Вие как ще постъпите ?

• 10 887
  • 259
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Невена, така като я четеш авторката дали е в състояние да предприеме и да изпълни такива стъпки? Защото аз лично не бих препоръчала на близко дете, нито на моите, нищо от това, което ти пишеш. Нищичко. Твърде рисковано, за да си заслужава. А на авторката съвсем. Тя няма да издържи дори да си оформи документите, да не говорим да се захване сама да се оправя по чужбините. В родния си град не може да се оправи. Най-много да се забърка в огрооооомни неприятности и да реве някой да й прати пари за връщане.

Не знам откъде започна да ги пишеш нещата за момичето и поглеждането на мъж, допускането на мъж. Но със сигурнос,т ако момиче с такива характеристики и положение последва това, което пишеш, ще попадне кой знае на какви мъже - идеалната плячка - в конфликт със семейството, което е най-рисковото, няма житейски опит, няма нищо. Рецепта за проблеми, от които трудно ще се измъкне.

# 181
Невена, така като я четеш авторката дали е в състояние да предприеме и да изпълни такива стъпки? Защото аз лично не бих препоръчала на близко дете, нито на моите, нищо от това, което ти пишеш. Нищичко. Твърде рисковано, за да си заслужава. А на авторката съвсем. Тя няма да издържи дори да си оформи документите, да не говорим да се захване сама да се оправя по чужбините. В родния си град не може да се оправи. Най-много да се забърка в огрооооомни неприятности и да реве някой да й прати пари за връщане.

Не знам откъде започна да ги пишеш нещата за момичето и поглеждането на мъж, допускането на мъж. Но със сигурнос,т ако момиче с такива характеристики и положение последва това, което пишеш, ще попадне кой знае на какви мъже - идеалната плячка - в конфликт със семейството, което е най-рисковото, няма житейски опит, няма нищо. Рецепта за проблеми, от които трудно ще се измъкне.

Силистра е пълна дупка. Какво има да се оправям. Търсих си работа. Обаждах се от миналата година още. Едната позиция беше за редене на стока в магазин. Обявата още оттогава стои , не са избрали никой. В Лидъл не търсят в момента персонал. Не е пък толкова лесно в смотан, малък град да си намериш нещо.

Пък и какво ми е на състоянието толкова. Не ви розбирам

# 182
  • София
Ама Соня, ти каква работа очакваш? Това ще е - продавачка, сервитьорка, касиерка, работник склад... с две думи ниско квалифицирани позиции. За момента, със средно образование няма какво да ти се предложи друго...

Но нали имаш цел - да спестиш пари, за да учиш. Срамен труд няма.
Моята първа работа беше продавачка на сладолед. Не вземах много пари, продавах на сергия.

Все пак, ако наистина много искаш да учиш и да се измъкнеш от Силистра, трябва да положиш нужните усилия да го постигнеш. В този живот нищо не идва даром.

# 183
Няма как никого да не са избрали, ако са търсели човек. Сещам се поне 2 причини да седи обява - сплашват настоящите работещи (това важи, само ако е по-малък магазин и собствениците са кретени) или им трябва още персонал.
В малък град работа се търси на място и с питане на познати дали не са чули нещо. Друг вариант е да питаш в бюрото по труда. Ако имате местен вестник, радио и телевизия, там също има обяви. Аз съм от град, 3 пъти по- малък от Сс, не е да прелива от обяви, но се намират. Имаме радио, вестник и местен ТВ канал. Джобса отделно. Кандидатстваш - може да не те викнат на интервю, може пък след интервюто да не те харесат, но ако съвсем не опиташ, със сигурност няма да стане нищо.
Аз , например, като съм търсила , вече бях с висше - подавах документи за по-офисна работа, каси на телекоми и кабелни оператори. Не съм учила висше 4 години и работила с език още 7 летни сезона, че да нося каси с бира - въпреки че пробвах нещо, което уж беше склададжия в хранителен магазин. Не ме взеха никъде. Намерих си първо работа на срочен договор през БТ - на МРЗ, тогава нямаше 300 лв. После се изнесох от града с помощ от тогавашното ми гадже и почнах в неговия град точно продавачка в магазин за дрехи, на тогавашната МРЗ (вече 450 лв), колкото да работя нещо. После ме повишиха в посока административния отдел, след това смених още две офис работи.
Все отнякъде трябва да се почне. Ако не те кефят специалностите, които биха платили родителите ти - вариантът са ти касите с бира и/или подносът с чашите. Това е грубата истина.

# 184
Авторке, реакцията на майка ти не я разбирам, но ако й е такъв манталитета - моето или чупката, няма да се промени на зряла възраст. Като цяло няколко мисли от мен по въпроса: в момента както е пазарът на труда, с филология и чужди езици или ще трябва да станеш учител, или да отидеш в аутсорсинг организция, където винаги се търсят хора с езици и то с нелоши заплати. Всякакви философии, археологии, истории за съжаление в нашата държава трудно ще ти осигурят реализация и добри доходи. На 18 е трудно човек да разсъждава много стратегически, но е хубаво да се замислиш как ти се живее и броят ли ти се стотинки цял живот.
Ако все пак някакви чужди езици са ти желанието, поне търси вариант за някоя от редките филологии - китаистика, кореистика, японистика и т.н.
И второ, много е трудно човек да студентства без никаква помощ. Най-добрият вариант е лятото на бригада, с максимално спестени пари, с които да платиш таксите и да имаш джобни. Но трябва да си много организирана и мотивирана и да знаеш какво искаш.

# 185
  • Paris, France
Andariel, кое точно е твърде рисковано? Няколко пъти пишеш за рискове, но не казваш какви са.

Защо мислиш, че след като не намира работа в Силистра,няма да намери в цяла Германия? Нерде Ямбол, нерде Стамбул.

Точно за неквалифицирани работа държавите с висока минимална ставка и ниски цени на храна и квартира са по-лесен старт. Милиони украинци, които даже нямат право на работа се справят без език,че и документи си оправят, защо да не се справи тя? Не е ядрена физика.

Никой не и пише да замине с еднопосочен билет, да се закове там.

Май си нямаш представа как въздейства конфликтна обстановка на психиката на млад човек.

# 186
sonja12, аз теб не разбирам. Дадоха ти поне 20 варианта, още толкова под-варианта, съвети, примери, похвали, упреци.

По мое скромно мнение, ако толкова силно си го беше наумила за тия три дни можеше да си си пуснала CV на един куп места. Защото ако не го направиш в близките няколко дни не го виждам, тъй като повечето хубави местенца с осигурени квартири по морето вече са си намерили персонал. Да не говорим, че е хубаво да имаш английски и/или руски, макар че в тези коронни времена може и да не е задължително.

Ако ще си караш на своя глава следването и ще решаваш какво да ги правиш тия езици в последствие (освен кол център, за които в общия случай пак се изисква нещичко допълнително - я счетоводство, я нещо компютърно) - захващай се от сега, защото вървиш ли сам срещу течението се готви за много борба.

Ако ще слушаш майка си давай и стига толкова драми. Разбира се, че си объркана, разбира се, че ти е трудно, разбира се, че искаш да стане твоето. Спомни си (примерно) като си била на 10 колко си харесвала нещо, което 3 години по-късно си смятала за смотано. Хормоните ти не са се кротнали още, сигурно и на майка ти бушуват по други причини, давайте го с по-дълбоко дишане, иначе ще се избиете и след някоя година може да съжалявате.

Не мисля, че ако за 13 страници коментари не си си направила поне таблица с плюсове и минуси, още 13 ще имат някакво значение. Отвори jobs и виж какво се търси с тия езици. Проучи какво можеш да станеш след педагогиката (имах колежки "подбор на персонал", завършили педагогика, философия...). Половинката е с 2 започнати висши едновременно, нито едно завършено и се справя чудесно, ама знае защо е прекъснал и в момента е с доста търсен профил не само в България. Аз съм с магистратура, работя по специалността и изкарвам няколко пъти по-малко от него. Шанс. Никой не ме е вързал, въпрос на желание за преквалификация. Животът ти не свършва с едната педагогика или с едната романистика, но ако искаш да започне с тях ще трябва да седнеш и да помислиш сама.

# 187
Неве, как какви са рисковете? Не знае езика, не знае къде отива, най-лесно е да я забършат някъде, да й вземат личните документи и да я пуснат на магистралата да проституира.

# 188
  • София
Невена, тя не иска да работи, иска да стане на нейното. Абсолютно неподготвена е за живот самостоятелно. Тръшка се. Тя се мръщи на работа в хипермаркетите по нашенско, а ти я юрна на по-големите изисквания към работниците в чужбина. Колко мислиш, че знае чужди езици? Колкото да си намери проблемите. Незряла е, не знае какво иска, нищо не може, не иска да се мъчи. Като не иска да се мъчи да спре с цирковете и да се съгласи на предложението на майка си. Предостатъчно й дават като възможности родителите й.

Работата ми ме е научила да се доверявам на преценката на родителите. Майка й много вероятно много добре осъзнава колко знае и колко може дъщеря й и пак късмет, че не я оставя да си троши главата, а й предлага варианти. Иначе може да е емоционална, ама кой знае какви циркове са били и от дъщерята вкъщи, ако е там така, както показва като разсъждения тук.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 13:03 от Andariel

# 189
Офтопик.

Слънчезара, по- добре тук да учи медицина и да специализира там. (Ако на това се реши) Няма да й е трудно и да работи после там. Тук много по- лесно се влиза медицина, не случайно има мн немци из медицинските специалности, изкарват някой друг семестър тук и се прехвърлят в Германия. Там е близко до мираж да се влезе медицина.
После за специализацията няма да има проблем, още повече че знае и език. Има фирми тук в БГ, които съдействат с намирането на болница и целия процес.

Просто съвет. Simple Smile Успех на момичето, каквото и да реши!

Понеже дъщеря ми е на подобна възраст като авторката, нека и аз да дам моите 5 цента по темата.
Моята дъщеря все още учи в хуманитарна паралелка с първи чужд език немски, втори английски. Отделно, от малка, ходи на курсове по анаглийски, вече го знае по-добре от мен. Мечтата ѝ доскоро беше да бъде лекар.
Като по възможност завърши в най-добрия университет в Германия, макар и да не знаем кой точно е този университет.
Съвсем наскоро, откак дядо ѝ почина от Ковид, е сериозно разколебана. И ми каза, че се колебае дали не иска да стане програмист или тест инженер. Поговорихме, тя отново беше много объркана... от дна страна медицината е детската ѝ мечта, а от друга - би искала добре платена работа, но по-лека и по-малко отговорна от медицината.
Имаме още 2 години, посъветвах я да избере за профилиране математика (ако се спре на програмирането) и химия - в случай, че все пак реши, че иска медицина. Чакам я да реши, дала съм ѝ плюсовете и на двете неща, както и минусите.
Соня,  явно с майка ти сте на нож и като два остри камъка трудно мелите заедно.
Ще си позволя да ти кажа аз какво мисля, дано ти дам тема за размисъл.

1. Помисли си в най-розовите си мечти как се виждаш, какво искаш да си постигнала. Ако се виждаш успешна мениджърка в костюм, караща розово мини купърче, помисли с кои професии би могла да постигнеш това. Запиши си ги на лист. (примерът е фигуративен)
2. Помисли къде си добра, какво можеш да правиш по-добре от съучениците си. Запиши на листа и това.
3. Сравни двете неща и виж къде се припокриват.
4. Поразрови из нета, има информация за заплатите в съответните сектори.
5. Като родител ще ти кажа: избягвай екзотични специалности, които не ти дават ясна и точна професия. След това, ще са хвърлрни не малко пари, а реализиацията ще ти е трудна.
6. Ако все пак държиш на екзотиката, избери нещо, което малко хора могат - например китайска/японска филология, арабистика, ей такива не широко срещани неща.
7. Направи си някакъв план по отношение на финанси. Започни да си търсиш работа веднага, щом ти мине кандидатстуденския изпит. Спестявай всеки лев, защото ще ти трябват за ученето.
8. Измисли и план Б - какво ще стане, ако не ме приемат в съответната специалност, с какво съм готова да направя компромис: град, специалност, ...
9. Обясни на майка си плана си, спокойно, без истерии, без искам да искам да искам. Чуй и тя какво има да ти каже.
Майка ти си мисли, че ти помага, като ти дава готово решение-клише - от едно време и мен ме съветваха да си взема педагогоческата правоспособност и да преподавам в техникум. Не го направих, защото просто не е за мен. Според мен, ако тя види в теб ясна и изкристализирана идея, план, мисъл за бъдещата реализация - ще те подкрепи. Но ако някой ми се запъне да си губи 5 години времето с романистика, и аз ще съм леко не ОК.

# 190
  • София
Офтопик.

Слънчезара, по- добре тук да учи медицина и да специализира там. (Ако на това се реши) Няма да й е трудно и да работи после там. Тук много по- лесно се влиза медицина, не случайно има мн немци из медицинските специалности, изкарват някой друг семестър тук и се прехвърлят в Германия. Там е близко до мираж да се влезе медицина.
После за специализацията няма да има проблем, още повече че знае и език. Има фирми тук в БГ, които съдействат с намирането на болница и целия процес.

Просто съвет. Simple Smile Успех на момичето, каквото и да реши!

sd.ad, огромно благодаря. Честно казано, това е и моето мнение, защото ще мога да ѝ помагам по-лесно. Но искам тя сама да каже какво иска, моята подкрепа я има.

# 191
Ама Соня, ти каква работа очакваш? Това ще е - продавачка, сервитьорка, касиерка, работник склад... с две думи ниско квалифицирани позиции. За момента, със средно образование няма какво да ти се предложи друго...

Но нали имаш цел - да спестиш пари, за да учиш. Срамен труд няма.
Моята първа работа беше продавачка на сладолед. Не вземах много пари, продавах на сергия.

Все пак, ако наистина много искаш да учиш и да се измъкнеш от Силистра, трябва да положиш нужните усилия да го постигнеш. В този живот нищо не идва даром.

Не е проблема, че е сервитьорка или барманка. Просто трудно се намира и такава

# 192
Душицо, имам новина за теб: в тоя живот за повечето хора нещата не стават лесно, нито от само себе си. Трябва да вложиш, за да получиш. Нищо не ти се полага по принцип, защото си много готина. Трудно е доста с намирането на първа работа. Но аз пак ще кажа за брат ми, който имаше доста подобни на твоите изказвания и все се оплакваше как не му се обаждали за интервю и нямало смисъл да пуска CV-та, то работа само с връзки се намирало. По времето, когато аз пусках между 50 и 100 CV-та за 2 седмици, той беше пуснал 2 или 3 за 3 месеца, щото всичко друго му било под достойнството. Не е лесно, само с инат обаче не става. На тебе изобщо учи ли ти се или е важно да си наопаки на майка си?

# 193
Все тая и без това никога не става нищо хубаво. Пък и минаха сроковете. Благодаря на коментиращите

# 194
  • София
Се намуси три-годишното и се врътна, когато  не му дадоха близалка. Ти избираш дали да се вържиш като възрастен човек или като 3-годишно.

Общи условия

Активация на акаунт