Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тухлена или сглобяема къща?

 • 2 914
 • 94
 •   1
Отговори
 • Мнения: 57
Здравейте. Обръщам се с молба към Вас понеже все още не мога да взема крайното решение. Ще строя къща ,но има три варианта. Първият е да е тухлена, вторият да е сглобяема(от дърво) или сглобяема (от плоскости).
Много ще Ви бъда благодарна ако някой от Вас се е сблъскал с подобен тип строежи и ми бъде от помощ. Още повече ако сте доволни от дадена фирма би ми било от полза. Става въпрос за град Пловдив.
Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 23:49 от Не се сърди, човече

# 1
 • Велики Преслав
 • Мнения: 2 280
Тухлена, аз не бих си позволил да живея в такава пластмасова къща. Причините са много. Една от тях е че този битум, след 70 год може да започте да се рони. Ако не и след 30.
Друга причина че са леснозапалими

# 2
 • София
 • Мнения: 2 172
Естествено, че тухла, ако можете да си го позволите. Това е все едно да сравниш Мерцедес, Киа и Хюндай. Всички изглеждат добре, но качеството е коренно различно. Ако все пак решиш да строиш сглобяема, имам познат, който се занимава с това в цяла България.

# 3
 • СИ
 • Мнения: 692
Ако тази къще ще бъде вашето основно жилище за дълги години напред, по-доброто решение е тухла. Парите са почти едни и същи за масивно строителство и за сглобяемо. Дървена къща не знам дали има някой, който може да я изпълни качествено в България. А цената ѝ ще е космическа.
Ако имате по-висок бюджет, ползвайте качествени материали и каменна вата за изолация. Обмислете си много добре проекта. Всичко да е функционално и удобно за ползване. С мокри и сервизни помещения. Многото квадрати не са задължителни. Трябва да е добре измислено и проектирано. Избягвайте архитекти и проектанти, които ще гледат да ви набутат някой типов проект.

# 4
 • Мнения: 5 685
Едни съседи си направиха дървена сглобяема къща, но я ползват като ваканционна къща, само за лятото. В средните векове всички къщи са били дървени, но след пожари са заменени с тухлени или каменни. А такива изкуствени къщи като в Америка - наистина не знам дали имат предимства, изглеждат ми като на две от трите прасенца, дето вълкът ги издухал.
Аз бих живяла само в тухлена, освен наистиина ако не е ваканционна за лятото.

# 5
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 232
Бюджета е много важен за такова решение, както и визията. Имате ли нещо конкретно предвид под "дървена" и "плоскости" защото там вариянтите са от барака до космически кораб? Тук във форума нямаше ли вече тема за сглобяемите къщи? Иначе фирми идват и от чужбина, носят си всичко до последния винт. Тухлата е ясна, но все пак, поне мечтаете ли за нещо конкретно като форма, вид и размер? Съпругът в семейството има ли мнение и съвсем ли му е все тая в каква къща ще живее? Smile

# 6
 • Мнения: 3 911
Аз бих живяла само в тухлена къща. Ако нямам финансова възможно няма да строя къща.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 193
Много интересно... всички, които споделят определения за дървените къщи, дали са поживяли поне седмица в такава? Ама тук, в България, не в САЩ (че там повечето са модулни, а има разлика от земята до небето между модулна и на място изградена дървена къща). Повечето хора, които са идвали вкъщи, са били много изненадани като им кажем, че къщата не е масивна (ако не са знаели прди това, де).
Без да отричам по никой начин предимствата на масивната къща, като човек живеещ в дървена от година и малко, бих искала да кажа, че същите сплашвания ги слушахме и ние преди 4 години. И не сме съжалили изобщо, че посторихме дървена къща. Не искам да коментирам изказаното дотук ред по ред, мисля, че е по-важно да потвърдя, че наистина дървените са лесни за отопление и за охлаждане. И се строят бързо. И нито вятърът я е издухал, нито дъждът я е отнесъл.

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 14:31 от ToniShu

# 8
 • Мнения: 57
Първо съм решила да пусна темата, тъй като заедно с мъжа ми се чудим(така ,че за неразбралите Ви питаме двамата).
Къщата ще се ползва за основно жилище, имаме апартамент, но просто не е нашето и сме решили да строим. Проект също си имаме. Попитах Ви за вашето мнение ако някой има такава да се изкаже. Като цена излизат почти еднакво( с това съм наясно).
Както казах събираме различни мнения преди започването на какъвто и да е строеж.
Благодаря на всички включили се!

# 9
 • СИ
 • Мнения: 692

... Много интересно... всички, които споделят определения за дървените къщи, дали са поживяли поне седмица в такава? Ама тук, в България, не в САЩ (че там повечето са модулни, а има разлика от земята до небето между модулна и на място изградена дървена къща). Повечето хора, които са идвали вкъщи, са били много изненадани като им кажем, че къщата не е масивна (ако не са знаели прди това, де)...


По мое мнение истинска дървена къща в наши условия, като стойност ще мине поне два пъти стандартното строителство.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 193
Тоест, предлаганите към момента не са истински ли? Simple Smile Плюс, вероятно някой сибирец или финландец би ви отговорил, че освен ако не е от трупи, никоя къща не е истинска - масивна или от дърво. И тогава не два, ами към 4 пъти по-скъпа би излязла "истинската". Но това дали е полезно за чудещите се какво да построят... отделен въпрос.

# 11
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 232
Тухлата е нещо, което ще остане за децата ви с минимална поддръжка, докато при другите вариянти за следващото поколение ще се налага ремонт, събаряне или поправяне. Откъм дизайн нямате кой знае какъв избор с обикновен бюджет при тухлен градеж. От другите две, сглобяемите плоскости дават най-голяма възможност да си направите нещо с по-интересен модернистичен дизайн отвън и отвътре, освен това нямате проблем с вредители. Ако ви харесва къща тип швейцарски Алпи с отрупано с мушкато балконче, стройте от дърво. Ако ви е все тая дизайна и ще строите обикновена къща дето ще е неразличима от всички останали в селото стройте от тухли, защото повечето майстори знаят как и с какво да го направят, докато при другите вариянти не всеки е спец и шансовете за фал са по-големи. ¯\_(ツ)_/¯

# 12
 • София
 • Мнения: 2 193
Това мнение даже ще се въздържа да го коментирам.
Предлагам всеки да уточнява какво и кога е строил, за да се знае пишещите точно колко сме запознати с това, което обясняваме. Ние с ММ строихме (със строителна фирма) еднофамилна дървена къща, под 100 м2, през 2019-та. Живеем в нея от март 2020-та.

# 13
 • СИ
 • Мнения: 692
Тоест, предлаганите към момента не са истински ли? Simple Smile Плюс, вероятно някой сибирец или финландец би ви отговорил, че освен ако не е от трупи, никоя къща не е истинска - масивна или от дърво. И тогава не два, ами към 4 пъти по-скъпа би излязла "истинската". Но това дали е полезно за чудещите се какво да построят... отделен въпрос.

Не знам доколко са истински. Имам само най-общи познания на тема дървен материал. Но и от това което знам, качествен дървен материал струва много. Обработката, проекта и изпълнението по всички правила струва още повече. Не е задължително да е от трупи, може и от слепени и обработени греди. За цели трупи, даже и не помислям. Там цените са още по-високи.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 193
И аз не съм спец по дървесината, най-общо поназнайвам (ММ повече от мен). Но сертифициран и внесен от Австрия колко пък да е некачествен материалът? На дървените къщи им дават към 100 години живот, а гаранцията и за двата вида къщи е 10 години (по закон), освен ако сторителят не реши да даде по-дълга.
Полусрутени дървени къщи/плевни има из Родопите и не само, по пътя Доспат-Ягодина със сигурност съм виждала. Само че не са импрегнирани със същите химии като сегашните, нито са поддържани, пък и са на по 100-на години. По предаванията (макар че не ги приемам за показател, често хората ги дават за пример) сме виждали и над 100-годишни, че са още годни за ремонт - в САЩ, на калпавото сторителство.
Проектът струва същите пари - архитектите ценообразуват на квадрат, не според вид конструкция.
За цели трупи проверихме цените веднъж преди 4 години и повече не посмяхме да мислим за такива. Не е за нас тази цена, уви. Иначе красиво, та красиво и уютно, та уютно (била съм в такава в чужбина) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт