COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 911
  • 22 549
  •   3
Отговори
# 4 275
Poly_g_bg, д-р Монев си разказва ежедневието в спешно отделение и наблюденията му са съвсем показателни. Да предположим, че е преувеличил за източноевропейците. Кое от другите неща изглежда недостоверно? Че при вълна, като е направен интензивен сектор за Ковид болни, той не може да се ползва за други състояния, че е факт високият процент заразявания в болниците и затова се спира плановият прием, за да се ограничат тези случаи или кое?

# 4 276
Поредното интервю с Мангъров. Отново твърди, че 10 години трябва да се изпитват ваксините и че никой не носел отговорност за тези. Simple Smile Той се пазел, като спортувал. Simple Smile
https://webstage.bg/zdrave/7389-shte-ni-spasyat-ne-vaksinite-a-z … dieViODfeR26Qy_jc
Някъде дали има статистика за смъртността по възраст и евентуално придружаващи заболявания ?
Щот моя личен пример ама грам не се връзва с мнението на Мангъров за високата смъртност ,ама по нито един показател .

# 4 277
  • Шотландия
Живея в Кралството. Миналата седмица се върнахме от почивка. Направи ми впечатление,  че съм много уморена и все ми се спи, което не е обичайно за мен. Имах и главоболие,  но съм с хроничен синузит, който се обостря периодично и се справям, в 99% от случаите не се налага да стигам до лекар. Заради почивката обаче сме имали повече контакти от обичайното и реших да поръчам тестове.  Всички живеещи в страната имаме право на 2 бързи теста седмично, ако сме без симптоми на коронавирус и разбира се, на PCR тест, ако имаме симптоми, всички са безплатни за хората, поемат се от бюджета. Поръчката ми отне 2 минути, ще получа 7 комплекта тестове, с инструкции в рамките на 2 дни. Гледах видео, на което се показва как да се направи теста и какво после. Указанията са да регистрирам всеки резултат - положителен,  отрицателен и дори невалиден, защото така се проследява обстановката в страната. Пиша го, за да стане ясно защо в Кралството се хващат много повече случаи на коронавирус от България,  например, оттам всеки може да си направи извод коя картина на пандемията е по-близка до реалността.

# 4 278
Illiana, ето статистика по възраст. МЗ не си прави труда да публикува такива, математици и други хора, интересуващи се от процесите систематизират данните.

# 4 279
  • София
Аз си го обяснявам с това, че все пак има хора, които не изгарждат защита. Такива хора може би няма да изградят защита и след ваксинация най-вероятно.

Да, аз имам ваксина и 0,43 антитела .

# 4 280
Poly_g_bg, д-р Монев си разказва ежедневието в спешно отделение и наблюденията му са съвсем показателни. Да предположим, че е преувеличил за източноевропейците. Кое от другите неща изглежда недостоверно? Че при вълна, като е направен интензивен сектор за Ковид болни, той не може да се ползва за други състояния, че е факт високият процент заразявания в болниците и затова се спира плановият прием, за да се ограничат тези случаи или кое?

Откъде е тази статистика на Монов, от Германия ли?

Статистиката е едно към едно с тази на Швеция - етническите шведи натискат кривите и следват мотото да не се заразяват и разпространяват инфекцията, а новите шведи вятър ги вее на бял кон и движат пандемията. Това стана ясно още от първата вълна в Швеция и така си продължи през последващите вълни. Тук има статистики за всичко според страната на раждане и това са официални данни от шведската Агенция за обществено здраве. И Тегнел неведнъж го е казвал, че мигрантите движат пандемията в Швеция. Затова сега всички усилия са насочени към тези квартали, че и с ваксинацията изостават. Тук има статистика и за покритието по възростиви групи и страната на раждане. Всичко се знае и няма скрито-покрито. И да, тук има много бежанци от бивша Югославия, които бяха редом до сомалийците и арабите в черните статистики. Отделно тези групи са заети в хосписите и домашните грижи, както в Германия.

Имам приятелка, работеща в стокхолмска болница, и да - над 80% в интензивното винаги са били от новите шведи, въпреки че етническите шведи все още са мнозинство в страната - 75% от населението.

# 4 281
Не го знам както какъв работи и дали наистина работи в тази болница, но предвид биографията му, не мисля че Ковид е силната му тема. Отделно от това, не съм сигурна, че ако работодателите му го четат, ще се зарадват на описанието и контекста в който това се изтъква....за пациентите и колегите с акцента, Източна Европа и т.н.

# 4 282
  • София
Е, той може да е или политически коректен, или да напише истината. В отделението сигурно е политкоректен. Във ФБ е решил да напише истината.

# 4 283
Монов не се изказва за Ковид като специалист конкретно по заболяването, а именно споделя впечатления какво се случва около него, може и да са субективни, но виждаш какво пише и Pure, нали? Вижда се ясно и в кои държави ваксинациите вървят с бавни темпове, не заради липса на ваксини, а нежелание на населението. Но не ми отговори, кое от важните изводи не е вярно според теб?

# 4 284
Добре де, в Турция как хората спазват мерки и се ваксинират?
Значи не е до география, а до строгост на управляващите.

# 4 285
  • Bristol
И аз от Англия си носех бързи тестове на NHS, дават ги безплатно в аптеките и на работните места/училища. Комплект от 7 в опаковка. Тествах се в България 2 пъти, защото ми протече носа 😂

Дъщерята редовно се тестваше 1-2 пъти през седмицата с тях сама и пращаше снимка от резултата. Всеки тест има код и ги регистрират. Приятно изненадана останах, когато ни информираха и получихме благодарствено писмо, че над 80% от децата в гимназията й периодично са се тествали и изпращали резултатите си. Не беше задължително да се тестват.
Ако трябваше обаче за всеки тест в лаборатория да ходим, тогава сигурно щях да имам проблем с тестването.
Тук ни карат дълбоко в гърлото да бръкнем от ляво и дясно и после в носа. Но тъй като някои си мислят, че сондичките за тестване са напоени с вредни неща, просто плюели върку тях.... Това от една група на българи живеещи в ОК 😔

# 4 286
  • Насред хаоса

https://m.fakti.bg/world%2F602434-razak-skok-na-zarazenite-v-tur … ia-stana-strashno
Турция е цъфнала, та е вързала. При ваксиниран всеки трети според твърденията.
"Броят на новозаразените с коронавирус в Турция през последните дни скочи рязко до нива, които не са били регистрирани от три месеца насам, предадоха турските медии.

Във вторник бяха регистрирани 24 832 новозаразени, докато през последното денонощие заразените са 26 822. През месеците юни и юли дневният брой на заразените варираше около пет-шест хиляди. Турското здравно министерство отново призова гражданите да се ваксинират, защото това е единственият начин да се ограничат новите вълни на вируса.

„Дейли Сабах” предаде, че има значително увеличение на заразените в трите най-големи града – Истанбул, столицата Анкара и Измир. В Истанбул на 100 000 души заразените са 168, което е почти двойно увеличение спрямо предишните седмици. В Измир заразените са 43 на 100 000 души. Здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че се забелязва ръст на заразените в провинциите, в които няма толкова ваксинирани граждани.

В момента Турция обмисля дали да ваксинира хора под 18 години срещу COVID-19 и да наложи ограничения за неваксинираните. До момента Турция е ваксинирала напълно (с 2 дози) 33% от своето население, или всеки трети човек. От началото на пандемията в южната ни съседка са потвърдени 5,8 милиона инфекции с коронавирус.

Турция"

# 4 287
Абе как у нас ще има безплатни тестове?!Нали това означава болни да не ходят на работа,а децата да останат вкъщи.Пък кой ще ги гледа и пр. неудобства.Шефовете ако разберат,че служител,работник е болен,трябва да затворят бизнеса за 10дни.Абсурд!!!Най-добре си е за повечето да продължаваме в същият дух.Ходиш заразен където си искаш,децата да разнасят в ДГ и у-ще и без това изпозаразиха персонала мин.год.Броим ги имунизирани по естествен път.Всеки сам да се оправя,както досега.Днес 500 случая,много важно.Ние да не сме като богатите австралийци?Мелбърн пак затворен до другия четвъртък заради шест (6) болни.Абе смотаняци.
Аз им се подигравам,че са изостанали.Сега се прехласвали техните власти да им рекламират АЗ,но никой не я иска.За пфайзер,списъци и чакане.Е,как да не поскъпне в такъв случай?Wink

# 4 288
Живея в Кралството. Миналата седмица се върнахме от почивка. Направи ми впечатление,  че съм много уморена и все ми се спи, което не е обичайно за мен. Имах и главоболие,  но съм с хроничен синузит, който се обостря периодично и се справям, в 99% от случаите не се налага да стигам до лекар. Заради почивката обаче сме имали повече контакти от обичайното и реших да поръчам тестове.  Всички живеещи в страната имаме право на 2 бързи теста седмично, ако сме без симптоми на коронавирус и разбира се, на PCR тест, ако имаме симптоми, всички са безплатни за хората, поемат се от бюджета. Поръчката ми отне 2 минути, ще получа 7 комплекта тестове, с инструкции в рамките на 2 дни. Гледах видео, на което се показва как да се направи теста и какво после. Указанията са да регистрирам всеки резултат - положителен,  отрицателен и дори невалиден, защото така се проследява обстановката в страната. Пиша го, за да стане ясно защо в Кралството се хващат много повече случаи на коронавирус от България,  например, оттам всеки може да си направи извод коя картина на пандемията е по-близка до реалността.
Това означава, че в България има наистина много преболедували, които не са отчетени в статистиката. Съответно трябва драстично да завишим числото от 400 000 души. Явно наистина при нас защитените от ваксина или преболедуване не са толкова малко.

# 4 289

Турция много напредна с ваксинацията. В началото имаше проблем със закупуването на ваксини и получаваше някакви ограничени количества дози от китайската ваксина, но след това Турция успя да се вреди за Pfizer.

От населението над 12 години ние и нашите съседи, първата цифра е за поне една доза, втората - две дози:

- Гърция - 61,7% (56,4%)
- Турция - 60,6% (40,8%)
- Румъния - 29,7% (28,9%)
- Сърбия - 37,0% (35,3%)
- Северна Македония - 28,4% (21,6%)
- България - 17,0% (16,6%)

https://www.economist.com/graphic-detail/tracking-coronavirus-across-the-world

Общи условия

Активация на акаунт