Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 12-та тема

• 45 887
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
Киса, лихвата по кредитите масово са Libor, oт първи януари. 2022 ще е IBOR, + надбавка за кредитния риск. При нас надбавката е по-висока, защото сме с по-лош кредитен рейтинг като държава и конкретен получател, а индексите са си за всички. Качат ли се индексите няма Германия, няма Бг..
Отделно у нас започват да качват и надбавката, защото БНБ им вдига минималните резерви
В момента лихвите не са рекордно ниски както искат да ни убедят, аз съм плащал 2011-2017г ипотечен кредит 2.8% и потребителски на 5% към Бг банка и като питах банкер ката си сега такива условия има ли само се подсмихна

# 631
В щатите за една седмица скочиха и сега са над 3%. В зависимост от размера може и до 3.3% да стигне лихвата. Предполагам до края на другата година може да стигнат 4%.

# 632
  • Варна
Това добре, ама пак не виждам алтернатива къде хората да си сложат парите, на влогове в банки няма да ги сложат. Даже се чудя как банките имат толкова пари...

# 633
Penko, ако чакаш някой във форум да ти каже как да инвестираш, верно си я закъсал. Спази правилото за трите кошници поне!
Факт е, че покачват ли се лихвите по кредити и депозити, пазарът на НИ ще се охлади. Ми не е нормално единия ден къща да се продава за 60хил, на следващия за 90.
При нас сделка с парцел пропадна, защото решиха да вдигат още цената. Сега се обажда, че можело и на старата, но ние си намерихме по-добра локацкя и търсим в нея вече

В днешно време не бих купила на зелено по ред причини. Ако се чакаше чак такъв бум нямаше строителите да шъткат на зелено, а щяха да си ги продават 2024 и да строят с пари на заем от банките
След като излязат и данните от преброяването, те тогава ще е интересното.

# 634
  • Варна
Скаридке, грешно си ме разбрала, не търся съвети за инвестиции. Коментирам, че най-често срещаната и сигурна инвестиция за българина е недвижимият имот и тя няма алтернатива. Аз самият приключих с класическата и форма, сега са ми по-интересни вили, земи, малки цехове и.т.н.

# 635
Ами никой не е виновен, че народът и след 30г мисли само  апартаменти за НИ.
Най-голямата простотия, която съм срещала е да си продават нивите и да купуват апартаменти за инвестиция.

# 636
  • Варна
Хаха, да това е забавно. Народа е с много ниска култура да си прави сметката, всичко се заключва в : климатик за отопление, да не настина, да продам нивите и да купя апартамент в града, да вземам 1500лв в държавна администрация, без първи и последен етаж.

# 637
Хаха, да това е забавно. Народа е с много ниска култура да си прави сметката, всичко се заключва в : климатик за отопление, да не настина, да продам нивите и да купя апартамент в града, да вземам 1500лв в държавна администрация, без първи и последен етаж.
След толкова години комунизъм какво очакваш. Има реално много инструменти за инвестиция, но ние включително и аз нямаме все още тази култура. Има млади образовани момчета  инвестират в акции, злато, петрол, облигации, стартъпи най вече свързани в ИТ сверата. Бъдещето е в младите на нас на средна възраст и нагоре ни стигат възможностите и смелоста само до недвижими имоти. Факт е че риска е минимален, но и печалбата не е като другите инструменти.

# 638
  • Варна
Истината е, че балъци и оправни хора е имало и по време на Рим и по време на Тодор Живков и сега. Да си ограничен не е от вчера. Другото са оправдания. А относно технологичните компании, никой не е пречел, даже беше и много по-добре да стартираш 2000-2008-ма, от 2008ма насам нещата се сговниха много яко откъм администрация, бюрокрация и.т.н.

# 639
След толкова години комунизъм какво очакваш. Има реално много инструменти за инвестиция, но ние включително и аз нямаме все още тази култура. Има млади образовани момчета  инвестират в акции, злато, петрол, облигации, стартъпи най вече свързани в ИТ сверата. Бъдещето е в младите на нас на средна възраст и нагоре ни стигат възможностите и смелоста само до недвижими имоти. Факт е че риска е минимален, но и печалбата не е като другите инструменти.

Истината е, че който иска е намерил как да инвестира във всеки един от изброените активи. Който не е успял, си има удобното за него оправдание... В днешно време да кажеш, че не знаеш как да направиш нещо, а да можеш да ползваш гугъл, е направо нелепо.

# 640
Здравейте, интересува ме колко евро/кв.м вървят апартаментите за продажба в к-с Вива и района около него. Имам колега купил навремето там, който ми предлага 3стаен апарт.под наем, тъй-като имам намерение да се изместя към Варна, учил съм там 5 години и града ми харесва. За момента се чудя дали да купя или под наем. На шега го попитах колко го продава и ми каза че минимум струва 132000 с обзавеждането, но като за мен щял да го даде за 128000евро Апартамента е без паркомясто, но аз не се нуждая тъй-като нямам нужда от кола. Мога да си позволя тази цена,но ми е чудно не са ли високи цените във Варна. Като местоположение ме устройва има детски градини и училища наблизо, до морската градина е и до Техническия университет . А и ако реша мога да го отдам под наем. Попринцип все още не ми се налага да купувам собствено жилище, но се замислям, а и чувам че жилищата се вдигнали. Какво бихте ме посъветвали добре ли е като строителство.Тъй-като ще се прибера в България след месец, месец и половина ми изпрати линк към снимките на имота Stoyan sam izprashtam ti link na obiavata. https://www.imoti.net/bg/obiava/dava-pod-naem/varna/varna-levski … tristaen/3250238/    По принцип аз търся под наем обзаведен с една спалня апартамент, но и този ми харесва,заради местоположението. Колко вървят наемите на подобно обзаведено жилище само че с 1 спалня в или около тази сграда. Ще бъда благодарен ако някой ме посъветва. Благодаря.

В този комплекс гледахме един апартамент през есента на 2019 с агенция. Намерих у нас разпечатана офертата, ще я препиша като сравнение с офертата, която са ви дали: Също 3-стаен, 85 кв.м, обзаведен за 129 000 евро. Не пише на кой етаж се намира, по спомен на 3 или 4, терасата му гледаше към булеварда. Дневната беше огромна, но двете спални сякаш нямаха и 10 квадрата, една баня с тоалетна, също и маза. Относно паркирането, агентката ни каза, че се дават под наем места в подземния паркинг, мисля че каза 50 лв на месец, не съм сигурна.

# 641
Oтносно това дали цените са надскочили инфлацията
Хоризонти Лукс са с -25% отстъпка, от 1200 на 900 EUR/m2.. Колкото и да е луксозно е над околомръсното, тепърва ще се строи ..
Явно и Хоме2У са усетили накъде духа вятъра

Относно к-с Вива - верно ли ви харесва денонощно под балконите ви да свистят гуми? Това е едно от най-големите и гадни кръстовища във Варна, вечно някой за нещо свири, гонки и тн.. Едните голи кестени не спират шума

# 642
  • Варна
И накъде духа вятъра? Към намаляване на цените ли? И Home2U изобщо не са глупави, собственика е млад и има разчупено мислене. Сетил се е да вземе парцел на майната си и да строи "лукс", парцела му е излязъл без пари така, че може и на 600 евро да продава пак ще е на печалба. Тоя 25% не са никаква отстъпка. 900 евро си е дори висока цена за там предвид цените във Възраждане, а това е без комуникации, на майната си. Обаче ще има кокошки дето ще се поведат по лукса.

# 643
Home2U са франчайз, към тукашноя шеф имам специално отношение след злоупотребата му с лични данни на клиенти за да не плаща жена му данъци като Интернет търговец
Те не купуват парцели и не строят, а капарират имотите и сключват ексклузивнис договори, после препродават.
Хоризонтите са ми попът редовно и знам къде са и на какви цени продаваха и Лукса август месец - точно на 1200. Каква е логиката сега по-близо до старта на строежа да свалят толкова цените ако имат невероятно търсене.
Гледката е хубава, но пътят до там е трагедия

# 644
  • Варна
За първи път чувам, че са франчайз. Може ли да ми дадеш линк или някаква друга информация по въпроса. Доколкото знам собственик е  Мартин Сребров, който си разви бизнеса в няколко града. Включително и тук си обикаля и разглежда за терени. По-скоро мисля, че са си купили терена защото не е много скъп там, това са терени, които се използват за къщи, не за кооперации. Предвид и че имат програма за директно закупуване на имоти. Колкото за цената, това си е някаква стратегия, обявили са на 1200 ако се върже някой, няма кой и как, това са го знаели, при положение какви са цените в периферията, защото това там отговаря и е точно периферия, даже по-зле. Хората си тестват ценови стратегии просто. При тая инфлация не виждам как ще поефтинеят имотите. Нали си говорихме преди няколко страници каква е разликата между инфлация и рецесия?

Общи условия

Активация на акаунт