Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 530
  • 804
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, регистрирах се в БТ казаха .ми ,че ще получа решение от НОИ по пощата.А дали в нои ще се видят и другите ми години трудов стаж.Едно време носихме УП та.Сега всичко ли е заложено в системата?

# 406
  • София
Да, стажа след 1997 г. е въведен в системата на НОИ.
Аз моя го виждах с ПИК кода.
УП се искат и търсят при пенсиониране. Но и те май отпаднаха вече или тази година им е последна. Не съм много сигурна.

# 407
Здравейте.
Получих разпореждане от НОИ с отпуснато ПОБ в размер на 12 лв за 4 месеца.Защо е 12 лв,нали доскоро беше 15, а от април го увеличават на 18 лв?

# 408
15 кога е било?

# 409
  • София-Младост
Беше  9, после стана 12...15 никога не е било, ако говорим за минималното.

# 410
  • София
Едно бързо въпросче - ако да речем бъда съкратена, колко години непрекъснат стаж трябва да имам във фирмата - две ли бяха или три, за да мога да отида 1 година на борсата?

# 411
Стажа не е важен. Важно е по кой член си освободена и дали имаш 3 години от предходната регистрация на борсата.

# 412
  • София-Младост
Стажа не е важен. Важно е по кой член си освободена и дали имаш 3 години от предходната регистрация на борсата.
Е и това също:
Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

# 413
  • София
Ужас, не бяха ли 2 години? Явно ще трябва да се мъча още една година на тая работа.

# 414
И аз мислех, че скоро беше на борсата, но не бях сигурна.
Затова писах, че в твоя случай стажа не е важен, защото критични са трите години.
Иначе е права Ала Бала. Трябва да имаш 12 месеца през последните 18, като не е нужно да са без прекъсване, или само при един работодател.

# 415
  • София
Явно съм изпушила тотално, защото нищо не вдявам, ще ме извините. Това пък, което Ала Бала го е написала изобщо не го разбирам.
Ще си задам по-нормално въпроса и няма да досаждам повече, обещавам. Blush
Ако на последната си работа съм назначена, да речем на 15 юли 2020 г (а преди това съм била 3 мес. на борсата), кога трябва да бъда съкратена, така че да получавам 60 % от брутната си заплата в продължение на година?

# 416
Виж си датата на регистрация в БТ. И брой 3 години след това. Като през тези 3 години трябва да е покрито условието на Ала Бала. Но ти казваш, че имаш 2 години при този работодател, значи е покрито.

# 417
  • София
Виж си датата на регистрация в БТ. И брой 3 години след това.
Дева, много ти благодаря! Изясни ми се положението.
За съжаление съм си живяла в заблуда, че само 2 години се изискват от последната регистрация на борсата.

# 418
За пълна борса винаги е било 3, Тони. За минимално е 18 месеца, както е обяснила Ала Бала.

# 419
Много хора така го обясняват - били са на обезщетение 1 година, чакат още 2 и могат пак. Но това не е коректно, понеже обезщетението не винаги е цяла година. Може и да е същото, а може и да не е същото 3 години от началото му.
Но това е причината често да се спряга 2 години като период.

Общи условия

Активация на акаунт