COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 990 536
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 830
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не, не в простотия и нисък статус.
Просто в безсърдечност.
И не съвсем всички, но някои особено.
Ами какво да ти кажа. То защото нали е много човеколюбиво и сърдечно да махнеш с ръка на всички косвени жертви на мерките, които си починаха от неглижиране на техните болести. Те не са важни, нали? Пострадалите от ваксини пък са още по-незначителни, допринесли за науката и толкоз. Или пък направо всички под ножа ги пишем ан гро жертви на Ковид. А пък роднините им, дето твърдят че са умрели от ваксината са едни параноици и готово, въпросът е решен.
И така….👀🙄

Косвените жертви в голяма част са жертви на неглижиране на опасността от ковид и достигане до момент, в който болниците се препълниха. Или ще ми кажеш, че някой лекар е стоял със скръстени ръце и не е допускал поциент до себе си, защото се е оправдавал с ковид. Когато я пееше тази песен миналия път, те попитах за конкретика - естетвено - не я получих. Аз имам близки, включително и майка ми, които поручиха адекватна медицинска грижа през този период, нито един с отказано лечение. Ти обаче продължаваш да твърдиш обратното. Какво очакваше всъщност? Че в болниците няма да има смут? Ааааа, забравих - смут се създаваше от страхливците, дето търчаха натам без въздух, само и само да заемат легло People Eyes

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 12:29 от LemonDesi

# 4 831
Роналд, не знам я България да се води такива статистика.
Вчера ми попадна страницата на една клиника в САЩ. Има три клона и всеки ден дават таблица с информация.
https://www.facebook.com/BatonRougeGeneral/
Разбира се, не е кой знае какво наблюдение, защото става дума за за една клиника и то не в България, но все пак е показателно.

# 4 832
Judy, благодаря за подробната обратна връзка относно обонянието.
И за мен вече нещата са поизгубени, все по-песимистична съм, че ще си възстановя предишната "пълна палитра" комплексни миризми.
Между другото, съм се чудела защо някои хора не обичат да им мирише на чесън и лук, когато са толкова апетитни и допълват храните, но след ковид теслата и двете ми миришат (особено лука) потресаващо - силно, остро, до отвращение. Може би някои хора цял живот ги усещат така, с една грозна доминантна нотка.

Липсва ми много предишния свят, с миризмите му.

Нищо не се знае - може да си възстановиш обонянието напълно. Може да остане частично, да се измени занапред. Никой нищо не може да каже със сигурност. Абсолютно непредвидимо е.
При мен се появи отведнъж някак, както нищо не усещах, така ми се наби в носа аромата на цитрус. След това видях, че подушвам и останалите неща.
Майка, както описах в поста, който си прочела, пък кара много години без почти никакво обоняние и си живее съвсем добре, че и ковид изкара тази пролет и вече го забрави. Поне в нашия случай той не е крив за нейната липса. С нея ми е проблем когато ми гледа котката вкъщи само - не може да подуши, ако мацана е направила някъде беля или когато рибата в хладилника се е развалила. Laughing Но това са бели кахъри.
Важно е при теб и всички останали, преминали през това, както и през други вирусни заболявания, другото да е наред. Човек е държаливо животно. Може да функционира и без обоняние. А частичното или видоизмененото е все нещо.
...
Сега се сетих нещо. Пробвала ли си да останеш на плодово-чаен режим по Лидия Ковачева? При мен, когато съм го правила, това изключително изостря всичките ми сетива още на втория - третия ден. Опитай тридневка или петдневка - много е полезно и се отразява чудесно на организма. Стига да нямаш заболявания, за които този режим не се препоръчва.
Аз имах пълна липса на обоняние и вкус съответно. Всъщност единственото, което усещах беше кисело. Обонянието ми се възстанови на около 20-я ден, като в началото беше само сутрин, а вечер го нямаше. През цялото боледуване пих чай в промишлени количества, сок от лимон и супи/по повод режима, който Judy препоръчва/. Съвсем по Мангъровски Wink
Познавам обаче хора, които са боледували още при първите случаи и все още нямат обоняние. Повечето са по-възрастни, не знам дали това има връзка или е съвпадение.

# 4 833
Сега четох интервюто с доц. Кунчев пред БНР, казва че можем да стигнем до 10000 новозаразени на ден, което е страшно. Някой помни ли колко ни е рекорда до момента на новозаразени дневно / върти ми се в главата  5- 6000, ама може и да бъркам/ ?

# 4 834
  • София
Благодаря. Сега чета, че Кунчев днес е казал:
Данните сочат, че едва един - два процента от постъпващите в болници са ваксинирани и то част от тях непълно, а 98 на сто са без ваксина.
Но предполагам у нас наблюдаваните случаи са колкото в тази болница, Неко.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 13:15 от Ronald

# 4 835
Поли, моите лични наблюдения сочат, че повечето сме жени, които сме били с проблеми с обонянието. И го изкарахме всичките леко. Даже сред моите познати все жени сме били с това оплакване.
От там-нататък - при всяка различно се разви, но повечето си го възстановихме.

На мен като ми беше лошо не можех да пия нищо, дори вода, освен фрешовете. Цяла седмица на цитруси. Дори без да си го налагам. Кой знае с що витамин С съм се назобала! Smiley
Организмът си го е искал.

Пак се присетих нещо в тази връзка - нашите като бяха в карантина, нали на майка носих портокалести неща. Татко пък искаше киви и киви купувах за него. То също е много богато на витамин С. Явно и техните организми от това са имали нужда.
И да  се оплача - пък майка пък пушеше постоянно, даже когато беше в карантина!

Мангъров почти не съм го слушала. Аз от близо две години наша ТВ изобщо не гледам. Обаче с режима на Ковачева от 25 години вече много пъти съм си помагала.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 12:48 от Judy

# 4 836
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Мисля, че най-големият брой е 5176 случая, в края на март.

# 4 837
Да, по подробна статистика би имала далеч по информативен характер, както се казва когато фактите говорят и боговете мълчат Simple Smile , тогава ще отпаднат много бързо по- голямата част от ” темите на раздора”
За мен би представлявало интерес да видя в проценти колко от новозаразените са били с две ваксини, с една ваксина,  след ваксина и преболедуване, само проболедуване или липса на ваксина.
Тогава всеки може напълно информира да си вземе решението .
Ако имате такива данни, дори и да не са за България , ще се радвам да садете линк

# 4 838
Ама да бе, изобщо не е толкова заразна Делтата. Като гледаме как реже в държави и региони с по над 50% ваксинирани през август... изобщо не личи да е толкова заразна.

# 4 839
Да, по подробна статистика би имала далеч по информативен характер, както се казва когато фактите говорят и боговете мълчат Simple Smile , тогава ще отпаднат много бързо по- голямата част от ” темите на раздора”
За мен би представлявало интерес да видя в проценти колко от новозаразените са били с две ваксини, с една ваксина,  след ваксина и преболедуване, само проболедуване или липса на ваксина.
Ако имате такива данни, дори и да не са за България , ще се радвам да садете линк

Да, това е  много полезно, но изисква да се направи едно такова сравнително-аналитично обективно и задълбочено проучване. А това смятам е много, много трудна задача. Nerd

# 4 840

Да, това е  много полезно, но изисква да се направи едно такова сравнително-аналитично обективно и задълбочено проучване. А това смятам е много, много трудна задача. Nerd

Това би било много лесна задача в частта "с две ваксини, с една ваксина,  или липса на ваксина". Тези данни ги има, иска са само желание да бъдат публикувани.
Нататък обаче опираме в "заразени след боледуване или ваксина и преболедуване" и там спираме. Защото никой не знае кои са преболедувалите, дори не се знае каква част от тях е регистрирана, и ако се отчитат само влезлите в статистиката, ще получим силно изкривена картина. Предполагам, всеки познава хора, които със сигурност са боледували, но са го установили с домашен тест от аптеката и са се лекували по съвети, прочетени в нета. Те и да се заразят сега, няма да бъдат преброени като повторно заразени преболедували. Такава реална информация може да има само в страни, които провеждат редовно масово тестване.

# 4 841
  • Насред хаоса
Цитат на: Mury-mur

Такава реална информация може да има само в страни, които провеждат редовно масово тестване.
Което ми напомни, че сутринта четох, че в Израел са открили масово пунктове за бързо тестване.
За разлика оттук, където само се карат.

# 4 842
  • София
Тук сме на инфантилния принцип - щом не го виждам, значи не съществува.

# 4 843
Цитат
Нататък обаче опираме в "заразени след боледуване или ваксина и преболедуване" и там спираме. Защото никой не знае кои са преболедувалите, дори не се знае каква част от тях е регистрирана, и ако се отчитат само влезлите в статистиката, ще получим силно изкривена картина. Предполагам, всеки познава хора, които със сигурност са боледували, но са го установили с домашен тест от аптеката и са се лекували по съвети, прочетени в нета. Те и да се заразят сега, няма да бъдат преброени като повторно заразени преболедували. Такава реална информация може да има само в страни, които провеждат редовно масово тестване.

У нас още миналата пролет оттървахме обективните изследвания и статистика. Затова и лично аз я приемам просто за сведение, но не и като нещо, въз основа на което мога да си направя някакви кой-знае колко обективни и пълни заключения. Мога само да си правя лични предположения.
Есента пък - съвсем - купища познати имам, които прецапаха през ковида, без да са установени официално. Даже до декември бързите тестове не бяха официална информация за налична зараза.
Ако някой в други държави провежда изследвания в тази насока - полезно ще е, стига, пак казвам, да не са изкривени и опорочени с определена цел. Това също не го изключвам. И още по-полезни биха били лонгитудните изследвания, но те пък искат години.

# 4 844

Общи условия

Активация на акаунт