COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 971 470
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 19 755
Мда, лабораториите как ще насмогнат? А там, където няма лаборатории?
Скрит текст:
Предполагам, че антигенните тестове ще са безплатни. Държавата има ли готовност в четвъртък вече да е осигурила безплатни тестове? Да не стане като с безплатните лекарства на Стойчо - отиват хората на тест, но лабораторията отказва безплатен.
Знаеш ли колко пъти се чудих същото, когато в темата прочетях призиви за масово тестване.
Лаборатории толкова няма, обаче да тестваме ученици и кого ли още не. Но не можело при заведенията да тестват, защото имали интерес, но и много от родителите също имат интерес, макар и по различни причини. Трябвало много да се тества, ето сега повод за това, но и това не било добре. "Защо си с шапка, защо си без шапка"...
Масово тестване на хора със симптоми с цел карантиниране не може са се сравнява по мащаб с редовно, ежедневно тестване на хиляди хора заради сертификат. Да не говорим, че това второто трябва да започне да се случва след два дни, без никаква предварителна организация.
На "запад" беше организирано като масово самотестване - в бутки по улици, тестове по пощата и т.н.,

# 19 756
Нищо още не са казали за учениците в София, моята щеше да ме информира. Отхкокъв зор искат за студентите, моят е онлайн на лекции само упражнения присъствени в групи от 8 души.

# 19 757
  • София
Ирис, за сега никъде, но Сф е 751/100 000 заболели. Аз разбрах, че ще е безусловно, без да решават РЗИ или директори. Дори с колежки се чудехме дали важи и за най-малките....
Санака, за фитнеса, за МОЛа ... ще трябва да решава. Снощи беше готов ма тест и ваксина за училище, предполагам за фитнес и МОЛ няма също да се замисля. 😆

# 19 758
  • София
Е, нали искаха сертификати - защо пак бунтове?
Алибегов за "зеления" сертификат: Ще протестираме из цялата страна ежедневно
"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат "зелени" сертификати. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно". Това каза по повод нововъведените "зелени" сертификати на закрито председателят на БАЗ Ричард Алибегов в "Денят на живо". Според него това решение ще доведе до масови фалити.
"Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", допълни той.
"Вече освен хотелиерите се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", заяви той.

Уф, пак не угодиха на кръчмарите...
Според мен от цялата тази работа нищо няма да излезе в крайна сметка, освен една олелия - от ден до пладне. За жалост това няма да промени нищо в картинката със заразените и болните у нас и вълната ще си продължи да набира скорост. Докога - неизвестно.

# 19 759
Аз пък недоумявам как е възможно за влизане в болница си плащаш сам теста, а за заведение да е безплатно. Имаше и преди една такава безумна идея да правят безплатни тестове на желаещите да отидат на театър.
Не очаквам масова ваксинация, но пък ще има такива, които ще преустановят излизанията сред хора за известно време. Въпросът е дали зелените сертификати ще си останат като изискване и занапред.

# 19 760
Аз не си представят организационно лабораториите да се справят. То сега висят 20 души отвън да чакат, от утре ще са 200

# 19 761
Стойчо каза, че антиген ще е безплатен само в лабораториите от списъка със “сертифицираните”.
От тези думи извадихме извода, че все пак ще може да се влезе в мол/фитнес с безплатен тест.
Само че не вярвам за два дни да има такава организация.

# 19 762
То и персонал трябва не само тестове. Да въведат по-дълъг гратисен период, поне 1 седмица. Иначе Радев бай бай.

# 19 763
  • София
Спокойно, бай Ганьо ще измисли начин и тия бутафорни мерки да заобиколи.
Много ми е важно все пак откога и дали реално ще станат безплатни бързите антигенни тестове в лабораториите. Поне това, явно пак си оставаме на естествения подбор.
Малките 1-4 клас май пак ще сме в колелото на късмета. Или не съм разбрала?

# 19 764
Има такава директива, да, но доколкото помня в нея имаше възможност всяка държава да променя изискванията. Ето къде го четох – https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/eto-kak-da … -covid-19-6126500

Слънчевата, наистина ли затварят учениците в София? Не помня какви бяха точните изисквания.
Не, не може всяка държава да променя изискванията, за съжаление.
Казвам от опита на преболедувала, официално карантинирана и пробвала да извади сертификат, че не може да се извади такъв, щом тестът не е бил ПСР. Навсякъде го пише. Направих бърз от съображения към другите хора, за да не се навирам в тях да чакам пред ЛЛ за направление за ПСР, платих си го чинно и се оказа " Направи добро, изяж лайно". Явно трябваше да се навра болна в още 30 души в чакалнята пред личния да си чакам чинно заветния ПСР.

# 19 765
Не разбрах дали изискването важи за малки магазини, които не са в молове, примерно за дрехи, за домашни потреби и т.н.

# 19 766
  • Там,където се събуждам щастлива.
За учениците трябва ли сертификат?
Честно казано, бях на ръба да ваксинирам детето. Е, за София ги затварят, няма тестване, няма ваксиниране. Да си гледат работата! Моето ще остане неваксинирано.

Как виждаш да се натисне кривата?
За да има резултат от ваксинация трябват седмици.

# 19 767
  • София
Казвам от опита на преболедувала, официално карантинирана и пробвала да извади сертификат, че не може да се извади такъв, щом тестът не е бил ПСР. Навсякъде го пише. Направих бърз от съображения към другите хора, за да не се навирам в тях да чакам пред ЛЛ за направление за ПСР, платих си го чинно и се оказа " Направи добро, изяж лайно". Явно трябваше да се навра болна в още 30 души в чакалнята пред личния да си чакам чинно заветния ПСР.
При мен ситуацията е подобна, само че аз правих домашен. Да, не бях под официална карантина, но си бях вкъщи и сега имам антитела.
Разбирам идеята на мерките, но не мисля, че така хората ще бъдат накарани да се ваксинират, ще има абсолютно обратният ефект. И започвам да се чудя дали хората със сертификат ще има къде да отидат в един момент, доста обекти ще затворят според мен.

# 19 768
  • София
Стрина, ето я заповедта – в България се приемат бързите антигенни – https://coronavirus.bg/bg/1043
Цитат
1. Утвърждавам образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за COVID-19, съгласно Приложението.
2. Сертификатът по т. 1 се създава за лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19.
А ЕС също ги приема, стига съответната държава да ги приема:
Цитат
Лица с отрицателен резултат от тест във формат на цифров COVID сертификат на ЕС следва да бъдат освободени от евентуални изисквания за карантина, освен ако идват от райони, тежко засегнати от вируса. Страните от ЕС се споразумяха за стандартен период на валидност на тестовете: 72 часа за PCR тестове и, когато дадена държава членка ги приема, 48 часа за бързи антигенни тестове.
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-respon … id-certificate_bg

Или този, който ти е отказал, не може да чете, или лабораторията не е била сертифицирана.

# 19 769
Стрина, ето я заповедта – в България се приемат бързите антигенни – https://coronavirus.bg/bg/1043
Цитат
1. Утвърждавам образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за COVID-19, съгласно Приложението.
2. Сертификатът по т. 1 се създава за лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19.
А ЕС също ги приема, стига съответната държава да ги приема:
Цитат
Лица с отрицателен резултат от тест във формат на цифров COVID сертификат на ЕС следва да бъдат освободени от евентуални изисквания за карантина, освен ако идват от райони, тежко засегнати от вируса. Страните от ЕС се споразумяха за стандартен период на валидност на тестовете: 72 часа за PCR тестове и, когато дадена държава членка ги приема, 48 часа за бързи антигенни тестове.
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-respon … id-certificate_bg

Или този, който ти е отказал, не може да чете, или лабораторията не е била сертифицирана.
В заповедта се говори за издаване на сертификати при ОТРИЦАТЕЛЕН PCR или бърз антигенен. На мен ми трябва сертификат за преболедувала, който се издава след ПОЛОЖИТЕЛЕН тест, но само PCR. Единият сертификат важи часове, вторият важи 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт