Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 12-та тема

• 46 914
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
На мен изобщо не ми се вижда много, особено ако е в хубавата част на квартала. Материалите са страшно поскъпнали. За да е по-евтино, представям си колко "качествено" ще работи строителят, до колкото изобщо можем да говорим за качество при НС.

# 391
В К Скай,каква е цената на двустаен, в 3 и 4 сграда?Няма още информация в сайта.
Казват, че с около 10% по-високи от тези на сграда 1 и 2.

# 392
Именно в началото плащате почти само лихви а накрая само главница. Не виждам смисъл по-добре съберете пари и си го купете без банките.

Доста подвеждаща информация. В началото се плащат около 50 на 50%. После намалява лихвата.

# 393
Вени всъщност цената е нормална, за Владиславово средната е 650 евро на квадрат. При тебе се получава 636 според мен цената не трябва да те притеснява.
Кре и коя е тази банка която ти дава ипотечен заем като в началото започваш 50 на 50?

# 394
  • Варна
Къде има сгради с акт14, където може да е останало нещо читаво. Говоря за 3-стаен. Пълна диващина е станало с изкупуването на зелено...

# 395
  • Варна
По-скоро съотношението е 65/35 лихва и главница, като вноската по кредита е горе-долу колкото наема, който може да се взема от имота. Но, все пак това с усреднени стойности, всичко е строго индивидуално.

# 396
  • Варна
Всичко е въпрос на погасителен план и договока с банката. Може и анюитетни да са вноските, може и намаляващи да са, с различи проценти за главнца и лихва.

# 397
По-скоро съотношението е 65/35 лихва и главница, като вноската по кредита е горе-долу колкото наема, който може да се взема от имота. Но, все пак това с усреднени стойности, всичко е строго индивидуално.
Пенко отношението зависи от годините. Въпроса е друг че ако си видиш калкулацията първият месец плащаш примерно 99 процента лихва и 1 процент главница а накрая се обръща. И това е разбираемо, банките искат да си вземат своето бързо преди да си го погасил заема преждевременно.

# 398
Вени всъщност цената е нормална, за Владиславово средната е 650 евро на квадрат. При тебе се получава 636 според мен цената не трябва да те притеснява.
Кре и коя е тази банка която ти дава ипотечен заем като в началото започваш 50 на 50?

Имам три погасителни плана за 30 години с равни погасителни вноски (анюитетни) от Пощенска, ДСК, Уникредит и за 20 години от Прокредит. На всичките сумите им са сходни и са близки до 50 на 50. Следващата седмица ще подписвам с една от баМките, така че са реални планове. Не знам коя баМка не ви дава на вас такива условия, а лихва 90 и главница 10 процента в началото.

П.С: Качвам на Уникредит един от вариантите, който е с най-куцо съотношение, но само него имам сниман. Другите са ми в папката в офиса, вторник мога да добавя още варианти.

Edit: Ето и Прокредит за 20 години.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 01:59 от Kpe10

# 399
  • Варна
И при нас нещата са същите в Пощенска.Около 60/40 в полза на главницата.

# 400
Кре аз съм вземал един кредит през живота си и беше ипотечен преди 15 години от ДСК. Сега явно конкуренцията е по-голяма и условията са различни. През този период в който бях с кредит 3 пъти ми смениха лихвеният процент с 0.5 пункта. Накрая се ядосах и си го погасих преждевременно. Все пак, ако съм подвел някой се извинявам.

# 401
До края на годината лихвите се очаква да започнат да се качват.
Сега още галят кредитополучателите, но като се набълбукат шаранчетата ще падне клане. При висока инфлация, колкото и да печатат кинти, лихвите ще вървят нагоре, още повече че минем ли инфлацилнното ниво за прием в Еврозоната и съвсем ще изплискаме легена в БГ.
Ако нямате в брой поне 30% от сумата не очаквам да е печеливши начинание.
Не знам какъв бум на строежите има, но докато кажа че сме харесали парцел и изскача строител, който да си предложи услугите за строеж на къща.
Гледам Дорелов разпродава дори земите, които е вкарал в ПУП и държеше за строеж на къщи край Приселци, пък не е чак толкова далеко това село и спокойно след 10г може да е предградие.
ММ е бачкал в строителна фирма преди години, та тамошните му колеги са си в бранша и при тези цени на материалите смятат да задържат започването на обекти. Добрата новина е, че цената на желязото е тръгнала надолу.
За момента ситуацията е патова - нито хората могат да си позволят още покачване на цените, нито с тези цени на материали могат да си докарат търсената печалба.

# 402
До края на годината лихвите се очаква да започнат да се качват.

Само да вметна, че лихвите се очакваше да се покачват през последните четири години. Също се очакваше през това време и тежка финансова криза. Очакванията на финансистите са едно, реалността е друго нещо и често няма общо с очакванията.

Попитайте десет "експерта" въпрос по дадена тема и ще видите колко ще са различни очакванията им.

# 403
Щом са се качили лихвите по немските ДЦК.. Мърдане няма

# 404
Лихвите ще растът и това не е защото аз го казвам а защото това е нормален икономически цикъл. Когато има световна криза лихвите падат за да се стимулира инвестицията, защото всеки го е страх да инвестира и къта парите си. В момента в който колелото се завърти, първо идва инфлацията а с нея и лихвите. Инфлацията вече е в България а и не само, хората започват да теглят парите от банките понеже виждат че те изтичат и банките ще трябва да привлекат капитал. Ковида забави този нов цикъл на растеж, но света рано или късно ще се научи да живее с ковид и растежа ще дръпне и от там и лихвите. Не казвам че ще бъде като преди аз като вземах беше 6.75 процента но 5 процента може да стане.

Общи условия

Активация на акаунт