COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 957
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 290
А северомакедонците дръпнаха покрай нашите подарени.Учудена съм за сърбите.По-рано започнаха,имаха количества и избор,пък сега запецнаха.

# 4 291
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Аз да си призная, след ваксината също му отпуснах края. Не напълно, но...
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
      Това по селата в планинската част на Халкидики, Гърция.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, е супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.

В момента сте на Халкидики , въпреки изричната препоръка на здравното министерство , да не се пътува до Гърция ,Турция  и Кипър , ако не е съвсем наложително . Браво . Но иначе да критикуваме другите еша ни го няма .

# 4 292
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, в супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.

В момента сте на Халкидики , въпреки изричната препоръка на здравното министерство , да не се пътува до Гърция ,Турция  и Кипър , ако не е съвсем наложително . Браво . Но иначе да критикуваме другите еша ни го няма .

Преболедувала и ваксинирана съм. Дошла съм в Гърция преди препоръките на МЗ, в усамотена вила съм, готвим си в нея и на барбекю, ходя на пусти плажове, пазарувам от два малки селски магазина, винаги с маска. Влязох веднъж в голям супермаркет и излязох за по-малко от 5 мин. точно по горепосочените причини. Противно на очакванията, тези, които искаме мерки и ваксини, не сме се барикадирали вкъщи. Всъщност на работното ми място - open space и около 50 души на етажа без маски и на вентилационна система, без отварящи се прозорци е в пъти по-рисково, защото е пълно с безсмъртни, които нито са ваксинирани, нито биха се съгласили да се тестват. Маски се носят само между етажите  вече. Критикувам липсата на лична отговорност, аз спазвам дистанция, винаги съм с маска на закрито и съм съгласна да се тествам по два пъти седмично, а и както споменах, съм преболедувала и ваксинирана. Не изисквам от другите нищо, което аз самата не бих направила.

# 4 293
  • През девет планини в десета...
В началото на пандемията имаше някаква формула за изчисляване на заразените /изкаралите/ ковид според броя починали. Та сега като знаем колко са починалите до сега ако ги умножим по N ще разберем колко % са го изкарали и като прибавим ваксинираните ще се разбере за стадния имунитет колко сме близо. При този метод на изчисляване не са нужни тестове даже, просто математика.

# 4 294
Явно в Атина е съвсем различно. Моите впечатления са от малките градчета/курорти на Ситония и Касандра.
На Йерисос и Уранополи ми казаха че са минавали проверки и се очаква повече да се спазват мерките.
Явно си е до населено място, но и до степен на разпространение. На споменатите от мен места вече има изникнали случаи на Ковид. Атина пък си е с най строги мерки, заедно със Крит и Солун, заради високо разпространение.
Самите мерки се различават по райони, както и контрола явно.

# 4 295
  • Шотландия
Скрит текст:
Живея в Кралството. Миналата седмица се върнахме от почивка. Направи ми впечатление,  че съм много уморена и все ми се спи, което не е обичайно за мен. Имах и главоболие,  но съм с хроничен синузит, който се обостря периодично и се справям, в 99% от случаите не се налага да стигам до лекар. Заради почивката обаче сме имали повече контакти от обичайното и реших да поръчам тестове.  Всички живеещи в страната имаме право на 2 бързи теста седмично, ако сме без симптоми на коронавирус и разбира се, на PCR тест, ако имаме симптоми, всички са безплатни за хората, поемат се от бюджета. Поръчката ми отне 2 минути, ще получа 7 комплекта тестове, с инструкции в рамките на 2 дни. Гледах видео, на което се показва как да се направи теста и какво после. Указанията са да регистрирам всеки резултат - положителен,  отрицателен и дори невалиден, защото така се проследява обстановката в страната. Пиша го, за да стане ясно защо в Кралството се хващат много повече случаи на коронавирус от България,  например, оттам всеки може да си направи извод коя картина на пандемията е по-близка до реалността.
Това означава, че в България има наистина много преболедували, които не са отчетени в статистиката. Съответно трябва драстично да завишим числото от 400 000 души. Явно наистина при нас защитените от ваксина или преболедуване не са толкова малко.

Така е. Аз не се наемам да кажа с колко трябва да се завиши числото на преболедувалите в България, които не са отчетени. Но има още 2 момента:

1. Ниските стойности на заразени в момента също е вероятно да не са реалистични. Такива като мен, които нямат особени симптоми, е възможно да карат КОВИД (почти) безсимпомно. Ако не направя тест, няма как да се знае дали съм настинала или имам КОВИД.

2. Липсата на достъпно тестване, а и желание да се тестват, води у много хора в моето положение или със симптоми на простуда до фалшива увереност, че са изкарали точно КОВИД. Те може да смятат, че имат имунитет, а може и изобщо да не е така.

Имам въпрос към специалистите в темата. Ако с наличните тестове се констатира повишени стойности на антитела, това непременно прекаран КОВИД ли означава или може да е друг вирус от типа на коронавирусите, който да не е КОВИД-19? Благодаря предварително.

Редакция: Още нещо интересно в Гардиън, за Обединеното кралство, а и света. Направи ми впечатление, че в глобален мащаб се дискутира въпроса накъде да се насочат наличните ваксини - дали към бустерни дози в страните с вече високо покритие с ваксина или към страните, в които ваксините не достигат и за първа ваксинация. Изобщо не се коментира, че в страните с ниско покритие на ваксина може да става въпрос за нежелание, а не за недостиг на ваксини. Сигурно има и страни с недостиг де.... 
Скрит текст:
Цитат
Към днешна дата почти 89% от възрастните са получили първата си доза, а малко над 73% са получили втората.

И програмата е ще се разширява. На деца над 12 години, които са изключително уязвими или живеят с някой в ​​риск , вече се предлага ваксина, но тази седмица Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) препоръча да бъдат предложени първите доза от ваксината Pfizer/BioNTech и на 16 и 17-годишните. Очаква се бустерните ваксини (трета доза) да бъдат пуснати по -късно тази година за най -уязвимите .

[...] Но макар хората в Обединеното кралство да дишат с облекчение, че те и техните близки имат известна защита срещу Covid, световните здравни експерти повториха призивите към по -богатите нации да мислят за тези в по-бедните части на света, където покритието е далеч по -ниско.

Световната здравна организация (СЗО) призова в сряда за мораториум върху бустерните ваксини поне до края на септември, за да се гарантира, че поне 10% от света е ваксиниран. СЗО също така заяви през май, че по-богатите страни трябва да отложат даването на ваксини за деца и тийнейджъри срещу Covid и да се съсредоточат върху увеличаването на доставките за уязвими хора в по -бедните нации.

[...] Експертите подчертаха, че е в интерес на страните да споделят ваксини, тъй като намаляването на предаването означава, че е по -малко вероятно да се появят и разпространят проблемни варианти.

Трябва ли Обединеното кралство да запали разширяването на програмата си за ваксинация в опит да помогне на другите?

Професор Елинор Райли, имунолог от университета в Единбург, каза, че това е много трудно решение. „Рисковете и ползите за отделните деца са добре балансирани. Въздействието, което ваксиниращите тийнейджъри ще окажат върху формата на епидемията в Обединеното кралство през следващите няколко месеца, е доста неясно и глобалното търсене на ваксини продължава да надвишава сегашното предлагане “, каза тя. "Не завиждам на тези, които трябва да вземат това решение."

С висок процент на инфекция в Обединеното кралство, особено сред по -младите хора, д -р Диепти Гурдасани, клиничен епидемиолог и старши преподавател в Лондонския университет „Куин Мери“, приветства последното разширяване на програмата за ваксинация във Великобритания.

Изборът сега е за съжаление между инфекция и ваксинация за тези възрастови групи и въпреки че тежкото заболяване се среща по -рядко, отколкото при възрастните, това далеч не е тривиално“, каза тя.

„За съжаление, решението да не се ваксинират тийнейджърите във Великобритания, не да означава, че тези дози ще се даряват на страни с недостиг на доставки“, каза той.

Едно от притесненията е, че нивата на инфекция могат да се повишат още повече през есента, след като училищата се отворят отново и хората се смесват повече на закрито - ситуация, според която някои казват, че е важно да се разшири програмата за ваксинация, включително чрез подсилващи ваксини.

„Подобен скок може да съвпадне с отслабване на имунитета и потенциално да доведе до по -тежко заболяване сред най -уязвимите, които са били ваксинирани рано“, каза Гурдасани. 

„Ако Обединеното кралство наистина иска да дари ваксини и да не предлага бустери, то трябва да направи това, като потиска инфекцията, така че уязвимите хора да бъдат защитени във Великобритания, както и в световен мащаб“, каза тя.

Други са категорични, че глобалната картина трябва да бъде приоритет.

Цялата статия на български: https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=bg&u=htt … effort-save-lives

И в оригинал https://www.theguardian.com/society/2021/aug/05/uk-face-difficul … effort-save-lives

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 15:06 от *Мила*

# 4 296
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, е супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.

В момента сте на Халкидики , въпреки изричната препоръка на здравното министерство , да не се пътува до Гърция ,Турция  и Кипър , ако не е съвсем наложително . Браво . Но иначе да критикуваме другите еша ни го няма .
Една от жените, които са писали, не е на почивка, а живее постоянно в Гърция. И се зарази миналото лято не там, а в България, предполага, че епътувайки дълго с автобус, въпреки добре сложната маска (за разлика от останалите пътници).

# 4 297
За живота с вируса можете да попитате Китай...
Иначе без секвениране е ужасно трудно да твърдиш кой колко пъти се е заразил. За момента повторно преболедуване се приема за по-скоро необичайно, а какво остава за тройно и четворно.
Имам позната, която декември беше с +пср, изкара леко. Оправи се. Март месец имаше 2+ антигенни и + пср. Пак с леки симптоми. Към днешна дата все още има проблем с обоняние. Чудехме се дали е повторно заразяване, или първото не е излекувано. Но пък толкова дълго време положителен тест? Познатата има много контакти с деца и възрастни в работата си.
Да се добавя, вече нямало да прави тестове, за да не стоят в карантини.

Хайде стига с това боледуване месеци наред и неизчистен вирус. Говорим за Ковид все пак, а не за херпес.
Такива случаи има само при хора с имунна недостатъчност. Писа се за хора със СПИН. Те са и най голямото пр7теснение за възникване на нови мутации. За останалите няма причина да се смята че си носят вируса по 6-7 месеца  без да подозират даже, и изведнъж хоп симптоми и + ПСР.
Хм, аз само споделям факти и чуденки. Някои казват, че няма повторно заразяване и боледуване, имунитетът бил доживотен. Други казват, няма такова нещо. Повторно боледуване е. На мен ми е ясно, че някои хора не придобиват имунитет, дори и към ваксина.
А този човек си направи извод, без повече тестове. Е, той има късмет да е леко.

# 4 298
Добре де, в Турция как хората спазват мерки и се ваксинират?
Значи не е до география, а до строгост на управляващите.
Да.
В Турция има ред, дисциплина, контрол и хората имат респект от властите. А тук на никой не му дреме от нищо, защото знаят че няма контрол и не се налагат глоби, затова ни е такова положението, че и по зле ще става..

# 4 299
  • софия
Аз си го обяснявам с това, че все пак има хора, които не изгарждат защита. Такива хора може би няма да изградят защита и след ваксинация най-вероятно.

Да, аз имам ваксина и 0,43 антитела .
Моят мъж е същия случай

# 4 300

Коронавирус: 19-дневно бебе в критично състояние в интензивното отделение в Солун-Неваксинираните му родители също са болни.

Майка му е безсимптомна, докато бащата и бабата на бебето се лекуват от коронавирус.

19-дневно бебе се лекува от коронавирус в болницата в Ипократио в Солун в критично състояние.  Cry

Новороденото е хоспитализирано в отделението за специални педиатрични инфекции в Ипократио, но здравословното му състояние се влошава и той е преместен в интензивното отделение за новородени.
     Майка му е безсимптомна, а бащата на бебето  се лекува в Папагеоргиу, и бабата на бебето се лекува в Папаниколау, също от коронавирус.

Според съобщенията никой от лицата не е получил ваксина за Ковид.

https://www.google.com/amp/s/www.thetoc.gr/koinwnia/article/koro … s-tou/%3famp=true

# 4 301
Добре де, в Турция как хората спазват мерки и се ваксинират?
Значи не е до география, а до строгост на управляващите.
Да.
В Турция има ред, дисциплина, контрол и хората имат респект от властите. А тук на никой не му дреме от нищо, защото знаят че няма контрол и не се налагат глоби, затова ни е такова положението, че и по зле ще става..
В Турция има ред, дисциплина и много висок процент ваксинирани, а по отношение на нови случаи и починали са много по-зле от нас. Това се отнася и за времето преди вълната. П.П. Гейзер, ако родителите бяха ваксинирани щеше да се каже, че пак е нормално детето да се разболее, защото ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко протичане. В такъв случай не виждам причината за публикуването на тази новина.

# 4 302
Ваксините предпазват от заразяване от Делта на около 60%. При другите варианти са още по ефективни. Та ако родителите бяха ваксинирани, можеше и да не са заразени. Още по малко пък бащата и бабата да са на болнично лечение.
      В момента в Гърция 90% от интензивните случаи са на неваксинирани.

# 4 303
Не знам за Монов и за Габито от темата, тя нещо пак отсъства, но и аз имам някакво наблюдение над Германия, задочно, от близки лекари. Ами натиск няма, да. Ама отдавна отдавна се подготвят кадрите за голям натиск. Обучение, материали. А не като у нас. Има транспорт, хеликоптери, машини, всичко. Лекарите са спокойни. А у нас... Познатите лекари не им се говори изобщо...съвестните де, щото скатаващи си има. Така че чета с интерес данните от чужбина и определено съвпадат с моите наблюдения. Колкото и неприятно да е това Sad

# 4 304
Допреди време се знаеше, че преболедуването пазеше поне толкова колкото ваксината, а към днешна дата статистиката на Израел например показва, че спрямо Делта пази много по-добре от ваксината. Това се потвърждава и от немалко проучвания. Това със сигурност се знае от всеки, който поне малко се интересува, а правителствата би трябвало да се консултират с хора, които много се интересуват.

Дори това да е така, то това естествено добиване на имунитет е съпроводено с висока смъртност,  блокиране на здравните системи и игра на руска рулетка. Та кел файда, че естественият имунитет бил по-добър, когато си напълнил преди това моргите. Ясно е, че България следва този модел, но в останалите държави хората решават да се ваксинират, макар и да добият не толкова силен имунитет като естествения, но да са им празни моргите.
Това какво общо има с поста ми?  Коментирам вече преболедувалите. П.П. Гейзер, ако бяха ваксинирани и бебето се беше разболяло щеше да пропуснеш тази новина.

Общи условия

Активация на акаунт