COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 848
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 9 225
Аз доколкото знам в Бг бустерните дози още не са позволени. Някой се беше пробвал и са му отказали.

# 9 226
  • В заешката дупка
Аз и мъжът ми сме с бустерна доза. В Исландия на всички, ваксинирани с Янсен, беше изпратена покана за бустерна доза. Аз съм с Модена, мъжът ми с Файзер.

# 9 227
Странно, т.е. имате по три инжекции на човек или? Не съм видял някъде да съветват бустерна доза да е за срок по-малък от 6 месеца.  Иначе експертите казват, че нямало смисъл да е същата ваксина като от предните дози.

# 9 228
  • В заешката дупка
Не, по две инжекции имаме. Янсен е само една инжекция. Бустерната доза също е една. Аз съм Янсен + бустер Модерна, той е Янсен + бустер Файзер. Изискването беше да са минали 3 седмици (или 4 не съм съвсем сигурна) след васкинирането с Янсен.

# 9 229
Аз доколкото знам в Бг бустерните дози още не са позволени. Някой се беше пробвал и са му отказали.

В БГ както се изливат дози в мивката, така може и трети път да те боднат според мен. Нерегламентирано естествено, но все пак сме страната на неограничените възможности.

Познавам хора с две дози Пфайзер, които си чакат третата след 20.09. И двамата са лекари в друга държава. Подозирам, че до месец ще има повече административна яснота и в БГ относно буустерите. Най-малкото някакви милиони дози висят в хладилници и дори само от логистична гледна точка имат стимул да ги пласират. Да не говорим, че има и прецеденти като Израел и САЩ, където това вече се прави или е планирано да се прави на база читава информация.

# 9 230
Не, по две инжекции имаме. Янсен е само една инжекция. Бустерната доза също е една. Аз съм Янсен + бустер Модерна, той е Янсен + бустер Файзер. Изискването беше да са минали 3 седмици (или 4 не съм съвсем сигурна) след васкинирането с Янсен.
Ясно, при нас бе подобно, но с АстраЗенека ако не искаш 2-ра доза от същата, само, че се чакат 84 дни за пфайзер/модерна. Не знам у нас тези с Янсен дали им разрешават като при вас, според мен има логика и по-скоро не е бустер доза а завършена имунизация.

# 9 231
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Да, и Стинг остаря и минава вече към по-рисковите.

Демек и той е в групата на тия, дето се страхуват за кожата си и тичат за жива вода?

Аз съм лаик на тема ваксини, както и по голяма част от медицинските въпроси.
В сравнение с повечето си познати са ми интересни медицински теми и филми,
много често имам правилна логика за някакви причини и следствия за дадена ситуация,
но дотам, попадна ли в дълбоките води с много биология и химия и вече не ме търси.
Съответно избягвам да се изказвам категорично и със самочувствие.
Мога да споделя само това, че в последните години ми се налага да се сблъсквам със сериозен проблем на
близък - майка ми - и осъзнавам, че за болест, която в съзнанието ми винаги е извиквала най-черни мисли,
всъщност учените полагат големи усилия и са постигнали големи успехи. Случват се неща, за които, ако не се интересуваме, дори и няма да разберем, а само автоматично ще повтаряме - а за болните от едикакво си някой мисли ли, нещо прави ли? Чета постингите на хора като Hope4C и знам, че пътища има, и хора вървят по тях, разбира се - не сами, а поведени от тези, които са отдали живота си да намерят лек или да станат проводници на този лек.
Голямото ми момче е с атопичен дерматит, миналата година беше кошмарна за него - след като се зарази с варицела от малкото нещата ескалираха дотам, че не спеше с дни и беше стигнал до моменти, в които от умора и изтощение беше изпаднал в състояние, в което искаше да скочи от някъде.
Попаднахме по случайост в клиника, в която ни предложиха да го включат в клинично проучване на nemolizumab,
моноклонално антитяло, инхибитор на интерлевкин-31, т.е. блокира рецепторите на интерлевкин - 31 и оказва влияние върху непоносимия на моменти сърбеж, съответно се прекъсва веригата възпаление, сърбеж, разраняване и отново възпаление. Детето ми се чувства много по-добре, а ние сме гласували доверие на тези, при които сме отишли за помощ. Надеждите ни са за добро и въпреки, че не сме слепци не търсим под вола теле и не се опитваме да тълкуваме и анализираме подробности, от които нямаме понятие.

Цялата тая пледоария беше с цел да кажа всъщност - никак не мога да си представя, че тоя ковид дойде,
за да запретнат ръкави едни химици и за забъркат в големите казани Нещото, с което да ни натиснат кратуните като с кален комунистически ботуш Grinning И че тая псовдореволюция дето се надига, или като Блиц пише - мрежата клокочи Grinning ако роди нещо, то ще е доста уродливо. Аргументите просто са нелепи и смешни, в 97 процента от случаите.

# 9 232
В UK все още няма категорично решение от кога и точно на кои хора да се предлагат бустери.
Все още няма и окончателно решение дали и от кога да се ваксинират 12-15годишните.

# 9 233
Професорът каза - епитопът на Т-клетките не се променя с вариантите на вируса, т.е. клетъчният имунитет работи независимо от хуморалният имунитет и имаме защита срещу тежко заболяване и смърт. А също терминът "пробивна инфекция" не е познат в научните среди ... аз бих казал - поредната журналистическа приумица част от информационната пандемия.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 03:02 от pehoko

# 9 234
Само преди ден, самият Кунчев обяви, че 93.8% от заразените са неваксинирани.
Активните случаи в момента са грубо 25000, от тях 6.2% са ваксинирани, тоест 1550 човека.
"Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5% от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани. "
Хоспитализирани към момента са 2985, от които 15 % ваксинирани, тоест 448.
В интензивно отделение ... както се е изказсл, ако е точен цитата, излиза, че 5% от 1550, което ще рече 78 човека с ваксина, но не съм сигурна, че точно това е искал да каже.

В интензивни отделения не са 1550 човека, а 262.

5% от 262 са 13 души ваксинирани в интензивни отделения.

15% от хоспитализраните близо 3000 души са ваксинирани или това са 450 души.

Също е важно да се уточнява от Кунчев, дали тези хоспитализарани ваксинирани са напълно или полуваксинирани. В Швеция за пробивна инфекция се смята инфекция две седмици след втората доза. Разбира се, водят и статистика за заразени и хоспитализирани само след една доза, но те не се считат за пробивни инфекции.
Цитираните 15% не са от хоспитализираните, а от новите случаи. Глупавото е, че не публикуват никакви данни.
Абе, хора, четете!
"Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%," ..., тоест от новите хоспитализирани, а не от новите случаи.
От новите случаи заразени, ваксинирани са 1550 човека, това са 6.2% пак по данни на Кунчев само ден по-рано, Pure. А в интензивните отделения са 5% от хората с ваксина, а не 5% от хората в интензивните са с ваксина. Схващате ли разликата?

Аз я схващам, но не вярвам да е така. Мисля (даже съм сигурна), че е лапсус. Не зная колко са ваксинираните в България, но ако са 15% от населението, 5% от тях са грубо, около 45,000 човека. Наистина ли има толкова хиляди в интензивните отделения?

# 9 235
1733 нови случая. По- знаещите от мен да кажат в плато ли сме или не.

# 9 236
Не. След като в болниците стигнаха  3000.
Лошото е, че имаме 10% починали.

# 9 237
Откъде ги гледате тези данни? На мен преди ми излизаха на отчет във Вайбър, сега не. Преди и в темата се пускаше статистика, сега не.

# 9 238
Скрит текст:
Дори и за третата доза да става дума в интервюто на Кантарджиев, може да стане необходимост, а не да е за хора, уплашени от ковида.

Начинът на изразяване е неправилен, дава друг тип послание на кампанията за ваксинация.
Нито ваксинираните, нито преболедувалите са с траен имунитет. Може да се наложи не трета, а дори и пета доза да се сложи.
  Иска ми се да има повече яснота кога и как се преценява кой да си сложи поредната/ бустерна/ доза.
Да има някакъв регламент, медицински протокол или подобно.
Дори не знам към кого да се обърна за консултация.
За сега бустерните дози са актуални в Израел, а в другите страни са по- скоро обект на дискусии и коментарии.
Поне така съм се ориентирала в ситуацията.

В Германия преди десетина дни решиха този въпрос частично.

"За възрастни хора, за нуждаещи се от грижи и хора с имунен дефицит, третата ваксина срещу коронавирус трябва да бъде налична незабавно.  Това решиха здравните министри. 
В допълнение, всички, които са били напълно ваксинирани с векторни ваксини т.е. Astrazeneca или Johnson & Johnson също ще получат допълнителна оферта за ваксинация с препарат на мРНК.  Това трябва да стане не по -рано от шест месеца след последната ваксинация."

https://www.google.de/amp/s/www1.wdr.de/nachrichten/themen/coron … e-impfung-100.amp

# 9 239
  • София
Че ние всички си вярваме във ваксините. За полиомиелит, разбира се, че вярваме. И ги ползваме.
Това, че за сегашните препарати не дават никаква гаранция дори самите им производители все още, каква вина имаме.

Навремето и за останалите ваксини не са давали никаква гаранция. Положението е дало гаранция - пресмяташ риска - полиомиелит и осакатяване или евентуален риск от реакция на ваксината.

Слушах го и аз снощи това, че ако си уплашен да се ваксинираш. Този човек по никакъв начин не спомага за подобряване на положението и ако е нает, за да поощри ваксинацията, то той прави точно обратното - саботира я с такива послания. Цялото му интервю беше по-скоро антиваксърско.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 06:19 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт