Домашно кисело мляко

  • 18 183
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 849
Ако имах достъп до домашно овче и биволско, вероятно нямаше хич да ме мързи да квася Grinning
Нямам обаче... Карам си на кефир, почти изцяло съм заменила киселото мляко с него. Буквално няколко буркана в годината успявам да закача овче и после точа лиги по него до другото лято Grinning
Биволско пък домашно никога не съм имала откъде да взема, а тези в търговската мрежа са ми съмнителни и се въздържам. А много обичам.

Ако имаш път към дивия северозапад мога да те опътя от къде да си вземеш Grinning
Аз имам 😁 От къде?

# 106
  • Мнения: 1 314


Пробиотичен йогурт, втора ферментация.

Стартерна ферментация след висока стерилизация на всичко, използвам една капсула от:
https://www.amazon.de/-/en/NATURE-LOVE®-Probiona-Plus-bacterial/ … d_hp_d_atf_rp_2_i
NATURE LOVE® Probiona Plus - изключително добър материал с наистина живи щамове.
Два пъти си играя да завъждам култура от капсула на ProCombo с ацидофилус... ами не става, нещо му има на тоя пробиотик и йогурта става... смотан, на консистенция и на вкус.
Развъдих от това например:
https://www.amazon.de/-/en/Sanatura-Lactobacillus-Reuteri-Capsul … d_hp_d_atf_rp_1_i
Sanatura Lactobacillus Reuteri - щам, профилиран за борба с Хеликобактер пилори. Уникален йогурт се получи, леко кремав, като масло, много вкусен Simple Smile

Пробиона плюс с 20 активни пробиотика активирах в стартерна закваска при много стерилна среда, преварено биволско мляко, за около 300 ml преварено на над 90 градуса мляко за близо 40 минути, една капсула пробиотик, една лъжица био инулин, корен от цикория, чист 100%, при 36-36.5 градуса за 8-10 часа.
Стегната структура, сепарирана със суроватка отдолу около 1/3 от обема, супер материал.
От него правя втора закваска, за ядене, пак 36-36.5 градуса при 8-9 часа, лъжица на буркан биволско мляко и съвсем малко инулин, но направих и буркан без инулин, на жена ми и хареса без инулин...

Стегнат, плътен, много вкусен йогурт, отделя се с всяка лъжичка, снежно бял, цвета на снимката е с топло отражение на стаята. Хапвам такива млека от седмица-две, по 4-5 супени лъжички всеки ден преди ядене, днес дори хапнах два пъти. Усещането след 3-4 дена прием на такъв пробиотичен йогурт определено е странно, топло, но не като температура, а като мекота. Не вярвам да е плацебо... Аз нямам проблеми със стомаха, но усещането сега е все едно преди ми е било по-стегнато, под напрежение.
Отдавам го и на повишените нива на окситоцин, защото от време на време хапвам и L.reuteri 17938...

L.reuteri ферментирам два вида, този и другия, на Bio Gaia:
https://www.amazon.de/-/en/BIOGAIA-GASTRUS-reuteri-Gastrus-Manda … d_hp_d_atf_rp_1_i
за който се изискват 36 часа при същите градуси...

В един голям съд, който ми побира 7 буркана по 700ml и Sous Vide уред полагам всичко, като тези с 8 часа просто ги вадя по-рано и слагам други "къси" партиди...

Стандартно биволско мляко правя в една голяма хладилна чанта от Метро, онези сините, дето ги продават, слагам 20-на буркана уплътнени с вестници, чудесен допълнителен изолатор са, квася ги при 45 градуса и бързо ги полагам да "спинкат" за 3 часа и половина, защото след като ги извадя не ги охлаждам шоково, а оставям 1-2 часа на по-хладно, после в хладилника. Уникална плътност и вкус след 2-то денонощие Simple Smile

# 107
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 647
Navy,
интересно е споделеното от теб. Разбирам, че обичаш да експериментираш. Аз си направих пробиотично кисело мляко в дехидратор,  само това имах на разположение, което държи под 40 градуса.  Използвах  BioGaia Gastrus Gut Health Probiotic.

# 108
  • Мнения: 24 625
Ще ме накарате и аз да пробвам в дехидратор, еърфраерът ми има такава функция. Ами ще трябва да го държа да ми бучи това голямо нещо... Но може и да пробвам поне дали наистина ще ми докара подходящата температура, че по принцип почва от 40 градуса най-ниско възможно. Колко му е да го пусна с буркан с вода в него и след някое време да премеря водата с каква температура я държи.
BioGaia Gastrus не ме кефи никак като цена, особено като знам че дори не ми трябва цялата опаковка... заглеждам и BioGaia Protectis, него го има в опаковки по 10 таблетки и вървят 10-12лв но има само единия щам L Reuteri а не и двата които са в BioGaia Gastrus.

# 109
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 647
Не зная, каква му е цената при вас на  BioGaia Gastrus Gut Health Probiotic.  но при мен не скъпо.
Надявам се да се е получило в дехидратора, сега е в хладилни, за да спре процеса.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 03:49 от lindor

# 110
  • Мнения: 1 314
Не знам за цената, не и обръщам толкова внимание, защото това все пак е продукт за начална ферментация и ако ще трябва да купувам отново, то ще е след 20-30 или 40 репродукции, още не знам колко ще е стабилна културата и ще се получава добър продукт. Но има време за това... но отделно от това, всичко, което съм използвал от България не ми е харесвало като материал...
Купих една BioGaia Protects в една оранжева опаковка... получава се някакъв йогурт, но не е нито като вкус, нито като консистенция, нито като вид като този, който получавам от вносния пробиотик.
Може да съм улучил продукт, който не е съхраняван добре, не знам, може да са изпукали половината полезни бактерии, не знам, няма как и да проверя, никой не може да провери. Гледаш срока на годност и си мислиш - ок е, да, ама как е съхранявано...
Направих йогурт от капсула ProCombo... еми и това не ми хареса...
Дойде ми от Амазон Bio Gaia Gastrus, синята опаковка, стартерната ми култура стана великолепна, в моента ферментира втората партида, за ядене, след 20 часа ще споделя как е Simple Smile

П.П.
Корекция в плана Sad
още на 18-ят час L.reuteri ми се отдели на два слоя, отгоре като извара, отдолу на суроватка...
а реално всичко правя перфектно.

Мисля, че два фактора може да влияят сериозно на крайният продукт:
1 - вибрацията на Sous Vide уреда при по-продължителна ферментация
2 - все пак сме в България, тук нашите бацили виреят навсякъде, тази ферментация на L.reuteri може би става по-друг, по-бърз начин... ако за 10-12 часа получавам това, което в Америка го чакат 36... си е далавера Simple Smile

Така че, не знам къде е заровено кучето Sad

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 14:57 от Navy

# 111
  • Мнения: 24 625
Не зная, каква му е цената при вас на  BioGaia Gastrus Gut Health Probiotic.  но при мен не скъпо.
Надявам се да се е получило в дехидратора, сега е в хладилни, за да спре процеса.
Около 60лв, опаковката е 30 дъвчащи таблетки. В iHerb е пак толкова. Просто за нашия стандарт си е съществена тази сума, ако човек живее в държава с по-висок стандарт сигурно няма да му изглежда така.

# 112
  • Мнения: 1 314
Каква е вероятността някоя култура да взема превес над другите и йогурта да става и преферментира много преди очаквания срок?

Проста сметка... L.reuteri се удвоява като популация в идеална среда на всеки 3 часа.
L.bulgaricus обаче са му нужни само 20 минути за да се удвои. Т.е. за 3 часа това е 9 пъти спрямо L.reuteri за неговите 3 часа за удвояване.

Щом на нашенеца са му достатъчни 4 часа /преди малко извадих следващата партида биволско кисело мляко, още топло, 40 градусово и готово, стегнато без грам суроватка/ то за чужденеца е нормално 9 пъти по-бавно развитие *4 = 36 часа Simple Smile

Обаче нашите бацили са навсякъде около нас... вода, въздух, повърхности... Дали това не влияе по някакъв начин и L.reuteri да ми "превтасва" за 16 часа Sad

# 113
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 647
Да споделя моят опит за пробиотичното  кисело мляко. В дехидратор се получава. Приятно е на вкус,  с хомогенна консистенция, няма суроватка ( използвах half & half, 50% прясно краве мляко и 50 % сметана, всичко е от магазин),  малко по гъсто от нормалното кисело мляко, но има един мирис, който аз оприличавам на туршията "слънчеви краставички".  Не знам дали някой го е усетил.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 21:24 от lindor

# 114
  • Мнения: 24 625
Не съм пробвала за сега но не ми звучи невероятно, дивата ферментация си е точно лакто ферментация. То ясно че не са точно същите бактерии но все пак.
Нали точно такива храни също се препоръчват като пробиотични.

# 115
  • Мнения: 1 314
Една от причините, поради която съм се хванал е прекалено нашумялите безумни реклами на пробиотици навсякъде.
Всеки комбинирал нещо, направил опаковка, сложил 3-4 големи крещящи маркетингови послания, че едва ли не точно този, единствен и неповторим продукт ще им оправи всички проблеми там "долу", че и "горе" барабар с това...
Разбира се опирайки се на всички съвременни изследвания за чревното здраве и така важната ос мозък-стомашно чревен тракт.
След няколко такива реклами имаш усещането, че в един момент ще излекуват дори някоя несподелена любов!
...
А истината е, че с тези пробиотични капсули НИЩО сериозно не можеш да постигнеш, освен променена симптоматика. Спираш да ги пиеш и след 5 дена отново със същите проблеми. А на тях това им е нужно... да си закачен с портмонето за магазина... така работи тази "ос" твоят джоб - тяхната банкова сметка Simple Smile Simple Smile Simple Smile
...
За да можеш да постигнеш някакво оздравяване е нужно да промениш един много добре закрепил се дисбаланс, който работи още от мозъка на хормонално ниво и стига до възпаленията на пропускливите черва и въртележката е толкова обвързана, че без сериозна ПРОМЯНА на навици на хранене, физическо поведение и емоционални предпоставки за хормонална промяна... нищо, ама нищо не е възможно да се постигне.
...
Но съвременния човек обожава това. Да се събуди сутрин, да отвори кутийката с Марка "Х-биотик, най-добрият на Света", да глътне 2 броя дневна доза на цена 3 лева и да отиде на работа с лекота в стомаха и увереност, че е 7 идеи по-здрав от вчера!

# 116
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 647
Navy,
Съгласна съм с всяка една дума, която си написал. По същата причина и аз се хванах да  го правя.
Въпрос относно втората/ последващата партида,  какъв е твоят опит с пропорция закваска от първичната?
Как предпазваш от замърсяване?


Честита Нова година на всички!

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 08:03 от lindor

# 117
  • Мнения: 1 314
Navy,
Въпрос относно втората/ последващата партида,  какъв е твоят опит с пропорция закваска от първичната?
Как предпазваш от замърсяване?

Понеже до сега само наше кисело мляко правим и стандартно заквасваме с готово биволско с една лъжица на буркан от 700мл, то с L.reuteri нещата не се получават по този начин. Не знам каква е точната причина, може би средата е твърде благоприятна, но имам най-вероятно свръх растеж в рамките на 10-12 до 16 часа, млякото ми се отделя на твърда част и суроватка дори и при втората партида.
Стерилизирам в кукър под налягане за няколко минути, а всички посуда, които ползвам изварявам в отделна тенджера. Правим всичко с маски и ръкавици, но явно се престаравам. Много хора в интернет постигат чудесни резултати за 36 часа и без тазива сериозни санитарни условия.
Но аз използвам натурално биволско мляко с масленост около 8%.
Half&Half не знам колко е, но е мляко и сметана 1:1 и там нещата може да се развиват по-бавно.
Явно целта освен максимална популация на бацила е и вторичен продукт от него. Разни метаболити, които произвежда, но това може да се произвежда и на място, в червата, където им е мястото...
Но идеята весе пак е да се постигне ферментация за 36 часа, нито по-малко, нито повече.
Сега сме във ваканция, но ще подновя опитите си след седмица. Ще си поръчам от iHerb някои специфични щамове освен на L.reuteri, но и на ацидофилус, щам-а ЛА-5, рамнозус GG, казей, плантарум и подобни, които са също толкова важни на чревното здраве, лакто и бифидо бактериални щамове.
Ще вема една йогурт машина с 9 отделни бурканчета и ще ги използвам за различни начални стартери, като количества, състав, време... и ще споделям Simple Smile
П.П.
Ще си купя и pH метър, защото е важно за цялостната ферментация, различна е киселинността и може да се регулира по няколко начина в процеса Simple Smile
Защото с нашенското българско мляко тук, на наша територия проблеми никакви нямам, буташ ме на сън и го правя така, както искам и винаги става успешно Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 11:25 от Navy

# 118
  • Мнения: 24 625
36 часа му искат, за да постигнат определена концентрация на пробиотика, Reuteri го водят че се дели на 3 часа, т.е. на всеки 3 часа ти се удвоява популацията и за 36 часа имаш 12 такива цикъла. Това което гледах Уилям Дейвис да обяснява в някакво видео беше че са пробвали и с повече, но вече става прекалено и почват и да измират, та 12 пъти при тия условия било оптималното. За Reuteri това, други бактерии вероятно са с различно дълъг цикъл на репродукция.
Никак не ми спори като четиво книгата му (Super Gut), много пъти вече ме приспива и все съм до никъде, очаквах по-интересна да е Grinning А съм решила първо да се информирам колкото мога и после евентуално да пробвам и да квася такова.

# 119
  • Мнения: 1 314
Даааа бееее, 10 лева за 300 грама пробиотично мляко...

https://martysnatural.com/collections/кето-веган-палео-храни-дес … -mlyako-probiotik

Изобщо мисията е интересна Simple Smile

Не спирам да чета тези дни и нещата стават все по-ясни... ще се правят поне 3-4 вида пробиотични комбо-млека, но за целта ще си поръчам йогурт машина с поне 8-9 бурканчета с цел стартерни култури, а големите буркани ще са ми за основния обем за консумация Simple Smile

П.П.
вече 3 седмици май стават откакто всяка сутрин изяждам по 4 лъжици пробиотично мляко от няколко "опита". L.Reuteri и едни капсули с микс от 20 пробиотика /но тепърва ще правя миксове с 2 до 3 щам-а заради тяхната съвместимост и помощ при оцеляване в стомаха/. Приемам с йогурта 70-80 грама сурови ядки, тиквено семе и орехи, понякога 2-3 бразилски ореха заради селена...
Таааа ефекта от това пробиотично мляко сутрин на гладно в такива дози е меко казано великолепен Simple Smile
Много спокоен и стабилен сън, без никакви събуждания и тоалетни, то аз и преди не ходех или много рядко, но сега качеството на съня е на ниво, сутринта в 8 съм бодър и с енергия, като се има предвид, че си лягам малко след 12 Simple Smile
И стомаха и червата си ги усещам... по топли и приятно стегнати, то подуване нямам отдавна заради КЕТО режима, но това млекце вкара още малко радост в кулинарното ми изживяване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт