Домашно кисело мляко

• 18 185
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
  • Los Angeles CA
Navy,
Доколкото разбирам, за пробиотичното мляко не използваш half and half , което е 50 % прясно мляко + 50% сметана, както доктор Берг го прави (по рецептата на др. Дайвис), а прясно мляко и затова ти се получава с различна консистенция, като гледам по снимките.
А, за сиренето, браво! Аз така и не мога да намеря хубаво сирене, което да ми допада на вкус в България.

# 91
Да, това е малък пропуск от моя страна, че залагам на органичното мляко, но не отчитам, че в Half & Half половината е сметана. Ще опитам следващата партида с биволско мляко, то е великолепно като гъстота и масленост. А може да помисля и за добавяне на малко сметана, само трябва да проверя за хубава такава Simple Smile

Сирене може да опиташ това на мандра Сигмен, намира се до Карнобат, изпращат по куриер, може да се поръчва и през интернет:

https://sigmen.bg

# 92
Те и това на Дейвис предупреждават че първата партида така се оцъкля суроватка и кисело мляко отделно. Той мисля че също си го казва и че иначе нищо му няма. Следващите, заквасени вече от нея, не ставали така.

# 93
Здравейте!
Пробвала съм да захвана кисело мляко сигурно над 10 пъти вече и имам само един успешен опит. Всеки път ми се къса сърцето да хвърлям неполучилото се,  защото прилича на лига…
Вземала съм пълномаслено прясно, 2%  прясно, нехомогенизирано пълномаслено прясно, за закваската съм пробвала с български млека, със закваска на прах и не става, и не става. Имам и машина за кисело мляко от Lidl. С нея стана един единствен път, но с небългарско кисело мляко, което пък имаше неприятен дъх на крава.
Сварявам млякото, изчаквам да стигне 43-46 градуса, слагам закваската и бъркам, наливам в бурканчетата и слагам в машината или преди да я имам, увивах в одеяло. Чакам нужните часове и местя в хладилника. Според Вас къде може да бъркам? Дали не трябва във всяко бурканче да сложа от закваската и там да налея директно прясното мляко? Не знам вече какво да опитам.

# 94
в кой град живеете?

# 95
Lemoncupcakes
1 стъпка сваряваш прясното мляко, няма значение колко е маслеността, стига само да не е тотално обезмаслено.
2 стъпка оставаш да изстине докъм 32-35градуса, или когато топнеш пръста си да можеш да го държиш там.
3 стъпка ,ако ползваш готови сухи закваски, аз ги предпочитам, слагаш 1/2 пак за 2,5л  от тези или тези разбъркваш добре и изсипваш по бурканчетата.
Или пълниш бурканите , но оставяш място да сложиш по 1-2сл кисело мляко. Разбъркваш.
Завиваш с дебела хавлиена кърпа и оставяш за една нощ на плота. На сутринта прибираш бурканчетата в хладилника.
4 стъпка вече приготвеното кисело мляко използваш за хапване и следващото заквасване.
Следващо заквасване с вече готово кисело мляко. Сваряваш прясното мляко, оставяш за изстине до 32-35 градуса и слагаш по бурканите, като не ги пълниш до горе. За буркан 800 мл се слага 1-2 сл от вече приготвеното преди кисело мляко и следваш стъпка 3.
Надявам се ясно съм го написала Wink

# 96
Защо 32-35?
Lactobacillus bulgaricus е оптимален при 42-45 градуса, като 43 му е идеалка...
Ние охлаждаме до 47, докато пресипем и сложим в буркани си идва на 45, в хладилната чанта за 3 часа и половина, максимум 4 и е като крем, равномерен и без суроватка...
Под 40 ферментацията е нестабилна и млякото става... друго Simple Smile

# 97
Защото така пише на опаковката. Или по-точно 37-39 градуса според едните, 45-46 според другите , за мен критерия е топнатия пръст Smiley Досега не съм имала провал.

# 98
Да, понеже ви се получава по ваш тип и вкус, това дава резон за начина ви на производство...
При по ниска температура освен основните, характерни за българското кисело мляко бактерии, се развиват и други, които променят структура, мирис, текстура на млякото и то става по-различно, в никакъв случай по-лошо... просто друго, не класическо по БДС Simple Smile
Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis, Leuconostoc spp. тва прави мехучета, пяна... въглероден двуокис... и други 2-3 ...

А сега търся подходящ стартер за определен "квартет" от такива пробиотици с лечебна, възстановителна цел. И си правя опити, разбира се... Нашите български бактерии са си хубави, но са далече от възможностите на някои изолирани полезни щамове ... като при реутери, ацидофилус, касей, рхамносус особено, той е мега полезен за женското здраве, и те така... темата е обширна Simple Smile

# 99
Благодаря за насоките и поясненията! На плика на сухата закваска пише 43-45, затова и аз така правех. Но ще пробвам и малко по-ниска температура, това не съм опитвала преди. Също явно съм слагала малко стартер - общо 5-6 чл за литър мляко, а не 1-2 сл на буркан. Ето две променливи, които ще променя другия път - една по една, за да видя къде точно ми е грешката.
Благодаря отново!

# 100
  • Русе
Аз квася от двадесет години всяка седмица поне веднъж. От две години ползвам термометър. Квася при температура над 42 градуса . Единствено не ми е ставало добре млякото когато вземах от едно определено място и явно проблемът беше в млякото. Когато смених млякото, веднага започна да заквасва добре

# 101
32-35 градуса се усещат като едва топло, а за някои хора и като хладко... Нищо общо с колкото топло може да издържи топнатото пръстче. Та ако не са измерени с термометъра че наистина са толкова или пък съфорумката да е със супер нисък толеранс за топло, няма как да са верни и двете според мен.
5-6 лъжици на литър са даже и повече закваска отколкото 2 лъжици на буркан 0.800, не е малко закваската.

# 102
Написах моят опит, никой не е длъжен да се съобразява с него. Просто споделих. Всеки да си прави млякото както смята за добре.

# 103
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте!
Пробвала съм да захвана кисело мляко сигурно над 10 пъти вече и имам само един успешен опит. Всеки път ми се къса сърцето да хвърлям неполучилото се,  защото прилича на лига…
Вземала съм пълномаслено прясно, 2%  прясно, нехомогенизирано пълномаслено прясно, за закваската съм пробвала с български млека, със закваска на прах и не става, и не става. Имам и машина за кисело мляко от Lidl. С нея стана един единствен път, но с небългарско кисело мляко, което пък имаше неприятен дъх на крава.
Сварявам млякото, изчаквам да стигне 43-46 градуса, слагам закваската и бъркам, наливам в бурканчетата и слагам в машината или преди да я имам, увивах в одеяло. Чакам нужните часове и местя в хладилника. Според Вас къде може да бъркам? Дали не трябва във всяко бурканче да сложа от закваската и там да налея директно прясното мляко? Не знам вече какво да опитам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_17.html

# 104
Благодаря, Пейч! Млякото от снимките изглежда феноменално - с нож да се реже направо.
Аз работя с термометър и бурканчетата ми са по 400 мл, нямам 800. Това не знам колко е от значение, но да си кажа. Също 1 сл се води 3 чл, така че за литър слагам 1 1/2 - 2 сл стартер.

Общи условия

Активация на акаунт