторство.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 11:37 от st. Dobri

# 505
  • Карлово

И за последно ви досаждам. Готов е.

# 506
неееее, няма да се разминеш така. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ще чакам да го покажеш и пълен, и в ръцете на доволно детенце. Simple Smile

# 507
абсолютно съм съгласна.
за гоблените, които са разработка на автора.
но някак ми е трудно да пазя авторските права на "автори", които са откраднали моделите на друг.
пример с последния потърсен гоблен.
стана ми интересен, изглеждаше ми много познат стил и го гугнах.
излезе ми това https://crosti.ru/patterns/picture/2369864

при това положение, трябва ли да пазя този модел?
и обясненията, че е преработен, опростен, съобразен с местните особености и т.н. и т.д. изобщо не могат да ме впечатлят и трогнат.
това, че от 36 цвята и 84 бленди е направен на 60 цвята или че от 400x349 кръстчета е "трансформиран" на 46 на 39см, 1:1 не ме убеждава в авторство.

Понеже не ми е съвсем ясно, как се случват нещата с българските фирми за гоблени, да напиша как аз го разбирам и ако греша ме поправете.

В случая фирма А се сдобива с оригиналната схема на руския дизайнер, преправя я, опростява я, сменя цветове, бодове, и започва да си комплектова и продава гоблена като нейн? Ако не е платила нищо на руския дизайнер, не е редно изобщо. Ако наистина така се случват нещата не бих купила комплектован гоблен от подобна фирма изобщо и просто ме кара да се замисля, що за хора сме ние в нашия регион като цяло, ако бизнесът на българските фирми е базиран на преправяне и използване на нечия друга схема.

От друга страна, по закона на авторското право (без да съм специалист, просто от четене и опит досега) - щом схемата е преправена, значи тя вече става друга, различна схема. И да, не би трябвало и тя да се разпространява нелегално.

И стигаме до въпроса - ок ли е морално да откраднеш схемата на друг дизайнер, да намалиш размера и да смениш цветовете и да изкарваш пари от това? За мен не, не е ок. В западния свят също не е ок.

# 508
  • Бургас
И...вече готов! Ама съм си пишман сръчко, сколасах след три години Joy

Момичета прекрасни сте! Продължавайте все така да радвате окото и душата:heart:

# 509
  • Варна
Чудесни гоблени, чорапи, коледни топки, всичко!!

Аз не съм почвала нищо напоследък, рамкирах няколко неща.
Обаче реших, че искам нова организация на конците, ЕН-та подред. Ходих, гледах тук, там, в Джъмбо разни органайзери и все кусури им намирам. И се хванах да си правя сама. Simple Smile
Дали ще ми хареса накрая, не знам. Рязах, кроих, засега дотук съм го докарала. Simple Smile
Скрит текст:

Ще го боядисам, мисля да лепя и чела евентуално отпред на чекмедженцата ....
Ако стане за показване накрая, ще го покажа.

Общи условия

Активация на акаунт