Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 067
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 515
  • София
Здравейте, ние сме почти готови с паралелките едва 12 на брой  сме измислили, надявам се, че ни стигат но сега се загледахме в 1АЕГ -Предприемачество. Какво ли ще се учи тук. В училище го учеха този предмет, но не мисля, че с нашата учителка разбраха нещо.

# 1 516
  • Пловдив
И ние сме решили какво искаме. Молим се балът да не се вдигне много и да влезе на първо класиране в мг.
Ще напиша още 10 желания за всеки случай.

Някой има ли списък с книги?

# 1 517
  • София
Имам, да. Но смятам да послушам съвет на приятелка, която каза, че една Христоматия ще свърши идеална работа. А детето да си отдъхне истински през лятото и да чете каквото му душа иска.
Иначе, ето:
Скрит текст:
І.1. Старогръцка митология. Митове за Прометей, за Едип; Троянски митологичен цикъл
І.2. „Илиада“ (Омир): откъси от I, VI, XXII, XXIV песен
І.3. „Любов“ (Сафо)
І.4. „Антигона“ (Софокъл)
ІІ.1. Библия. Библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей; за Исус, за Богородица; откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан
II.2. „Пространно житие на Константин – Кирил“
II.3. „Азбучна молитва“ (К. Преславски)
ІІ.4. „За буквите“ (Черноризец Храбър)
ІII.1. Из „Декамерон“ (Дж. Бокачо): Ден първи, Новела трета – „Притчата за трите пръстена“
ІII.2. Из „Дон Кихот“ (М. де Сервантес): I и VІІІ глава
ІII.3. „Хамлет“ (У. Шекспир)
III.4. Сонет 91 („Един се хвали с ловкост и успехи...“), Сонет 130 („Очите ѝ не са звезди...“) (У. Шекспир)

# 1 518
Гугъл ползвахме, нямат от училището. Схванахме общите произведения.

# 1 519
  • София
Моята дъщеря още преди НВО ми заяви,че след 11 месечен маратон с уроци няма една книга за 8 клас да прочете 😊.Ще си чете само неща, които и харесват. Взех и от приятели учебник по Литература за 8клас, ако има настроение Септември да се запознае.

# 1 520
  • София
Скрит текст:

Голяма чуденка... кое да се пише първо - НПМГ с химия (където почти сигурно ще бъде приет, балът му там е 462,714, мин. бал миналата година 397 - и при една паралелка по-малко вероятно ще е достатъчен) или ТУЕС .

Да си напише желанията в реда, който му харесват. Нищо не се знае още. Може пък да го приемат и математика в НПМГ. Иначе аз съм малко пристрастна с дете в споменатото училище, но в последно време много си подобрих мнението и за ТУЕС. Две познати деца завършиха. И двамата са и умни и възпитани младежи. Аз по принцип не съм голям почитател на програмирането. Винаги съм смятала, че трябва да се знаят принципите, а останалото, конкретния език и синтаксис е занаят и то до време. Софтуни и телерик също за мен не са вариант и не могат да се сравняват с университетско образование. Покрай тези деца, обаче разбрах, че и в ТУЕС има един специфичен дух, една общност, една изключителна г - жа директор. Учениците там работят доста по проекти, в екип, дори завършването им е свързано със създаването на нещо конкретно, приложение, робот или нещо друго. Не знам как да го предам, но това възпитаване в екипност и наличието на творчество пораждат у мен уважение към тези деца и учители.
За НПМГ само добро мога, да говоря. Ако химията е приоритет - това е мястото. Завиждам на тези, които имат цели и изявени интереси от такава ранна възраст и знаят къде да се насочат. Моите деца не знаят какви искат да станат и стремежът ми е да получат една добра основа без тясна специализация, здравословна и приятелска среда, пък след 12 клас ще видим какво искат. Под тясна специализацияимам предвид професионалните гимназии, каквато е и ТУЕС. В специалните училища се изучават специални предмети и е възможно след 10 клас някой от основните други да липсва, пък да ти трябва хорариум за университета по този предмет. Това обаче може и да е позитив. Ако си учил програмиране може, да те приемат по - лесно в специалност, свързана с програмиране, ако си учил рисуване, увеличаваш шансовете си за дизайнерски специалности, ако си учил икономика и туризъм, съответно в тази област си напред. Примерно в австрийски университети е така. Факт е, че почти всичко може да се научи и на допълнителни курсове, но една немска гимназия може да спести време и пари за курсове по немски, една гимназия по изкуства на изхода те е подготвила по рисуване и си с готово портфолио, НПМГ може да спести подготовка по химия, биология. Ако детето има ясна идея какво го влече бих го пратила там където е най - добре за конкретния случай, ако е като моите и не знае какво иска, една езикова или математическа гимназия.

Хич не ми помагаш - и двете са хубави, ама за избор... Не може да напише желанията в реда, в който му харесват, понеже и двете му харесват. Еднакво. Най-много би му харесвала комбинация от двете... ама не става. СофтУни и Телерик ги споменах като вариант за допълнение в гимназията, не като заместител на университет. То трудна работа като искаш всичко... но можеш да избереш само едно. Т.е. едно само може да е отгоре.
За чуждоземни университети изобщо не мисля, така че имам поне един проблем по-малко... Wink

ПП
Никога не е чел задължителната литература, никога не съм я и купувала... аз също не знаех навремето какво включват тези списъци.

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 22:23 от katiABV

# 1 521
Леле, като гледам списъка, ми иде да се гръмна. Няма да го причиня на сина си. Лято е! Ще чете каквото иска. Неговите интереси са далеч от тази литература. Ще я учи, няма как, но сега е време за почивка! Имам работеща схема-през учебната година - гърч, но вакациите са техни. Правят каквото искат, а аз съм им запълнила календара с почивки на най-различни места.

# 1 522
Здравейте да попитам, за записване пише ,че трябва служена бележка с резултатите от матурите.На нас не ни дадоха така само свидетелството, но на свидетелството отзад  има точките от НВО.Трябва ли да искам допълнително бележка?
Трябва, при нас са раздадени с дипломите. Попитайте класния р-л.
Говорих с класната каза че, няма да издават служебни бележи, така е казала директорката, резултатите ги пише в дипломата........?

Най-добре питайте на място.

Тези служебни бележки с НВО резултатите има ли ги някъде като визия, защото попадам на старо инфо в нета? И доколко са нужни при условие, че точките ги има на свидетелството? На нас не ни раздадоха и съм в чуденка дали да питам и да искам.
И аз си задавах този въпрос, звънях на директорката, която ми отговори:
" Служебна бележка няма да е необходима, всички данни са в профила на ученика.  Това са указания от РУО."

Къде са тези указания на РУО, при нас пише че се кандидатства с копие на служебната бележка , ако ученика е държал изпит за ПС, а служенната бележка трябва за записване
Да,точно поради тази причина и аз си търсих бележка, защото в училището в което, евентуално ще се запишем пише че, я искат.Директорката обаче ми отговори така.......... няма какво друго да направя освен да и  се доверя.Звънях и на други майки от класа и те нямат бележки.Същото им е отговорено.

Вчера ходих до желаното училище да питам на място в канцеларията. При записването искат:
1. Свидетелство за завършено основно образование - оригинал
2. Служебна бележка с резултатите от НВО - задължително, независимо, че са описани и в горното Свидетелство
3. Медицинско, в което да е изрично вписано цветоусещането
изискват и присъствие на самия ученик

# 1 523
  • София
Момичета, не остана а ние още се лутаме в двете крайности. Моля ви, всеки който има наблюдения или знае нещо повече да сподели. Става дума за СМГ, МГ или която и да е математическа гимназия и избора на първи език... Какви са доводите за и против немски или английски? Какви са предпочитанията в София- кой от двата езика е по желан? Не става дума за езикова гимназия...
Мога да споделя за моето дете - избра английски пред немски, за да може да се фокусира повече върху математиката и разказвателните предмети. Немският е 18 часа на седмица  /срещу 12 за английския/ и ако не е учен преди това, може да дойде доста нанагорно.

# 1 524
Здтавейте!
Объркана съм от различната информация навсякъде. Последно в балообразуването влизат два предмета по преценка на училището. Оценките само от 7ми клас ли се взимат или и от трите години(5,6,7ми)?
Извинявам се за въпроса 😊🤔😔

# 1 525
  • София
silvi79, само от 7-ми клас се взимат оценките за балообразуващите предмети.

# 1 526
  • Някъде на край света
Изтрих грешната информация, за да не объркам някой! Wink
Silvi79, в балообразуването се взимат само оценките от 7-ми клас в дипломата + НВО.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 00:28 от Buzzy

# 1 527
  • София
Моето дете към математиката си избра немски език. С английския вече е напреднал и предпочете да учи нещо ново.
А в НПМГ вече няма паралелка Софтуерни и хардуерни науки. Тази година за първи път има прием след 4 клас и трябваше да се откажат от 2 паралелки за сметка на бъдещите петокласници и едната отпаднала е тази.

# 1 528
KatiAbv в НПМГ имат и паралелка Софтуеър. Може би е близка до тази в ТУЕС.
Вече нямат СХН. Но и да имаха, разликата между профилирана и професионална паралелка е доста сериозна.

# 1 529
  • София
Да попитам и тук за мнения за 12 СУ.

Общи условия

Активация на акаунт