COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 821
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 925
Първи данни за Мю - лоши, за съжаление:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.09.06.459005v1
"..ние демонстрираме, че вариантът Mu е силно устойчив на серуми от реконвалесцентни COVID-19 и индивиди, ваксинирани с BNT162b2. Директното сравнение на различни протеини на шипове SARS-CoV-2 разкри, че Mu шипът е по-устойчив на серумно-медиирана неутрализация от всички други признати понастоящем варианти (VOI) и безпокойство (VOC). Това включва бета варианта (В.1.351), за който се предполага, че представлява най -устойчивия вариант на реконвалесцентни и ваксинирани серуми до момента (напр. Collier et al, Nature, 2021; Wang et al, Nature, 2021). Тъй като пробивната инфекция от нововъзникващи варианти е основна грижа по време на настоящата пандемия на COVID-19 (Bergwerk et al., NEJM, 2021), ние вярваме, че нашите открития представляват значителен интерес за общественото здраве. Нашите резултати ще помогнат за по -добра оценка на риска, създаден от варианта Mu за ваксинирани, инфектирани преди това и наивни популации."

# 11 926

червенокоска на моята разпечатка няма вече валидност.
Проверете си сертификата през българското приложение за валидност. На него го пише.

# 11 927
  • София
Въпросът с равни права на ваксинирани и преболедували ( поне за момента ) е решен наистина като че ли несправедливо за преболедувалите.
 Поради простата причина, че се финансира ( и форсира ) разработването на ваксини и за тази цел са необходими изследвания. Изследванията струват пари - този който има финансов интерес от утвърждаването на ваксина съответно е склонен да заплати изследване/проучване. А относно преболедувалите - към момента няма финансов интерес, който да подсигури провеждането на подобно изследване... Никоя от по-богатите държави или корпорации не счита, че това е приоритет и съответнно не са склонни да го заплатят. Нека не забравяме, че в ситуация където преболедувалите са мнозинството от всички граждани са държави с не особено добро благосъстояние ( май основно от Латиноамериканския регион ) т.е. - парите и без друго са им кът. За да се приеме на държавно ниво решение е необходима някаква по-значима основателна причина за това - мащабно проучване, клинично изследване и т.н. .. Но кой ще го заплати ? Май няма голям брой желаещи за това . И може и така само да ми се стува, но като че ли няма и да се намерят в скоро време такива филантропи.
Нека не забравяме, че в богатите държави все още преболедувалите са далеч от заветните 70 % .
А пък от друга страна - целта на мерките е ограничаване на разпространението на вируса, а не постигането на ( някакъв вид ) справедливост.
.... А дали се постига тази цел - съвсем 3ти или 4ти въпрос в редичката .

# 11 928
  • София
Скрит текст:
За валидността на сертификата за ваксина

През пролетта заседаваше комисията към ЕС и имаше предложение за една година. Ваксините тъкмо започваха да се доставят. Още тогава беше ясно, че ще се налага да се слагат бустери, защото се очакваше да се появят мутации които могат да ги заобикалят.

С днешна дата мисля, че няма обявен срок. За мен това е логично във време в което държавите се опитват да направят ваксините " силно привлекателни", като дават редица права на ваксинираните.
Според мен, преболедувалите  нямат такива  права след 6 ти месец, за да бъдат "мотивирани" да се ваксинират.
В този ред на мисли, ако се обяви, че сертификата на ваксината ще важи една година, тези които в момента се колебаят и се решават на това, за да пътуват или ходят по заведения, ще вземат да се размислят.

Ако не се лъжа, в регламента е записано, че срока ще бъде уточнен допълнително след анализ.
Аз се чудя защо трябва да е привлекателно за преболедували да се ваксинират 🙄 зарежете конспирациите. Питам какви са доводите.
А за боледуването и уврежданията - щом някои наричат ковид грипче ми е ясно колко им е здравната култура. И не заради сравнението, а умалителното на грип. Доста хора влачат усложнения след грип, ама то настинка. Мнозинство от българите не знаят какво е да не те боли глава, да не ти е подут корема след ядене, да нямаш запек, гъбички, високо кръвно и т.н. Много сме зле в здравословно отношение и по-скоро в определението на това кое е добро здравословно състояние. 🥺

[/quote]
Моя сертификат също няма срок на валидност.
Нямам идея защо искат да направят ваксинирането на преболедувалите "привлекателно", но е факт, че те губят права за разлика от ваксинираните.
Аз например имам ваксина 2 дози и 0,42 антитела, леля ми преболедува преди 8 месеца и има достатъчно антитела, но аз имам права които тя няма. Бяхме на гости при нейна приятелка във Франция и сериозно го усетихме.

# 11 929
Задължителните тестове за COVID и грип за здравните работници от първа линия в Англия се разглеждат в правителствена консултация.

Вече са налице планове за задължителна пълна ваксинация на работещите в домове с грижи в Англия.

Здравният секретар Саджид Джавид призовава всички здравни работници да получат и двете дози, за да защитят уязвимите пациенти.

Около 88% от здравния персонал на NHS са получили две дози Covid, но в някои тръстове това пада до 78%, показват данните.

Шестседмичният процес на консултация ще вземе становища дали изискванията за ваксина трябва да се прилагат за здравните и по -широките социални работници - тези, които са в контакт с пациенти и хората, получаващи грижи.

Работещите в домове за грижи в Англия, регулирани от Комисията за качество на грижите, трябва да бъдат двойно ваксинирани, освен ако не са освободени по медицински причини, от ноември.

Министърът на социалните грижи Хелън Уейтли заяви, че около 90% от персонала в дома за грижи вече са били ваксинирани и правителството работи с домове за грижи, за да подкрепи персонал, който се колебае да получи ваксина.

Попитана дали те ще бъдат уволнени, ако не се ваксинират, тя каза пред BBC „Закуска“, че алтернативни роли ще бъдат търсени за тях извън дома за грижи, добавяйки: „Това е наистина трудно“.

Тя каза, че е разговаряла с обитателите на дома и техните семейства, които са казали, че искат персонала да е ваксиниран двойно, за да им осигурят най -голяма защита срещу Covid.

Персоналът, доставчиците на здравни услуги, пациентите и техните семейства са призовани да споделят мнението си с правителството, като окончателното решение се очаква тази зима.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-58496967

# 11 930
Въпрос към тези, които са си проверявали сертификата със приложението: имахте ли проблем? Сканиране и ми дава грешка, опитах какво ли не... Как се оправя това?

# 11 931
Ако ваксинацията е преди по-малко от 14 дни, трябва да се изчака. Ако сертификатът е издаден преди 01.07 трябва са се преиздаде с нов QR код или от място на ваксинация, личен лекар или с ел.подпис. При всякакъв друг случай има телефони, на които може да се попита.

# 11 932
Въпрос към тези, които са си проверявали сертификата със приложението: имахте ли проблем? Сканиране и ми дава грешка, опитах какво ли не... Как се оправя това?
от 10 пъти, веднъж "хваща".

# 11 933
Скрит текст:
За валидността на сертификата за ваксина

През пролетта заседаваше комисията към ЕС и имаше предложение за една година. Ваксините тъкмо започваха да се доставят. Още тогава беше ясно, че ще се налага да се слагат бустери, защото се очакваше да се появят мутации които могат да ги заобикалят.

С днешна дата мисля, че няма обявен срок. За мен това е логично във време в което държавите се опитват да направят ваксините " силно привлекателни", като дават редица права на ваксинираните.
Според мен, преболедувалите  нямат такива  права след 6 ти месец, за да бъдат "мотивирани" да се ваксинират.
В този ред на мисли, ако се обяви, че сертификата на ваксината ще важи една година, тези които в момента се колебаят и се решават на това, за да пътуват или ходят по заведения, ще вземат да се размислят.

Ако не се лъжа, в регламента е записано, че срока ще бъде уточнен допълнително след анализ.
Аз се чудя защо трябва да е привлекателно за преболедували да се ваксинират 🙄 зарежете конспирациите. Питам какви са доводите.
А за боледуването и уврежданията - щом някои наричат ковид грипче ми е ясно колко им е здравната култура. И не заради сравнението, а умалителното на грип. Доста хора влачат усложнения след грип, ама то настинка. Мнозинство от българите не знаят какво е да не те боли глава, да не ти е подут корема след ядене, да нямаш запек, гъбички, високо кръвно и т.н. Много сме зле в здравословно отношение и по-скоро в определението на това кое е добро здравословно състояние. 🥺

Моя сертификат също няма срок на валидност.
Нямам идея защо искат да направят ваксинирането на преболедувалите "привлекателно", но е факт, че те губят права за разлика от ваксинираните.
Аз например имам ваксина 2 дози и 0,42 антитела, леля ми преболедува преди 8 месеца и има достатъчно антитела, но аз имам права които тя няма. Бяхме на гости при нейна приятелка във Франция и сериозно го усетихме.

[/quote]

Все още опитвам да издиря документа, от който тръгва това решение за 180 дни за преболедували и на какви научни проучвания се базира. Намерих го в предложение на ЕК - 31 май 2021:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2782
В Бг заповед  МЗ РД-01-733/27.08.2021 е транспонирано от Регламент (ЕС) 2021/953 и на все повече места започват да го изискват и прилагат- работодатели, ВУЗ, заведения и т.н. Не е въведена и възможност да доказваш преболедуване въз основа на налични защитни антитела.  А това са дискриминации.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/08/27/zapov … _27_08_2021-2.pdf
Някои държави вече въведоха изискването на сертификат и за ползване на градски транспорт. Затова не разбирам хората, които казват - Ама на мен не са ми го искали. Ще дойде момент, в който ще го поискат.

Едит
Дори и акад. Петрунов казва в интервюто ,че е некоректно сертификата за ваксинираните да е безсрочен, а за преболедувалите да е 6 месеца, като казва, че е научно доказано, че 10 -12 месеца след боледуване и след имунизация имате имунитет - 11:09 мин от началото.
https://bntnews.bg/news/akad-petrunov-nyama-nikakvo-samnenie-che … -1168161news.html

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 12:56 от Diorela

# 11 934
  • Overijse, Belgie

Проверете си сертификата през българското приложение за валидност. На него го пише.
Благодаря! Това ме кара да мисля, че просто не се вижда вече срокът,но той си съществува във всяка държава в ЕС.

# 11 935
По повод имунитета след преболедуване -  в темата се постваха доста изследвания, вкл. вчера или онзи ден  - обзорен материал в "Дневник".
Който чете английски - като напише в Гугъл примерно immunity after Covid-19 и излизат доста проучвания.

Нещата обаче не са еднозначни, и както много пъти сме се убеждавали - доста сложни са. И засега има малко категорични отговори.  И гаранция никой за нищо не може да даде. Засега е така - всеки сам взема решенията за себе си и си носи последиците - добри или лоши..

Превенцията винаги е най-доброто средство и най-добре би било да има ваксини без сериозни странични ефекти, и тези ваксини да дават имунитет не само срещу боледуване, но и срещу заразяване за няколко години поне..Но засега, няма такива..И вариантите са доста проблематични (реалността поне това показва засега, независимо какво теоретизират различните специалисти).

Ето отново - материал по темата:
https://theconversation.com/covid-infections-may-give-more-poten … o-catch-it-167122
"Първо, възможността инфекция с COVID да доведе до по-дълготраен имунитет от ваксинацията не е пресилена. Инфекцията излага имунната ни система на няколко вирусни протеини, докато най -често използваните ваксини срещу COVID въвеждат един -единствен антиген: протеинът шип. Това води до по -насочен, но и по -ограничен имунен отговор, отколкото след инфекцията.
Въпреки че хората, които са имали COVID, могат да се заразят отново, естественият придобит имунитет продължава да се развива с течение на времето и антителата остават откриваеми по -дълго, отколкото се очакваше първо. Нови данни показват, че имунитетът след тежка и лека инфекция предпазва както от симптоматична, така и от асимптоматична реинфекция.
Въпреки опасността да се направят изводи от данни, които други учени все още не са прегледали, също е от решаващо значение данните да бъдат поставени в правилния контекст. Въпреки че изследването обръща внимание на силата на естествено придобития имунитет, то не отчита рисковете, свързани с постигането на естествен имунитет чрез инфекция. Нито хвърля сянка върху генерирания от ваксини имунитет.Честа причина да останете неваксинирани е погрешното схващане, че чакането за естествен имунитет чрез избор на инфекция пред ваксинация е опция. Но имунитетът, придобит от инфекция, може да има висока цена.
Всъщност, освен явните рискове от тежко заболяване или смърт, няколко скорошни проучвания показват, че иначе здравите хора, които са се възстановили от COVID, имат значително повишен риск от дългосрочни сериозни здравословни проблеми, включително миокардит (възпаление на сърдечния мускул), кръв съсиреци и инсулт, в сравнение с ваксинирани хора. И най -строгият мониторинг на безопасността в историята на САЩ показа, че ваксините срещу COVID са безопасни и ефективни.
Неотдавнашен доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ показа, че хората, които са се възстановили от COVID и по -късно са били ваксинирани, са имали наполовина риска от повторно заразяване в сравнение с неваксинирани хора, които преди това са имали COVID. Така че все още си заслужава да получите ваксината, дори ако преди това сте имали COVID.
Тъй като безпрецедентните изследователски усилия ежедневно предоставят знания за нашите имунни отговори на инфекцията с COVID и ваксинацията, ние трябва да разглеждаме критично данните заедно с всички факти, които се отнасят до тях. Далеч сме от прекратяването на пандемията и потенциалните рискове от заразяване са безспорни. Нашият приоритет трябва да бъде забавянето на предаването и ваксините на тези, които остават неваксинирани и се нуждаят от тях най -много.  Да избегнете ваксинацията, да чакате инфекцията и надеждата за естествен имунитет няма смисъл."

# 11 936
Най-малко 14 души са загинали при пожар в импровизирана болница за лечение на пациенти с Covid-19 в Северна Македония.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват сграда в пламъци и плътен облак черен дим, който се издига във въздуха близо до главен път в град Тетово.

Пожарникарите са потушили пожара за по -малко от час. Той е избухнал около 21:00 местно време (19:00 GMT) в сряда.

Прокуратурата заяви, че са потвърдени 14 смъртни случая.

Те казаха, че разследват дали има повече жертви, както се съобщава на местно ниво.

"Това е много тъжен ден", написа здравният министър Венко Филипче в Twitter и добави, че няколко пациенти са "спешно транспортирани" в болница в столицата Скопие.

Заместник -началникът на пожарната в Тетово Сашо Трайчевски заяви, че огънят се е разпространил бързо в сградата, след като са експлодирали кислородни бутилки. Кадрите показват, че през прозорците на преносимите сгради, съставляващи модулната болница, избухват пламъци.

Съобщава се, че временното съоръжение е построено миналата година за грижи за хора, тежко болни от коронавируса.

Кислородните бутилки са обвинени за редица пожари в болници, лекуващи пациенти с коронавирус от началото на пандемията. Десет души загинаха при пожар в Gaziantep в Турция през декември миналата година, а подобен пожар отне 10 живота в Peatra Niamt в Румъния през ноември 2020 г.

Северна Македония има население от около 2 милиона души и с процент на ваксинация срещу Covid под 30%, тя е отбелязала скорошно увеличение на случаите и смъртните случаи. Тетово е един от най -засегнатите райони, тъй като се казва, че много емигранти македонци са посещавали приятели и роднини там през летните месеци.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-58496405

# 11 937
За това кой как се справя по време на Covid - и братята македонци ще излезнат по - "акълнлии" от нас - дарихме им 51480 дози Пфайзер
Голям интерес към ваксините, дарени от България на Северна Македония https://dariknews.bg/novini/sviat/goliam-interes-kym-vaksinite-d … akedoniia-2283008
Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония съобщи, че в съответствие с точните нужди за втора доза от ваксината на Pfizer, както и поради големия интерес към първа доза от този производител, всички дози на дарените от България ваксини на американския производител ще бъдат използвани далеч преди изтичане на срока им на годност, съобщи МИА.
"Ваксините от производителя Pfizer, които трябва да пристигнат като дарение от Република България, ще бъдат използвани в рамките на 5 до 7 дена от разпределението им по пунктовете. Съгласно договора с Република България ваксините ще бъдат на разположение от 14 септември на нашите пунктове, което значи, че има повече от достатъчно време да се използват и нито една да не бъде унищожена. Средно дневно се правят по около 10 000 ваксинации и най-голям процент от тях са именно от производителя Pfizer", се посочва в съобщението на Министерството на здравеопазването на Северна Македония.

# 11 938
Въпросът с равни права на ваксинирани и преболедували ( поне за момента ) е решен наистина като че ли несправедливо за преболедувалите.

Не "като че ли", а е направо престъпно дискриминационно решен.
Значи аз с няколко хиляди антитела нямам никакви права, за разлика от всеки ваксиниран с неясно какъв имунитет и незнайно заразен или не, понеже на него тест никой не му прави.
Докато този въпрос стои по този безумен начин, никой не може да ме убеди, че всичката тая форсирана кампания за ваксиниране и мерки се прави от грижа за общественото здраве.

# 11 939
Цитат
Да избегнете ваксинацията, да чакате инфекцията и надеждата за естествен имунитет няма смисъл
Не мога да разбера, защо винаги, когато стане дума за имунитет на преболедували, винаги се коментира, че не било добра идея да се стремим към естествен имунитет. Сякаш има нормален човек, който би искал да се зарази зорлем. А се прескача факта, че този въпрос интересува и касае хората, които вече са преболедували.
Цитат
Въпреки че хората, които са имали COVID, могат да се заразят отново, естественият придобит имунитет продължава да се развива с течение на времето и антителата остават откриваеми по -дълго, отколкото се очакваше първо.
Такива проучвания излизат непрекъснато напоследък и в тяхната светлина е неоправдано срокът на сертификата за преболедували да е само 180 дни.
Няма и данни доколко ваксините са безопасни за преболедували хора с миокардит/перикардит. Само се агитират да се ваксинират, без дори да се държи сметка колко антитела имат и дали не съществуват рискове за тях.

Общи условия

Активация на акаунт