COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 776
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 385

Колко всъщност плащате? За да твърдите, че Вие плащате за бедните, сигурно е много солидна сума?

По максимума. 980 лв месечно осигурителни вноски от мен и съпругата. За последните 15 години се получават общо към 150 хил. лева приравнени към сегашната им стойност и без лихвите. Не сме ползвали нито държавна болница/личен лекар, нито ще видим пенсии. За данъците въобще не отварям дума.

Това са само здравните ли? Или всичко накуп, и то за двама?

Само задължителната ми френска осигуровка беше в размер на почти 250 евро. Удръжки от моята заплата. Плюс още към 500 от работодателя. 19,5% от брутната заплата. Тези на мъжа ми не споменавам, с по-висока заплата.
Без да броим допълнителната доброволна застраховка, където цените започват от 400 евро.

# 8 386
Говорим за студенти, практикуващи в болници. Там пациентите влизат с тест...

Именно в това е риска. Ваксинирани студенти влизат на упражнения в болници. Кой ще каже дали в момента не са преносители на ковид и да заразят пациентите, при които влизат на упражнения? Да вкарат ковид в отделения, в които хората са приети след тестове. Доказано е, че ваксинираните пренасят зараза.

Добре, ама не важи ли същото и за неваксинирани в начален стадий на заболяването, също и асимптоматични случаи? Знае се, че и по този начин се разпространява заразата. Какво толкова по-различно?

# 8 387
  • София
Общо взето да постотна и аз. Ваксинираните поемат вируса няма как. Вдишват въздуха наравно с неваксинираните. Ваксината не дава някакво защитно поле тип супергерой. Важното е ваксинираните да преборят короната бързо и да не се остави възможност коронавирсчетата да се размножат мноооого.

# 8 388
Само че тези ваксини по странна причина не ти дават "привилегията" да бъдеш свободен в ЕС...
мисля, че скоро няма да имате проблем с това, ако желаете да се ваксинирате:
https://dariknews.bg/novini/sviat/evropejskata-agenciia-po-lekar … a-vaksina-2269386

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/szo-odobri … htu-kovid-6126311

Дали и колко България ще закупи - не мога да ви кажа.
Когато това "скоро" настъпи и Санофи също я одобрят и двете станат достъпни в БГ - ще си променя мнението.
Но дотогава ще има нов вирус. 30 милиарда са си печалба, която никой не иска да дели с други. А най-добре да стане на абонаментно-задължителен принцип.

Колко всъщност плащате? За да твърдите, че Вие плащате за бедните, сигурно е много солидна сума?

По максимума. 980 лв месечно осигурителни вноски от мен и съпругата. За последните 15 години се получават общо към 150 хил. лева приравнени към сегашната им стойност и без лихвите. Не сме ползвали нито държавна болница/личен лекар, нито ще видим пенсии. За данъците въобще не отварям дума.
А, не включвайте пенсионните осигуровки - те са друго нещо. Макс. осигурителен доход е 3000 лв. Дори и да сте самоосигуряващи се лица (надали сте такива, щом мислите така и плащате осигуровки на висок доход),   максималната здравна осигуровка е 240 лв. на човек. При трудов договор -"цели" 96 лв. от джоба ви - средната цена на един преглед на частно.

# 8 389
Скрит текст:
Държавите, в които се спазва стандарта за медицински грижи и здравеопазване, налагаха "мерки" преди да се "препълнят" болниците и не допуснаха това да се случи.
Това за Швеция ли?

Добре де, ти се бориш за свобода и протестираш с/у мерките и искаш всичко да е отворено...
Далеч не всичко. Само училищата.

Скрит текст:
В какъв смисъл "една-единствена" ваксина? Видовете ваксини са няколко, достъпни на БГ пазар са 2
Коя е тази една-единствена ваксина?
Тази, от която частни компании печелят милиарди. Що не добавят и лицензионно произведена от държавата Синовак например?

Явно за свободата на Ежко, който ще си позволи частна медицинска услуга, ще платят пенсионерите и бедните, които ще се налага да разчитат на държавната.
Всъщност аз плащам. И то не само за моята свобода, ами и за държавното здравеопазване на пенсионерите и бедните. Друг е въпросът, че яко ги крадат.

В този случай живееш на точното място - никой лекар не е длъжен да те приеме, болницата не е длъжна да има място за теб, а спешна помощ ако не те хареса, може и да те "пропусне".
Почти перфектно. Нека и МОН и наследниците на НОЩ да ме пропуснат също.
Явно не искаш да ни разкажеш по-подробно за своите идеи и как може да бъде постигната тази свобода..Отговаряш с една дума - Искам да работят училищата...Но как ще стане и какво трябваше да се направи за да е възможно това, нямаш представа...Защото сега вече е късно..Но доколкото разбрах, ти протестираш и с/у мерките..Е как хем няма да има мерки, хем ще работят училищата..Това не е възможно...Значи нещо не е в ред и не е нормално във вашите идеи..Но ти не искаш да ни просветлиш по въпроса..Simple Smile
Не е ли иронично, че хората нежелаещи ваксината против Covid, които твърдят, че прилагат „принципа на предпазливостта“ по отношение на ваксините - но в същото време да отказват да приложат същия принцип към всички мерки за обществено здраве (тъй като една голяма част също са против всичко останало като мерки и превенция)?
И въпреки всичко ние, „овцете с ваксините“, сме тези, които страдали от когнитивен дисонанс. Dizzy Face

# 8 390
Вчерашни данни: Болница "Св. Ана"- София. Настанени за лечение от Ковид- 126 неваксинирани и 4 ваксинирани-( 96,8 % неваксинирани, както във всички други държави) Ваксините не работят и шансът да попаднем там е минимален, нали?
Просто ваксинираните са много малко като бройка по принцип. Няма как болниците да са пълни само с ваксинирани.

Ваксинираните са 15% към момента от цялото население на България, което значи, че, ако ваксината съвсем не действаше, би трябвало да представляват 15% от хоспитализираните. Ако действаше негативно - повече от 15% от хоспитализираните. Според тези данни са 3.08% (4 хоспитализирани от общо 130 хоспитализирани). За момента е така. За мен 5 пъти намаление на хоспитализациите никак не е малко.

# 8 391
  • Сф
Ми не знам как е в " Зараза" ,  но в света няма справедливост и оцеляват силните по принцип, като в природата. За тия които не могат да се справят с реалността ,по принцип има хапчета.

# 8 392
  • София
Гледам новините по бтв. Да, да, телевизиите ни облъчват. Но всъщност гледам и слушам лекари от Ковид отделения.  Ми нещата са много зле.

# 8 393

Чета това и се сещам, как се коментираше тук, че Делта била с по- леки симптоми. По данни от чужбина. Пишеше се за хрема, обилна, температура и гърлобол.. нещо такова. След като прочетох инфото от горната снимка, си направих личен извод. Да, някъде, където ваксинационното покритие е голямо, Делта протича в лек вариант. И затова се съобщава с такава симптоматика. Но на наша територия, без необходимия процент ваксинация, препоръчвам да прочетете симптоматиката. Такава ще е Делта в Бг.
Честито.

# 8 394
Колко бързо човек се заразява с Делта-варианта и препоръки за детски маски
В оригинала има и полезни линкове: https://www.webmd.com/lung/news/20210820/the-best-face-masks-for … ording-to-experts
„….
Какво означава това казва Кимбърли Prather, д-р, аерозолен учен и изтъкнат професор в Scripps институция по океанография в La Jolla, Калифорния, е, че ако веднъж е отнело около 15 минути близост до заразен човек, за да хване инфекцията [става дума за Алфа-варианта], този прозорец на риска сега е много по-кратък.
"Ако вярвате на 15-минутното магическо число, сега ако вземете 1000 пъти вирусния товар, основно за 1 секунда бихте могли да вдишате същото това количество вирус. Така че то е преминало от 15 минути до 1 секунда", каза Prather в онлайн семинар по училищна безопасност тя помогна да се организира.
…..
Една от възможностите за подобряване на годни е да се слоят тъкан маска над хирургическа маска. Тъканната маска помага да се държат ръбовете на хирургическата маска по-плътно към лицето на човек. Хирургическата маска създава по-добра филтрация.

Мар каза KF94 или KN95 маски, които се произвеждат в Корея и Китай, са добър избор. Те предлагат почти същата степен на филтрация като N95, и те се вписват близо до лицето, за свеждане до минимум на течове.
Мар е съставила и публично е публикувала списък с препоръките си за маски за деца.
Има и нов доброволен стандарт за маски за лице. Нарича се ASTM F3502-21 и се публикува от международна организация, която определя доброволни стандарти за хиляди продукти. За да твърди, че маска отговаря на този стандарт, един производител трябва да има своята маска тествана и да докаже, че осигурява определено ниво на филтрация и дишаща способност.
Колинс е инженер в Минеаполис, MN, с експертиза аерозоли, които започнаха да тестват маски за лице миналата година като начин да се намери добър, защитен един за себе си. Проектът скоро се разраства. Сега той публикува резултатите от тестването си и развенчава общи митове за маски (да, ако можете да миришете чрез него, тя все още е защитна. Миризмите са пари, а не частици, обяснява той) в YouTube."

Скрит текст:
На мен също ми липсват дискусиите с достоверните източници с последни изследвания, проучвания, данни и т.н. Може би има смисъл отделна тема - само за коментиране на тези неща. Защото в последните дни, благодарение на някои изключително напористи участници, темата деградира много, за съжаление. И изобщо е нагледен пример кой и с какви аргументи надделява в днешното ни т.нар. общество.

# 8 395
И да, антиваксъри не би следвало да учат за лекари, обаче у нас най-силното антивакс лоби са си самите лекари, така че няма какво друго да очакваме. Невежеството се мултиплицира, приветства и величае като борба за свобода, редом с Левски и Ботев.
Не би трябвало да учат не само медицина, а изобщо специалности, които се основават на наука. Да се насочат към духовни и философски.
Е, добре, че нещо им се разрешава да учат все още, както и да се смесват с хора, да общуват.
Скоро и това няма да могат, ще заграждаме антиваксърите с телени мрежи.
А истината е, че се налага да живеем всички заедно и да уважаваме различията си. Още повече сега, когато е ясно, че ваксинираните и се разболяват, и се заразяват, т.е. не пазят никого, освен себе си.

Знам, че е спам, но не се сдържах...Rolling Eyes

# 8 396
Роналд, под една-единствена визирам ваксината срещу ковид независимо от производителя и разновидностите й.
Виж, ако ми кажат да ида да се бодна например с БЦЖ, изобщо няма да недоволствам.
Какво ще стане ако утре започна кампания против БЦЖ-то във Фейсбук? Например всички в България са ваксинирани с БЦЖ и сме на първо място по сърдечно съдови заболявания. Дали няма да си намеря достатъчно последователи сред тълпите невежи?

# 8 397
  • Сф
Гледам новините по бтв. Да, да, телевизиите ни облъчват. Но всъщност гледам и слушам лекари от Ковид отделения.  Ми нещата са много зле.
Валенце, не съм искала да те обидя, знам за случая ти. Аз бях поставена пред сходен избор за себе си обаче. Въпреки съветите на някои лекари, рискувах и съм ок, не искам да минавам през това без никаква защита ,предвид състоянието ми. Дали инфекция, дали ваксина( лекарство) всичко може да ме влоши. Затова и се учудвам на здрави хора, които толкова ги е страх от ваксината .

# 8 398
Днес ББ си поставил втора доза Модерна. Снимал се ,  сложил си в профила призив за ваксиниране.
Ми защо не слуша М, Ч, П, дето толкова ги пускаше по тв-то и уж слушаше. Че и внуците май му лекуваха.
Сетил се, то вече...толкова вреда нанесоха тези тримата...Хората пък не вярват, че се е ваксинирал, било това вода, друго, поза...Нещо не става снимка да кача, но това писал

Бойко Борисов
преди 2 часа
Близо 1900 нови случая на COVID-19 и почти 35% повече от миналия вторник.
Общо 2702-ма са хоспитализираните.
С 21 повече, в сравнение с вчера, са настанените в интензивни отделения!
Ваксинирайте се, бъдете отговорни! Само така можем да победим COVID-19 и да продължим да живеем нормално....

# 8 399
Общо 156 958 смъртни случая са настъпили във UK, където Covid-19 е споменат в смъртния акт, съобщи ONS.

Най -големият брой за един ден е 1484 на 19 януари.

Общо 42 805 жители на домoве с медицински грижи в Англия и Уелс са с записан Covid-19 в смъртния си акт от началото на пандемията.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-58314346

Общи условия

Активация на акаунт