Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домашно кисело мляко

  • 3 055
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 168
На мен пък ми казаха, че пръстчето трябва да търпи, когато го потопя. Това за мен обаче е различно от топличко. Тъй че не знам Sad
Аз подквасвам на около 42-45 гр млякото, като за мен това е леко топло. Ползвам кутрето. Различните хора ттърпят различно висока температура. Примерно майка ми няма проблем да си държи дълго време пръста и в горещо, затова отдавна кваси само с термометър. Колкото е по-хладно , има по-малко суроватка, което мен ме устройва идеално.

# 31
  • В страната на бурите
  • Мнения: 688
Момичета, а само с домашно прясно мляко ли се получава? С някое от магазина дали ще стане?

# 32
  • Мнения: 1 860
Момичета, а соево кисело мляко някой подквасвал ли е и с какво?

    # 33
    • Мнения: 806
    Мисля , че има специални пробиотични, лактобактериални закваски в био магазините май ги продават. Пробвай с кисело мляко първият път , след това от полученото ще подквасваш следващото.

    # 34
    • Мнения: 1 860
    Да, разбрах, че има, но такива за растителни млека не мога да открия.
    Мислех, че има други алтернативни, изпитани начини.

    # 35
    • Мнения: 1 582
    Интересна и доста любима тема. Аз правя следното:
    1. В млековарка заварявам млякото/не за друго ами да не загаря/
    2. Чакам го да истине до този в момент, в който млякото е толкова топло, че да мога да си потопя пръста и да си го задържа.
    3. Подкваската я правя само и единствено с кисело мляко "Боженци" 4%/може би единственото мляко, което с годините не си промени структурата и вкуса/. Пробвал съм всякакви други кисели млека, но с Боженци ми се получава най-добре. Д/г на 4л мляко слагам 5-6 супени с връх кисело мляко.
    4. Разбърквам и сипвам в компотени буркани/най-добре с винт/. Като тук да се има предвид, че млякото още трябва да е топло като в точка 2.
    5. Завивам го с 2-3 одеала и лятото го чакам 2 часа, а през останалите по-хладни сезони д/г 3 часа.

    Искам също да кажа, че съм пробвал закваска с домашно кисело мляко, т.е. от предната партида и 1-2 пъти може да се прави това, но от 3тата партида нататъка киселото мляко става прекалено кисело за моя вкус. Става въпрос за овче/много по-хубаво за мен/ и краве мляко.

    # 36
    • Terra incognita
    • Мнения: 7 565
    Здраеейте, тъкмо снощи подквасих мляко в уред за квасене, ползвах пастьоризирано пълномаслено прясно мляко и стана добре, но има и малко вода, което предполагам е нормално. Въпросът ми е колко време след подквасване е годно млякото, съхранявано в хладилник?

    # 37
    • Мнения: 3 168
    Въпросът ми е колко време след подквасване е годно млякото, съхранявано в хладилник?
    Малко е относително това. Аз квася домашно прясно с магазинско кисело. Без проблем издържа и над месец в хладилника, като най-много каймакът да хване плесен. Единствено , ако ползвам за закваска кисело мляко от една малка мандра, заквасеното мляко за около седмица става кисело.

    # 38
    • Terra incognita
    • Мнения: 7 565
    Момичета, а само с домашно прясно мляко ли се получава? С някое от магазина дали ще стане?
    Аз квасих с купешко пълномаслено мляко. Ето го резултата, доста добре стана:
    Скрит текст:
    Скрит текст:
    Подквасих ето с това мляко, което е за износ и не зная дали го има в магазинната мрежа в България, но е доста добро:
    Скрит текст:

    # 39
    • Между гори и планини
    • Мнения: 7 927
    Аз само първият път ползвах мляко за закваска от магазина, от там нататък ползвам своето. Става много гъсто и хубаво, лъжица стои права в него. Има малко суроватка.
    Пробвах завито - става ми много рядко. Правя го във фурната на 40° за 3-4ч.

    # 40
    • Мнения: 547
    По-мързелив начин - не завивам с одеяло за 3 часа /понякога го правя/, а го слагам в незатоплена фурна вечерта и сутринта е готово. Топлото мляко само си затопля фурната и примерно 7-8 часа престоява.

    Общи условия

    Активация на акаунт