COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 878
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 910
https://www.science.org/content/article/why-many-scientists-say- … m_medium=Facebook Изглежда произхода на ковид е все по-вероятно да е естествен. Въпреки че това вече няма никакво значение. Открих една една статия по въпроса.

# 11 911
Да речем, че е така. И какво предлагаш? Някаква работна теза имаш ли или просто си циклиш като развалена грамофонна плоча?
Предлагам преболедувалите да имат права минимум колкото ваксинираните. Предлагам всеки, който има антитела т.е. е преболедувал да има тези права и да не важат само 6 месеца. В Гърция уволниха 7000 души медицински персонал без да се интересуват дали сред тях няма защитени, а при толкова заразен вирус е нормално много от лекарите да са преминали през вируса. В България на много места притискат лекари, учители, а и хора с други професии да се ваксинират независимо от това дали са преболедували. Това не е нормално.
Без да съм задълбавала, но ми се струва, че това с уволнението на 7000(!) медицински персонал е фейк нюз. Коя държава ще уволни толкова квалифициран персонал точно когато им трябва. 🤷
Не е фейк. В Гърция живея. Съвсем реално е.
Но както писах не са уволнени, а в нещо като принудителен отпуск. В "анастоли" ги водят. Така бяха всички, които не работеха заради затваряния във връзка с Ковид мерките - персонал от заведения, магазини и т. н. С тази разлика, че на тях им се плащаха обезщетения. А на отказалите ваксинация няма да се плаща.
Някой от тях обмислят направо да напуснат и да търсят друга работа, че без доходи...
При държавните служители е същото. Но са по малко отказалите.
Закона е гласуван и за момента се прилага.
Който реши да се ваксинира, след втората доза се връща на работа.

# 11 912
  • Overijse, Belgie
Благодаря geizer. Не видях,че си отговорила.
Наистина ми е странно как пращаш да почива медицински персонал, точно когато ти трябва. Но както и да е. Дано на "нашите" в Белгия не им дойдат такива идеи. Не че не се обсъждаше де. Дори синдикатът на медицински сестри настояваше да се приеме,но засега май нищо не е прието.

# 11 913
geizer, много далеч от уволнение, казваш. Златен лев достатъчно ясно е написал какво не е ок. Дали това за шестте месеца само за проболедували идва от чужбина или не, няма значение защото е некоректно. Коментари за челни стойки са не на място, меко казано.

# 11 914
към днешна дата сме като състоянието на 26.02.2021, тогава и починалите са 53, а новите случаи 1822 - така че е съвсем съпоставимо с днес,  в рамките на 1 месец след тази дата оградените цифри от 26.02.21 - хоспитализирани и в интензивно, са нараснали два пъти,  при Делтата всеки сам да си прави сметките какво следва

данните по дни са тук - https://data.egov.bg/data/resourceView/e59f95dd-afde-43af-83c8-ea2916badd19
горе-долу същото е било положението около средата на ноември - тогава беше началото на втората болнична вълна, а февруари - на третата

# 11 915
  • При семейството си
Умирания по седмици към 08.09.2021 г. - според НСИ:

https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W34.png

# 11 916
Скрит текст:
Скрит текст:
Alica, не мисля, че някой е разбил имунната система и психиката на детето ми.
Моля те, не генерализирай.
А за ваксините, които се поставят и на деца/младежите си доста скептична?
-В никакъв скучай не генерализирам, но при нас "mental health" кризата при 11-18 годушните е по - голям проблем, отколкото усложненият от Ковид (поне засега) в тази възратова група.Аз лично  познавам тийнеджъри на антидепресанти и изострени психични проблеми заради всичко, което се случи последните 18 месеца. Да уточня децата не ходиха на училище повече от година..

Незнам колко ти е голямо детето, но моето като беше малко преди доста години, много преди ковид , педиатърът ми каза, че няма как да го предпазя от вируси и те са част от живота.Начина да му помогна е да му изградя силна имунна система и да се храни правилно и да е активно и щастливо и да може да понесе по лесно вирусите, с които се среща. Стерилната среда не е полезна за повечето деца. Затворени да учат вкъщи, носещи постоянно маски, при нас ги пръскат по два пъти с дезифектанти всеки час (добре че повечето учители намират това за абусрдно и не го правят) не се отразяват благоприятно на децата. В САЩ в началото на лятото имаше ръст на вируси и инфекции (не ковид) сред децата. Докторите казваха, че за пръв виждат толкова деца с протичащ тежко rsv (Respiratory syncytial virus) в болница.Това според мен се дължеше точно на масово отслабена имунна система при децата (мое лично мнение!!!)

Да, аз лично съм скептична за масово ваксиниране на деца и младежи.Разбира се има изключения на деца с други болести и отслабени имунни системи и такива, които живеят с болни или възрастни родители. Но да се ваксинират масово деца, с ваксина, която има странични ефекти, особенно при момчета и неясна ефективност след 6 месеца, не ми се вижда правилно..
Благодаря за мнението. Ваксината като цяло се води безопасна, предвид вируса, според мен е по- разумно децата/младежите да бъдат ваксинирани.
А относно психическите проблеми, ако детето не е преживяло тежка Ковид болест - лично или на свой близък, или негова смърт, според мен, работа на родителите е да направят така, че за тези 18 месеца атмосферата  в дома, заниманията и подходът към ситуацията да не разпали страховете, усещането за безпомощност и самота.
Мисля си, че в такава екстремна ситуация много голяма роля за самообладанието на децата имат родителите и възрастните около детето. Ако те изпаднат в криза, депресия или подобно и не покажат с поведението си, че са в подкрепа на детето (колкото им е по силите), то е ясно, че рискът да се срине психиката му е голям.

Донякъде е извън темата, но понеже се обсъжда - в Северна Америка, знаете, че анти-депресантите се изписват масово, плюс разни други пристрастяващи обезболяващи и подобни. 
През далечната 1993 г. бях в Канада и там в едно talk-show обсъждаха в какви случаи дават Прозак на малки деца - конкретно ставаше дума за 3-годишно момиченце.
Така че САЩ и Канада в много отношения са добър пример и е редно да се поучим от тях, но има и много неща, които е много по-добре да не взаимстваме.

Не знам, но аз се уморих да повтарям, това което се вижда на практика за тази година и половина пандемия - докато не се овладее разпространението на вируса, а от там - и възможността му да мутира и създава варианти, ще си продължават и някакви мерки, и повече болни, вкл. и деца и младежи.

Между другото, не знам кой колко леко кара вируса, но вчера научих за наши познати младо семейство. И двамата го караха зимата или пролетта на 2021 г. - средно тежко, вкъщи. Момчето е здраво, занимава се със спорт. Има оплаквания - бил и при личния си лекар. ЛЛ настойчиво го е посъветвал да търси добър пулмолог, защото има изменения в белия дроб и ще се наложи лечение.
А момичето - заради Ковид са й правили скенер; по време на скенера се оказало, че е бременна - тя не е знаела още. За съжаление, в последствие трябваше да направи аборт, защото заради скенера плодът е бил фатално увреден.

Та така - младите го карат леко, без последствия ..

# 11 917
По повод клетъчен имунитет, антитела и прочие. По-добре ли ще ви става, ако специалистите отговарят, че не знаят. Ами нали не трябва да се насажда паника. Затова се казват данните към момента, прогнози, надежди и т.н. Нови, не розови информации си излизат. С времето. За съжаление статистиката към  момента не може да приравни това ново заболяване към простите детски заболявания или грип, нито по финансови, нито по медицински, нито по морални, по никакви критерии.
Но оповаването на някоя статийка все пак запазва психическото здраве, за което никой иначе не се грижи, и явно има своето място. Масовата паника няма да доведе до по-добро ситуация.
Но и абсолютна небрежност ми се вижда...признак на доста ниска здравна култура.

# 11 918
  • София
ще обясним за пореден път, че според най-новите изследвания това е възможно само в редките случаи на ваксинирани, които са се заразили и са развили симптоматика. не е масово.
Сигурни ли сте, че гледате най- новите изследвания?Някой пусна линк за данни от Ислания вчера и ето една каринка от линка:

картинки всеки може да си нарисува. а и тази картинка няма нищо общо с разпространението на заразата от ваксинирани.
и тук в тази тема се пускаха линкове и цитати точно по този въпрос. ама всеки е запомнил каквото му изнася и го интересува Simple Smile

# 11 919
Как започва учебната година - темата коментира образователният министър Николай Денков в студиото на "Денят започва".
https://bntnews.bg/news/ministar-denkov-pri-10-zarazeni-uchenici … -1168278news.html

# 11 920
Скрит текст:
ЕМА добави нови странични ефекти за ваксините на "Астра Зенека" и "Янсен"
https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/08/4250808_koronavirusut_po … nichni_efekti_na/

Guillain-Barré синдром и връзката с ваксините са изследвали и преди Ковид-ваксините. Не е нещо, характерно само за тях.
Например:
https://academic.oup.com/jid/article/223/3/416/5952165
Guillain-Barré Syndrome After High-Dose Influenza Vaccine Administration in the United States, 2018–2019 Season
The Medicare analyses did not exclude an association between IIV3-HD and GBS, but it determined that, if such a risk existed, it was similar in magnitude to prior seasons. Chart-confirmed VSD results did not confirm an increased risk of GBS.

# 11 921
  • София
За валидността на сертификата за ваксина

През пролетта заседаваше комисията към ЕС и имаше предложение за една година. Ваксините тъкмо започваха да се доставят. Още тогава беше ясно, че ще се налага да се слагат бустери, защото се очакваше да се появят мутации които могат да ги заобикалят.

С днешна дата мисля, че няма обявен срок. За мен това е логично във време в което държавите се опитват да направят ваксините " силно привлекателни", като дават редица права на ваксинираните.
Според мен, преболедувалите  нямат такива  права след 6 ти месец, за да бъдат "мотивирани" да се ваксинират.
В този ред на мисли, ако се обяви, че сертификата на ваксината ще важи една година, тези които в момента се колебаят и се решават на това, за да пътуват или ходят по заведения, ще вземат да се размислят.

Ако не се лъжа, в регламента е записано, че срока ще бъде уточнен допълнително след анализ.

# 11 922
Въпреки, че е написано така в регламента, проста справка в разпечатаните сертификати сочи, че са с валидност 1година. А за преболедувал въобще не може да се извади след 180тия ден. Така, че кой крив, кой прав....

# 11 923
Скрит текст:
Да речем, че е така. И какво предлагаш? Някаква работна теза имаш ли или просто си циклиш като развалена грамофонна плоча?
Предлагам преболедувалите да имат права минимум колкото ваксинираните. Предлагам всеки, който има антитела т.е. е преболедувал да има тези права и да не важат само 6 месеца. В Гърция уволниха 7000 души медицински персонал без да се интересуват дали сред тях няма защитени, а при толкова заразен вирус е нормално много от лекарите да са преминали през вируса. В България на много места притискат лекари, учители, а и хора с други професии да се ваксинират независимо от това дали са преболедували. Това не е нормално.
Без да съм задълбавала, но ми се струва, че това с уволнението на 7000(!) медицински персонал е фейк нюз. Коя държава ще уволни толкова квалифициран персонал точно когато им трябва. 🤷
Не е фейк. В Гърция живея. Съвсем реално е.
Но както писах не са уволнени, а в нещо като принудителен отпуск. В "анастоли" ги водят. Така бяха всички, които не работеха заради затваряния във връзка с Ковид мерките - персонал от заведения, магазини и т. н. С тази разлика, че на тях им се плащаха обезщетения. А на отказалите ваксинация няма да се плаща.
Някой от тях обмислят направо да напуснат и да търсят друга работа, че без доходи...
При държавните служители е същото. Но са по малко отказалите.
Закона е гласуван и за момента се прилага.
Който реши да се ваксинира, след втората доза се връща на работа.
Geizer,
Ако имаш възможност и ти се занимава - доколкото разбирам, задължителната ваксинация е за лекари/мед. персонал, който е на държавна работа.
А за мед. персонал и лекари, които са в частни болници/структури има ли задължителна ваксинация? Ако има - протестират ли или направо напускат?
И колко горе долу като процент примерно, работят в държавни мед. структури и колко - в частни?

Скрит текст:
Не знам кое е по-добре за обществото като цяло - неваксирани лекари/мед. персонал, който боледува, т.е. пак не е на работа, но в допълнение и заразява - колеги, близки, пациенти..Т.е. хем пак няма да има достатъчно мед. персонал, хем ще има и повече заразени и болни.

# 11 924
  • Overijse, Belgie
За валидността на сертификата за ваксина

През пролетта заседаваше комисията към ЕС и имаше предложение за една година. Ваксините тъкмо започваха да се доставят. Още тогава беше ясно, че ще се налага да се слагат бустери, защото се очакваше да се появят мутации които могат да ги заобикалят.

С днешна дата мисля, че няма обявен срок. За мен това е логично във време в което държавите се опитват да направят ваксините " силно привлекателни", като дават редица права на ваксинираните.
Според мен, преболедувалите  нямат такива  права след 6 ти месец, за да бъдат "мотивирани" да се ваксинират.
В този ред на мисли, ако се обяви, че сертификата на ваксината ще важи една година, тези които в момента се колебаят и се решават на това, за да пътуват или ходят по заведения, ще вземат да се размислят.

Ако не се лъжа, в регламента е записано, че срока ще бъде уточнен допълнително след анализ.

Аз се чудя защо трябва да е привлекателно за преболедували да се ваксинират 🙄 зарежете конспирациите. Питам какви са доводите.
А за боледуването и уврежданията - щом някои наричат ковид грипче ми е ясно колко им е здравната култура. И не заради сравнението, а умалителното на грип. Доста хора влачат усложнения след грип, ама то настинка. Мнозинство от българите не знаят какво е да не те боли глава, да не ти е подут корема след ядене, да нямаш запек, гъбички, високо кръвно и т.н. Много сме зле в здравословно отношение и по-скоро в определението на това кое е добро здравословно състояние. 🥺

червенокоска на моята разпечатка няма вече валидност.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 11:45 от Just a Girl

Общи условия

Активация на акаунт