Обсъждане на имотни обяви-23

• 46 166
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16141587879188 … k=6vvor3&f1=1

Надценен ли е имота? Къща с дворче съвсем близо до центъра на София, звучи много оферта?!
Според мен е надценен, но ще си го продадат де. Етаж от къща, реално е преходен двустаен. Тези части от къщи ме плашат - не се знае другите хора над етажа какви са, какво правят в двора и т.н. Не че и в блоковете няма проблемни съседи, но тук сте си така интимно събрани, не ме кефи.
 Ако локацията е споделената по-горе, за мен е отблъскваща и дори да приемем, че е близо до центъра, не ми харесва ландшафта 😀
За 95 к може да се намери стар двустаен, дори и непреходен, мисля аз. Вече зависи дали се търси къща с двор и повече ид.ч.

# 151
Не видях какво му е отблъскващото на ландшафта - стари панелни блокове и много нови кооперации.
Но иначе да, вероятно съсобствениците са чепати. Иначе с тези кооперациики наоколо едва ли има проблем да се договори обезщетение спещу строеж. Не пише колко са ид.ч., вероятно не са 50%, иначе щяха да го напишат. В парцела има и ъглова постройка (магазин или нещо подобно), следователно свободният двор не е много. На тръбите (каменинови) в банята ми се стори, че има мухъл (теч).

# 152
man_darin_ka, мисля, че подчертах, че мнението е мое и за мен локацията е отблъскваща. Няма нужда предполагам да се аргументирам, субективно е и това е моето мнение. Коментирах локацията, защото потребителят беше написал "близо до центъра", а за мен това означава да е приятно за пешеходна разходка, като тази къща според мен не е на такова място. Другите потребители сигурно ще смятат друго, тук има всякакви мнения, затова и следя темата. Не за да се съгласява някой (или всички) с моето лично мнение.

# 153
Малко уточнение на термините май е нужно. Един имот да не е на удобно пешеходно разстояние от центъра съвсем не значи да е отблъскващ. Има много отдалечени имоти и те съвсем не са отблъскващи. терминът по-скоро е подходящ за място в индустриална зона, близо до цигани или подобно. Затова почват ненужни спорове - за едната дума.

# 154
Едно от нещата, което най-много ме притеснява е да случиш на съседи, че там ако нямаш късмет няма и измъкване.

Добра идея ли е след оглед на имот, да ходя по етажите да си поговоря със съседите? Да подпитам за шумове, купони, т.н., да видя кой е над жилището, което гледам. Или има и по-добри и по-малко неловки начини? Grinning

Не знам и точно какво да обяснявам, че гледам имота за купуване или? Ако вземем че станем съседи, първите впечатления трудно се променят. Thinking

# 155
Не знам дали е нужно да се прави лексикален анализ на думите на потребителите, по принцип "отблъскващ" не се брои за термин и смятам, че изразява личното отношение, че нещо отблъсква мен. И не ми харесва нито локацията, нито около къщата с дворчето поради повече причини от разходката до центъра. Следя темата от доста време. Може би малко повече толерантност към чуждите мнения е нужна преди всичко останало.
Hydra, и на мен ми е странно да питам съседите, затова ще следя мненията по темата Grinning

# 156
  • София
терминът по-скоро е подходящ за място в индустриална зона, близо до цигани или подобно.

Конкретната къща е точно такава. Особено с циганите положението там е много тежко.
Зад Балканстар си има сериозно свърталище, а и зоната на метри от мястото си е индустриална.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 14:59 от mitkomitashki

# 157
Едно от нещата, което най-много ме притеснява е да случиш на съседи, че там ако нямаш късмет няма и измъкване.

Добра идея ли е след оглед на имот, да ходя по етажите да си поговоря със съседите? Да подпитам за шумове, купони, т.н., да видя кой е над жилището, което гледам. Или има и по-добри и по-малко неловки начини? Grinning

Не знам и точно какво да обяснявам, че гледам имота за купуване или? Ако вземем че станем съседи, първите впечатления трудно се променят. Thinking
Интересна тема е. И аз ще следя, ако някой иска да даде идея.
Да звъниш по вратите на хората не ми звучи добра идея, но, ако има бабички пред входа, бих ги черпила по едно кафе. Или да се завъртя и да изчакам някой прибиращ се. Или да си лепна телефона на горния и долния апартамент.
Мисля, че това би помогнало да се хване, ако има проблем с входа и околностите - примерно трайно неработещ асансьор, за който брокера лъже, че е инцидентна повреда; поголовни наводнения; кражби; нещо подобно. Самите съседи не мисля, че може да ги прецениш, освен ако не ти налетят на бой от пръв поглед (образно казано), за отсяване на най-тежките темерути сигурно става, но и това не е гаранция, че са проблемни за съжителстване.

# 158
Едно време имаше практика да се ходи и звъни по съседите, но мисля, че вече това е минало. И едва ли ще те погледнат с добро око или въобще ще ти отговорят - просто времената са други. Затова се гледа как изглежда входът - чисто ли е, има ли струпани багажи (боклуци) по етажите, аз бих гледала за обувки/чехли пред вратата (на мен това ми говори за определен манталитет), как изглежда фасадата - има ли нужда от ремонт, примерно колко оправени балкони има и колко запуснати (врати, дограми и т.н.), как е около блока/кооперацията (за това може да се мине привечер или уикенда и да се постои да се види - какви хора влизат/излизат, има ли групи кибици с бира пред блока. Как е карето горе-долу като вид на изглед, пътеките/улиците към ГТ ...

П.С. Писала съм и преди, преди десетилетия, като купувахме за първи път по време на демокрацията, звъненето по съседите (всъщност първият апартамент, на който звъннахме) ни спаси от имотна измама - продажба с пълномощно от починала преди издаването му жена, която освен това от десетилетие поне преди смъртта си е била поставена под запрещение. Спаси и наследниците ѝ от водене на трудни дела с измамниците, защото веднага се свързахме вече не помня как с брокер, който познаваше наследника-попечител.
Сега подобни измами са много по-малко вероятни, разбира се има си нужда от подсигуряване, особено при починали и продажба с пълномощно, примерно.

# 159
Много полезни съвети, благодаря ви!

Мандаринке, към какъв манталитет се причислява оставянето на обувките пред вратата? Питам, защото спрямо моят опит, съседите да си оставят обувките пред вратите е нещо хубаво - значи няма кой да ги открадне. Joy

# 160
Аз не съм виждала пред врата обувки, заслужаващи си крадене. Все са разни изкривени и подпетени стари патъци.

# 161
Провинциално е за мен, дано не се обидиш. Грозно ми изглежда. Не е задължително, но мога да очаквам тупане на покривки и завивки през балкона, кудкудякане на площадката или на балкона, без да се съобразяват, че се чува и пречат на останалите и подобни изпълнения.
То обикновено не се оставят някакви скъпи обувки, така че и едва ли при заключващ се вход, повечето вече са такива, не е логично да откраднат употребявани евтини маратонки или чехли, които изначално са по 10-15-25 лв.

# 162
Много полезни съвети, благодаря ви!

Мандаринке, към какъв манталитет се причислява оставянето на обувките пред вратата? Питам, защото спрямо моят опит, съседите да си оставят обувките пред вратите е нещо хубаво - значи няма кой да ги открадне. Joy

В договорите за наем далеч от България изрично пише, че обувки и шкафове пред входната врата и/или на етажните площадки - НЕ. Точно така се възприема, както го казва мандаринка.

# 163
Аз съм разпитвала домоуправителите за съседите, за други проблеми, дори и за приблизителните им месечни разходи за отопление и съм казвала, че ми е важно, защото имотът ми харесва и може да го купя.
Винаги са откликвали.

# 164
И нямаш никаква сигурност, че това, което са ти казали, е вярно.
Аз съм мнителна, никога не бих давала подробности на напълно непознат човек.

Допълвам се - ако домоуправителят знае колко са месечните сметки за каквото и да било на живущи, значи краде фактурите. Ей така от любопитство. Имам го този проблем, дори не е домоуправител, дори не е пенсионер. Ужасно е просто. Фактурите не са голям проблем по принцип, защото можеш да минеш на електронни или да си проверяваш сметките онлайн, поне за парно и вода. Но покрай сметките, ще гепи и съобщение за препоръчано писмо или нещо друго - например съобщението за местните данъци, да види какви имоти имаш.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 22:40 от man_darin_ka

Общи условия

Активация на акаунт