COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 424
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 12 240
Интервю от днес на проф. Радка Аргирова
Проф. Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните
https://bntnews.bg/news/prof-argirova-namirame-se-v-epidemiyata- … -1168482news.html

# 12 241
  • Bristol
Във Великобритания още не са потвърдили дали ще се предлага бустер и на кого. Излизат твърдения, че ваксината още действа и не е отслабена защитата й. На тази статия в BBC попаднах вчера, за Астра Зенека. Кратка извадка и отново призив, ваксините да се насочат към страни с нисък процент ваксинирани, вместо да се слагат бустери на всички.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-58507436
"Проф. Гилбърт, която участва от началото в разработката на ваксината Oxford-AstraZeneca в началото на 2020 г., когато Covid се появи за пръв път в Китай, заяви, че няма признаци на отслабване на имунитета при текущите изпитания на ваксината, започнали през април 2020 г.

Кръвните тестове на доброволци, които са били ваксинирани преди повече от година, показват, че те имат признаци на добра защита.

„Все повече дози стават достъпни и трябва да се съсредоточим върху доставянето на тези дози в страни, които наистина се нуждаят от тях“, каза тя и добави, че много африкански страни са ваксинирали само 2% от населението си.""

# 12 242
За делта варианта, данни от Англия.
Публикуват данните на всеки 3 седмици, като дават новите стойности, така че с просто смятане на разликите между два последователни репорта се вижда какво е било положението за периода.
Та според последния репорт, за предишните 3 седмици е имало общо 105 793 нови случая с делта. От тях за 10 000 няма данни дали са ваксинирани или не, 36583 са при неваксинирани, и 59210 са били сред ваксинирани в с една или две дози (40451 са при напълно ваксинирани). Около 60% от населението е ваксинирано в с една или две дози, т.е. от тези данни излиза, че за делта варианта ваксините не предпазват от заразяване.
За същия период от делта варианта са умрели общо 609 души, от тях за 13 няма данни за ваксинациите, и 146 са били неваксинирани. Останалите 450 умрели са били с една или две дози (412 при напълно ваксинираните)!
Та според данните в тези официални статистики от Англия, ваксините не предпазват от зараза с делта варианта, и при ваксинираните смъртността е 2-3 пъти по-висока от неваксинираните!

Който иска може да види данните и да направи сам сметките тук:

https://www.gov.uk/government/publications/investigation-of-nove … -concern-20201201

Естествено, че ваксините не предпазват от заразяване!
Ваксините карат нашето тяло да изгради антитела с/у определен "враг", за да може когато се заразим тялото ни да го "разкрие и унищожи". Това е най-грубото обяснение на действието на ваксините.
От заразяване предпазват маски, дистанция, дезинфекция.

За данните от Англия - когато възрастовата група, която генерира смъртните случаи е ваксинирана 98%, то няма как починалите да не са ваксинирани. В Англия продължават основните смъртни случаи да са в групата 70+годишни.

Ако ваксините не си вършеха работата /да предпазват от разболяване и смърт/, то при сегашните нива на заразени починалите нямаше да са 130 човека на ден, а болниците отдавна щяха да са си запълнили капацитета и още преди месец щях,е да сме в тотален локдаун, а не вече 2 месеца да сме без никакви мерки, а училищата да си започнат нормално.

Последния тотален локдаун за Англия беше от 04.01.- ясно се вижда при какви нива на новозаразени е бил и може да се сравни с положението сега - тогава училищата се затвориха.

Тук ясно се вижда при какви стойности новозаразени каква е била смъртността тогава и сега.

# 12 243
За делта варианта, данни от Англия.
Публикуват данните на всеки 3 седмици, като дават новите стойности, така че с просто смятане на разликите между два последователни репорта се вижда какво е било положението за периода.
Та според последния репорт, за предишните 3 седмици е имало общо 105 793 нови случая с делта. От тях за 10 000 няма данни дали са ваксинирани или не, 36583 са при неваксинирани, и 59210 са били сред ваксинирани в с една или две дози (40451 са при напълно ваксинирани). Около 60% от населението е ваксинирано в с една или две дози, т.е. от тези данни излиза, че за делта варианта ваксините не предпазват от заразяване.
За същия период от делта варианта са умрели общо 609 души, от тях за 13 няма данни за ваксинациите, и 146 са били неваксинирани. Останалите 450 умрели са били с една или две дози (412 при напълно ваксинираните)!
Та според данните в тези официални статистики от Англия, ваксините не предпазват от зараза с делта варианта, и при ваксинираните смъртността е 2-3 пъти по-висока от неваксинираните!

Който иска може да види данните и да направи сам сметките тук:

https://www.gov.uk/government/publications/investigation-of-nove … -concern-20201201

Да, смъртността от ковид е 2-3 пъти по-висока при ваксинираните сравнен с неваксинираните в Англия.

Няма ваксина 100%, както и ваксина, която да дава един и същи имунен отговор при всички възрасти.

Всеки сам може да си направи извода каква е вероятността да почине ваксиниран 70+годишен и неваксиниран 30 и по-малко годишен.

# 12 244
  • София
От цялата популация или от хоспитализираните?

# 12 245
Covid-19 увеличи риска от инфаркт и исхемичен инсулт

Напоследък се обръща внимание на сърдечно-съдовите усложнения от COVID-19. Повечето проучвания в тази област обаче са малки и предимно болни са изследвани по време на първата вълна на пандемията.

В настоящото проучване, използвайки данни от националните регистри, беше проучено дали COVID-19 е рисков фактор за сърдечен удар и исхемичен инсулт. Проучването се основава на всички установени случаи на COVID-19 в Швеция от 1 февруари до 14 септември 2020 г., включително 86 742 лица. Контролната група се състои от 348 481 лица, съответстващи на възрастта и пола. Два различни статистически метода бяха използвани за изчисляване на риска от инфаркт и исхемичен инсулт след covid-19: така наречената серия от самоконтролирани случаи и съвпадащо кохортно проучване. Изследването е проведено в сътрудничество с британския статистик Пади Фарингтън, който е изобретил метода за самоконтролирани серии от случаи.

И двата метода показват, че рискът от инфаркт и исхемичен инсулт се увеличава 3-7 пъти през първата седмица и 3 пъти през втората седмица след заболяване с covid-19. В допълнение, коморбидността (въз основа на индекса на коморбидност на Чарлсън) увеличава риска от инфаркт или исхемичен инсулт. Проучването показва и обратна връзка, при която пациентите, приети в болница за сърдечен удар или инсулт, са имали повишен риск от заразяване с Covid-19 по време на периода на грижа, което може да се дължи на вътреболнични инфекции.

В обобщение, проучването показва, че covid-19 е независим рисков фактор за сърдечен удар и исхемичен инсулт. Изследването е едно от най-големите проучвания, публикувани до момента, което изследва риска от сърдечно-съдови усложнения след COVID-19 и обхваща цялото шведско население. Резултатите показват, че острите сърдечносъдови усложнения могат да бъдат важна клинична проява на covid-19, а дългосрочните ефекти могат да бъдат голямо предизвикателство в бъдеще.

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2021/09 … ischemisk-stroke/

# 12 246
От цялата популация или от хоспитализираните?

И в двата случая.

# 12 247
  • на пистата

ПП. Да питам как се казваше това хапче дето уж предпазва от грип (пиех го, защото ме е страх от иглите и съм доволна) Нещо с А буквата (сложни са ми тези думи медицински) дето се пие 10 дни,  почива се до края на месеца  и така 3 пъти (май така беше). Мен поне си мисля ме защитаваше повече от ваксината за грип. Все да си запиша и уж помня и ... някъде над 30лв струваше. Дали е добре да се вземе за защита някаква и ако се сещате как му беше името.
Бронховаксом

# 12 248
Да, това е, много благодаря)) Ми нещо А ми се върти и не съм наред, извинявам се.
Да питам , че на мен много ми помагаше за грип, повече от ваксината дори, може и да си въобразявам, но... та то дали , ако го взема сега ще помогне и срещу вируса или пиша пак глупости.

# 12 249
Шотландия в момента регистрира рекорден брой новозаразени от началото на пандемията.

Ръководителят на шотландската служба за линейка се извини на пациентите заради увеличеното време на изчакване.
Полин Хауи казва, че персоналът работи под „безпрецедентен натиск“ в отговор на „огромно увеличение“ на случаите Covid. Прави се всичко възможно хората да бъдат в болница възможно най -бързо, казва тя.
На въпросите на първия министър в четвъртък Никола Стърджън каза, че средното чакане миналата седмица за незабавно животозастрашаващи инциденти е 9 минути и 30 секунди, цифра, която тя описва като "недостатъчно добра".
https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-58519296

# 12 250
Тези ваксоми изобщо не бяха ефективни при нас. Нито Бронхо, нито Уро.

# 12 251
Да, това е, много благодаря)) Ми нещо А ми се върти и не съм наред, извинявам се.
Да питам , че на мен много ми помагаше за грип, повече от ваксината дори, може и да си въобразявам, но... та то дали , ако го взема сега ще помогне и срещу вируса или пиша пак глупости.
Фани, не се притеснявай,  ти си преболедувала + ваксинирана, спазвай си мерките и дистанцията и това е достатъчно. Това лекарство, за което питаш е подобно на респивакса, и е за грип, не за ковид според мен не го взимай. Вземи си по-добре  кверцетин, има много ползи за организма, биофлавоноид и антиоксидант е, и е полезно при ковид. Изследвай си витамин Д3, много важен витамин при ковид и ако имаш недостиг, трябва да вдигнеш нивата. Здравословна храна и повече движение на слънце и на открито..

# 12 252
И спрете с тоя Вашия страх, нали сте ваксинирани, от какво се боите не мога да разбера?!
На мен ми е интересно вие вкъщи какво мислите по въпроса за мерките - да има ли и какви да са или въобще да няма? Защото тук повечето май вече не искаме мерки (та не е като да е много страшно). Интересно ми е вашето мнение за маски, дистанция, затворена гастрономия, ДО, хоум офис, карантина.. Съвсем сериозен е въпросът ми и не се заяждам или провокирам.

Скрит текст:
ПП Имам предвид да няма мерки за всички - да не ми скочи пак някой вманиачен на тема "привилегии". Аз не смятам да деля обществото и не ме интересува кой иска естествен или изкуствен имунитет.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 12:31 от Анонимен

# 12 253
До 50 000 души влизат на Глазгоу Грийн за първия ден на фестивала TRNSMT.

Тридневното събитие ще види изпълнения на артисти, включително Лиъм Галахър, Snow Patrol, Ейми Макдоналд и The Chemical Brothers.

Притежателите на билети трябва да имат доказателство за отрицателен бърз тест.

В допълнение към необходимостта от отрицателен тест за влизане - който трябва да е бил направен не повече от 48 часа преди пристигането - тези фенове, които присъстват няколко дни, трябва да направят втори тест 48 часа след първия.

Фестивалите в UK съобщават за огнища на Covid през лятото.

През август повече от 4700 случая на Covid бяха свързани с фестивал в Корнуол.

И повече от 1000 посетители на фестивала Latitude - който се проведе през юли като „тестово“ събитие - по -късно бяха положителни за Covid.

Около 70 случая на Covid са свързани с най -големия музикален фестивал в Уелс - фестивала Green Man, който се проведе миналата седмица с 25 000 присъстващи.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-58515511

# 12 254
  • София/Севлиево
ММ е ваксиниран с 2 дози на АЗ и работи в среда,където всички са  ваксинирани.Въпреки това един от колегите му се разболя(при това са скрили от него,че седи на съседното място в офиса, а на колегата му китаец са му казали веднага да се омита от там).Освен това и друг от колегите му си седял в къщи и казал, че няма да иде на работа, а ще кара хоум офис,защото го е страх от короната и те го оставили.Та ММ като разбра много се ядоса и също заяви, че иска да е хоум офис,още повече,че аз съм бременна ,без ваксина,голямото ни дете също няма ваксина.В момента спорим дали да го ваксинираме или да го оставим на ДО,но май повече към второто клоним.Та аз съм ЗА работа и учене от вкъщи,особено зимата и особено ако има и малки деца/бебета и/или бременни в домакинството.Засега ММ мина на хоум офис до края на ноември(дотогава е извънредната епидемична обстановка), вероятно ще я удължат и всички ще си седим у дома.Единственият проблем ще ни е пазаруването, т.к. тук в София поръчваме всичко-храна,вода,продукти, с доставка до вратата, а като се роди бебето напускаме столицата и там,където отиваме няма такава опция за пазар.Но се надявам да се справим.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 12:56 от Елислава

Общи условия

Активация на акаунт