Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 872
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 1 245
Когато някой се опитва да убеди другите с такава настоятелност, то самият той не е докрай уверен и се опитва да убеди себе си.

# 1 246
  • София
Леле, колко уморителна е станала темата, че и дълга. На няколко пъти поглеждах дали не съм влязла в друга по грешка.
И съвсем да доразлаям кучетата - за каква среда говорим всички??? У дома всички са на сигурно. Лично аз се моля просто да ходят на училище, защото видях как някои "елитни" изобщо не се справиха последните година и половина.
И да, имам едно "елитно" дете и едно "неелитно", което се закачи на последното искано желание и шансът за нагоре е малък (НГДЕК не го броя), имам и трето, кой знае какво ще е, като е гледам какъв вятър е в момента. Но и трите съм се старала да направя човеци.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 22:50 от magi_sveta

# 1 247
Имам въпрос - гледам баловете как са падали на второ класиране миналата година и в една от паралелките на испанската е посочено, че на второ се е качил балът с близо две точки. Това възможно ли е въобще или е грешка?

# 1 248
  • София
Може, ако детето с по- висок бал не е минало напред

# 1 249
Абе, хора! Да са ни живи и здрави децата, че едно приятелче на дъщеря ми не доживя НВО-то. Какви топ гимназии, какви 5 лева!? Абсолютно безмислен спор, пълен с предразсъдъци и родителски амбиции.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 23:06 от Ско

# 1 250
Напълно уверена съм, просто имам определена представа за нещата.   Откога формирането на ясна позиция е убеждаване на себе си? Не убеждавам никого в нищо.  За всички тук вече зарът е хвърлен. Останалото са емоции. Основно емоции.
Андариел, мярката в една дискусия е като солта в живота.

# 1 251
Не е грешка. Справката отразява баловете само от второ класиране.  Балът е на ученик, който е подал заявление за  втори етап, но е прекласиран в същата паралелка. Тук в таб " движение на бала 1-2 класиране 2020" съм посочила бала на последния приет ( най-ниският бал).

# 1 252
  • Някъде на край света
Наздраве кой каза? Beers
Явно всеки от нас има собствено мнение по въпроса, има си и глава на раменете как да възпитава децата си, къде да ги стимулира да се развиват.
Принципно подминавам натоварващите ме коментари, но това постоянно повтаряне как ако не си в елитна гимназия си нищо, ми дойде в повече (замислих се дали да сложа запетая Wink ).

# 1 253
Andariel,  ако си "похабиш бала" за АК, за ПЧМГ или за друго частно училище в и извън България, много неразумен родител ли си? Или автоматично се приема, че липсва бал и добре, че има кой да ги Земе тези пропадняци? За един прЕАтел питам 😀😅😀😅.
Мотивите на родители и деца за конкретен избор може да са съвсем различни и ако дадена среда е добра и подходяща за някого, това прави ли я такава за всички деца, пък било то и от едно семейство.
Ако за някого 2 АЕГ, 73 СОУ са мечта, за друг са ..пълен неуспех и попадане в почти продънено училище. Даде се не един пример за деца, излезли много над средата си. Просто има хора, които така развиват потенциала си. Не случайно е измислена поговорката "по- добре пръв на село, отколкото последен в града".   За повечето, разбира се, е важна конкурентната среда или поне попадане в такава измежду равни, но ако другите продължат да се развиват, а ти спреш, какво се очаква да вземеш от нея? Имам познат на когото най- голямото, а според мен и единственото, постижение в живота, при това около 20-25 години след това, е влизането на първо място в 1 АЕГ. Развитието му е спряло да там.
За разбиранията на моя мъж Испанската, ТУЕС и т.н. са училища,  които дори не може да се дискутират като добри възможности, но това означава ли, че са лоши? Или че средата е неконкурентна?
Всякакви генерализации, освен предполагаемата, че всеки родител би се постарал да направи, спрямо собствените си разбирания, най- доброто за своето дете ми се струват излишно напрягащи и ненужни в тази тема.

# 1 254
  • София
Не съм казала нищо от това, което сте решили, че съм казала, но повече не искам да обяснявам какво съм казала и какво не съм казала. Не мога да отговарям за това кой как интерпретира за себе си написаното от мен.  Нали казах вече наздраве, защо продължавате да ме питате и да ми казвате как не съм права? Всеки е прав за себе си и от никого тук нищо не искам. За мен е важно как постъпват хората, а не какво приказват. На приказки всеки може всичко да каже, но в действията е работата.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 23:18 от Andariel

# 1 255
  • В центъра на моретата
Напълно уверена съм, просто имам определена представа за нещата.   Откога формирането на ясна позиция е убеждаване на себе си? Не убеждавам никого в нищо.  За всички тук вече зарът е хвърлен. Останалото са емоции. Основно емоции.

Мисля, че се мъчиш да убедиш себе си в нещо или да укротиш емоциите си. Иначе, не виждам смисъл от цялата тази дискусия. Но пък ми намирисва и на твърде болни родителски амбиции. Не ги одобрявам. Считам, че средата оказва определено влияние, но семейството дава възпитанието и ценностите. Имах колежка, завършила с пълно отличие една от елитните гимназии в града, после университета-също, беше толкова амбицирана и в работата си да се доказва,  че си пропиля годините да създаде семейство и да има деца.
За мен, семейството е най-важното. Ако си научил детето, на каквото е необходимо - то ще се развие достатъчно добре.

# 1 256
  • София
И, нали си знаете, * ще ги закриля! Незваисимо от бал- а!

Успех на второто класиране!

пп- Щастието е доста субективно понятие и за всеки е различо!

# 1 257
  • София
Andariel, гаранция Франция е животът. Да, на всеки родител му се иска детето да е в добра, конкурентна среда, а последната най-често се свързва с високобаловите училища. Затова, Марти, е борбата/уроците/натягането в общия случай.. А не че задължително оттам излизаш знаещ, подготвен, добре образован и сие.. Ако беше така, нямаше в темите по училища да има толкова оплаквания за необходимост от уроци по това или онова.

Но.. Имам поглед покрай 3 собствени деца и техните връстници от БГ, следващи  навън. Може на никого да не му се вярва, но от немскоговорящите държави специално заради несправяне с материала и заради твърде високите прагове за минаване  на изпити най-често се връщат с подвити опашки деца от НЕГ и 73-то. Те вярно, че са и най-много, но все пак.. Тоест това, че са били цели 5 години  в някоя от сочените за най-добри гимназии с тази толкова желана еднородна и  конкурентна среда не ги прави непременно справящи се на следващия образователен етап, с индикации за бляскаво бъдеще..Разбира се, има и страхотно справящи деца от същите тези училища. Но това само показва, че и в тях нивото на самите ученици не е еднакво, въпреки почти равния бал на входа.

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 23:32 от пенсионирана русалка

# 1 258
Точно така, връщат се доста деца и не защото не знаят и не могат, а заради психологическата дистанция, различен манталитет, недостатъчна самостоятелност, липса на приятелска среда и т.н И точно затова е важна ролята на семейството, много от родителите са супер протективни, което е пречка за осъзнат избор (наясно съм, че са малки и не всичко им е логически подредено), но имат интуиция, която също трябва да доразвиват и ще им е нужна, ако не им е даден шанс сега, то после става по-трудно всяко следващо решение. Разбира се, насочваме и информираме колкото можем....

# 1 259
  • София
Точно така, връщат се доста деца и не защото не знаят и не могат, а заради психологическата дистанция, различен манталитет, недостатъчна самостоятелност, липса на приятелска среда

Това са две различни групи на връщащи се..
Скрит текст:
При първата става дума баш за несправяне, за надценяване на нивото на владеене на езика, както и  на познанията от иначе топ гимназията по разни предмети. На много места имаш просто два опита за даден изпит, след които окончателно и безвъзвратно гърмиш..При втората група нещата са доста по-размити и играят роля много фактори, част от които са упоменатите.

Общи условия

Активация на акаунт