Домашно кисело мляко

• 16 899
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,

Живях в Англия и там си взимах прясно мляко. Много хубаво, наливаха ми го там. Пиех го сурово беше много хубаво. Никога блудкаво и тн. Правихме си кисело мляко всяка седмица и взимахме по 4-5 л мляко. Ползваме една и съща печка и едни и същи тенджери. Варихме млякото до 90-92C млякото леко кипва и готово. Но си го пиех сурово толкова им вярвах на фермата.

Прибрахме се в България (от София съм) взимам мляко от няколко места все е пресечено на парцали. Някой път остава по шишето, и става на парцали като го загрея. Уж го взимам прясно , не мирише на вкиснато, от 5 пъти млекото стана два пъти все една и съща закваска. Но все е на малки парцалчета и парченца ? От какво е ? Мешат ли го не знам

# 121
Най-вероятно лоша хигиена.

# 122
  • Банско
От година се опитваме с мъжът ми да подквасим мляко и все не става кисело а става сладникаво и много леко киселее. Намираме се до Пирин и какви ли не млека сме взимали от местните. Имам чувството, че бактериите вече не са като преди и не правят тази киселинност, която трябва да има млякото.

# 123
Ако става като гръцки йогурт, по-сладникаво и кремообразно, значи имате преобладаваща бактерия термофилус стрептококус.
За да имате истинско българско кисело мляко, трябва да имате голямо количество и лактобацилус булгарикус.
Стерилизирайте добре съдовете, пастьоризирайте млякото, например на 75-80 градуса за 20-30 минути... гледайте да не кипва Simple Smile
Заквасете с кисело мляко от магазина, като използвате продукт на ЕЛБИ Булгарикум. Когато заквасвате следете температурата да не е повече от 45-46 градуса в началото, най-добре вирее на 43 градуса, но с времето температурата пада, затова стартирайте с 46 максимум. Над тази температура драстично намалявате пробиотика в закваската. Термофилуса много често взема превес над булгарикуса и се получава този резултат Simple Smile
Дръжте на 43 градуса 3,5-4 часа и после отвийте... оставете още 30-на минути да се темперира и приберете в хладилник.
Най-добро за консумиране е на следващия ден Simple Smile

# 124
Navy, благодаря!
Отговорихте на доста мои чуденки.
Вече повече от година квася. Купувам (Варна)от млекар, който доставя почти всеки ден пред блока рано сутрин.
Харесва ми как става.

Имам само едно чудене...
Защо понякога на дъното е като зърнесто.
Вкусът е един и същ и на повърхността и на дъното само консистенцията е различна.
Рядко се случва.

# 125
Това може да е денатуриран протеин от варенето на млякото, може да са метаболити от дейността на пробиотиците които изяждат лактозата и я превръщат в млечна киселина... съвсем нормално е Simple Smile При мен се получава понякога... особено ако се кваси по-дълго Simple Smile

Проблем са само петната на повърхността, следете да няма жълти, зелени и прочее образувания, които най-често са плесен или гъби, които се развъждат при наличието на кислород. Зачиства се и отдолу е безопасно Simple Smile То и отгоре не е кой знае колко опасно, но може да причини дискомфорт. Под този слой средата е анаеробна, няма кислород и тези неща няма как да се завъдят, а и млечната киселина и продуктите на пробиотиците се грижат за чистотата Simple Smile

# 126
Благодаря, Ви!
Май-наистина по-дълго го държах този път и в стаята вече е по -топло, завивам бурканите с олекотена.

# 127
Ако става като гръцки йогурт, по-сладникаво и кремообразно, значи имате преобладаваща бактерия термофилус стрептококус.
За да имате истинско българско кисело мляко, трябва да имате голямо количество и лактобацилус булгарикус.
Стерилизирайте добре съдовете, пастьоризирайте млякото, например на 75-80 градуса за 20-30 минути... гледайте да не кипва Simple Smile
Заквасете с кисело мляко от магазина, като използвате продукт на ЕЛБИ Булгарикум. Когато заквасвате следете температурата да не е повече от 45-46 градуса в началото, най-добре вирее на 43 градуса, но с времето температурата пада, затова стартирайте с 46 максимум. Над тази температура драстично намалявате пробиотика в закваската. Термофилуса много често взема превес над булгарикуса и се получава този резултат Simple Smile
Дръжте на 43 градуса 3,5-4 часа и после отвийте... оставете още 30-на минути да се темперира и приберете в хладилник.
Най-добро за консумиране е на следващия ден Simple Smile
Правил съм го и на по-високи температури и пак става. Както по-долу сте обяснили защо става от долу на зърна, разбрах. Ще си играя с температурата и аз знам че 43 е най-добре и понякога го слагам и към 50 51, но до там не стигам защото самото прясно мляко става на парцали преди това... отделя се не знам, мисля че не е качествено или докато го докарат нещо му става .... ще прочета за жълтото от горе какво се описали за гъбите .... Но просто не мога да не отбележа тази огромна разлика в качеството, тук не бих пил от шишето прясно сурово мляко ... а там млякото беше много хубаво.

# 128
Млякото, което продават по улиците в БГ го сипват в стари пластмасови бутилки, премити отгоре-отгоре и употребявани многократно. Затова и се пресича и става на парцали и е кисело.
Ако имате възможност опитайте да купувате от милкомат в собствени стъклени бутилки. Ако пък не купувайте UH мляко от магазин. Като го заквасите с хубави бактерии пак е 100 пъти по-добро от купешко кисело мляко.

# 129
Млякото, което продават по улиците в БГ го сипват в стари пластмасови бутилки, премити отгоре-отгоре и употребявани многократно. Затова и се пресича и става на парцали и е кисело.
Ако имате възможност опитайте да купувате от милкомат в собствени стъклени бутилки. Ако пък не купувайте UH мляко от магазин. Като го заквасите с хубави бактерии пак е 100 пъти по-добро от купешко кисело мляко.

Аз съм от София , къде мога да намеря Милкомат? До сега не ми е било кисело ама е едно абе като го видя не бих пил, а това от тази ферма в Англия всеки ден пиех сурово. Бутилките гледам са едни и същи обаче нови капачката е запечатана имот няколко места бяха същите бутилки

# 130
Гугъл показва този:

Общи условия

Активация на акаунт