Домашно кисело мляко

• 16 899
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Вероятно 6 часа са много. Направете проби с 4 и 5 часа.
Обърнете внимание на използваната закваска, като имате предвид, че тя "остарява" ако квасите отново и отново с вашето мляко. Добре е да купувате периодично нова закваска или ново добро купешко мляко. Закваската "остарява" = променя се вида и активността на бактериите в продукта с всяко следващо подквасване, изражда се бактериалната култура и не може да се постигне желания резултат. индустриално закваските се подновяват с култивирани микробиални култури ежедневно или съобразно микроскопски проверки според вида на партидите.
Охлаждате ли веднага след края на подквасването? Веднага трябва да се постави в хладилник.

# 46
Всеки път със закваска от предишното. Като първата е от уж домашно кисело мляко, но купено от магазин...
От къде купувате качествена закваска? От био магазини?
Това значи ли леко топла да прибирам тенджерата в хладилника?
Много благодаря за полезното инфо! Hug

# 47
  • Пловдив
Аз наистина се опитвам да обясня индустриалния начин, тъй като макар и отдавна работих в мандра. Директно от термостатна топла камера при достигане на необходимата киселинност и стабилен коагулум се мести в хладилна камера на 4 гардуса. Това е по-добре за стабилен коагулум и точно да не изпуска цвик.
На една от снимките в темата 1 от дамите беше доволна от резултата, но за жалост от технологична гледна точка млякото не е добро.
Доброто мляко не трябва да стои на зрънца с отделен цвик. Трябва да има добър, лъскав равен срез при отгребване с лъжица. След отгребването може да се отдели малко количество цвик.
Киселото мляко е доста капризен продукт /по капризен от сирената/. Избира се много добра суровина, която не е оводнена и много важно не е от третирани с ветеринарни препарати животни. Мляко дори с минимални количества остатъчен антибиотик никога не може да се подкваси.
Качествената закваска е важна. От киселите млека на пазара често съм чела и чувала да се използва Елена.
Подходяща температура при подквасване и закваската се темперира, като се разрежда с малко от топлото мляко.
Заквасването трябва да е в чисти съдове,  аз например стъклените буркани съм ги изварявала с малко вода в микровълновата, за да съм сигурна, че са ок.
В чист буркан с добра закваска, добрия продукт може да издържи не отворен повече от месец в хладилник.

# 48
Едва ли часовете само са проблем. Аз си държа млякото по 8-10 часа , преди да го прибера в хладилник и вода до сега не ми се е отделяла. Не разбърквам предварително и киселото мляко , с което квася, а го слагам директно в бурканите с прясно мляко. Ползвам мляко от един и същ производител и кисело мляко, и сирене ми се получават без проблем.
 Закваска продават в био магазините, но е доста скъпа.

# 49
  • Между гори и планини
Млекаря който ми продава мляко, казва че кисело мляко не става при всеки. Първо за варене се използва само един съд, предназначен само за това. В началото квасих до камината завити буркани, сега във фурната. Дори температурата е на око -около 40° . Заквасвам в буркани, понякога слагам каймака, понякога не. Обикновено за 4 часа е готово, но ако го сложа вечерта, го вадя чак сутринта и си е супер. Понякога и на мен ми се получава цвиг, понякога не. Но забелязах, че за около 7месеца моята закваска отслабва. Тогава купувам 1 кисело мляко Елена 3,3% и заквасвам веднъж с него и тогава ни цвиг, нито друг проблем

# 50
Израстнала съм с домашко кисело мляко и го правя както баба го правеше:blush:пробвам с пръст топлината да е малко над телесната и на компотен буркан слагам пълна 1 с.л. закваска от неотваряно кисело без добавка на сухо мляко, завивам на топло за около4-5 часа. Оставяла съм го и за цяла нощ- ок си е. Когато закваската не е била чиста при ново подквасване млякото става едно лигаво и не повтарям с тази марка.Между другото пробвала съм да добавя степче при посквасване уж за плодово да стане , но не ми се получи.Другият ми експеримент е с кефир( и това си отглеждам:grinning:) и се подквасва, но полученият продукт  е по различен като консистенция.
Аз се чудя защо киселото ми мляко е хем гъсто, но лигаво, а то е проблема от закваската.

# 51
  • София
В магазините на LB продават закваска, но е за 5 л мляко.
А, чувала съм, че и с пробиотици (за пиене) ставало, но не съм опитвала.

# 52
Генезис, които произвеждат пробиотици, правят и закваска за мляко. Не съм я пробвала и не мога да дам отзив.

# 53
  • Русе
Напоследък заквасвам с пробиотичното на Елена и смес краве и овче на Елена - по една лъжица от двете в буркан 500 ml Доволна съм от резултата.
Скрит текст:

# 54
Напоследък заквасвам с пробиотичното на Елена и смес краве и овче на Елена - по една лъжица от двете в буркан 500 ml Доволна съм от резултата.
Скрит текст:

Къде го има това смес на Елена? Simple Smile

# 55
Живея в чужбина и си заквасвам мляко с Активия класик. Една кофичка активия, 2л. мляко на 42 градуса по термометър, наливам в 3 винтови буркана по 700мл и слагам в мултикукър на програма йогурт за през нощта. Става винаги разкошно гъсто кисело мляко. Но няма голяма трайност като купешкото.

# 56
  • Русе
Скрит текст:

Къде го има това смес на Елена? Simple Smile
   Аз го купувам от фирмения магазин на Елена.
Най-хубаво ми се е заквасвало мляко ако се добера до домашно или от ферма заквасено овче мляко. Един такъв буркан си бях купила от село Лиляк, Търговище . Пазех си го за закваска поне два три месеца .
 Моето заквасено мляко има доста голяма трайност. По принцип не остава , но се е случвало да пътуваме за около месец и на млякото нищо му няма, даже става с още по-добра консистенция

# 57
  • София
И аз не виждам какво може да му се развали, освен да стане по-кисело.

# 58
Някой чувал ли е за някаква гъба която се използва за закваска ?

# 59
Гъбата е за кефир, не точно за такова кисело мляко. Не че кефирът не е и той заквасен и тип кисело мляко де, но там културата е смес от много видове лактобацили и разни дрожди има също. Аз си го броя към киселите млека, той е даже още по-полезен като пробиотик.
На консистенция не е толкова гъсто като обикновено кисело мляко, но не е и като айрян де, за такъв си го разреждам с вода. И гъбата ти е като домашен любимец Grinning Трябва все да си я храниш, може да си почива по няколко дни в хладилника де. Може и да се замрази, но после няколко дни ще я съживяваш докато пак направи хубав кефир.
Иначе е даже по-лесен за приготвяне защото заливаш с мляко направо от хладилника и го зарязваш, на другия ден прецеждаш и това му е правенето. Не гониш температура, не го завиваш или затваряш някъде да му е топло, то даже не бива да е топло млякото за него.
Ако има някой край теб който си приготвя - винаги имаме за раздаване че тя гъбата расте с времето, никой няма да ти откаже да ти даде да пробваш.

Общи условия

Активация на акаунт