Домашно кисело мляко

  • 18 189
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 822
Какво прясно мляко ползвате?
Пастьоризирано става ли?

# 61
  • Мнения: 24 625
Ако е към мен това питане, че аз писах последна - става, то се оставя да ферментира на плота а не в хладилника и поне аз не смея сурово мляко да използвам за кефира. Сестра ми понякога даже УХТ взема, пак си става кефир.
Но за кефира има отделна тема, не знам доколко е приемливо да го нищим в тази, въпреки че то си е пак вид кисело мляко.

# 62
  • Мнения: 2 822
Ако е към мен това питане, че аз писах последна - става, то се оставя да ферментира на плота а не в хладилника и поне аз не смея сурово мляко да използвам за кефира. Сестра ми понякога даже УХТ взема, пак си става кефир.
Но за кефира има отделна тема, не знам доколко е приемливо да го нищим в тази, въпреки че то си е пак вид кисело мляко.
За кислето питах дали става. Според мен ако не е ултрапатьоризирано трябва да стане, но все пак да питам.
Кефир си правех с купешко и ставаше.

# 63
  • Мнения: 1 930
Аз понякога подквасвам мляко от кутия. Още по-лесно е понеже не трябва да се вари, а само се затопля до 42-43 градуса, което става за 3-4 минутки.

# 64
  • Мнения: 280
Благодаря Натка,
Аз никога не съм квасила мляко от магазин, винаги залагам на домашно вкъщи на почит е биволското, за жалост не се намира толкова лесно, а става много гъсто и няма този дъх който има при овчето Hug

# 65
  • Мнения: 24 625
Ако имах достъп до домашно овче и биволско, вероятно нямаше хич да ме мързи да квася Grinning
Нямам обаче... Карам си на кефир, почти изцяло съм заменила киселото мляко с него. Буквално няколко буркана в годината успявам да закача овче и после точа лиги по него до другото лято Grinning
Биволско пък домашно никога не съм имала откъде да взема, а тези в търговската мрежа са ми съмнителни и се въздържам. А много обичам.

# 66
  • Мнения: 2 822
Аз понякога подквасвам мляко от кутия. Още по-лесно е понеже не трябва да се вари, а само се затопля до 42-43 градуса, което става за 3-4 минутки.
С всяко ли става ?
Понеже имам съмнение че с UHT няма да стане, ама знам ли!?

# 67
  • Мнения: 1 930
Аз както вече писах не живея в България и тук млякото не се казва UHT, но на кутията пише, че е загрявано на много висока температура, което го прави със срок на годност няколко месеца без да се съхранява в хладилник. Та от това мляко съм квасила много пъти с Активия за закваска и става без проблем.

# 68
  • Мнения: 280
Ако имах достъп до домашно овче и биволско, вероятно нямаше хич да ме мързи да квася Grinning
Нямам обаче... Карам си на кефир, почти изцяло съм заменила киселото мляко с него. Буквално няколко буркана в годината успявам да закача овче и после точа лиги по него до другото лято Grinning
Биволско пък домашно никога не съм имала откъде да взема, а тези в търговската мрежа са ми съмнителни и се въздържам. А много обичам.

Ако имаш път към дивия северозапад мога да те опътя от къде да си вземеш Grinning

# 69
  • Мнения: 24 625
По този край съм стъпвала веднъж в живота си, не ми се очертава скоро пак, но ще имам предвид Grinning

А за пастьоризираното мляко - ами тя и майка ми като кваси мляко, първо го подварява. Овчето даже го оставя малко по-дълго (него го вари на водна баня) и част от водата му се изпарява.
Малко неща са по-голямо лакомство за мен, радвам му се като малко дете като успея да докопам малко. А ако има възможност да ми даде примерно 2 буркана... ходя ухилена до ушите поне 2 дена после Grinning

# 70
  • Мнения: 2 822
Ако имах достъп до домашно овче и биволско, вероятно нямаше хич да ме мързи да квася Grinning
Нямам обаче... Карам си на кефир, почти изцяло съм заменила киселото мляко с него. Буквално няколко буркана в годината успявам да закача овче и после точа лиги по него до другото лято Grinning
Биволско пък домашно никога не съм имала откъде да взема, а тези в търговската мрежа са ми съмнителни и се въздържам. А много обичам.

Ако имаш път към дивия северозапад мога да те опътя от къде да си вземеш Grinning
Сподели. Не е точно в най-дивият, но пътувам периодично София - Козлодуй.
Около Кнежа все минавам покрай един млекомат (не знам дали работи) и все му се чудя. Знам че темата е за друго ама някой взимал ли е в България мляко от такова "животно"?

# 71
  • Мнения: 622
Момичета, последно какви марки взимахте за закваска? Пробвала съм с Домлян, ама ми го изядоха (става и по-редичко), а утре ще се докопам до хубаво прясно мляко.

Иначе квася с прясното на Добрев, за градски условия е супер.

# 72
  • Русе
  • Мнения: 12 219
Момичета, последно какви марки взимахте за закваска?
Квася с пробитично на Елена, слагам и малко смес с овче, пак на Елена с лактобацилус

# 73
  • Между гори и планини
  • Мнения: 11 906
С Елена обикновено от 3,6%

# 74
  • Мнения: 3 343
Някой чувал ли е за някаква гъба която се използва за закваска ?
Да, даже съм гледала ето това представлява


Слага се в прясно мляко и за 24 часа става кефир.
Ако нямаш мляко се съхранява във вода, но не за дълго.
В ОЛХ продават за по 2 лв.
Може и тук от форума някой да дава.
Преди време от тук една дама ми изпрати.
Но аз отдавна не гледам.
На Хармоника кефира е истински и в Берьозка.

Общи условия

Активация на акаунт