COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 454
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 8 910
Червенков слушах по БТВ.
И право го рече.
Утре може да решат срещу червеният светофар да протестират.. срещу данъците.

Червеният светофар ми е полезен. А виж за данъците - много ми се иска да знам, какво съм получил досега срещу тях?
Хехе - безплатни учебници до 7 клас. Малко соленички, ама какво качество Simple Smile
Също така "безплатни" ваксини. Даже даряваме на бедни страни. А живот и здраве ще има и много (глупаво използвани) "безплатни" тестове Grinning

# 8 911
Като за начало могат да отложат началото на учебната година за октомври да речем.График за онлайн на големите примерно две  три седмици,присъствено една седмица за да се направят тестове по предметите ...Като задочниците в университета
Миналата година дъщеря ми беше в 9 клас. С такъв и онакъв график ѝ се събраха няма и 50 дена присъствено ходене на училище за цялата година. Междувременно куцо и сакато ходи на море, на ресторант, на дискотека и на майна си. Само децата ни от леглото пред компа. Ай сиктир и графици и простотии! И за какво аз спазвам мерки, маски и пр., ок съм да тестват редовно децата, като пак моето дете ще го играе Шильонският затворник? Ама, наистина, сиктир!

# 8 912
  • София
Освен това ДО унищожава всяка възможност да се избяга от образователната катастрофа с помощта на частно училище.
Само дето още от второто затваряне през март частните училища си издействаха привилегировано третиране - малки випуски и класове били, строго спазвали мерки. И МОН си затвори очите за факта, че някои от тях учиха присъствено. Да не цитирам училища поименно.

Цитирай смело. Бяха единици. Основните, известните, (сравнително) достъпните, бяха ДО.

Аз мога да цитирам едно, например Иван Апостолов

Аз лично и тази година ако се допусне това, смятам да напиша жалба до омбуцмана. Това е форма на дискриминация.

# 8 913
Като казахте лаборатории, та се сетих, че днес като излизахме с мъжа ми, пред една лаборатория на пътя ни имаше опашка до другия тротоар. И пак един връз друг, без маски или с такива под брадата. И се запитах колко ли от тях ще се заразят там. Доколкото чувам, по другите лаборатории е същото.

Така е, да. Имаме клон на голяма лаборатория до нас и разбутвам всяка сутрин опашката.

# 8 914
  • София
чета сега мерките за започване на учебната година в Австрия и.... ми се струва, че тук отново сме се върнали 100 години назад от реалния свят, като някаква анти-утопия сме и кога ще настигнем другия свят, остава неизвестно

Министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обявиха мерките за предпазване от COVID-19 за новата учебна година. Главната цел на новия план е да бъде избегнато дистанционното обучение. Кои мерки ще се прилагат зависи от решението на регионалните власти в зависимост от степента на риск.В началото на учебната година се въвежда "фаза на сигурност", продължаваща три седмици, в която вички ученици и учители носят маски извън класната стая. Децата и подрастващите се тестват в училище три пъти седмично: в понеделник с ПСР и антигенен тест и в четвъртък с антигенен тест.

Учителите, които са ваксинирани, се тестват три пъти седмично с антигенен тест, а неваксинираните трябва да представят всяка седмица и по един ПСР тест.

След триседмичната фаза на сигурност се въвеждат различни степени на сигурност, определени в зависимост от препоръките на комисиите за борба с COVID в отделните австрийски провинции. Ако степента на опасност е определена като ниска, т.е. за седмица са заразени под 100 на 100 000 души, тестовете за учениците са по желание, носенето на маски отпада, а неваксинираните учители трябва по всяко време да притежават валиден сертификат с отрицателен тест, като веднъж седмично е задължително да правят ПСР тест. При съответно завишен брой на новозаразените е възможно да се въведат по-строги регионални мерки.

При средна степен на риск, когато седмичният брой на новозаразените е между 100 и 190 на 100 хил. души, неваксинираните ученици се тестват три пъти седмично, като един от тестовете е ПСР. За учителите се запазват мерките както при ниска степен на риск. Ученици и учители носят задължително маски извън класните стаи. При висока степен на риск, когато броят на седмично новозаразените е над 190 на 100 хил., учители и учениците от горния гимназиален курс носят маски и по време на занятие.

При нисък риск е разрешено провеждането на училищни мероприятия, ако рискът е средна степен, те са разрешени след обстоен анализ на ситуацията. При висок риск те са забранени, а конференции и приемни часове се провеждат единствено дигитално. При средна степен на риск часовете по пеене и физически упражнения се провеждат на открито, ако това е невъзможно, се спазва предписаната дистанция между учениците.

По думите на министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн няма да бъдат прилагани единни правила за карантина. При поява на COVID в класа, решението кой да си остане вкъщи взима местната здравна служба. Препоръката е ваксинираните ученици да бъдат категоризирани като контактни от втора степен, което им дава право да продължат присъственото обучение. Здравните власти преценяват какви мерки да бъдат приложени, като се прави разлика дали заразен е само един ученик или по-голямата част от класа е с положителен тест.

По статистически данни първа ваксина са получили 25 процента от подрастващите на възраст от 12 до 15 години и 52 процента от младежите на възраст от 16 до 19 години.

Умишлено не скривам цитата. Да четат някои потребители, дето само "ПО" или нулева им е в устата и ръката. Да четат, да препрочитат и за домашно - 3 пъти да го препишат, белким разберат как в белите държави ще е .... присъствено обучението.

# 8 915
Аз мога да цитирам едно, например Иван Апостолов
Аз лично и тази година ако се допусне това, смятам да напиша жалба до омбуцмана. Това е форма на дискриминация.
Да, това е единственото, за което знам. Може да има още едно-две с малки класове.
И трябва да се борим всички училища да са така, а не и това да го затворят...
Пуста завист...

Умишлено не скривам цитата. Да четат някои потребители, дето само "ПО" или нулева им е в устата и ръката. Да четат, да препрочитат и за домашно - 3 пъти да го препишат, белким разберат как в белите държави ще е .... присъствено обучението.
Ако ще е диктатура - предпочитам китайска. Те поне се справиха и забравиха.

# 8 916
Нулева година пък от какъв зор? Пандемията може да продължи години, след ковид да се появи друг вирус. Трябва да се търсят устойчиви решения, включително усъвършенстване на ДО и улесняване на достъпа до него. А и не само за учениците трябва да се търсят устойчиви решения, бизнесът също е необходимо да се адаптира.

# 8 917
  • Там,където се събуждам щастлива.
Като за начало могат да отложат началото на учебната година за октомври да речем.График за онлайн на големите примерно две  три седмици,присъствено една седмица за да се направят тестове по предметите ...Като задочниците в университета
Миналата година дъщеря ми беше в 9 клас. С такъв и онакъв график ѝ се събраха няма и 50 дена присъствено ходене на училище за цялата година. Междувременно куцо и сакато ходи на море, на ресторант, на дискотека и на майна си. Само децата ни от леглото пред компа. Ай сиктир и графици и простотии! И за какво аз спазвам мерки, маски и пр., ок съм да тестват редовно децата, като пак моето дете ще го играе Шильонският затворник? Ама, наистина, сиктир!

И вие само вкъщи ли си стоите или ходихте някъде лятото?
Аз не познавам роднини и познати не ходили на море или на заведения в България. След това са кръщенета, сборове, сватби и прочие.

Днес беше първия учебен ден на децата. Винаги имам задача свързана с ваканцията и масово не са ходили никъде.
Носим маски в коридорите и дори не се налага да им напомням. Пред вратата вече е сложена.

# 8 918

И вие само вкъщи ли си стоите или ходихте някъде лятото?
Аз не познавам от роднини и познати не ходили на море или на заведения в България. След това са кръщенета, сборове, сватби и прочие.

Не сме ходили на море тази и миналата година. На заведение сме сядали 2 пъти отвън и то се намира на върха на Конявската планина (много добро място, междувпрочем). Почиваме в селското шато, което е любимото ни място. Повече от 10 години работя хоум офис. Други въпроси, госпожо? Извинявам се, че не съм като роднините и познатите Ви.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:56 от Анонимен

# 8 919
  • София
чета сега мерките за започване на учебната година в Австрия и.... ми се струва, че тук отново сме се върнали 100 години назад от реалния свят, като някаква анти-утопия сме и кога ще настигнем другия свят, остава неизвестно

Министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман и министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн обявиха мерките за предпазване от COVID-19 за новата учебна година. Главната цел на новия план е да бъде избегнато дистанционното обучение. Кои мерки ще се прилагат зависи от решението на регионалните власти в зависимост от степента на риск.В началото на учебната година се въвежда "фаза на сигурност", продължаваща три седмици, в която вички ученици и учители носят маски извън класната стая. Децата и подрастващите се тестват в училище три пъти седмично: в понеделник с ПСР и антигенен тест и в четвъртък с антигенен тест.

Учителите, които са ваксинирани, се тестват три пъти седмично с антигенен тест, а неваксинираните трябва да представят всяка седмица и по един ПСР тест.

След триседмичната фаза на сигурност се въвеждат различни степени на сигурност, определени в зависимост от препоръките на комисиите за борба с COVID в отделните австрийски провинции. Ако степента на опасност е определена като ниска, т.е. за седмица са заразени под 100 на 100 000 души, тестовете за учениците са по желание, носенето на маски отпада, а неваксинираните учители трябва по всяко време да притежават валиден сертификат с отрицателен тест, като веднъж седмично е задължително да правят ПСР тест. При съответно завишен брой на новозаразените е възможно да се въведат по-строги регионални мерки.

При средна степен на риск, когато седмичният брой на новозаразените е между 100 и 190 на 100 хил. души, неваксинираните ученици се тестват три пъти седмично, като един от тестовете е ПСР. За учителите се запазват мерките както при ниска степен на риск. Ученици и учители носят задължително маски извън класните стаи. При висока степен на риск, когато броят на седмично новозаразените е над 190 на 100 хил., учители и учениците от горния гимназиален курс носят маски и по време на занятие.

При нисък риск е разрешено провеждането на училищни мероприятия, ако рискът е средна степен, те са разрешени след обстоен анализ на ситуацията. При висок риск те са забранени, а конференции и приемни часове се провеждат единствено дигитално. При средна степен на риск часовете по пеене и физически упражнения се провеждат на открито, ако това е невъзможно, се спазва предписаната дистанция между учениците.

По думите на министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн няма да бъдат прилагани единни правила за карантина. При поява на COVID в класа, решението кой да си остане вкъщи взима местната здравна служба. Препоръката е ваксинираните ученици да бъдат категоризирани като контактни от втора степен, което им дава право да продължат присъственото обучение. Здравните власти преценяват какви мерки да бъдат приложени, като се прави разлика дали заразен е само един ученик или по-голямата част от класа е с положителен тест.

По статистически данни първа ваксина са получили 25 процента от подрастващите на възраст от 12 до 15 години и 52 процента от младежите на възраст от 16 до 19 години.

Аз не разбирам тази закана.  Аз като съм твърдо  за присъствено обучение това трябва да ме стресне ли.
Намирам тези мерки за много добри.
Жалко , че нашите управници не им стиска да ги въведат .
Нашите деца ще продължават да дремят пред компа.

# 8 920
Точно това и аз щях да питам: ако има несъгласни родители какво става с децата, които не се тестват?
Трудно ми е да приема, че всички са 100 % съгласни, дори и в дисциплинирана Австрия.
Поне във Виена, детето си остава вкъщи и дори не е на ДО, а на нещо като самостоятелна форма на обучение.

# 8 921
детето си остава вкъщи и дори не е на ДО, а на нещо като самостоятелна форма на обучение.
Точно това е разликата може би. В Австрия, смея да кажа в цялата страна, защото е в конституцията, обучението не е задължително да се провежда в училищна среда. Има изисквания за изпитите и как се отчита напредъка с материла, но не е задължително детето да посещава училище. Не може да се смени по време на годината от училище към вкъщи, сега се правят записванията. Но по всяко време е възможно детето да се върне от вкъщи в училище. Общо на домашно обучение към днешна дата са 3.400, като 1.000 са дошли това лято (някъде четох, че е точно заради тестовете). Тези всички деца могат да започнат училище в класната стая, когато пожелаят.

# 8 922
Решението е ваксинация на децата ... ама знам какво пищене ще настане заради "експерименталните ваксини". В щатите вече се прави, на места е задължително за да тръгне ученик присъствено.

# 8 923
  • В заешката дупка
В Исландия са започнали да продават в търговката мрежа самотестове. Главният ни епидемиолог не е против, но не ги препоръчва към момента. Те не дават никакви привилегии, нито се изикват някъде рутинно, нито такъв положителен тест е достатъчен, за да получиш болнични, примерно.

В Исландия се правят безплатни PCR при симптоми и препоръката от самото начало винаги е била: при симптоми не ходиш на работа/училище, не се срещаш с хора и веднага отививаш за безплатен PCR. PCR тестове се правят задължително и на контактните.

Преди няколко дни обаче промениха дефинициите за контактен. Най-вече заради училищата, за да могат по-малко деца да се пращат в карантина в случай на зараза. Въведоха 2 кръга контактни. Първият, по-тесен кръг с по-близки контакти за по-дълго време: задължително отиват в карантина и на 7 ден им се прави PCR тест. Вторият, по-широк кръг (може да са били на едно място заедно, но за кратко време и/или са били отдалечени): контактните не се пращат у дома, но трябва да направят 2 бързи антиген теста  (безплатни, правят се от специлист, а не самотест): едният - като разберат, че са контактни или на другия ден, втория след 4 дни. При положителен резултат - веднага PCR.

В основните училища (до 16г) почти няма никакви ограничения за децата, освен да не се събират на едно място повече от 100 деца. ( В столовата, примерно).  Изисквания за маски и дистанция няма.

Училищата почнаха скоро. Ще видим как ще се развият нещата. Засега кривата върви надолу.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 21:16 от ЧеКа

# 8 924
  • София
Стойчо отговаря на Гешев:
Кацаров отговори какви мерки са предприети срещу COVID-19
С две думи - изказаха се и двамата, отчетоха дейност, четвъртата вълна си върви...

Общи условия

Активация на акаунт