COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 868
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 170
  • Сан Франциско
За статията на немския патолог - казва, че някои от хората починали от ваксината са развили автоимунни заболявания - от ваксината. Търсих, търсих - не мога да намеря научна информация за такова, което се развива и убива за няколко дена...или което може да бъде доказано за тези няколко дена. Моля, ако има такива - сложете линкове да прочетем. Защото за момента, за мен, да подчертая, статията е...

# 4 171
abadjieva80, +10!

Точно това имах предвид.
Цитат
Затова е важно да се информира за всяка реакция. Иначе се подценява честотата на някои странични ефекти.

Само с едно не съм съгласна. Z си е брой реакции в това уравнение. Simple Smile Мислех си да го направя и с общ брой ваксинирани, но тогава щеше да стане по-сложно.

Аз обяснявам как се изчислява честотата на реакциите от регулаторите и от фармацевтичните компании. Има си правила, които са валидни за всички, защото са публикувани от Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use (ICH).

# 4 172
Трудно е за доказване, както и много други странични ефекти. Например все повече хора чувам че се оплакват от умора и главоболие, мозъчна мъгла и депресия. Но не може да се докаже дали е съвпадение или страничен ефект

В Швеция вече 80% от възрастното население е получило поне една доза ваксина и досега не съм чула хората да се оплакват от горепосочените симптоми. В България пак сте "уникални"...

А от края на месец февруари в Швеция има подсмъртност (mortality deficit) в общата смъртност, която продължава и до днес. Това е периодът на масовата ваксинация и толкоз като аргумент "за многото умрели от ваксини".

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 22:06 от Анонимен

# 4 173
  • В заешката дупка
Скрит текст:
Цитат
С нарастващото разпространение на делта варианта на SARS-CoV-2 в страните от ЕС/ЕИП, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно насърчават тези, които отговарят на условията за ваксинация, но не са  все още ваксинирани, да започнат и завършат своевременно препоръчания график за ваксинация срещу COVID-19.

Пълната ваксинация с коя да е от одобрените от ЕС/ЕИП ваксини предлага високо ниво на защита срещу тежки заболявания и смърт, причинени от SARS-CoV-2, включително варианти като Delta.  Най-високото ниво на защита се постига след изтичане на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня на последната доза ваксина.

Ваксинацията е важна и за защита на хората с най-висок риск от тежко заболяване и хоспитализация, за намаляване на разпространението на вируса и за предотвратяване появата на нови варианти за безпокойство.

Майк Кетчпол, главен учен на ECDC, каза:

„Въпреки че наличните ваксини са високоефективни за защитата на хората срещу тежък COVID-19, докато по-високите проценти от населението не бъдат имунизирани, рискът не е извън нас.  В момента сме свидетели на нарастващ брой случаи на COVID-19 в ЕС/ЕИП и ваксините остават най-добрият наличен вариант за избягване на увеличаване на тежки заболявания и смърт. "

Тъй като кампаниите за ваксинация набират скорост в целия ЕС/ЕИП, в някои случаи може да е препоръчително да се обмисли намаляване на интервала между първата и втората доза, в рамките на разрешените граници, особено за хора в риск от тежък COVID-19, които не са изпълнили препоръчаното  схема на ваксинация.

Инфекциите при ваксинирани хора не означават, че ваксините не действат

Въпреки че ефективността на всички ваксини срещу COVID-19, разрешени в ЕС/ЕИП, е много висока, никоя ваксина не е 100% ефективна.  Това означава, че се очаква ограничен брой инфекции с SARS-CoV-2 сред лица, които са завършили препоръчания график за ваксинация (т.е. „пробивни инфекции“).  Когато обаче се появят инфекции, ваксините могат да предотвратят до голяма степен тежко заболяване и значително да намалят броя на хората в болница поради COVID-19.

Фъргюс Суини, ръководител на клиничните изследвания и производството на EMA, каза:

„Тези ваксини срещу COVID-19 са много ефективни.  Въпреки това, докато вирусът продължава да циркулира, ще продължим да виждаме пробивни инфекции при ваксинирани хора.  Това не означава, че ваксините не работят.  Ваксинираните хора са далеч по-добре защитени срещу тежък COVID-19 от неваксинираните хора и всички трябва да се постараем да бъдем напълно ваксинирани при първа възможност. "

EMA и ECDC препоръчват пълна ваксинация срещу COVID-19 за всички граждани, отговарящи на условията [1].  Докато повече хора не бъдат напълно ваксинирани и докато SARS-CoV-2 все още се разпространява, всички трябва да се придържат към националните разпоредби и да продължат да предприемат мерки като носене на маски и спазване на социалното дистанциране, дори и тези лица, които са получили пълен график за ваксинация.

EMA и ECDC остават ангажирани да работят в тясно сътрудничество с други органи на ЕС и национални агенции за събиране, изготвяне и споделяне на най -добрите научни данни в помощ на държавите-членки.

Оригиналът: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/ecdc-and-ema-update-covid-19

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 22:16 от Не се сърди, човече

# 4 174
  • София
Последно не разбрах - какво точно се предлага, така че да се отчитат по-точно страничните реакции от ваксините, освен доброволното им докладване от ваксинираните и, разбира се, следене в здравната система за пациенти - хем ваксинирани, хем с еднотипни оплаквания и диагнози? Разбирам желанието на хората да бъдат не 100, а 1000% сигурни, че ваксината няма да им навреди, но нали не се очаква по този повод ваксинираните - почти милион към момента у нас, да се явяват на задължителни медицински прегледи по три пъти на ден и да се изследва всяко кихане накриво - да не би да е следствие от ваксината.
Ами всичко е риск - риск е да се ваксинираш, риск е да се разболееш от коронавирус. Всеки си преценява кое за него е по-важно да избегне и, съответно - действа. Повтарям се, но пак ще го напиша - против съм ваксините да бъдат задължителни, нормално е да има обща кампания, обясняваща ползите от тях, доколкото в цивилизования свят има консенсус относно ролята им в борбата с пандемията. Нормално е да има информация за страничните ефекти от ваксините, включително и за най-тежките такива. Оттам нататък - всеки си решава за себе си. Няма как да изискваш 99,99% от цялото население на планетата да се ваксинира, че и десет години да минат - за по-сигурно, та чак тогава да решиш, че е достатъчно сигурно точно за теб, че и гаранции лично да получиш. Сега е моментът всеки сам да решава какво да рискува - и да си поема отговорност за решението, разбира се, защото ако сгреши - може да се сърди най-вече на себе си.
Няма как да е нещо друго - според мен поне. Другото си е чесане на езици/клавиатури.

# 4 175
  • на село
Добре, аз едно не мога да разбера- не сте преболедували и не искате да се ваксинирате, как си мислите , че ще продължи живота с ковид?!

На мен честно ми писна.
Не знам защо се продължава с това смукане на факти против ваксините, не се ли вижда, че те са единствения вариант, или се предпочита естествен имунитет чрез преболедуване....

Четях темата в началото, после ми писна, започнах скоро пак да я следя, но то е ужасно.

# 4 176
  • Сан Франциско
Един от най-яростните доводи на хората против ваксината - че е EUA и не перманентно одобрена - е на път да издъхне - сложих преди няколко дни линкове от FDA, в които казват, че обикновено им трябват 10 месеца да одобрят, но за тази (Файзър) имат толкова много данни, че предвиждат да отнеме 2 до 3 месеца за пълно одобрение. Тъжното е - гледахме по местните новини интервюта и статистики, в които питат анти-Ковид-вакс хора дали това ще им повлияе и мнозинството казват - не (не знам дали има онлайн линк с този сегмент). Е, почва да става ясно, че много от хората са по-склонни да си измислят друга причина, отколкото да размислят и да си променят мнението.

# 4 177
  • София
След ковид тези случаи са много по-сериозен процент. Е, и смъртните случаи са драстично повече след ковид.

То пък ковид е одобрен, нали...

# 4 178
Цитат
но нали не се очаква по този повод ваксинираните - почти милион към момента у нас, да се явяват на задължителни медицински прегледи по три пъти на ден и да се изследва всяко кихане накриво - да не би да е следствие от ваксината.
A що пък не?Направо да ни раздават телк решения,група инвалидност и да си взимаме пенсии.Wink Ще видите как ще скочи интереса към ваксините и доста сънародници ще прежалят безценното си,уникално днк.Малцинствата бързо ще се ориентират.Предвиждам поне 70% имунитет от ваксина+колко са там преболедували,но твърдо няма да се ваксинират и ще закърпим нещата.И не мисля,че в темата повечето са преболедували.Не я следя непрекъснато,но съм останала с впечатление,че повечето не са боледували,но са ваксинирани.Семейството ми и др.близки ни семейства,също не са боледували.Някои се ваксинираха,други не желаят.От колегите в най-близък кръг,няма изкарали вируса.От по-широк кръг,имаше болни.Може би 20-30% от всички.

# 4 179
Аз не съм нито чула, нито чела за някой, който ковидът да го е повторил.

Без секвениране "хвана го два пъти, три пъти, пет пъти" са си само спекулации.
Ако ти се разболееш втори път с +ПСР, и започнеш да се задушаваш, може ли лекарите да те обвинят в спекулации понеже пробата ти не е секвенирана?

# 4 180
Ако преболедувалите Ковид трябва да се ваксинират от 3 до 6 месеца след заразяването, то ваксинираните би трябвало да се реимунизират в подобен срок. Не ли?

# 4 181
Познавам един с трикратно прекаран ковид. Има тест за всеки един случай на боледуване ... та ако искате са нижете мантрите как никой не боледувал повторно никой не ви спира, аз обаче имам фактите черно на бяло.

# 4 182
Ако преболедувалите Ковид трябва да се ваксинират от 3 до 6 месеца след заразяването, то ваксинираните би трябвало да се реимунизират в подобен срок. Не ли?
Не точно. Ваксината създава по-друг имунитет, затова се препоръчва след боледуване пак да се ваксинираш. Защото естествения се смята, че не е много дълготраен и ефикасен. За ваксините още не е ясно колко често ще трябва реимунизация, може би ще е веднъж годишно.

# 4 183
Познавам един с трикратно прекаран ковид. Има тест за всеки един случай на боледуване ... та ако искате са нижете мантрите как никой не боледувал повторно никой не ви спира, аз обаче имам фактите черно на бяло.
Браво! Науката се чуди за втория път, а тук имаме трикратно преболедуване Wink
Браво ли и едва ли не ви е  смешно? Хич не му е бе кеф на човека като третия път бе на кислородна терапия.
Познавам и още 3ма с повторна инфекция (версия Ухан последвана от британеца)... a какво казва науката не знам, това са фактите потвърдени с тест.

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 00:21 от pehoko

# 4 184
  • Сан Франциско
В САЩ не казват, че трябва да чакаш 3-6 месеца след преболедуване, за да се ваксинираш. Препоръки от нашата болница лично на мен, от Университета в Чикаго и от CDC: ако вирусът е преболедуван леко - 10 дни след изчезване на симптомите, ако е преболедуван безсимптомно - веднага, само ако е преболедуван тежко или е приложено лечение с плазма - тогава след 3 месеца.

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/coronavirus-disease-c … ne-if-i-had-covid

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html

Общи условия

Активация на акаунт