COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 797
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 215
  • София
И моята логика е такава.
Затова и попитах защо това, че имаш антитела, не значи, че си преболедувал, както е написала съфорумката по- горе.

# 4 216
  • При семейството си
Положителният антигенен в лаборатория вече дава ли ти право на Сертификат или все още само PCR?

# 4 217
  • София
И тогава защо тест за антитела не се приема като равносилен на положителен тест от ПСР за последните 6 месеца? Даже тест за антитела може да е по-добре защото гарантира, че ги имаш докато след + пср може да не си изградил. Същото и след ваксинация.
Доколкото знам, въпросът е в това, че няма уточнени критерии. Поне така обясняват това ТУК
Детекцията на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест. ....Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса. Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Напоследък са разработени сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност.
Винаги трябва да се има предвид, че реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет.  Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2.
Към момента научната общност е обединена около следното становище: минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Мисля, че това последното дава отговор защо не се използват такива тестове като доказателство за имунитет - при тях още няма "златен стандарт".

# 4 218
И тогава защо тест за антитела не се приема като равносилен на положителен тест от ПСР за последните 6 месеца? Даже тест за антитела може да е по-добре защото гарантира, че ги имаш докато след + пср може да не си изградил. Същото и след ваксинация.
Доколкото знам, въпросът е в това, че няма уточнени критерии. Поне така обясняват това ТУК
Детекцията на антитела и съответно определянето на техния титър зависи от чувствителността на приложения тест. ....Не всички антитела обаче притежават активност, която неутрализира инфекциозните свойства на вируса. Неутрализиращата активност на антителата се определя чрез вирус-неутрализираща реакция, която в случая на SARS-CoV-2 се извършва в специализирани лаборатории, работещи в 3-то ниво на биологична безопасност. Напоследък са разработени сурогатни вирус-неутрализиращи тестове, които позволяват работа и в по-ниското 2-ро ниво на биобезопасност.
Винаги трябва да се има предвид, че реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност и неутрализиращата им активност не е равна на имунитет.  Както и че хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при инфекция със SARS-CoV-2.
Към момента научната общност е обединена около следното становище: минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 антитела, осигуряващо протекция от инфекция, не е известно, както и не е известно каква част от детектираните антитела са с вирус-неутрализираща активност.

Мисля, че това последното дава отговор защо не се използват такива тестове като доказателство за имунитет - при тях още няма "златен стандарт".
Нали презумпцията за преболедувал и ваксинирал е, че има защита т.е. Някакви антитела евентуално. Приема се като даденост, че имаш такива.
А пък ако имаш антитела просто, без ПСР, значи не важат.
Нещо пак не е баш..

# 4 219
Това ми е ясно, но пък дава отговор, че си боледувал също като положителен ПСР. А в момента + ПСР и ваксина са поставени на едно ниво за сертификата за пътуване. Много е объркано всичко. Цялото
управление на кризата от ден 1 ми е тотално хаотична. Това в глобален мащаб. После защо на хората им писва и са склонни да вярват в конспиративни теории.

# 4 220
Така е, това е вирус, който трябваше да елиминираме.

# 4 221
  • В заешката дупка
В Рейкявик започна слагането на бустерна доза Файзер на ваксинираните с Янсен; около 50000 души. Смятат да приключат до 20 август. След това в залата за масова ваксинация на 23 и 24 август се планира ваксинация на деца 12-15 г. Досега в тази възрастова група бяха ваксинирани само децата с рискови заболявания.

# 4 222
За неприравняването на антителата към преболедувалите:
Без претенции за достоверност, просто преразказвам френска статия по въпроса, която четох преди време. Беше във връзка с обсъждане защо за влизане в някои d'outre-mer територии признават официален документ за преболедуване преди колко там бяха месеца, а не важи наличието на антитела.
Та някакъв професор обясняваше, че при среща с вируса у някои хора не се стига до същинско заразяване(поради много нисък поет вирусен товар), но все пак противопоставяйки се на малкото вирус, се образували някакви антитела. Които обаче не били достатъчни(или качествени) да предпазят човека от заразяване при нова среща с вируса в други условия и съответно той може да стане разпространител.

На мен лично не ми звучи много убедително, но нали тук се пускат изказвания на всякакви знайни и незнайни доценти и професори, та да добавя и този.Simple Smile

# 4 223
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Аз да си призная, след ваксината също му отпуснах края. Не напълно, но...
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
      Това по селата в планинската част на Халкидики, Гърция.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused

# 4 224
Чека, има ли съмнения, че наличието на заболели ваксинирани при вас се дължи на Янсен? Подобна масова реваксинация толкова скоро дава сигнали, че на държавно ниво има сериозни колебания, че ваксинацията с Янсен не се е оказала толкова надеждна.

# 4 225
  • Насред хаоса
Добре, аз едно не мога да разбера- не сте преболедували и не искате да се ваксинирате, как си мислите , че ще продължи живота с ковид?!

На мен честно ми писна.
Не знам защо се продължава с това смукане на факти против ваксините, не се ли вижда, че те са единствения вариант, или се предпочита естествен имунитет чрез преболедуване....

Четях темата в началото, после ми писна, започнах скоро пак да я следя, но то е ужасно.
За продължаването на живота с ковид би трябвало да попитате онези, които са причина за цялата тази помия.  А това не са хората, на които сега се вменява вина и им се тропа с крак непременно да се ваксинират.
Относно доброволността и удоволствието на хората в "белите" страни:
https://www.youtube.com/watch?v=kisMcJ7CxW4
Обърнете внимание какво е поведението на полицаите срещу невъоръжени хора и си направете изводите дали това е от загриженост за здравето и живота им.

# 4 226
Днес получих прозрение коя е най-отвратителната миризма, която ме тормози след като загубих обоняние (а боледувах преди година).
При мен обонянието се възстанови, но частично, тоест почти всичко си има своята миризма, но съм загубила по-фините нотки, което е тормозещо.
Най-отвратителната ми миризма е на сурови чушки, остра и спарена, следвана от лук. Третото място е за компоненти в парфюмите - амбра и мускус.
А от вкусовете, кока-колата напълно промени вкуса си, сега е като бензин.
Не знам дали при вас има такива странични ефекти...

# 4 227
  • София
За живота с вируса можете да попитате Китай...
Иначе без секвениране е ужасно трудно да твърдиш кой колко пъти се е заразил. За момента повторно преболедуване се приема за по-скоро необичайно, а какво остава за тройно и четворно.

# 4 228
Днес получих прозрение коя е най-отвратителната миризма, която ме тормози след като загубих обоняние (а боледувах преди година).
При мен обонянието се възстанови, но частично, тоест почти всичко си има своята миризма, но съм загубила по-фините нотки, което е тормозещо.
Най-отвратителната ми миризма е на сурови чушки, остра и спарена, следвана от лук. Третото място е за компоненти в парфюмите - амбра и мускус.
А от вкусовете, кока-колата напълно промени вкуса си, сега е като бензин.
Не знам дали при вас има такива странични ефекти...

Да, оплакват се хора от променено възприемане на миризми. Аз не съм боледувала, но братовчед ми, който беше изявен кафеджия, вече не пие кафе - казва, че му мирише на вкисната туршия. Колежка напълно се отказа от парфюмите - нейното определение е съвсем неприлично
Скрит текст:
любимият и парфюм издавал миризма като тоалетната на селска автогара

# 4 229
  • Пловдив
Това повторно заразяване, особено когато е в рамките на сравнително кратък период - някой беше казал, че става въпрос всъщност за неизчиктен вирус от първото заразяване, а не за ново заразяване. Според мен има логика да е така. Чувала съм за хора, при които тестовете се позитивират с месеци наред. Дали при вашите познати не става въпрос за същото?

Общи условия

Активация на акаунт