COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 036
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 655
  • София
Ако този вирус става само по-тежък, всички трябва да си пишем завещанията, нали го осъзнавате?
Ако само става по-тежък няма и защо да се пишат завещания.
Вижте сега, ако смъртността стигне 20-30%, ясно е, че ще почнат елиминационни локдауни, повсеместно, но пък тогава може да не е толкова лесно разпространяем и заразен.

# 5 656
  • Пловдив
Честно казано, не искам да съм песимист и продължавам да се надявам, че ще е по-лека тази вълна. Гласувала съм за вълна като предишните, защото мисля, че масовият непукизъм към вируса може да влоши нещата. Предполагам, че много хора са се срещнали вече с вируса и дано това да смекчи нещата. Надявам се.

Обаче в дългосрочен план някак си ми е трудно да съм оптимист. Имам чувството, че всеки нов вариант е все по-заобикалящ имунната защита.

# 5 657
Температура 37.4-37.6, болки в гърлото и запушен нос. Отпаднала е. Но естествено, още е едва началото. Надяваме се да мине по-леко.
Дано се оправя по-бързо! Стискаме палци!

Има ли идея откъде го е хванала?

# 5 658
Отговорих в анкетата, че вълната ще е по-тежка и се чудя на резултатите от нея, тъй като повечето са гласували, че ще е по-лека. Защо да е?
И аз мисля, че ще е по- тежка. Ако оставят всичко отворено със сигурност ще е по- тежка. Локдаунът със сигурност е единственият ефективен начин за ограничаване на разпространението на заразни болести. Ако всичко работи, дори и да се посещава само от ваксинирани, няма как да се постигне изолация. Както е казано “болестите не ходят по гората, ходят по хората”. Аз си поръчах днеска доста кутии с маски, да съм готова за есенния пик.
Виж пак кои маски наистина вършат работа и внимавай за правилното уплътняване.  “защитният фактор на респираторните маски е: 19,6 за FFP1, 27,1 за FFP2 и 26,7 за FFP3. Нито една от тестваните хирургически маски няма защитен фактор, по-висок от 4”
Скрит текст:
Британско изследване от 2016 г. прави проверка на цялостната защита на респираторните маски от типа FFP1, FFP2 и FFP3, и три вида хиругически маски, като вземат предвид отношението между защитния фактор и фактора на пасването върху лицето.

Маските са тествани върху 30 студенти на възраст от 18 до 24 години, по равен брой мъже и жени, като през маските е впръскван аерозол на разтвор от натриев хлорид. Направени са тестове на защитата срещу частици между 0,093 и 1,61 микрона, като независимо от резултатите на факторите на пасване, защитният фактор на респираторните маски е: 19,6 за FFP1, 27,1 за FFP2 и 26,7 за FFP3. Нито една от тестваните хирургически маски няма защитен фактор, по-висок от 4.

Минималният защитен фактор на FFP-респираторните маски и на хирургическите маски е при частици с размер между 0,263 и 0,384 микрона. Проникването на частици през отворените пространства между маската и лицето е значително по-високо от проникването през филтърния материал - при хирургическите маски проникването е от 4 до 8 пъти по-високо, а при респираторните - около 1,5 до 6,7 пъти по-високо.

95% от респираторните маски имат защитен фактор над 4, но процентът при фактор над 10 и над 20 е съответно: за FFP1 - 82,5% и 60%, за FFP2 - 89,1% и 69,6%, за FFP4 - 87,2% и 71,8%. В това отношение, маските FFP3 се представят равностойно или по-слабо от маските FFP2.

FFP3 не постигат най-добри резултати на тестовете за пасване на лицето, което отново показва, че наличието на най-висока филтрираща ефикасност не е задължителна гаранция за защита. Изводите от изследването са, че европейският стандарт за защитен фактор 10 за FFP2 и 20 за FFP3 може да надценява реалната предпазна сила на тези респираторни маски срещу частици в размер 0,093 и 1,61.

# 5 659
Скрит текст:
Може би..
[/quote] Естествено, че ще кажат “може би”. Видя се, че прогнозите за изчезване на вируса чрез ваксинация се оказаха неточни. Вируса изведнъж намери начин да заобиколи защитата на ваксините и се оказа, че ваксинираните започнаха да се заразяват. Като тези, които са ваксинирани преди 6 месеца се заразяват по-често от тези, които са ваксинирани преди 2-3. Това е причината сега да разчитат на третата доза (след още 4-5 месеца вероятно и на 4-та) и на преболедувалите. Наблягам и на преболедувалите, защото до момента те незнайно защо не се споменаваха като важен фактор в правителствените програми. За първи път се признава, че те са. И за първи път не се твърди, че и те трябва да се ваксинират, а напротив приравняват ги към прясно ваксинираните. Хубавото е, че ваксинираните, въпреки че се заразяват, по-рядко стигат до болница, което значи, че след като преболедуват и те ще станат сравнително добре предпазени от вируса. Явно ще се окажат прави експертите, които казаха, че за да изчезне този вирус голяма част от населението трябва да е преминала през него.
[/quote]

Cappuccino,
Измисляш си разни неща, които не ги пише в дадения линк. Ако си намерил самият план, дай линк, моля, за да видим там дали и какво пише за преболедували. Това е статия, която коментира някои части от плана.

Ето още една статия – заглавието само и края на статията, че нямам време да пускам текста на Гугъл преводач
https://www.timesofisrael.com/hospital-infusion-plan-welcomed-bu … s-will-come-from/
Скрит текст:
„Болничният план за [усилване на капацитета] е добре дошъл, но някои питат откъде ще дойдат повече лекари.
Експертите казват, че да дойдат с хиляди повече  медицински персонал, за да се справят с пандемията е добра идея, но намирането на напълно обучени професионалисти ще бъде предизвикателство и схемата ще отнеме време.
…..
Гросман каза, че с нарастващите брой на инфекции и сериозни случаи, и въпроси, надвиснали над набирането [на мед. персонал] за новия план, той е "загрижен", но не и в паника.
Той "определено" очаква бустъри за усилване на ваксината, за да успокои кризата и отбеляза, че пациентите, изброени като сериозно болни, не са в толкова тежко състояние, колкото по време на предишната вълна, когато много от тях изискват интубация.“

И още една статия – от днес – пак само началото и последните изречения:
https://www.timesofisrael.com/israel-becomes-first-country-in-wo … ters-to-over-50s/
„Израел започна да предлага трета доза coronavirus ваксина на тези над 50 години в петък след като директора на Министерството на здравеопазването Нахман Аш прие препоръката на правителствен консултативен комитет от здравни експерти.
Медицинският персонал и тези с подлежащо заболяване, както и затворниците и лицата, които се щадят, също ще отговарят на условията за бустер-дози.
Миналия месец Израел стана първата страна в света, която започна да раздава бустер-дози на тези над 60 години, и отново ще бъде пионер в движение да започне да дава третата доза ваксина на още по-млада възрастова група - до петък сутрин, 775,703 хора в Израел са получили бустер.
…..
Според последните данни в петък сутринта, 462 души са в сериозно състояние от COVID-19.
Данните на Министерството на здравеопазването сочат, че сред неваксинирани израелци на възраст 60 години има 120,9 души на 100 000 в сериозно състояние. Сред ваксинираните цифрата е 19.1 и частично ваксинираните фигурата е 45.3.

В четвъртък имаше 6083 души с диагноза COVID-19 в четвъртък с още 1431 от полунощ.
Имаше 44,188 активни случаи на коронавируси в Израел, с 758 хоспитализирани пациенти в общо. С 7 загинали за една нощ, жертвите са се увеличили до 6611."

Спирам за днес да се занимавам с плана на Израел.

# 5 660
  • София
Без маски в обществения транспорт в Дания - https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/08/13/bez-maski-veche-v-obs … t-v-daniia.500332

Завидях много неблагородно на датчаните. Ние, понеже чакаме Орбан да сваля самолети и сме с некачествени ваксини, ще си носим маските, ще си затваряме училища и какво ли още не.

# 5 661
Температура 37.4-37.6, болки в гърлото и запушен нос. Отпаднала е. Но естествено, още е едва началото. Надяваме се да мине по-леко.
Дано се оправя по-бързо! Стискаме палци!

Има ли идея откъде го е хванала?

Благодаря! Имаше пътуване, предполага, че тогава е станало, но не знае със сигурност.

# 5 662
Скрит текст:
Това ми изпрати дъщеря ми, която от вчера е болна (притеснена съм), с положителен PCR, ваксинирана в средата на май с АЗ:

https://nymag.com/intelligencer/2021/08/breakthrough-covid-19-ca … FSuvmEedL9I7eqvAE
Сподели как се чувства дъщеря ти, какви симптоми има? Мой близък роднина се разболя, при поставени и двете дози ваксина (незнам каква). Кара го 3 дни на легло с кашлица, температура и хрема. Смята, че го е изкарал леко, защото е бил ваксиниран.

По-скоро е нужно хората, срещайки вируса да са предпазени с ваксина, за да се омекоти ударът. Защото ако е без, ясно е какво следва.
Какво следва? Ние го изкарахме без ваксина. Много наши близки и познати също. Освен това имаме приятели, които не се заразиха при супер близки контакти с болни. Нито са ваксинирани, нито преболедували.

# 5 663
  • София
Австрийците направили и те ваксина, виж ти:)

България е предприела стъпки за закупуването на съвсем нова австрийска ваксина, която все още чака одобрение за употреба. Това съобщи в парламента здравният министър Стойчо Кацаров в рамките на парламентарния контрол.

Става въпрос за съвсем нов вид ваксина спрямо досега внесените и използвани у нас. Препаратът е разработен на базата на умъртвен вирус, обясни Кацаров. Направили сме заявка, чакаме разрешението, допълни той в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

"Тази ваксина все още не е разрешена за употреба, но сме заявили участие в договора и това ще даде възможност, когато бъде разрешена за употреба, да бъде доставена и в България", заяви здравният министър, но не я назова.

Направени са заявки за общо 13 909 963 дози ваксини за 2021 г., а от тях към 10 август са доставени 1 183 200 дози, съобщи Кацаров. Той успокои, че населението е подсигурено с достатъчен брой от препаратите срещу Covid-19 до края на годината, а и за 2022-2023 г. и затова сме си позволили да дарим и да продадем известни количества, за да не мине срокът им за употреба и да не се налага да ги унищожаваме.

Страната ни е дарила до момента 172 хиляди дози ваксина на Бутан, 50 хиляди дози са в процес на дарение за Босна и Херцеговина, а в процес на продажба са 100 хиляди дози на Норвегия и 546 хиляди дози за Португалия, посочи Кацаров.

За Република Северна Македония 51 хиляди дози също са в процес на дарение
.

# 5 664
Аз например гласувах с "по-лека" преди да погледна въпроса за ваксинацията в България. Изхождайки от Австрия, където до есента 70% ще са с минимум една доза, за мен не е логично тази вълна да е по-тежка като последствия от предната (тежко болни, пълни болници, недостиг на лекари, локдаун). За България наистина обаче е пожелателно мислене и то свързано с това, че, като не са тествали, преболедувалите са повече.

За деца, които са без попечител в чужбина и заразени, няма кой да поеме медицинската отговорност в чужда държава. Съжалявам, но в крайна сметка как да ги лекуват, ако нещо стане. Дори и да се свържат с родителите, едно съгласие по телефона не се зачита за нищо. Родителите носят отговорността; България в този случай е постъпила правилно.

Писала съм и преди, че тук здравеопазването е строго разпределено. Например само лекари бият ваксини, сестрите не бият ваксини. Това донякъде затруднява центровете за ваксинация, но се оправят.. Законът категорично няма да бъде променен.

ПП Толкова съм зарязала медиите, че дори не съм разбрала, че Австрия е произвела ваксина. Как се казва, каза ли човекът? Нищо не намирам на местна почва.

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 16:05 от Анонимен

# 5 665
Скрит текст:
Това ми изпрати дъщеря ми, която от вчера е болна (притеснена съм), с положителен PCR, ваксинирана в средата на май с АЗ:

https://nymag.com/intelligencer/2021/08/breakthrough-covid-19-ca … FSuvmEedL9I7eqvAE
Сподели как се чувства дъщеря ти, какви симптоми има? Мой близък роднина се разболя, при поставени и двете дози ваксина (незнам каква). Кара го 3 дни на легло с кашлица, температура и хрема. Смята, че го е изкарал леко, защото е бил ваксиниран.

По-скоро е нужно хората, срещайки вируса да са предпазени с ваксина, за да се омекоти ударът. Защото ако е без, ясно е какво следва.
Какво следва? Ние го изкарахме без ваксина. Много наши близки и познати също. Освен това имаме приятели, които не се заразиха при супер близки контакти с болни. Нито са ваксинирани, нито преболедували.

Ако сте прочели внимателно статията, от нея се вижда как се променят обстоятелствата и "правилата на играта" с настоящия вариант. Ако преди е имало вероятност да не се заразиш при контакт (неваксиниран), сега тази вероятност е намалена. Също и ако преди ваксината е пазела от заразяване или поне е осигурявала безсимптомно боледуване, това също вече не е така. Т.е. ситуацията е динамична, както и при цялата пандемия.

Това, с което разполагаме в момента е ваксината, точно за това говори интервюираният. Казва, че вероятно ще имаме поредица от срещи с различни варианти на вируса, реваксинации, преболедувания, докато той изчерпи потенциала си. И определено с ваксини това ще се случи с по-малко загуби.

А иначе, всеки иска това да приключи, ако е преболедувал или ваксинирал се, или и двете, с това да е решил проблема поне за себе си. Засега това не е така.

# 5 666
  • sofia
Ако този вирус става само по-тежък, всички трябва да си пишем завещанията, нали го осъзнавате?
Ако остане сред нас, дори в този си вид, е добре завещанията ни да са готови доста по-рано, отколкото сме планирали...
Това е моето притеснение...Този вирус ще скъси продължителността на живота в целият развит свят...

# 5 667
Без маски в обществения транспорт в Дания - https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/08/13/bez-maski-veche-v-obs … t-v-daniia.500332
Завидях много неблагородно на датчаните. Ние, понеже чакаме Орбан да сваля самолети и сме с некачествени ваксини, ще си носим маските, ще си затваряме училища и какво ли още не.
От статията "В ситуация сме, в която по-голямата част от населението е ваксинирано и вече се връщаме към по-нормален живот", каза транспортният министър Бени Енгелбрехт. ... В страната с население 5,8 милиона души около 60% от хората вече са напълно ваксинирани."

Хората се връщат към нормален живот, ние "яхваме" поредната вълна с всичките й "екстри". Thinking
Дания-поредното доказателство за успешната "работа" на ваксините.
п.п. Ако разчитаха само на естествен имунитет, доникъде нямаше да стигнат.Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 16:13 от pril

# 5 668
  • София
Така е, ваксинирани са. А руснаците имат рекорден брой починали. Те са горе-долу колкото нас с ваксинацията.

# 5 669
Австрийците направили и те ваксина, виж ти:)

България е предприела стъпки за закупуването на съвсем нова австрийска ваксина, която все още чака одобрение за употреба. Това съобщи в парламента здравният министър Стойчо Кацаров в рамките на парламентарния контрол.

Става въпрос за съвсем нов вид ваксина спрямо досега внесените и използвани у нас. Препаратът е разработен на базата на умъртвен вирус, обясни Кацаров. Направили сме заявка, чакаме разрешението, допълни той в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

Скрит текст:
"Тази ваксина все още не е разрешена за употреба, но сме заявили участие в договора и това ще даде възможност, когато бъде разрешена за употреба, да бъде доставена и в България", заяви здравният министър, но не я назова.

Направени са заявки за общо 13 909 963 дози ваксини за 2021 г., а от тях към 10 август са доставени 1 183 200 дози, съобщи Кацаров. Той успокои, че населението е подсигурено с достатъчен брой от препаратите срещу Covid-19 до края на годината, а и за 2022-2023 г. и затова сме си позволили да дарим и да продадем известни количества, за да не мине срокът им за употреба и да не се налага да ги унищожаваме.

Страната ни е дарила до момента 172 хиляди дози ваксина на Бутан, 50 хиляди дози са в процес на дарение за Босна и Херцеговина, а в процес на продажба са 100 хиляди дози на Норвегия и 546 хиляди дози за Португалия, посочи Кацаров.

За Република Северна Македония 51 хиляди дози също са в процес на дарение[/i].

А, ето най-после решение и за тези, които "не са срещу ваксините, но само не искат нова "експериментална", иначе веднага биха се ваксинирали". Simple Smile

Така е, ваксинирани са. А руснаците имат рекорден брой починали. Те са горе-долу колкото нас с ваксинацията.

И те като нас са почитатели на конспиративните теории.

Общи условия

Активация на акаунт