COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 990 612
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 740
Цитат
Относно бременните: сменила съм няколко ЛЛ и нито един досега не е препоръчвал ваксиниране на бременни, кърмещи и бебеправещи с традиционните ваксини. Изведнъж за Ковид това стана препоръка. Дооообре.

Нито един лекар не е препоръчвал ваксинация в тези случаи, защото масово българските лекари са също толкова неосведомени, колкото и народа.
В Англия около 20% от бременните жени са ваксинирани.  Дори е силно препоръчително, защото се водят от рисковите групи.

Няколко полезни линка
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html
https://www.weforum.org/agenda/2021/07/pregnant-women-india-covid19-vaccine/

# 4 741
  • MI
Препоръчват ли се ваксините за бременни. Или за такива, които планират бременност? Да не стане после поколения наред деца с малформации. Имало е такъв случай преди години в Европа. Деца са се раждали с плавници, вместо с ръце. Или направо без ръце.
Има вече достатъчно деца, родени от ваксинирани по време на бременността майки. Нямат малформации, само доказано и те имат антитела. Rolling Eyes
Явно и доста български лекари са антиваксъри, какво друго да кажа.

# 4 742
Кажи кой случай имаш превид, де, сега хората кой знае какво ще четат в Интернет - няма да спят една седмица. Лекарството Contergan, нали? Преди над 60 години.

https://history.framar.bg/талидомид-препаратът-против-сутрешно-г … ескни-малформации

Това го коментирахме преди много, много страници.

По времето, когато талидомид е излязал на пазара не е съществувала системата за регулация на фармацевтични лекарства и биологични препарати, която съществува днес. Всъщност, именно трагедията с талидомид е повода да се създаде FDA в сегашния му вид. Дотогава е съществувал про форма.
За да се регистрира едно лекарство/биологичен препарат днес се минават много фази на проучване. Тези, които се правят при животни са най-вече за безопасност. Хронична токсичност, репродуктивна токсичност, мутагенност, канцерогенност, локална токсичност, имуногенност, и т.н и т.н. Тези фази са малко по-съкратени по принцип при биологичните препарати, но там има други специфични изисквания. Естествено, безопасността се проучва и при хора. Изобщо не може да се дава за пример талидомид!

Ако ще даваме пример, нека е логичен, като например виокс, който е преминал всички фази на проучване, но негативния баланс риск-полезност се обърна след като започна масовата му употреба.

В случая с ваксините, при положение, че са използвани при милиони, ползата все още надхвърля риска. Дългосрочни странични ефекти дали ще има? Кой знае! Аз лично съм си преценила, че мога да поема този риск за себе си и за семейството си, защото според мен рискът от разболяване е много по-сериозен, като включва и смърт.

# 4 743
  • София
Впрочем, талидомидът така и не е получил разрешение в Щатите, още тогава, стигнал е само до клинични изследвания. Историята е интересна, върти се около медикъл ревюърката, която е стъпила на вратата и е казала не.
След което се преразглеждат и затягат зловещо всички регулации и регулаторни агенции.
Искам да кажа, че едно лекарство мине ли одобрението на няколко независими агенции, както в случая са ЕМА и ФДА, можем да сме сигурни, че изследванията са се гледали под лупа и също под лупа се гледат всички репорти за нежелани реакции.
Изобщо не са майтап тези агенции, не дават разрешенията си ей така, понеже илюминатите са им наредили.
https://www.smithsonianmag.com/science-nature/woman-who-stood-be … efects-180963165/

# 4 744
Jasmine,
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/vacc-safety.html

От години в нормалните страни се препоръчват ваксини на бременни. Изключение са "живите" ваксини.
Бременните са таргет за ваксини против грип, заради риск от усложнения.

Какво доказателство да ти дам, че един развиващ се организъм, който все още няма изградени защити е застрашен от вирусите?

# 4 745
В други държави препоръчват бременните да се ваксинират срещу грип и коклюш, това че в България не препоръчват, не означава, че ваксините за бременни са измислени сега, защото България честно казано не е показател за нищо, освен че на нас превенцията ни куца не от сега.
Бременните са рискова група за ковид.

# 4 746
Да, това е лекарството Contergan (германското му наименование).
Има една страхотна книга на Артър Хейли “Опасно лекарство”. Съжалявам, че не я прочетох до края навремето, ми се захванах с един любовен роман. Сега са я спрели в читанката. Там много хубаво се описва що за стока са фармацефтичните компании. Странични ефекти от лекарствата има и винаги ще има, но едно е да приемаш препарат, разработен преди 20 години и само ъпгрейтван и съвсем друго да приемаш препарат, чиито производители не знаят какви последствия може да има от приема му.

# 4 747
Какво означава анти ваксър, за да се използва толкова често в темата? Аз имам всички препоръчителни ваксини, но все още изчаквам за Ковид. Анти ваксър ли съм? Човек, който има съмнения или е видял нещо, което го е разколебало как се класифицира? Трябва да го иронизираме ли? Защото аз лично видях как човек получава тромбоза от Астра Зенека пред мен. Негова грешка, че постави тази ваксина, която не се препоръчва за 30 годишни, но този негативен инцидент ме отказа. Повтарям се, но не е приятно да не се дава поле за други мнения и като няма какво да се каже, да се осмива нечие мнение с реплики “анти ваксъри” и прочие.

# 4 748
Човек не е задължително да отхвърля всички ваксини, за да е антиваксър и да използва такива аргументи срещу някои от тях.

# 4 749
Явно не си видяла твой близък да умира от Ковид, иначе щеше да си промениш мнението.
Има вероятност за тромбози при АЗ, както и при Пфайзер, но ползите надвишават рисковете. Има по-голям риск да получиш тромбоза докато караш Ковид, отколкото да я получиш след ваксина. Абе, какво ли обяснявам изобщо.

# 4 750
Скрит текст:
Папиш, това е най-голямата и всеобхватна тема за Ковид в българското интернет пространство.
И не смятам, че е допустимо да се оставят без отговор коментари, които са дезинформиращи.( Пример Ла Сомбра, което взима половин изречение от дадено изследване и само него превежда.)
Във форума влизат и четат хора от всички краища на България и света. Има такива, които не разбират английски, има такива, които не могат да осмислят цялостната информация във изследванията, защото им липсват определен набор познания и опит.
И влиза някой и чете, че 12% бременни ваксинирани са загубили децата по време на бременност. Те не отварят линка, за да видят, че изречението продължава, давайки информация, че това е нормалният процент загуби на бременност без ваксината.
И решават да не се ваксинират.
Защото са прочели, че 12% от ваксинираните губят децата си. Но няма кой да напише, че бременните имат по-голям риск от усложнения и смърт от самият вирус.
Не пише също, че за новородени ВСЕКИ вирус е смъртоносен. Ковид не прави изключение.

Аз затова пиша. За да оспорвам такива неверни, заблуждаващи "факти".
Нямам вече времето да превеждам информация.
Но не смятам, ще трябва да се оставят такива коментари без отговор. Защото висящи в пространството могат да наранят някой.

И още нещо:
Много страни изискват ваксини, за да те допуснат в страната си. Може да проверите с Гугъл.
СЗО не препоръчва ЗАСЕГА ваксината да е условие за пътуване, защото една сериозна част от света все още не могат да подушат ваксини.
Това, че западният свят се сдоби с тях толкова бързо, не значи, че хората в един куп бедни държави няма да чакат още дълго. Заради това не се препоръчва, не за друго. Веднъж стигнат ли навсякъде в количеството достатъчно за населението, вече няма да има пречка.

Неко, никъде все още не изискват ваксини срещу Ковид за влизане.  Единствената задължителна ваксина, без която е забранено влизане в някои страни, до момента е тази срещу жълта треска. Другите са препоръчителни.
Ковид ваксината само дава облекчения при влизане в някои страни. Например, в някои от Карибския басейн, има задължителна 7, 10 или 14-дневна карантина за всички влизащи. Но ваксинираните с определени ваксини могат да си платят тест на влизане в страната и в момента, в който тестът излезе(максимум до ден) се освобождават от карантината. Има и някои, които направо освобождават от карантина ваксинираните. Има места, където се влиза със задължителна медицинска застраховка за Ковид, а от ваксинираните не се иска такава. Но всичко това не е изискване за ваксина, а облекчения за ваксинирани.

# 4 751
За къде говориш, че се случва това, защото определено не е България. Всеки ходи където си иска и прави каквото си поиска. А, за барове, фитнеси и т.н. можеш да посещаваш и след ПСР/ Антигенен тест  (за Австрия например). Трябва все пак да има някакъв контрол, ти как си представяш, че ще се размотават всички свободно, болни неболни, няма значение.
Също, за да заминеш за Америка, Африка и Азия трябва да си си направил задължително ваксина за жълта треска и това е от години. Препоръчителните са за още около 10 неща като бяс, коремен тиф и прочие. Не помня някой да е пищял по въпроса. Нали става дума за здраве, бе, хора? Не само вашето лично, но и това на останалите около вас. Толкова ли не ви пука за другите хора, та баровете са ви по-важни?

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 18:07 от Уейв

# 4 752
  • София
Рулана, ама то не се случва, защо така говориш.

# 4 753
Не знам къде традиционно ваксинират бременни, но в БГ не го правят. Не съм тип човек, който с лека ръка ще каже “Абе моят лекар нищо не разбира” и ще се набоде. И преди, и сега.
Цялото семейство имаме всички задължителни ваксини от календара.

Какво доказателство да ти дам, че един развиващ се организъм, който все още няма изградени защити е застрашен от вирусите?
Ами защо го твърдиш тогава?
Ето данни, че децата са изключително нискорискови. От UK’ s vaccine advisory group:
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/health-57766717.amp

От 12 милиона деца в UK, от Ковид са починали 25, което прави смъртност 2 на милион.
И после защо се учудваме на натиска да се ваксинират деца. Още ли се питате?
Въпросът е риторичен.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 19:26 от Анонимен

# 4 754
Ами защо го твърдиш тогава?
Ето данни, че децата са изключително нискорискови. От UK’ s vaccine advisory group:
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/health-57766717.amp

От 12 милиона деца в UK, от Ковид са починали 25, които прави смъртност 2 на милион.
И после защо се учудваме на натиска да се ваксинират деца? Още ли ви е чудно?
Въпросът е риторичен.
Между бебе и дете разликата е огромна. Зорлем си смучеш от пръстите някакви странни аргументи + си вадиш думи от контекст както ти изнася.

Общи условия

Активация на акаунт