Възстановяване след естествено раждане?

• 15 894
  • 136
  •   1
Отговори
# 120
И аз съм против дирижираното раждане, но специално за епизиотомията се убедих, че е по-добрия вариант от естествено разкъсване. Първото ми раждане беше с епизиотомия и усещах по-скоро дискомфорт като леко охлузване, който за по-малко от 2 седмици премина. Второто раждане бях с естествено разкъсване на друго място и болката след раждането беше много по-неприятна. Много по-бавно отшумя. Така че се убедих, че има смисъл от епизиотомия, защото се прави на подходящо място в определена посокс и предотвратява неконтролирано разкъсване на други места.

Специално в България е рядкост да родиш без шевове. Това е така най-вече заради изкуственото пришпорване на раждането - бързане, окситоцин, натискане на корема и т.н. При плавно напредващо раждане и спокойна обстановка без бързане, е съвсем възможно да родиш без шевове. Но тук практиката засега е такава и никой не се интересува от нормалното раждане като напълно естествен процес.

След 2 нормални раждания мога да кажа, че бих родила и пак така. Като цяло и двата пъти се възстанових доста бързо и можех веднага да започна да се грижа за бебетата си. Възстановяването след секцио при всички случаи е по-бавно. Там се възстановяват няколко слоя тъкани, които са рязани, а тук в повечето случаи говорим за няколко повърхностни шева.

# 121
Здравейте, вече 12 дни след раждане и шевовете много ме борят и дърпат. Имам и вътрешни и външни. Освен отварата със смрадлика, дали знаете нещо друго, което да обезболява? Свещички?
Благозаря Simple Smile

# 122
  • France
Може би не е лоша идея да говориш с гинеколога си. Не е изключено да са те зашили по-стегнато.

# 123
Отиди на преглед за всеки случай.
Иначе аз нялолко дни след раждането слагах свещички Профенид (за обезболяване, слагат се ректално) - първите 2-3 дни по една през деня и една вечер, следващите няколко дни (може би 3-4) само по една вечер, за да не ме дразни докато спя. Не съм имала силна болка дори в началото, а по-скоро дразнене и дискомфорт докато сядам/ставам.

# 124
Не ти ли махнаха конците на външните шевове, и аз доста ги усещах като почнаха да зарастват след първите 4-5 дни, но малко след това ги махнаха и поне сядах спокойно.

# 125
Отиди да те видят. Да ги махнат, ако трябва. Може да са стегнати или нещо да се е възпалил някой шев. Те сами падат до 10 дни май, не съм сигурна.

# 126
Здравейте, вече 12 дни след раждане и шевовете много ме борят и дърпат. Имам и вътрешни и външни. Освен отварата със смрадлика, дали знаете нещо друго, което да обезболява? Свещички?
Благозаря Simple Smile

Крем лидокаин и цикатридина спрей ползвах аз. Някъде на 14-15 ден болката намаля значително, въпреки че конците ми ги махнаха още на 10-тия.

# 127
Благодаря за отзивите. Казаха, че конците сами ще паднат на 7-8 мия ден и аз изобщо няма и да разбера. Прегледът ми е чак за 20.11, при тази, която ме изражда. Тя не ме е следила, тъй като тямаше избор на екип и просто се паднах при нея, тъй че няма как да ѝ пиша или звънна. Да, за Цикатридина ми казаха, но това не е ли по-скоро за дупето?

# 128
Благодаря за отзивите. Казаха, че конците сами ще паднат на 7-8 мия ден и аз изобщо няма и да разбера. Прегледът ми е чак за 20.11, при тази, която ме изражда. Тя не ме е следила, тъй като тямаше избор на екип и просто се паднах при нея, тъй че няма как да ѝ пиша или звънна. Да, за Цикатридина ми казаха, но това не е ли по-скоро за дупето?
Вземи си цикатадрина спрей.
Вечерно време когато се изкупеш.
Подсушисе и си пръстни от спрея на белега.

# 129
Не, това е спрей за рани, охлузвания и т.н. По-бързо ще мине с него.

# 130
Не, това е спрей за рани, охлузвания и т.н. По-бързо ще мине с него.
Аз си го бях купила и почти не ми се забелязва вече белега

# 131
Мамита, и аз с цикатридина нямям белег. Не личи нищо от епизиотомията. Конците паднаха сами и помня че цикатридина ме спасяваше след душ пръсках и облекчаваше усещането.

# 132
Много ви благодаря. Утре взимам Цикатридината, супер сте Simple Smile

# 133
Освен Цикатридина-та, свещички Профенид много ми помогнаха. Даваха ги още от болницата, така че са съвместими с кърмене

# 134
Потвърждавам и аз за Цикатридина, и моята епизиотомия грубо казано само аз си знам, че я има, почти не се забелязва. След душ внимателно с потупване подсушаваш, колкото можеш, и пръскаш обилно, 2-3 пъти дневно. За конците само да вметна, че и на мен така ми казаха, ама външните много опъваха и просто отидох да ги махнат. Конци от вътрешните падаха по време на цикъл, докато детето навърши 2 (!!!) години. Не знам какви са, еднакви ли са навсякъде, но това е моят опит с първото раждане, и хич вече не вярвам като ми кажат, че конците сами падат, особено пък за няколко дни. Сега с второто имам 4-5 вътрешни шева, изобщо не ги усещам, и АГ ме вика 10 дни след раждането да ги махне.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:16 от Melusine

Общи условия

Активация на акаунт