Стана време за моренце, а ДЕКЕМВРИйчето вече рита в нашето коремче! (Тема 3/2021)

• 24 893
  • 777
  •   1
Отговори
# 450
Аз в 12та седмица бях на БХС, но сега ме викат в 17та за ранна фетална , като мисля че се различава от другата фетална след 20та седмица, но определено не съм запозната и за това питам евентуално да имам малко инфо.

# 451
в 20та седмица се виждат добре двете полукълба на мозъка и се прави измерване на черепа, вентрикули и корпус колозиум, тези неща започват едва след 18та седмица да се заформят и различават на ехограф, около 20/21/22 могат да се измерят най- добре. Моят преглед в 17та седмица си беше също подробно оглеждане на органи, както и измерване на шийка и кръвоснабдяването. Но тогава е рано да се видят много неща свързани с мозъка, затова и прегледа в 20та седмица за мен лично е от най- важните.

Аз в 12та седмица бях на БХС, но сега ме викат в 17та за ранна фетална , като мисля че се различава от другата фетална след 20та седмица, но определено не съм запозната и за това питам евентуално да имам малко инфо.

# 452
На БХС бях в 11+3 дни, стария АГ не ми направи ранна ФМ даже и не спомена. При новата АГ имам час зщна 12.08 за ФМ тогава се пада да съм в 21та г.с. Днес бебчо не се е обаждал и така като не ме посритва се притеснявам да ви кажа... Cry

# 453
По принцип БХС и ФМ се правят от специалисти по фетална морфология/образна диагностика, а не от обикновени АГ.

# 454
В 17 ходих на фетална. Гледат обичайните неща - сърце, крайници, мозък, другите органи. Различното, което забелязах е някакво мозъчно бъбрече (нещо в мозъка) и устичката дали е добре (при някои бебетата не се затваряла лявата и дясната страна доколкото разбрах). Нослетата провериха също
Според мен много зависи къде отидеш. Сега ще отида и на феталната в почти 21 седмица (този петък) и ще видим дали има разлика, но аз все на различни места ходя, така че трудно мога да преценя.

# 455
По принцип БХС и ФМ се правят от специалисти по фетална морфология/образна диагностика, а не от обикновени АГ.

БХС го правих в лаборатория и си го платих, старото АГ ми даде само един лист на който бяха измерванията като нухална транслуценция (така ли беше)

# 456
Съвсем се обърках значи... Аз ходих уж на ранна фетална в 13-та седмица и от там ме изпратиха в лаборатория, за да дам кръв за БХС. В петък съм на втората фетална и ще съм точно 19-та седмица.

# 457
Благодаря много за информацията, много ми е полезна.
Аз ходя в Оскар и предполагам, че ще ми назначат и ФМ и след 20тата.

Щи пиша допълнително като мине за информация ако мога да съм полезна Simple Smile

В 17 ходих на фетална. Гледат обичайните неща - сърце, крайници, мозък, другите органи. Различното, което забелязах е някакво мозъчно бъбрече (нещо в мозъка) и устичката дали е добре (при някои бебетата не се затваряла лявата и дясната страна доколкото разбрах). Нослетата провериха също
Според мен много зависи къде отидеш. Сега ще отида и на феталната в почти 21 седмица (този петък) и ще видим дали има разлика, но аз все на различни места ходя, така че трудно мога да преценя.

# 458
БХС (кръв и някои ехофрафски показатели 11-13 седмица) е едно. Някои лекари в тази седмица също правят ранна фетална - броят ръце, крака, на сърцето до където е стигнало развитието - бъбреци не се виждат, на сърцето само 2 клапи са оформени, гледат главата, евентуално за пол ако се види, кръвоносни съдове. Основната фетална, когато всичко вече може да се визуализира до къде е  - я правят 18-22 седмица, даже ако е за сърдечно проследяване - 21-22 предпочитат. Има и късна фетална около 28 седмица май беше.

# 459
Това може да е полезно като общо ръководство - http://shterevhospital.com/bremennost/putevoditel-na-prosledyava … stacionni-sedmici

-При мен беше ФМ и БХС 12та седмица.
-(незадължително) В 15та имаше нещо като ранна ФМ при д-р Сигридов, оценка на рискове и пускане на други кръвни изследвания като още витамини, метали, кръвосъсирване, вирусология.
-Записах по препоръка на АГ фетална ехокардиография в 19та седмица.
-Втората ФМ е насрочена за 22ра седмица, тоест баш на ръба на периода (а и бебо расте с 1 седмица напред). Казаха ми тя може до 23та.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 15:07 от dее92

# 460
  • София
Както dee92 е показала в линка това са главните неща които се следят.
Иначе първо се прави скрининг (11-13 г.с) скрининга включва БХС (кръвното излседване на β-HCG и PAPP-A, което реално в майчин дом е безплатно) и преглед от специалист по фетална морфология за наличие на крайници, органи и най-важното наличие на носна костица и NT - нухална транслуценция, по които заедно с кръвните излседвания и размера на ембриона се изчисляв риска от синдром на Даун и другите.
Следва ранна фетална морфология около 16-19 г.с (не я правят навсякъде и не е задължителна). В болница Надежда я препоръчват (с миналата ми бременност се следях в там и там и си я правих, сега не съм), Сигридов също препоръчва понякога, там правят много фетални  https://sigridov.bg/prenatalna-medicina/fetalna-morfologia-fiziologia/
Следващата вече е уж от задължителните и се води втора фетална морология между 19-а и 23-а седмица, като оптималният гестационен срок е 20-22 г.с главната му цел е "оценяват се структурата и развитието на видимите органи (мозък, сърце, бъбреци, гръбначен стълб и т.н.)" Обикновенно на този преглед могат да ви препоръчат да отидете и на фетална ехокардиография, не е задължително обикновенно е при забелязан евентуален проблем или ако имате фамилна обремененост https://www.nadezhda.bg/prenatalna-medicina/fetalna-ehokardiografiya/
И накрая се води късна фетална морфология 28-30 г.с - тук отново преглеждат органи, кръвотоците, наблягат на плацентата, маточната шийка, околоплодни води.
Реално се води че е хубаво да се направят 3те главни по една във всеки триместър, но в повечето случаи държат на скрининга 11-13 г.с и втората в 20-22 г.с, другите са при засечем проблем, които трябва да се проследи или просто ако вие държите. Аз с първата си правих 4-рите като само на ехокардиография не ходих. Сега изпуснах тази ранната, но на другите 2 ще си ходя, за ехокардиографията ще питам в сряда на втората фетална дали ще е нужна.

# 461
И аз не знам каква е точно разликата. Сега като бях на преглед в 17 седмица, прегледа пак беше подробен, измери сумати неща, гледа плацентата, мери шийката, а кръвотока специално на мен ми го гледат всеки път (доплер)

Много се извинявам за тъпия въпрос, но как измерва шииката, защото аз като я питах тя се зачудих и каза ааа добре си е. Това става на първата фетална в 12 седмица та се чудя дали я е мерила въобще..

# 462
  • София
Да допълня че аз ходя на частно в Токуда и всеки преглед ми е като фетална морфология (но все пак не е от специалист), всеки път ми пуска доплер проследява кръвотока, оглежда органите, показва ми мозъка, гръбначния стълб, бъбречета, измерва ми шийката (с вагинален задължително - тука може и заради кървенето да е, преди май през преглед ми в гледаше, сега е на всеки) и накрая ми описва резултатите в листа, а ми дава и разни неща от ехографа с кое на коя седмица отговаря и дали е в границите.
Иначе относно шийката мери се и с коремен, обикновенно ако там нещо се усъмнят я гледат и с вагинален защото засичнаето с него е много по-точно.

# 463
Бъркам ли, но БХС не е ли само кръвното изследване?
Ами не, не е само кръвно. Аз него мислех даже да не го правя, ама док настоя, а и без това е безплатно Simple Smile
    Къде е безплатно?

# 464
Шийката са ми мерили всеки път с коремен ехограф, само последния път (17+2) с вагинален. За феталните стана ясно, че всеки специалист си подхожда различно. Аз съм била 3 пъти при Сигридов - 8 седмица ембрионална морфология (такава прави само той) 12 седмица БХС и той сам си ми каза следващ час при него да запиша между 20-23 седмица за ФМ. Дадоха ми час за 22+3, защото по-рано хващам почивката на клиниката. Но както казах при Ковачев прегледите ми също са подробни, с много измервания и т.н. Доплер също всеки път, дори при АГ по ЖК си го изисквам и човека не ми е отказал никога

Общи условия

Активация на акаунт