Какво мислите за уличните котки и кучета?

• 17 828
  • 673
  •   1
Отговори
# 435
Първия си коментар написах, след като прочетох заглавието на темата, а сега изчетох и коментарите в нея, и ще споделя някои неща.

Лично аз, чистя много повече живеейки с коте. Имах период, в който бях без котка и не чистех всеки ден, докато сега се налага да чистя всеки ден, за да е чисто и на нея, тъй като се търкаля по пода. Вярвам, че и със собствениците на кучета е така. Всеки когото познавам и има  куче, казва, че мие лапичките или направо - цялото куче след разходка. Освен това, само малките породи имат тоалетни в дома, големите си вършат нуждите навън. Всеки с коте или куче, чисти козина от животното си и противно на вярванията - не тънем в косми и л*йна.

Относно агресията на домашните кучета - аз не съм видяла. Единствено са били любопитни да ме душат, а и едно бултериерче искаше да ми изгризе обувката.

Уличните кучета, обаче... от тях съм отнасяла лай, но подозирам защо е било (носех кашони към боклука и са ме помислили за клошар, а и бях в непознат район, пък и бяха около 20-ина, а и аз направих звук с уста на едно от тях, едно такова засмукване с устни ако се сещате, просто ми хареса, и му се зарадвах, ама явно не са разбрали, та скочиха да лаят). Всичко мина без жертви, аз в тоя момент се очудих, че реагираха така и си заминах.

# 436
  • Варна
Уличните животни как реагират на разходките на дом. ви любимци ?
Аз често наблюдавам сблъсъци.
White tiger, избягвайки пешеходни зони, ще си спестите неприятности.

# 437
  • СИ
Пресолили сме манджата...! Изтриха ни.         Animal Dog2            Animal Cat2

# 438
Всяко животно има миризма. Дори рибките в аквариума. Не можете да премахнете миризмата изцяло и при педантично почистване.
Мда, моите миришат на омекотител. Grinning През няколко дни им сменям възглавничките на легълцата и после като ги гушна миришат прекрасно.
Вкъщи имаме робот, който ежедневно прави сухо и мокро почистване. На някой ако не му харесва, че имам кучета и се притеснява от някой друг косъм въобще да не ми идва на гости.
И всъщност не знам защо темата се завъртя около домашните кучета. За уличните уточнихме, че никой не иска да са там. Въпросът трябва да бъде разрешен хуманно и явно чрез образоване на населението и сериозна кастрационна програма.

# 439
  • Terra incognita
То и хората ако не се къпят миришат. Даже по- зле.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 10:17 от VickyTaylor

# 440
  • Бургас
То и хората ако не съ къпят миришат. Даже по- зле.
Еее,в неделя трябва...
Майтапя се.

Образоване на населението звучи някак много,ама много фантастично...
Примерно възрастните хора,които са живели в друго време...Не си дават сметка какво става,когато котето или кучето им роди котета/кучета.Баба ми,която е на 91,дано е жива и здрава още дълго,не искаше да ѝ кастрираме котката.И да я прибере не иска,тя си знае,че котките са на двора.Вкъщи не влизат.Някои от децата на тази котка извадиха късмет да са красиви,явно Моли е въртяла любов с персийци и Уискас Таби, две котета бяха 1:1 с персийче и Уискас Таби.Веднага си намериха хора.
Много други котета нямаха късмет.Понякога си харесва някое мъжко коте моята баба и си го задържа.Едното го блъсна кола,другото се разболя и...,баба мисли,че е било отровено,но Моли е жива и здрава,в една купичка ядат,а Томчо все в двора стоеше, вероятно е болест.Тя не води котетата на ветеринар,не ги ваксинира.
Моли има някакъв невероятен късмет,10 или 11 години вече е с нас.
Ако се появят пак котенца(ама Моли остаря или я кастрираха от приютите),бих се грижила за тях,бих им потърсила хора.
Лошото е,че Моли ги води дивачета,докато свикнат с хора,минава време,някои си остават полудиви.По-гальовните някак по-лесно успяха да намерят дом.

# 441
Защо да е фантастично? Масово ни бомбандират с информация за щяло и нещяло. Дали ни се иска - никой не ни пита. Масмедиите формират мнения. Обаче, всеки мислещ човек ще знае, че не може да има мнение по въпрос различен от философски, без да има информация, проверена от няколко източника.
Мисълта ми е, че хората се заливат с информация и както възприемат тази от телевизора (особено по-възрастните), така може да възприемат информация и от всяко друго място. Трябва да има повече безплатни семинари, на които да говорят доказани имена в своята област, също и дискусионни стаи където хора с повече знания, и опит, да "отворят очите" на тези, които (с извинение, са като баба ти), да, учим се докато сме живи.

# 442
На бабата като й се обясни, че трябва да си чипира кучето/котето, да го регистрира и плаща данък, ама ако го кастрира няма да плаща, и ще се съгласи. По селата мен ако ме питате дворните кучета трябва задължително да се кастрират. Стига вече с тези селски номера да давят поколението на дворното си куче.
Само че няма желание и съответно няма кой да върши тази работа. И пак сме доникъде.

# 443
  • Бургас
Това,че ми е баба и че ме е отгледала,не означава,че одобрявам точно отношението към котките.Години наред не искаха изобщо котка да минава през двора,не ги обичаха...
Ами...естествено,че е по-добре да се кастрират дворните кучета,вместо да се давят малките.
Котета не сме изхвърляли,но не отричам,че баба е искала да махне малките.Затова и проявява дискриминация към женските,тях гони,мъжките иска да оставя...
Знам как мислят повечето стари хора.
За тях животните не са били чак такава любов,трябвали са им за работа и храна.

# 444
  • Варна
Зависи от хората. Някои ги обгрижват добре.

# 445
Разбира се, че има изключения, но поне кучетата повечето ги приемат предимно за пазачи, а не за домашни любимци. Стоят на вериги по цял ден и нощ. Чувала съм, че често от селата кученцата се изхвълят в града. Тези, които имат късмета да оцелеят.

# 446
  • Бургас
На село стоят на вериги кучетата.
Да не говорим за нехуманното отглеждане на прасета в кочина.В малко пространство,в изпражнения...
Прасето също е умно животно,не бива да се отглежда за храна.

# 447
Друг път докато се разхождах в Ловният парк станах свидетел, как едно доста едро куче лае и се хвърля на група деца на по 10 години. Направих забележка на собственичката да си прибере кучето, че децата са уплашени, а тя ми заяви, че те били виновини, защото го дразнели с тротинетките си. Аз й казах, че нормално децата да карат тротинетки, просто да го върже докато се разминат, но тя не си направи труда даже да го повика, добре, че кучето само лаеше и децата не пострадаха.

Типично кучкарско поведение. И аз за такива случаи писах. И, разбира се, виновни са другите.

Цитат
Така както не смятате за нужно да се съобразявате с кучетата, така и техните собственици няма и не са длъжни да се съобразяват с вас. Били сте по важни ? За кого?? Вие сте непознати на улицита ! Кучето е част от моето семейство ! С какво точно някой ви е длъжен ? Няма начин да предпочета вас пред кучето си. Не сте по-важни от него и не виждам защо въобще се прави подобна съпоставка.

Ето я същата песен. Кучето било по-важно от хората? Как пък не. Обществото и законите са решили кой е по-важен. Ако човек ме напсува и го гръмна ще го лежа много години. Ако твоето куче ме залае и го гръмна може и да ми се размине. Е, кой е по-важен по закон?

Впрочем никой не пищи от нормалните кучета, та ти може би разхождаш някой звер. И мълчиш като комунист на разпит каква порода е, а и не казваш дали е наистина обучено и послушно.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 21:24 от Черна станция

# 448
  • Бургас
Синът врещи от всякакви кучета,нормални,ненормални,плюшени играчки...Както казах,това е ирационален страх.
Казаха ми да взема куче,но не искам.Не съм толкова добре физически,за да разхождам куче всеки ден по няколко пъти,не смея да го връча и на сина,дори да се привърже и отпусне(с котето играе).
Ами...точно заради хората,които водят агресивни кучета.
В морската бяхме с позната и синът се сприятели с нейното кученце(добро и любвеобилно женско куче).Мина огромно,черно,агресивно куче без намордник,започна зверски да ръмжи срещу кучето,което синът водеше на каишка...Стопанката се изсмя на своето агресивно куче и му каза"Ама то е момиче,бе глупак!"по адрес на кученцето с нас.Но не дръпна своето,аз се правих на преграда между сина и двете кучета.
Не е ок да се толерира такова поведение.
Кучето е агресивно-ок,никой не казва да се убива.Но то не признава своя стопанин за авторитет.Ако реши да напада,няма да го пита.Такова куче се дресира,говори се с треньор или се слага намордник...
Обаче никой не го прави.Това е направо фантастика...Не знам там какво би помогнало.Почти всеки е толкова заслепен от собствената си значимост и от това да го показва,че не му остава време за уважение към другите.
На въпросната пасарелка минава дама с огромно куче,което е без каишка и е много добро.Познавам кучето и не се плаша.Но бяхме със сина,той се разпищя,че има голямо куче.Гледах той да не скочи от пасарелката,в страха си да не пострада,го сбутах в един ъгъл,застанах пред него с разперени ръце и разтреперени гащи.Ами...едва когато минаха,ги познах,аз бях ни жива,ни умряла от тревога...Това куче е неагресивно,а дамата е много мила.
Но са изключение.
Ако беше някое агресивно куче,не ми се мисли.
От приютите уж слагат маркировки и пускат неагресивни кучета.Преди в Бургас имаше много бездомни кучета,вече рядко се срещат.Не знам как,вероятно с недотам хуманно отношение,са намалили драстично броя им.

Сблъсък гледахме със сина на питбул и бездомна котка.Ами питбулът беше нападнат,бит,нахъскан...Момчето с питбула,което се опитваше да си спаси кучето,не удари котката.За сметка на това тя скочи и срещу него(моите уважения към това момче).
Страхът при бездомните животни и гладът понякога пораждат агресия.Няма спор.Но аз не искам да бъдат убивани,а да имат храна и къщичка,в която да се приютят при лошо време.
Май най-хуманният метод засега е кастрацията,въпреки че аз лично,ако не се наложи,няма да си кастрирам котарака.Но няма и да му търся мадама и няма да допринеса за още бездомни котенца.

# 449
Преди в Бургас имаше много бездомни кучета,вече рядко се срещат.Не знам как,вероятно с недотам хуманно отношение,са намалили драстично броя им.
Имате много добър кмет. Цяла България го знае. Просто нещата се вършат качествено. Отделно общината прави кампании за осиновявяне на бездомни животни. Поне това съм.чела и гледала по телевизията. Ето че като се работи проблемът може да се реши и хуманно. Ама трябва желание и много работа.
https://www.google.com/amp/s/www.burgas24.bg/novini/burgas/Kak-B … 706478%3famp=true

Общи условия

Активация на акаунт