Домашно кисело мляко

  • 18 148
  • 130
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 313
Здравейте,

Някой дали е правил... то не е точно кисело мляко, но нека да го наричаме така за сега... с Lactobacillus reuteri ?

Самият Reuteri има няколко щама, днес направих с DSM 17648 - Pylopass™, обаче стана много бързо и придоби "странна" форма, явно съм получил хипер производство Simple Smile
А и този щам е за борба с Хеликобактер основно, но от чисто любопитство сложих в хранителна среда малко за да видя какво ще стане... и взе, че стана.
Поръчах си правилният щам DSM 17938 от BioGaia, но реших все пак да задам въпрос и тук, понеже тази "супер храна" е с великолепни отзиви от цял свят /там, където са се хванали да я квасят де/, а ние, дето сме Мека-та на киселото мляко с такава уникална среда за виреене на тези полезни пробиотични бактерии... явно още не сме чули и разбрали Simple Smile

# 76
  • Мнения: 24 623
Наумила съм да пробвам и аз, но не се знае кога ще е. Доколкото видях, иска температура около човешката телесна и то за дълго време, което нямам с какво да подсигуря. Вие какво използвахте за целта?
Оглеждам се за нещо сравнително бюджетно но до момента не откривам такова.

# 77
  • Мнения: 621
Наумила съм да пробвам и аз, но не се знае кога ще е. Доколкото видях, иска температура около човешката телесна и то за дълго време, което нямам с какво да подсигуря. Вие какво използвахте за целта?
Оглеждам се за нещо сравнително бюджетно но до момента не откривам такова.

Фурната на най-ниски градуси не става ли? Някои поддържат и 35-40.

# 78
  • Мнения: 24 623
40 вече са му много, нещо от сорта на 37-38 градуса трябват и да не се надвишават. А няма да си купя скъп уред специално за това, иначе има с какво по принцип. По-скъпите модели на Инстант Пот, мисля че тия които се водят Про имат опция да се регулира на програмата за кисело мляко температурата. Су-вид евентуално също става. Уреди за квасене на мляко от по-висок клас също могат да се регулират, евтините са на фиксирана температура която не става за това. Повечето уреди за кисело мляко са между 40 и 45 градуса, което е ОК за стандартното кисело мляко.
А не ми се правят експерименти да убия култура дето само стартерът ми е 60 лева да видя ще оцелеят ли във фурна на 40 градуса Grinning

# 79
  • София
  • Мнения: 1 659
Една идея от втасването на хляб - фурна само с включено осветление. Аз така си втасвам хляба, особено през зимата и работи перфектно. Поддържа около 30-35 градуса, зависи от крушката на фурната, и не струва нищо да се пробва Simple Smile

# 80
  • Мнения: 1 929
Натка, на всеки мултикукър може да се променя ръчно температурата и времето, която да в поддържа. Моят е Мюлер - стар, прост и без налягане. Обаче и на него могат да му се сменят.

# 81
  • Мнения: 1 313
Аз ползвам Sous Vide уреда си за тази цел.

С него освен приготвяне на продукти под вакуум за последваща обработка, Сувид-а го ползвам и за кисело мляко понякога, когато правя малки количества.
Сега, когато повече хора от семейството ни си хапват домашно млекце, ползвам една огромна хладилна чанта от МЕТРО, която завивам с одеало като презастраховка... но ние правим по 30 буркана биволско и смес и в Сувид-а не става...

Обаче за Reuteri-то се получи много удобно. Този "бацил" се въди като луд... защото млякото, с което направих стартера е пълномаслено биволско... и инулин хубав без добавки сложих... ето какво се получи.
Само се чудя дали да правя от него кисело мляко, защото е тази селекция щам, която се използва за лекуване на Хеликобактер... То не, че всеки втори не го носи в малко повишена форма и една профилактика ще е полезна, ама знаеш ли...

Виж, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ще бъде да създам пробиотично кисело мляко от букет бактерии... освен reuteri да развъдя и casei и някои други полезни, но дали ще стане в една среда и условия... не знам Simple Smile

# 82
  • Мнения: 24 623
Натка, на всеки мултикукър може да се променя ръчно температурата и времето, която да в поддържа. Моят е Мюлер - стар, прост и без налягане. Обаче и на него могат да му се сменят.
Не е на всеки, има и доста на които не може да се регулира. Моят е базов модел на Инстант Пот, от техните мисля че само тези които са Про могат да свършат работа. А целта ми беше да не купувам нов такъв уред само заради това. То като ще е така, ще си купя специално за кисело мляко, просто не от най-евтините а по-скъп, който може да се регулира. Су-вид който вече има и ползва - идеално звучи. Аз нямам, съответно ми идва скъпа покупка тепърва да го набавя за това. Поне аз не видях евтини варианти там. Най-евтиният вариант ако ще е нов уред ми изглежда специален за кисело мляко, но пак не ми се вписва в бюджета точно сега, че няма да е от тези дето са по 30-40лв ами по-скоро с поне 100 отгоре.
Виждала съм клипчета за такова пробиотично с повече видове, не запомних там температурата но бяха намерили компромисна в която да се въдят всичките, те не са с някаква голяма разлика.
И не, 30-35 градуса също не ме устройват, ниски ще дойдат пък те. Трябва да са 37-38, доколкото разбрах. Те ако ставаха 35, щях да си купя нагревател за аквариум и да действам с него, от тях има евтини Grinning Те са до към 34-35 градуса.

# 83
  • Мнения: 1 313
Да, за Reuteri трябват 37,7 градуса за 36 часа, без големи флуктоации в температурата. При мен стана за 18 часа, но професора е установил, че за активиране и стабилизиране на оптимална култура и съответните щамове е нужно да преминем времевата бариера от 30 часа, като 36 е оптимална.
За Микс-а температурата мисля че беше 106 градуса по фаренхайт, 41 нашенски по целзий...
Много евтини уреди за киселомляко, както и кукъри НЯМАТ диапазон от 36 часа... виждал съм за 8, 16, 24...  Сувид-а ми има до 99.9 май... не знам, но го намирам за чудесна инвестиция, защото просто го "мушкаш" в произволен съд с вода и днес правиш литър, утре може да прави 20 литра, само ти трябва по-голяма тенджера...

А в нет-а само чудеса чета и гледам за този пробиотик...
За тези, които чуват за първи път, това видео ще е полезно:

# 84
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 646
Navy,
В Bio Gaia пробиотиците са в комбинация с друг щам, кой продукт има само DSM- 17938, ти от кой си вземаш ( сложи снимка, ако имаш)?

 

# 85
  • Мнения: 1 313
Navy,
В Bio Gaia пробиотиците са в комбинация с друг щам, кой продукт има само DSM- 17938, ти от кой си вземаш ( сложи снимка, ако имаш)?

 

Направих стартер активация с тази добавка:

https://www.amazon.de/dp/B0821RW8HT?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Просто в началото Амазон НЕ ми даваше добавките на BioGaia с доставка до България. И не отчетох факта, че има такова различие в щамовете на една и съща бактерия...
След това намерих информация за този щам, 17648 и видях, че е много полезна добавка, но акцентира към лечение на Хеликобактер Пилори. Дефакто всеки от нас притежава Хеликобактер, но не всеки е болен от това, а най-страшното е, че половината може да са болни, но нямат симптоматика или са свикнали с неразположенията от тази болест.

... и тъй като стартовата продукция се получи добре се замислих дали да не направя мляко и от нея като профилактична мярка. Само ме притесняват страничните ефекти, ако има такива, защото с това мляко концентрацията е много по голяма, сигурно над 10 хиляди пъти хе хе хе... но така е с всеки млечен продукт с Reuteri.

Начина на борба с Хеликобактер не е инвазивен, Reuteri се свързва с патогена, един вид го "облепя" и заедно с него коагулира или нещо подобно, капсулова го и го отвежда към "изхода" Simple Smile Така драстично намалява концентрацията на Хеликобактер и то още от горната част на храносмилателния тракт.
Но ще е в активна форма и ще работи от първата хапка, докато в капсулата е inactivated и докато се разтвори в стомаха и се активира... ехе... не знам, само разсъждавам.

От академията на доктор Дейвис нищо конкретно не ми казват, само ми отговарят да следвам точната рецепта от неговата книга, която трябва да си я купя, или да участвам в дискусиите на форумите, в които за да вляза отново трябва да дам пари - този път за членство...

Както усетя як комерс на гърба на здравето и ме хващат лудите... да, човек не трябва да пести именно за това, но такова изнудване ме отблъсква. Първо ме спечели, после аз сам ще си дам парите... както последните добавки, които поръчах, електролитни прахчета, витамини, магнезиев глицинат и натурален витамин Ц за близо 300 евро... ама не съжалявам Simple Smile

# 86
  • Мнения: 24 623
Е то такова мляко не е за наяждане, по принцип по малко количество се хапва от него. Половин чаша препоръчват, а това са си 2-3 препълнени лъжици от по-гъсто кисело мляко. Нито пък ми звучи добре цял живот да го яде човек ежедневно.
На Био Гая нещата ги има и в iHerb, не съм гледала дали всичките видове но те си доставят до България със сигурност. Този който по принцип препоръчват за стартер (Bio Gaia Gastrus) го имат, проверявах защото понякога при тях цените за едно и също нещо са доста надолу отколкото у нас. Но и там си е грубо 60лв. Ще чака някое съществено намаление и/или да измисля първо в какво да го квася.
На Уилям Дейвис блогът е с платен достъп действително, май по 1 статия на месец ли даваше да се чете безплатно, забравих вече.
Скрит текст:
Изтеглила съм му книгите ами не стигам до тях, ако те устройват на английски и в epub формат ми пиши ако искаш.

# 87
  • Мнения: 1 313
Това закупих днес, за 28 лева... от съседната аптека:
https://www.ozone.bg/product/biogaia-protectis-probiotichni-vega … kapsuli-30-broya/
има малтодекстрин в състава, но аз няма да ги пия... ще замине като храна за бактериите супер Simple Smile
Щам-а е L. reuteri 17938, точно на д-р Дейвис... е, Gastrus е комбинация от два щам-а, но с него ще стартирам другата седмица, като дойде от Амазон.
А блогът съм му намерил цаката, но там коментарите са интересни...
В ей тази тема от блога д-р Дейвис споделя, че това мляко не е добре да се консумира от бременни жени или по-млади от 45 години хе хе хе
И коментарите са лудница:
https://drdavisinfinitehealth.com/2018/06/not-l-reuteri-yogurt/

Слагам текста като скрит текст, нали бил платен блога...
Скрит текст:
Because consumption of the L. reuteri yogurt made with the ATCC PTA 6475 and DSM 17938 strains work by raising levels of oxytocin (in addition to local probiotic benefits on reducing H. pylori and acid reflux, for example, unusual for its upper, not just lower, gastrointestinal benefits), there are people who probably should not consume the yogurt.
Oxytocin is a multi-faceted hormone whose levels decline as we age, much as does growth hormone and other hormones. But, among its many varied effects is the potential for causing uterine contraction. That is why oxytocin is administered to provoke delivery of a term infant: it provokes uterine contraction to deliver the baby along with cervical relaxation. There are experimental non-human and yet unpublished data that suggest that oxytocin may raise estrogen levels in females. But, because of these potential uterine and estrogenic effects, there are people who probably should not eat the yogurt that boosts oxytocin. This includes:
Pregnant mothers
Women younger than age 45
Women with a history of estrogen receptor-positive breast cancer
Women with active endometriosis
Women who are still experiencing menstrual cycles
The last item, menstruating women, is to avoid making menstrual cramps worse, i.e., amplifying the intensity of uterine contractions. (Interestingly, a couple of women taking the yogurt but still experiencing menses actually reported dramatic reduction in menstrual cramps, but that is insufficient evidence.)
That said, oxytocin when administered intranasally or injected, even at many times physiologic doses, has a long track record of safety with virtually no side-effects reported beyond occasional reports of excessive emotionality (e.g., crying too much at movies). So these are just precautions as we all embark on this fascinating adventure of boosting oxytocin levels, given its extraordinary youth-preserving potential that is being played out in experimental evidence and now increasingly in human evidence.

# 88
  • Мнения: 24 623
Ами той точно Гаструс препоръчва, поне доколкото гледах от няколко подкаста и видеа където разправя.
За бременните уж заради окситоцина да не им дойде в повече. Не знам. Нито съм бременна, нито съм млада.
Превзехме темата а пък не сме май точно по нея, това с Ройтери по дефиниция не се води точно кисело мляко че основните за него 2 бактерии ги няма в него. Мързи ме да направя и да "стопанисвам" отделна, а и още нямам и опит който да споделя лично.

# 89
  • Мнения: 1 313
Да, трябва да се придържаме към темата Simple Smile

За пробиотичното мляко мога да кажа, че се получи чудесно. Пуснах стартерни закваски от три вида пробиотици:
L. Reuteri Gastrus (DSM 17938), L. Reuteri Pylopass (DSM 17648) и микс от 20 бактерии, за които съм напълно наясно, че при 37.7 и 36 часа може би само няколко ще останат.
Заквасих с домашно краве мляко, а преди 3 дена беше с биволско. Получи се страхотно "мляко", с много нежен и приятен вкус, не точно на кисело мляко, доста странно като за първа хапка, но като преглътнеш и ти става по-приятно... межу кефир, но по скоро към маскарпоне с кефир, трудно се описва.

А сега по темата... редовно вземам 10 литра биволско и 5 литра краве мляко от близка ферма край Варна, още от доилния апарат. Когато правя сирене го слагам в голяма кофа, 12 литра, топло, току що издоено, до 20 минути съм у дома, температура близо 35 градуса на млякото, догряваме още 2 градуса, засирваме, после режем след 45 минути, обръщаме, пак изчакваме, слагаме в цидилка, която съм си направил за един следобяд от два съда които влизат един в друг, горния с дупки... изцежда се 6-8 часа, осоляваме, престоява, правим саламура 8% с цвик-а и слагаме в хладилна витрина на 12 градуса да зрее поне 2 месеца... 3 кила готово сирене! Няма магазин, който да ми предложи толкова вкусно и полезно сирене, защото аз не го пастьоризирам и всичко полезно остава вътре Simple Smile

За киселото мляко го пастьоризираме на 75-80 градуса, 66% части биволско и 33% краве, заквасваме с купено мляко от тази ферма, защото те като ферма вземат силни развъдени култури и винаги млякото става чудесно.
Готово мляко от тях не вземам, защото не го правят толкова хубаво, а и май го обезмасляват, не знам...

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 23:05 от Navy

Общи условия

Активация на акаунт