Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 220
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 300
Аз нямам много с какво да се похваля, само че освен разрешението за ПУП, вече имаме и разчистен от бурени, треволяци и храсти терен.
Отдолу обаче, вместо почва, се оказва скала, покрита с остатъци от предишните постройки (тухли, мазилка, бетон), та според багериста ще трябва да насипваме сериозно количество пръст.
Иначе, парцелът е дълъг и тесен, а това, че е на 2 етажа заради голямата денивелация, прави мястото за стоеж още по-тясно. Вчера мерихме и се получава нещо като 16м*21м на горното ниво.
Слагам и малко снимки от гледката. Hug

# 301
  • Пловдив
Rocket,много е панорамно.Heart Eyes
16×21 изобщо не е малко,но не разбрах дали отстоянията са включени.
anichka,нашето е от типа,който описваш.Отначало се опъвах заради витите стълби.Нашите вити триъгълни стъпала са 6,защото архитектът изкоментира ,че така било най-удобно.С 4 или 8 било по-некомфортно.
Плюсът е,че са доста широки ,а минусите,че ако имате деца,трябва да им измислите и ръкохватки(релси)около стената при широката част на стъпалата.Както и да помислите за осветлението.Дали ще е на стените или ще доста висящо тяло,за да може да сменяте крушка или Лед лента Simple Smile.
Любознателна,пък беше посъветвала всяко стъпало да е с лека извивка и да няма прави.Тя беше с дървена стълба.
Ето нашия чертеж.Имаме малко по-малка дължина,с малко по-голяма височита(280 см до плочата)

# 302
Neli, не, не са включени отстояния. Това е цялото петно.
От едната страна граничим с коларски път и не знам дали пак ще трябва да е на 3м отстоянието. От другата границата ни е долното ниво на имота.
Но според мен оптимално ще можем на 10-12м. ширина да строим.

# 303
Nelina_London, благодаря за чертежа. Дано и при нас се получават "сметките"🙄 Може ли да споделиш и снимки от стълбището? Сондирам информация и за цената ( ако е в България) и ако ти е удобно да споделиш.
Иначе сега ние сме на стадий: топлоизолация на последния етаж: вата 12 мм. с гипсокартон. Мисля, че споделих, че сме с гредоред и се чудихме какво да правим с тавана..
Сменяме и същевременно кабелите, че са мостови и стари ( а да не ги изядат евентуални грезачи).

# 304
  • Велико Търново
Аничка, излезе ни около 2300 до момента. 700 лв желязо, рязане и труд и 1600 дървен мателиал. Парапета още е тъмна Индия колко ще ни излезе, но не повече от 500лв. Съвсем други са ни финансовите  приоритети в момента и залагахме минимален бюджет за всичко.

# 305
Много добре изглежда и цената е съвсем прилична. Добре сте се договорили, @skk007.
Колко дълги са стъпалата? Аз се чудя между 80 или 90 см? Но да видим и какво ще е възможно..
Иначе успях да договоря един багерист да ни помогне с разчистването на двора, а и подравняването му. Много ми е трудно да преценя какво къде да правя като даже не знам къде са ни границите и какво има под всичките храсталаци, чилии и т.н.
Договорихме се 45 лв.на машино/час, изглежда ми разумна цена.
Разгледах и за първи път плевнята ни от близо. Много е красива и запазена: 40 кв, височина към 3 метра, камъкът държи супер хладно, само покривът е за тотално оправяне..
Но би станала великолепна лятна кухня с трапезария 🙄😁🤗
Ама да оправим основната къща и тогава да мисля за останалите помощни сгради..

# 306
  • Plovdiv
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Тази седмица ще пътуваме до мястото, където ще строим. Извикали сме машини да оформят терена и да изкопаят канала за обратната вода. Сетихме се, че сега е моментът да заложим тръбата за права вода и захранващия кабел за къщата. Електрическият стълб и чистата вода са на едно и също място и ще стане с един канал. Някой знае ли какъв кабел трябва да си купим? Мислим да я захраним с 10 кв.
В проекта трябва да е описано абсолютно  всичко - какъв кабел, точно къде и как да бъде положен.
Това е проблемът - още не е готов проектът. Ние сега сме извикали машини, за да заравнят терена. Исках да ги използвам докато са там да изкопаят и канала до най-близкия електрически стълб. Просто се надявах някой да сподели опит какъв кабел е използвал, за да захрани таблото на еднофамилна къща.

# 307
  • Варна
Пуснете си тръби за кабелите ,  ако толкова искате, кабелите после ще изтеглите. Но като нямате проект все още, знаете ли къде ще е бъдещата къща? Много пъти още ще копаете.

# 308
  • Plovdiv
Здравейте! Имам нужда от малко помощ. Тази седмица ще пътуваме до мястото, където ще строим. Извикали сме машини да оформят терена и да изкопаят канала за обратната вода. Сетихме се, че сега е моментът да заложим тръбата за права вода и захранващия кабел за къщата. Електрическият стълб и чистата вода са на едно и също място и ще стане с един канал. Някой знае ли какъв кабел трябва да си купим? Мислим да я захраним с 10 кв.
Какво значи сетихме се...?! И как така питейната вода и тока ще вървят в един и същи канал? В проекта Ви и в становището на ел. дружеството трябва да са посочени мощността, какъв кабел, от къде да се свърже с ел. мрежата, от къде да минава и т.н. Добре е тези неща да се извършват от квалифицирано лице.
Пуснете си тръби за кабелите ,  ако толкова искате, кабелите после ще изтеглите. Но като нямате проект все още, знаете ли къде ще е бъдещата къща? Много пъти още ще копаете.

Да, това с тръбата е идея. Благодаря. Как ще стане изтеглянето после. С жило ли? Дължината ще е 15 - 20 метра.
И ако каналът е един за чистата вода и за тръбата с кабела, проблем ли е?

# 309
  • Пловдив
anichka,никаква идея нямам колко ни е легнало стълбището.Даже забравих колко ни излезе мрамора.Нещо около хиляда лева ми се върти..За полагането му дадохме 500лв(замазка и лепене)А,железобетонната конструкция си е част от грубия строеж на къщата ,съвсем не подлежи на калкулация.
Просто дадох идея с витите стъпала.
И аз исках дървена облицовка,но трябваше много да изравняване стъпалата от бетон,а и рискът да се разскърца после (заради твърдата основа) ни тласка в друга посока.Исках и микроцимент,там ме разубедиха.После минах на широкоформатен гранитогрес,но нямаше толкова голям за витите стъпала.
Съветвам те да направите ширината на стъпалата около стандарта -110 см.Много трудно се качват мебели по тесни стълби със завой.

Тук снимах парапета и осветлението,защото е много трудно да снимам срещу светлината.

# 310
  • Варна
Теди, кабелите се изтеглят с проволка. Пуснете няколко тръби, после може да се ползват за интернет, СОТ, домофон, освен за силнотоков кабел. Нямам идея дали може да  са в един изкоп с тръби за вода. И 10kw е малка мощност за къща.

# 311
Нелина, а какъв му е завършекът? Полиран, шлайфан? Макаел ли е?

# 312
  • Пловдив
Изобщо незнам Simple Smile Полиран е лъскав,но не се хлъзга.Турски мрамор е,някаква разновидност,която се произнасяше лимон.
Ето

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 18:01 от nelina_london

# 313
Теди, според мен не трябва да правите нищо преди да ви одобрят проектите и да получите становище от операторът на ел. енергия. Трябвя да сте наясно къде ви е сградното водопроводно отклонение, ако имате канализация и сградното канализационно отклонение на улицата, от където после ще свържете имота си. Това ще ви се изясни когатш ВиК  подадат изходни данни за проектирането. Не просто някъде да решите да си копаете, а то да се окаже, че трябва да е съвсем на друго място. С нищо няма да си помогнете и няма да избързате с тези предварителни действия. Само може да си объркате после нещата и да направите два пъти разходи за едно и също нещо. Няма смисъл да заравнявате имота, след като тепърва ще се копае. Само ще похарчите едни пари залудо за зарвняване, защото после ще дойдат големите багери за изровят всичко за основите на къщата. Относно тока още на етап проект е важно да сте решили какво ще ви бъде отоплението, къде какви уреди смятате да ползвате, за да си прецените каква мощност ви е необходима и ако трябва ще си заявите по-голяма.

# 314
Благодаря, Нелина. Аз не искам полиран, но се притеснявам шлайфаният да не се зацапа с времето, уж нямало, защото оставал като запечатан...

Общи условия

Активация на акаунт