Преглед при офталмолог преди раждане

• 2 241
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,

Чувала съм, че е хубаво преди раждане да се направи един профилактичен преглед при офталмолог, за да се види какво е състоянието на очните дъна и вътреочното налягане. (Аз съм с диоптър малко над -4 на двете очи плюс астигматизъм 1.5-2, но не знам какво ми е състоянието на очните дъна).

Първо искам да попитам - дали по време на бременността имаме право на направление за офталмолог от ЛК

и второ - кога е най-добре да се направи този преглед. В момента съм в началото на 8 месец, има 2 месеца до термин - сега подходящо ли е или още да се изчака (в смисъл по време на самата бременност и нейния прогрес дали могат да се изменят някои стойности във вътреочното налягане, т.е. кога е най-меродавно да се направи прегледа.)
Благодаря!

# 1
  • София
Здравейте, аз правих такъв преглед, но си го заплатих. Лично мен ме изпратиха в началото на 9-тия, но не съм имала проблеми нито висок диоптър.

# 2
Имаш право на направление от личния лекар, аз си взех и отидох. Мисля че ходих в началото на 9 месец, аз не бях с висок диоптър, но се оказа че имам дегенеративни промени в периферията на ретината, което е рисково при раждане и може да се получи отлепване (от напъните). Иначе да, възможно е да има промени заради хормоните, на мен ми казаха следващия преглед най-рано 6 месеца след раждането, тъй като при кърмене отново може да има промяна в диоптрите. Направи си консултация и ти желая  късмет и леко раждане! BlushFlowers Four Leaf Clover

# 3
  • Варна
Ходих може би седмица-две преди раждането. С почти -5 диоптъра съм и очната ми даде бележка за секцио.

# 4
На мен АГ ми даде направление. Преди да ми даде документите за раждане. Преди това(някъде към 7 месец) имах проблеми с рязко прилошаване, събирах граници, също ми даде направление за кардиолог. По принцип е тяхното задължение да дават направления, ама често не го правят защото са им свършили бройките.

# 5
Имаш право на направление от личния лекар, аз си взех и отидох. Мисля че ходих в началото на 9 месец, аз не бях с висок диоптър, но се оказа че имам дегенеративни промени в периферията на ретината, което е рисково при раждане и може да се получи отлепване (от напъните). Иначе да, възможно е да има промени заради хормоните, на мен ми казаха следващия преглед най-рано 6 месеца след раждането, тъй като при кърмене отново може да има промяна в диоптрите. Направи си консултация и ти желая  късмет и леко раждане! BlushFlowers Four Leaf Clover

А вие със секцио ли раждахте заради проблема с очите?

П.С. Благодаря, дано всичко да е ОК. Simple Smile

# 6
Имаш право на направление от личния лекар, аз си взех и отидох. Мисля че ходих в началото на 9 месец, аз не бях с висок диоптър, но се оказа че имам дегенеративни промени в периферията на ретината, което е рисково при раждане и може да се получи отлепване (от напъните). Иначе да, възможно е да има промени заради хормоните, на мен ми казаха следващия преглед най-рано 6 месеца след раждането, тъй като при кърмене отново може да има промяна в диоптрите. Направи си консултация и ти желая  късмет и леко раждане! BlushFlowers Four Leaf Clover

А вие със секцио ли раждахте заради проблема с очите?

П.С. Благодаря, дано всичко да е ОК. Simple Smile

Да, родих секцио тъй като и бебето се очакваше да е едро, а и обиколката на главата беше голяма. Доколкото разбрах този проблем с очите може да се коригира с лазер.

# 7
Знам, че темата е стара, но да попитам при кои доктори бяхте и доволни ли сте?
На мен в 33+1г.с. АГ ми каза, че вече много малко може да варират стойностите, така че мога да отида на офталмолог и да се надяваме да даде разрешение за нормално раждане (да не препоръчва секцио ако не е наистина наложително). Търся препоръка за такъв специалист за гр. София или гр. Пловдив.

# 8
Как протича прегледа при офталмолога? Вярно ли е, че се разширяват зениците - това как се прави?

# 9
На мен не ми ги разширяваха тогава. Измерват и очно налягане.  Честно казано, бих ви посъветвала да си помислите и за секцио, ако диоптърът ви е висок. Лекарят, който извърши моето секцио, каза, че е имал в практиката си случай на жена, която е изгубила зрението си при естествено раждане, защото не е споменала на екипа тази подробност, че е с висок диоптър. Вашият диоптър какъв е?

# 10
Как протича прегледа при офталмолога? Вярно ли е, че се разширяват зениците - това как се прави?
Разширяването на зениците се случва с капки - при самия преглед, докторът ви капе от тях в очите, изчаквате известно време (около 20-30 мин) и след това ви преглежда с разширените зеници. Не се препоръчва да сте с кола и т.н., може да имате дискомфорт след това, да виждате леко замазано, да усещате леееека загуба на баланс и т.н. но не е нищо страшно - може да си се приберете пеша или с автобус съвсем спокойно. Работата на компютър преди или след също не е забранена, но след прегледа може да изпитвате затруднение с фокусирането над по-дребен шрифт и това да ви натовари или доведе до главоболие. При все - отново, нищо страшно и фрапантно не е.

За останалите прегледи не мога да кажа нищо, защото съм била само 1 път на преглед с цел определяне родоразрешението, и мога да споделя само моя опит. 2ма офталмолози ми казаха, че за прегледа ще трябва да ми разширят зениците (с което нямам проблем, особено като съм и с късогледство - доста по-слабо се усещат страничните ефекти). Единият специалист беше и този при когото си направих прегледа на края.
Отидох, извикаха ме в кабинета - последваха стандартните прегледи и малко по обстоен преглед на очните дъна, структура и налягане, но без да ми разширяват зениците. Разпита ме подробно от кога съм с диоптер, имала ли съм резки качвания на стойностите (-2 за 15г, с постепенно покачване, което каза е нормално), диабет или други заболявания, които да имат отражение... Обясни ми защо и очните дъна и диоптерът са важни за определяне дали може да се ражда нормално или се налага секцио. Установи, че всички структури при мен са наред, в добро състояние, без изменения и т.н. и ми издаде амбулаторен лист от прегледа, в който на края пише, че очното състояние не налага оперативно родоразрешение.
Доволна съм от прегледа, от специалиста, от отношението и обясненията, които ми даде, и най-вече - от разрешението за естествено раждане. Не намирам за необходимо да ходя на друг специалист, за да потвърди мнението, но ако имах съмнения - щях да посетя поне още един офталмолог.

Ако някой друг има опит - може също да сподели! Успех! Simple Smile

На мен не ми ги разширяваха тогава. Измерват и очно налягане.  Честно казано, бих ви посъветвала да си помислите и за секцио, ако диоптърът ви е висок. Лекарят, който извърши моето секцио, каза, че е имал в практиката си случай на жена, която е изгубила зрението си при естествено раждане, защото не е споменала на екипа тази подробност, че е с висок диоптър. Вашият диоптър какъв е?
Аз съм чувала от няколко офталмолози, включително последната, за техни пациентки, които са родили естествено с диоптри около -12/-15 и не са имали никакви проблеми. Факт, че много зависи от цялостното състояние и генетичното предразположение, но затова трябва да се направи консултация задължително. Диоптера не е определящ, но също играе роля във вземането на решение как да протече раждането.

# 11
  • Варна
При дори най-малък шанс за проблеми поради диоптър бих избрала секцио, както и направих. Аз лично реших, че рискът не си струва. Операциятс минава за месец, загубата на зрение е за цял живот. За мен изборът беше ясен.

# 12
При дори най-малък шанс за проблеми поради диоптър бих избрала секцио, както и направих. Аз лично реших, че рискът не си струва. Операциятс минава за месец, загубата на зрение е за цял живот. За мен изборът беше ясен.
Абсолютно е така, но въпросът е да се установи дали има изобщо риск и какъв е той. Препоръката на офталмолог е това което е важно.

# 13
  • Варна
Всеки лекар ще ви даде различен процент риск, защото всеки преценява според своя опит. За мен е неприемливо да поема и 1% риск, ако мога да го избегна.

П.п. Слепотата е едно от нещата, които мен ме плашат най-много в тоя живот, така че аз малко пристрастно разсъждавам, но за себе си реших така и не съжалявам.

# 14
Абсолютно съм съгласна с High Speed. Рисковете от самото секцио са минимални, ако е направено при добър хирург, особено по метода Щарк. А слепотата е до живот. Една лекарка и на мен ми обясняваше как можело да родя естествено и с 12 диоптъра, на база на нейния опит, но можеше и с 6 диоптъра да изтегля късата клечка. Не мога да разбера защо толкова държите на естественото раждане....

Общи условия

Активация на акаунт