161 нови Американки празнуват 4ти юли - Добре дошла, Лъки!

• 55 969
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • Miami
Лъки, разбирам те напълно Hug В начолото е трудно, особено с деца. Аз си спомням ние като дойдохме и търсехме квартира какъв стрес изживях. Добре, че се намериха добри българи, които имаха апартамент за отдаване и ни подадоха ръка. Отначало имахме само една стара кола, която трябваше да я запаля и да чакам 20 мин, че да тръгне. Децата ходех да ги вземам с един шатъл безплатен и ми отнемаше 2-3 часа докато отида и се върнем, а с кола отнема 15 мин. Аз по-бързо се адаптирах, но на мъжа ми му отне година и нещо докато свикне.
Стискам ви палци да се подредите по-бързо Hug

# 226
  • WA, USA
Лъки, напълно нормално е това през което преминаваш. Всяко местене е стрес, а имиграцията - двоен. Говорете си много и се подкрепяйте за да не пострада връзката ви от тези трудности. Не се затваряй в себе си с неволите. Пиши и тук ако ти помага.
А границите са отворени - като не се нагодиш и не го направиш да ти харесва, винаги има път назад. не се свършва света от това - криво е, смотано е и ще се сблъскаш с хиляди въпроси ама защо и как така стана да се върнете (ако го решите), но само ти/вие си знаете какво ви прави щастливи.

# 227
Кори и Сипимури,
аз не съм нова в номадския живот. Все пак 15 години бях по моретата. И урока ми е научен. Българите сме специфична нация, зная долу горе как сме устеоени.
Радвам се, че тук ви има и ме подкрепяте. В реала е малко по различно. Единици ще помогнат,макар и с честен съвет само. Масата начукват канчета, вече минали по трънливи пътеки.
Все тая. Както Пупитка ми каза ония ден, живи и здрави сте, всичко ще се нареди.

Я кажете сега, от къде се взима купон за VPK тука на юг.

# 228
  • при палмите и алигаторите,FL
Я кажете сега, от къде се взима купон за VPK тука на юг.

http://www.floridaearlylearning.com/vpk, погледни тук

и в гугъл ако потърсиш  VPK във вашето каунти ще излязат резултати.

http://www.floridaearlylearning.com/family-resources/financial-assistance те помагат на семейства с ниски доходи за градина, и училища, като поемат по голяма част от таксата. Изискаването е родителите да са  работещи или на училище.

# 229
# 230
Благодаря.
Детето ми няма 4г. Значи няма да се класира за тези програми сега.

# 231
Lucky, не се ограничавай само с VPK. Както е писала nandi, погледни и другите програми. Има варианти за child care assistance, а също и детски градини/центрове с по-поносими цени. При нас, например, детските центрове в църквите бяха с "прилични цени" в сравнение със стандартните детски градини. Може да не е за цял ден, но ще даде възможност на детето за социализация. Във всяко каунти има офиси, които могат да ти помогнат или с child care assistance, или поне с препоръки за някакъв център. Струва си да се свържеш с тях, поне да разбереш какво могат да предложат.

Ако търсиш нещо за по-кратко време - за разнообразие и социализация на детето, city-то понякога има програми на доста приемливи цени; местните библиотеки също така предлагат безплатни програми (около час) - четене на книги, труд и творчество, т.н.

# 232
Лъки, синът ми изкара VPK в детски център Sunrise Preschool. Не знам колко ви е близо и дали условията са същите, но таксите им бяха много добри. Записвала съм го инцидентно за дни през лятото, когато имаха посещения по аквариуми, музеи и прочие и ми предложиха по 30 долара за деня, което беше направо нечувано за мен.

# 233
Някой да е имал забавяне на tax return тази година? Вече пети месец декларацията ни е "being processed", въпреки че е достатъчно елементарна, няма допълнителен детски кредит, няма нищо сложно по скеджулите. Пробвах да звъня миналата седмица и се отказах след двайсет и пет минути on hold и сега не знам дали просто да седя и да чакам, или да опитвам пак - нямам време да вися на телефона с часове.

# 234
  • USA
https://www.cnet.com/personal-finance/taxes/tax-refund-update-ho … -with-irs-delays/

Виж дали се отваря като се зачетох из нета случило се е и с други хора ...отговора е "пандемия е" ...дано намериш решение.

# 235
Много често пращам колети до родителите ми в Бг по обикновените пощи - най-евтини нормални услуги (които въобще не са евтини).Пристигат до две седмици, никога нищо не се е губило и съм била винаги доволна.
Това лято пускам три колета един след друг. Два месеца и половина  - ни колет, ни вест, ни кост. Решихме, че са затрити. В последствие проверих, пристигнали са за десет дни, останалите два месеца са отлежавали някъде по българските рафтове. По някое време пристига писмо, че единият е задържан в митница в София - няма опция за лично получаване, единствената опция е да се изпратят една камара бумаги, за чията “обработка” те таксуват. Такса обработка на митническите “услуги”, такса пощенски разходи, ДДС на един Господ знае какво, такса за три месеца хотел на пакета на някоя прашасала митнически лавица и най-накратко - златен колет. Получателят трябва да опише какво има вътре и колко струва. Хубаво, ама на пакета нали вече го пише това, като е подарък, получателят длъжен ли е да знае? Не се знае ако някога стигне финалната дестинация колко ще струва кралската им услуга.
Другите два колета се довлачват славно и те след два месеца и половина - за единия пощенски разходи (ДДС и незнамсикакви още такси) - 28 лева. Другия колет - нищо. Минал неуловимо като Стелт българската бюрокрация и нелегално додрапал крайната цел.
Местната провинциална поща няма идея какво се случва и само вдига безпомощно рамене. Митница и тя “сега навлизала в процеса” и “чакай да питам шефа”.
Малка Гугъл справка показва, че от първи Юли е влезнал нов закон. Пратки пристигащи от страни извън ЕС (които българските законодатели парадоксално наричат “трети страни”) им се налага ДДС, такси за обработка на декларациите, пощенски такси, и още
малко защо не и такси за изтъркването на лавиците, на които кутията е отлежавала с месеци. Също и евентуално мито - от обяснението не става ясно кога и как се решава кое точно се обмитява и каква е сумата. Има вече и статии, от които разбирам, че не сме единствените ползващи тая флегматична, иначе безценна услуга.
Как ще пращаме вече пакети до България и какво ще правим с поредната наложена ни глупост?

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 03:46 от Aerin

# 236
Виж дали се отваря като се зачетох из нета случило се е и с други хора ...отговора е "пандемия е" ...дано намериш решение.

Мерси, и аз само до такава информация се добрах, но нашата декларация уж няма грешки, нямаме никакви писма или бележки нито по пощата, нито в онлайн акаунтите, нямаме EIC & Additional Child Tax Credit и прочие... Нищо, здраве да е, ще чакаме.

# 237
  • Sunshine state
Много е трудно и скъпо с тия пакети. Аз последно пращах до Англия за сестра ми малък колет с USPS , който ми излезе 100$ и стигна за над месец. Тя си плати мито като поп на роял мейл и така.. в 21 век още малко и с пощенски гълъби ще започнем да си служим, или по дилижанс ще пращаме. 🙄😅

# 238
Изпратихме на майка ми три кашона през бизнес акаунта ни на UPS пристигна бързо (3-5дни) и начислиха €3500 таксички разни, мита и тн измислици…страшна работа са тези европейчета!
Относно таксите и нас бавеха до скоро.

# 239
  • Sunshine state
€3500?! 😳 Уау..

Общи условия

Активация на акаунт