Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 12-та тема

• 46 877
  • 762
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Зависи от строителя, абе от много неща. Няма как да ви се отговори. Моят вход чакаше около 20 години. Grinning

Сега нали последно направиха промени в закона - да се получава акт 16 преди Енергото да си оправи нещата, защото май заради него стават повечето забавяния.

# 211
  • Варна
Основно зависи от строителя.Може и за две седмици може и за....безкрайно. От енергото също зависи.Ако са ви пуснали кабел и сложили табла във входа,нещата стават за около 2 месеца.На енергото им е нужен акт .16 за да дойдат и да монтират електромери.

# 212
  • Варна
Благодаря ви. То ние още нямаме Акт 15, но се очаква до 2-3 месеца. Искаше ми се да започна да планирам някои неща, но явно няма да стане. Виждам, че има разпределителни табла пред входовете и че работят по тях, но дали ще пуснат кабел не знам. Някъде бях мярнала, че от общината много се бавели последната година и отнемало в най-добрия случай 6 месеца, та затова реших да попитам. Иначе се води нискоетажно строителство. Като купувахме адвокатката ми каза, че това има някакво значение .
А относно Енергото - сградата, в която живея в момента е нова и от Енергото благоволиха да ни сложат електромери чак 1 година след Акт 16. Дотогава бяхме на времянка.

# 213
  • Варна
Еми ето и сама знаете отговора.

# 214
Здравейте,

тепърва тръгнахме по огледи след предимно ровене из нета. Спряхме се на 1 имот в кайсиева. Имотът е 117кв.м. с общи части, 100 квм чиста площ, последен 6ти етаж. Много приятно разположение на стаите, правоъгълни. Има излаз на голяма тераса, но тя не е вписана в квадратите, предполагам с цел данък?
Състои се от антре , 2 спални(едната 23квм др 12 квм), баня сравнително малка 3.5кв, килер малък , голям хол почти 40квм , терасата е някъде около 60-70квм като има и по-малка тераса 6квм.
Много ни хареса. Намира се в началото на К.Г. , до училището.
дава се за 82000 евро близо, с външно паркомясто в кооперацията.
Изложението е юг-изток, френски прозорци, малко калпава дограма- Вива двоен стъклопакет. Също така е гол пред акт16, ще има изолации, но до там. От там насетне, по наш вкус.

Въпросът е, мислите ли, че този имот си заслужава? Има ли неща, за които да внимаваме? Мислите ли, че биха излезли проблеми с терасата при положение, че тя не е вписана в квадратурата на апартамента но се излиза от хола?

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 20:16 от ТозОня

# 215
  • Варна
Терасите открити ли са? Колко е чистата жилищна площ (без зидовете)? Не може терасите да не са вписани. Ако са към общите части, съседите ще имат право на ползване. Излиза скъпо като цена, впредвид района.

# 216
Щом не е вписана се води обща. По принцип трябва всеки да има достъп до нея. Но ако няма от къде да се мине до нея значи само вие ще си я ползвате. Очевидно не може обаче да строите на нея.

# 217
  • Варна
Единственият проблем е, че ще бъдете длъжни да осигурявате достъп на съседи и майстори до терасата, ако се налага нещо за покрив и т.н.

На мен ми се вижда малко скъпо като за Кайсиева, но ако на вас ви е ок, купувайте.

# 218
Терасите са открити, близо 15 квм от тях са вписани, останалата част близо 60 квм е с право на ползване от прилежащия апартамент (който купувам). Чистата жилищна площ е 100 квм, 117 квм с общи части и 25% от зидове/стени. Има излаз достъп до покрива на сградата, така че не е през терасата на апартамента. Излиза долу горе около 700 евро квадрата (като в цената влиза и дворно паркомясто), като сградата е почти завършена, на 2 седмици от акт 16.

# 219
  • Варна
Вие си преценете. Квадратурата е добра. Дано терасата да не се нуждае от ремонт. Откритите дават дефекти. Консултирайте се с независим, строителен техник за качеството на материалите и строежа.😉

# 220
Има ли някаква статистика приблизително какъв процент от квадратурата на апартамента се пада на зидовете. В момента сме в период на закупуване на ново строителство и гледаме че квадратурата на зидовете според строителя е 14,5 % от сумата от квадратура на помещенията плюс квадратурата на балконите. Дали да се консултиране със строителен инженер допълнително защото ми се струва прекалено много дрои за външен апартамент? Дано успях да обясня над какво размишлявам.

# 221
  • Варна
Тия тераси са най-вероятно плосък покрив, общи части. Реално никой няма достъп до тях, така че ще си ги ползвате вие. Такова нещо като право на ползване на тераси няма, давам 10лв да ми го запишете брокера като го казва за да си пускам записа за забавление.

Иначе разпределението е малко тъпо, хол от четирдесет квадрата е излишен, до двадесет и пет - тридесет е достатъчно, и едната спалня е възголемичка, вижте после дали не може да си направите още една стая.

# 222
  • Варна
Аз те разбрах, но се чудя защо ти е тази информация?

# 223
Аз те разбрах, но се чудя защо ти е тази информация?

Апартаментът ще е обезщетение. Строителя има интерес да ми набута повече площи от този сорт. Като гледам - 14,5 % са зидове (няма как да разбера дали е така, вероятно ще трябва да се консултирам с някой лицензиран строителен инженер ), 13,5% балкони и още над 13% ще са общи части. Излиза че като сумирам квадратурата, имам още 40% от нея като плюс. 

Пенмоман - ако е хол с дневен тракт и кухня е 40 квадрата, то е направо мечта.

# 224
  • Варна
_re_ge, не знам. Едва ли само вашият апартамент нарочно е направен така с дебели зидове, а и това по принцип е хубаво. Хората се оплакват от тънки стени.

Общи условия

Активация на акаунт