COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 411
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 12 585
  • Насред хаоса
Че защо да се излага? Връзката между стрес, сринат имунитет и заболявания е отдавна доказана. Това, че има ковид, не омаловажава тази връзка. А всяването на паника, особено от официални органи, само допринася много.
https://m.economy.bg/science/view/46220/Kak-stresyt-uvrezhda-imunnata-ni-sistema

# 12 586
  • София
Няма да има толкова паника и стрес, ако човек знае, че държавата и обществото правят всичко възможно по проблема. Паниката и стресът идват, когато осъзнаваш, че си оставен ти, децата ти, близките ти, на стихийни сили и на естествен подбор.

# 12 587
Къде е тази паника? Спрете се вече.
Такава анархия никъде няма, на вас паника ви се привижда.

# 12 588
Къде е тази паника? Спрете се вече.
Такава анархия никъде няма, на вас паника ви се привижда.
Ако ти пука за ситуацията и ковид значи си паникьосан и страхлив според някои.

# 12 589
  • София
Само аз ли не ги виждам къде са у нас тези толкова наплашени хора - освен в приказките на онези, които обявяват страха от вируса за най-големия ни враг? Притеснени и поради това - разумно спазващи мерки и ограничения познавам, но тресящи се в луда паника - не. И да има такива, във всички случаи не са много, не и след толкова време живот с вируса и толкова обяснения колко лесно, бързо и изгодно е да го преболедуваш.
Затова пък тези, дето въобще не им пука са легион.

# 12 590
  • Пловдив
Сомбра, много по-паникьосани са ми всички, които задръстват улиците, курортити, заведенията и дискотеките. Все едно Апокалипсисът ще настъпи на следващия ден и никога повече няма да отидат на кръчма. Мен повече ме плаши това поведение и ми се иска психолозите да го анализират дали се държи на някаква вътрешна неудовлетвореност, която трябва да бъде компенсирана: да живеем като за последно, или се дължи на пълна липса на каквито и да било цели и интереси. Животът не е улицата и кръчмата. Поне моят. Аз знам, че и утре, ще има утре.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 09:15 от dazel

# 12 591
  • sofia
Че защо да се излага? Връзката между стрес, сринат имунитет и заболявания е отдавна доказана. Това, че има ковид, не омаловажава тази връзка. А всяването на паника, особено от официални органи, само допринася много.
https://m.economy.bg/science/view/46220/Kak-stresyt-uvrezhda-imunnata-ni-sistema
При силно заразен вирус, стресът е най-малкият проблем...Не мога да разбера, как може изобщо да се дискутират подобни глупости...
Това е все едно при бушуващ пожар, да не се предприема нищо, за да не се разстройва населението....

# 12 592
Само аз ли не ги виждам къде са у нас тези толкова наплашени хора - освен в приказките на онези, които обявяват страха от вируса за най-големия ни враг? Притеснени и поради това - разумно спазващи мерки и ограничения познавам, но тресящи се в луда паника - не. И да има такива, във всички случаи не са много, не и след толкова време живот с вируса и толкова обяснения колко лесно, бързо и изгодно е да го преболедуваш.
Затова пък тези, дето въобще не им пука са легион.
Най-паникьосаните са тези, които отричат и омаловажават ситуацията. Отдавна не коментирам с тях темата, мисля за тях. Пък нека си  мислят, че аз съм уплашена, че спазвам мерки, нося маска на закрито и сме ваксинирани цялото семейство. Не мисля, че заравянето на главата в пясъка и неприемането на информация,  която не ти харесва (confirmation bias) помага за справяне със стреса. Просто го изтласква и го оставя да работи скрито. Психолозите да кажат.

П.П. Много ми се иска LillyM да се върне в темата.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 09:41 от Cygnus

# 12 593
  • София
Теодосий винаги е бил такъв и е говорил така, аз дори му махнах звука, като видях, че е той.
Камен Донев поне се сети след 2 повтаряния, че не е нужно да си ваксиниран за представленията, да добави - макар че по принцип е добре да се ваксинирате.
Но факт, посланията оставят леко горчив привкус.

# 12 594
Бихте ли докладвали ако разберете за фалшив сертификат за ваксинация. И къде?  Знае ли някой?

# 12 595
Ще напомня, че през пролетната вълна ДО имаше само за една част от класовете, а вълната си утихна. Е, някои късметлии като набора на дъщеря ми, можеха да ходят на хотел и на кръчма, но не и на училище.

И ако тогава нямаше свободно ваксини за всички (под въпрос, защото аз тогава бях с някаква защита от първа доза през първите зелени коридори), ваксини отдавна има за всички. Причина за ДО - тц. Който иска е защитен, който не вярва на ваксините, има избор - например маски с висока защита навсякъде или ДО по избор. Да се иска групово да затрием поколението, за да ходим после спокойно по забавления, не е вариант.
Обаче кръчмите и хотелите са личен избор, докато училището е задължително. Така че едно е по време на вълна сам да си решиш дали ще се изложиш на опасност в кръчмата, а съвсем друго да си задължен всеки ден да седиш в затворено помещение с още 25+ човека без маски, часове наред.
Всички можехме да ходим на кръчма и лятото, ама аз и много други като мене, не сме стъпвали в заведение на закрито.

Разбирам ви напълно за ПО, но всеки гледа ситуацията от собствената си камбанария. Това че твоето дете има антитела, не означава че и другите са минали през вируса. Ти може да си ваксинирана, но много други не са.
А когато се вземат решения от правителството, се прави с оглед на обществото. Препълнят ли се болниците, всички пак ще страдат. И ваксинирани, и неваксинирани. Във Варна вече отмениха плановите операции. А това е нещо, което не трябва да се допуска.
Има хора които се оказаха с напреднал стадий на рак, заради закъсняла/отложена диагностика и лечение. Наш близък приятел вече 4 пъти лежи в болница заради сливици и няма кой да му ги извади бе хора. Беше засегнато и сърцето, сатурацията му падна... Заради едни скапани сливици.
Хора измряха от инфаркти и инсулти заради закъснели линейки. Някой по 2 дена чакаха линейка по време на зимната вълна.
Бясна съм. Всички сме в кюпа. А така и не разбрахме че не може да гледаме само собствената си паница.
Когато всичко приключи ще броим жертвите от Ковид и заради Ковид. И вторите може да се окажат и повече.
    Та твоето дете може да има антитела, ама препълнят ли се болниците, се моли да сте здрави, че не е само Ковид.
     Жлъчка, апандисит, бъбречна криза... Или и за тях сте ваксинирани???

# 12 596
fanfanito, как така малките са повече за ДО според теб? Та нали точно първите години в училище са най-важни за децата... По принцип е точно обратното, големите вече са изградили достатъчно навици в училище и могат да учат вкъщи. Но като цяло за мен всички трябва да са си в училище! В един момент вирусът ще поизчезне, а децата ще останат неуки, това е по-страшното зло.
П.С. В крайна сметка мерките вече са обявени, всеки родител сам преценява за детето си, не разбирам къде е проблемът?

# 12 597
Аз съм твърдо "за" децата да си ходят присъствено на училище. Ние и всичките ни близки сме ваксинирани, синовете ми са ваксинирани, държа да си ходят на училище и на тренировки. Нямам нищо против да им правят тестове (което е ясно, че всъщност няма да стане поради куп причини), носят маски. Всеки, който иска, може да подаде документи за ДО. Аз обаче не желая моите деца за трета поредна година да учат ДО, да пазят системата, паникьорите, антиваксари и не знам си кого още.

# 12 598
  • В заешката дупка
Каго си заровиш главата в пясъка, не значи че променяш реалността.

https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

# 12 599
Абе да ви кажа все ги споменаваме  траурните агенции, но и там хора работят. Все някой трябва да свърши и тази не особено приятна работа. Оплакват се, че отлагат погребения за след дни и казват, че толкова работа като тази година никога не са имали. И завишението не е от надписани , блъснати от кола и ударени от метеорит. Досещате се от какво е. Та не е много трудно да се спазват елементарни мерки , пък ако си паникьор да се ваксинираш. Смелите да го карат на естествен подбор и руска рулетка.

Общи условия

Активация на акаунт