COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 878
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 850
Скрит текст:
Според идеолога на нашата анти-COVID стратегия (или може би пък да е про-COVID?) - децата не трябва да се тестват, нито да се ограничават в общуването, така че да могат да се заразяват свободно, създават имунитет и така градят "имунен вал" срещу заразата. И всичко това - под шумните аплодисменти на майките им...
Честно казано, това не го разбирам.
И аз не го разбирам, но е факт.
И си мисля, дори съм вече убедена, че хората си мислят този вирус за шарка. Затова и майките май насърчават децата да се мешат, та да преболедуват -къде без симптоми, къде леко, а възрастните пък се молят едва ли не да го пипнат и минат тоз вирус, че и вярват да са го минали щото някои се изкашляли, изкихали, били отпаднали и няма какво да го мислят вече.
Само че това не е шарка и няма защита се оказа за съжаление.
Спрете вече да се мерите кой е по-по-по от преболедували и ваксинирани. За мен не е голяма разликата. Да, признавам (и да спрем с това) , че една идея са по-защитени преболедувалите. Но ..какво ви грее , ако в едно отделение има 4 ваксинирани на легло и 2 за втори път заразени. Нали може да сме едни от тях, мен няма да ме грее изобщо какви са ми съседите по съдба, щом аз съм там.
Скрит текст:
За децата е май същото, даже не ми се мисли , ако някои са го карали пак и пак... защото не ги тестват. Така за мен имунитет не се създава, просто вируса не е такъв и повтаря за съжаление, пада защита , всичко е временно.
А , че в чужбината се чудят за 3 доза, ама не защото е вредна, а трудно да се покрие толкова народ и избълва на пазара (то другите страни не спят, за разлика от нас, ще стане тегаво кой по напред да вземе , тогава ще си отдъхнат поне за няколко месеца, пък може и нещо да се открие по-добро, ама ще имат живи хора, а ние...)

Не си разбрала за какво става дума. Нищо не мерим, просто тези, които сме преболедували, искаме повече проучвания и да се отразява в статистиката, да се преценява и какъв % повтаря, а не само за ваксинирани да дават информация. Аз поне, искам информация, дали е рисково да се ваксинира човек, който е получил сърдечни усложнения след ковид. Искаме и да се приравни срокът на сертификатите с този, от научните изследвания. Абсурдно е ваксиниран да може да прави неща само на база този сертификат и въпреки, че може и да пренася зараза, никой да не му иска тест, а преболедувал, макар и с подобна защита, да не може и след изтичане на 6 месеца, да му искат непрекъснато да прави тестове. Ето, виждаш какво става в Гърция - вече искат дори и за градския транспорт. Ами на мен ми остава 1 месец от този заветен срок, а аз едва сега имам сили да излизам по малко. Този оставащ месец, ще мине пак в пазене, а после ще ми искат тестове, защото сертификата изчезва. Защо? Нали се доказва, че защитата е около 1 година. Защо тогава поставят преболедувалите в такова положение?  
Не може и да слагат всеки преболедувал в общия кюп - давай, ваксинирай се, без да има достатъчно сериозни и задълбочени проучвания как би се отразила ваксината на такъв човек, в зависимост от тежестта на боледуване, усложненията, ниво на наличните антитела и т.н. Защото едни са преболедували съвсем леко, други много тежко. Не може и да не включат хората с антитела към преболедувалите, дори и да нямат доказан с ПСР ковид. Според Регламента те също са преболедували. Поне аз не съм попадала на задълбочени проучвания как се отразяват ваксините на преболедували. Дори държавите нямат единен подход по въпроса - дали една доза, или две.

Едит
Аз също считам масовото регулярно тестване като добра мярка, но за съжаление България няма пари, за да си го позволи.

И затова написах, че според мен, науката трябва да впрегне ресурс да се изяснят причините защо някои хора карат тежко ковид, за да се вложат усилията в овладяване от самото начало, а не да се чака да настъпят усложнения.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 22:07 от Diorela

# 11 851
Странно с тая ковид ваксина. Аз знам, че по принцип болните не се ваксинират. Особено хора с компроментирана имунна система. А пък за ковид точно обратното. Странно.

# 11 852
Скрит текст:
Alica, не мисля, че някой е разбил имунната система и психиката на детето ми.
Моля те, не генерализирай.
А за ваксините, които се поставят и на деца/младежите си доста скептична?
-В никакъв скучай не генерализирам, но при нас "mental health" кризата при 11-18 годушните е по - голям проблем, отколкото усложненият от Ковид (поне засега) в тази възратова група.Аз лично  познавам тийнеджъри на антидепресанти и изострени психични проблеми заради всичко, което се случи последните 18 месеца. Да уточня децата не ходиха на училище повече от година..

Незнам колко ти е голямо детето, но моето като беше малко преди доста години, много преди ковид , педиатърът ми каза, че няма как да го предпазя от вируси и те са част от живота.Начина да му помогна е да му изградя силна имунна система и да се храни правилно и да е активно и щастливо и да може да понесе по лесно вирусите, с които се среща. Стерилната среда не е полезна за повечето деца. Затворени да учат вкъщи, носещи постоянно маски, при нас ги пръскат по два пъти с дезифектанти всеки час (добре че повечето учители намират това за абусрдно и не го правят) не се отразяват благоприятно на децата. В САЩ в началото на лятото имаше ръст на вируси и инфекции (не ковид) сред децата. Докторите казваха, че за пръв виждат толкова деца с протичащ тежко rsv (Respiratory syncytial virus) в болница.Това според мен се дължеше точно на масово отслабена имунна система при децата (мое лично мнение!!!)

Да, аз лично съм скептична за масово ваксиниране на деца и младежи.Разбира се има изключения на деца с други болести и отслабени имунни системи и такива, които живеят с болни или възрастни родители. Но да се ваксинират масово деца, с ваксина, която има странични ефекти, особенно при момчета и неясна ефективност след 6 месеца, не ми се вижда правилно..
Благодаря за мнението. Ваксината като цяло се води безопасна, предвид вируса, според мен е по- разумно децата/младежите да бъдат ваксинирани.
А относно психическите проблеми, ако детето не е преживяло тежка Ковид болест - лично или на свой близък, или негова смърт, според мен, работа на родителите е да направят така, че за тези 18 месеца атмосферата  в дома, заниманията и подходът към ситуацията да не разпали страховете, усещането за безпомощност и самота.
Мисля си, че в такава екстремна ситуация много голяма роля за самообладанието на децата имат родителите и възрастните около детето. Ако те изпаднат в криза, депресия или подобно и не покажат с поведението си, че са в подкрепа на детето (колкото им е по силите), то е ясно, че рискът да се срине психиката му е голям.

# 11 853
  • В заешката дупка
Да - "вдигат се" брой новозаразени, но вече този показател не е определящ.
На този етап от пандемията определящият показател е "хоспитализирани".

Няма единодушие по този въпрос. Нашият главен епидемиолог каза, че не може да не се гледат новозаразените, защото хоспитализациите ги следват с няколко седмици. Поне в Исландия досега е било така. Ако има някакво нараствене, на което трябва да се реагира адекватно, това няма как да стане без да се следят новозаразените. Спред него бързите реакции на Исландия при покачване на случаите са едно от причините за по-малкия брой хоспитализирани и смъртни случаи.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 22:21 от ЧеКа

# 11 854
  • София
Помните ли лекаря, когото от Господари на ефира заснеха със скрита камера как взима пари и дава сертификат, без да бие ваксина?
Понеже работеше кабинет до кабинет с моята лична лекарка, а оня ден бях при нея.
Та, на вратата му има бележка, че се е преместил в друга болница. София мед. Работи си човекът. Няма проблем.

# 11 855
Засега психологическа помощ се е наложило да търсим за децата, които загубиха родител от ковид.

# 11 856
Учени обясниха защо вариантът Делта се разпространява толкова бързо
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/obiasniha- … ova-byrzo-6130736
Скрит текст:
Бързото и масово разпространение по целия свят на варианта Делта на новия коронавирус се дължи на повишената му способност да се възпроизвежда и на намалената чувствителност към неутрализиращите антитела, сочат данните от изследване на екип от международни учени, публикувано в сп. "Нейчър".

COVID-19: Кой имунитет е по-ефективен – след ваксинация или след преболедуване?

Специалисти от Индия съвместно с колеги от Европа и Япония са направили сравнение на характеристиките на разновидностите на SARS-CoV-2.
Лабораторни опити показват, че в сравнение с варианта, открит за първи път в китайския град Ухан, Делта е шест пъти по-малко чувствителен към антителата на вече преболедувалите и осем пъти - към тези на ваксинираните с препаратите на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.
Скрит текст:
Откритият за първи път в Индия вариант на новия коронавирус се възпроизвежда в дихателните пътища по-ефективно от другите разновидности. Според учените това се дължи на специфична форма на шиповидния протеин при Делта, което му позволява по-лесно да навлезе в клетката.

Специалистите са проучили 130 случая на ваксинирани медицински работници от три болници в Делхи, които са се заразили с индийския вариант на новия коронавирус.

На базата на получените резултати учените са направили заключение, че препаратът на AstraZeneca е по-малко ефективен срещу тази разновидност на коронавируса в сравнение с останалите варианти.

Болднатото да го разбирам, че имунитетът на преболедувалите е по-стабилен от този на ваксинираните, да?
Да. Това показват резултатите. За съжаление показват също и че и ваксинираните и преболедувалите сме прецакани от Делтата.
Не ми се мисли след нея какъв вариант ще дойде.
Да вземат да се размърдат производителите на ваксини, че...

# 11 857
Да - "вдигат се" брой новозаразени, но вече този показател не е определящ.
На този етап от пандемията определящият показател е "хоспитализирани".

Няма единодушие по този въпрос. Нашият главен епидемиолог каза, че не може да не се гледат новозаразените, защото хоспитализациите ги следват с няколко седмици. Поне в Исландия досега е било така. Ако има някакво нараствене, на което трябва да се реагира адекватно, това няма как да стане без да се следят новозаразените. Спред него бързите реакции на Исландия при покачване на случаите са едно от причините за по-малкия брой хоспитализирани и смъртни случаи.

Естественно, че няма единодушие и по този въпрос. То за това и продължават навсякъде да следят брой новозаразени.
Но вече "мерките" ще се налагат на база "хоспитализирани", тъй като болшинството хора са ваксинирани/преболедували.
За това и в UK стартира проучване - на всеки +ПСР тест да се правят и два теста за антитела /един веднага след +теста и един по-късно/ до набиране на 8 000 човека. Ще се следи какво става с антителата и как протича заболяването.

# 11 858
Всички държави си следят много внимателно ситуацията, водят подробни статистики за всичко, което се случва с  епидемията в страната, правят се проучвания, при всяка промяна на положението, се реагира бързо и адекватно, правят се тестове, стремят се да ограничават разпространението на вируса..
Ние защо сме толкова смотани, не знам..Нито статистиката ни е както трябва, нито едно проучване не направиха като хората, нито адекватни мерки, нито тестове..Между другото, Кацаров нали юни месец каза, че ще се обобщават резултати от лабораториите по повод антителата и да чакаме до 1 месец резултат  и какво стана - вече е септември и резултат още няма, сигурно няма и да има..Цялата ни работа е такава- несериозна и неадекватна + конспирации  + невежство + заблудени хора = една от най-пострадалите държави в света от пандемията..Изобщо не е нормално това.

# 11 859
  • София
ЕМА добави нови странични ефекти за ваксините на "Астра Зенека" и "Янсен"
https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/08/4250808_koronavirusut_po … nichni_efekti_na/

# 11 860
Цитат
Решението за 6те месеца беше съгласувано и прието от различните държави (т. е. има споразумение между тях за тези 6м., което се взе най вече заради летния туризъм) . То не е самосиндикално решение на българското правителство.
Гейзерче, това последното можеш ли да го подкрепиш с някакъв линк? Че аз се скъсах да търся от къде се пръква този срок в приложението на Регламента - набор от данни за сертификатите. И не намерих такъв документ. Напротив, в сайта на ECDC пише, че преболедувалите са с имунитет от 1 година.
Подозирам, че е някакъв вътрешен на ЕК, а държавите го приеха тихомълком като срок.

# 11 861
Това ще е интересно проучване. Дръж ни в течение, моля.

Смятат, че по този начин ще се разбере кои хора /възраст, заболявания и т.н/ не създават траен имунитет и защо.

То сега стартира в началото на септември, та ще са необходими мин 2м. защото 2-я тест за антитела ще се прави на 28-я ден след +ПСР тест.

# 11 862
  • При семейството си
Засега психологическа помощ се е наложило да търсим за децата, които загубиха родител от ковид.

Може би ще е полезно да се сподели (и закове в някоя от темите) информация кой, къде и как оказва подобна помощ.?

# 11 863
Понеже в другата тема се спомена, но аз не можах да изясня за себе си как стоят точно нещата искам да ви питам.
Майка ми  е болна и под карантина въз основа на бърз антиген тест - всичко официално РЗИ и т.н.
Разбрах, че няма да й издадат сертификат ( това от прочетеното в другата тема ) защото тестът не е бил ПСР.
Възможно ли е това да бъде вярно? На мен ми се струва абсурдно да я карантинират и регистрират въз основа на бърз тест, а ако няма ПСР да не може да има сертификат

# 11 864
Доколкото аз знам е така. Просто в другите европейски държави проверяват антигенните тестове с пср. Във Великобритания (която вече не е част от ЕС) например свалят карантината, ако пср се окаже отрицателен. Не и в България, но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт