COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 971 489
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 19 485
Какво да се очаква от масата при цялата тази простотия, която се лее от екрана??
А това е източник на достоверна информация за голяма част от хората.

# 19 486
  • София
Стойчо е на принципа: Коя е тази сила, която ще накара хората да се ваксинират, след като дори смърт в собственото семейство не ги плаши. Като искат да умират, защо трябва да ги спирам.
Истината е, че 5 човека тука вдигаме врява за ваксини, мерки и прочие, останалите си живеят чудесно с маските под носа и изобщо не им пука.

# 19 487
  • в страната на чудесата
Абе пука им. От сутринта са се раззвънели да питат коя ваксина хора, които преди отказваха разговор. Казваха “знам, ще изчакам”.
Сега са се засилили и пак ще има “сложих ваксина и се разболях”

# 19 488
Дано да са се стреснали от последните данни. Защото положението наистина е трагично. Ето сравнение с пиковете от предишните вълни:
- Най-много заразени на 17.11.2020 - 4828, най-много починали на  30.11.2020 - 221;
- Най-много заразени на 30.03.2021 - 5176, най-много починали на 19.04.2021 - 217.
Ясно се вижда, че смъртните случаи достигат максимума 15-20 дни след този на тестовете.
Снощните данни се доближават до максимумите от предишните две вълни както за заразени, така и за починали. Което означава, че смъртността след 2-3 седмици ще е много по-висока от предишните вълни за същия брой заразени...

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 12:11 от Недоволна

# 19 489
Университетите онлайн.
Училищата на ротационен принцип.
Зелен сертификат за спортни, културни събития.
Разстояние в магазините/никой не го спазва/..
И да "натоварено, но не ПРЕтоварено"..

# 19 490
Тя тая вълна може и да е последна, ама колко ще продължи.. година поне сигурно Grinning
Да, бе да, последна друг път..няма такова нещо, това са някакви конспирации..Те експертите по света не знаят какво предстои, Стойчо най-големия лаик ще се изказва за нещо, което не разбира..Иначе, за вълната ще е много месеци/ като в Русия, там е вече 5ти месец и няма никакви изгледи за нормализиране и у нас ще е така..

# 19 491
Поне за пишещите тук, ситуацията в която сме в момента не би трябвало да е изненада. Това нещо се очакваше.
Ситуацията си е направо изкачването на Черни връх, но за съжаление, сме далеч от него и слизането е далеч.
Сами пишете тук, че при един позитивен в семейството , другите почти не правят тестове. Тоест тези 5 хиляди , реално са много повече. Данните от смъртността ни също го показват.
Не трябва да се изпада в паника , трябва да правите това което ви го повтаряше всеки ден Мутафчийски. Забравете, че сте ваксинирани. Дисциплина, Дистанция, Дезинфекция. Поне сега качествените маски са на приемливи цени и ги има навсякъде.
Чака ни тежка зима във всяко едно отношение, няма какво да се залъгваме. Мерките са неадекватни и ужасно закъснели. Дори и при локдаун който няма да приемат, ще трябва около месец за да се видят резултатите, при нашето положение. Понеже обаче ще продължат да тупкат топката и да симулират мерки, нещата са доста по зле.

# 19 492
Масовото разпространение на другия респираторен вирус сред децата, показва колко са неефективни мерките в училищата и детските градини.

Какви мерки?
Маските в коридорите на училищата не вършат особена работа.
Дъщеря ми е първокласник. В занималнята ги събират с деца от други паралелки (става въпрос  за занималня организирана от училището).. но иначе от ръководствтото се карат на родителите, че не спазваме противоепидемични мерки като ги оставяме сутрин. Като я водя се чува все някое да покашля, а една позната даже ми се похвали, че дъщеря ѝ кашля като магаре, но е на училище (пак 1-и клас, но друга паралелка).
Същото в градината - почти всеки път като водя сина си, чувам някой кашлящ.

# 19 493
[spoiler
[quote author=*Мила* link=topic=1353798.msg43658124#msg43658124 date=1634629174]
Скрит текст:
Интересно би било да коментираме защо ни се получиха толкова зле нещата с ваксинацията... Нека само спестим нападки и обидни епитети и да помислим обективно и без емоции...Ако оставим настрана държавите, които не могат да си купят ваксини, се забелязва не малък брой такива, които имат ваксини, но са с малък брой ваксинирани. Не следя много, но ето Румъния, Латвия, България, Русия..Според мен е някаква народопсихологията в тези държави - в тях хората обикновено се справят сами, няма доверие и подкрепа от държавата за отделния човек, всичко се прави за определени хора и обикновено не е за общото благо, визирам всякакви системи - образователна, здравна, съдебна, пътища, ремонти... - тук няма усещането , че държавата ти мисли доброто и че стои зад теб... И в един прекрасен момент, в който държавата трябва да има авторитет и да може да въведе мерки, да ваксинира, да управлява кризата, тя просто не може... защото никой никога не разчита на нея, защото винаги сме срещу нея....държавата за народа няма авторитет. Никой и няма доверие, че за него ваксината е най-доброто....И резултатът е виден за всички...Какво мислите , има ли логика според вас?
Едит - засегнали сте темата за емиграция в последните постове - за съжаление кризата е пореднато доказателство, че тук сме си изгубили времето.... получила съм доста неща в замяна на друго като съм останала тук, разбира се, но навлизайки във възраст когато не те интересуват само кръчми и дискотеки , здравословни  проблеми се обаждат разбираш че си изгубил ценно време тук... Помня, че така се чувствах когато родих първото си дете ... и виждайки какво се предлага за децата ни .... пак не взехме решение за заминаване...
Всичко това е точно както казвате.
Но във всяка една от тези държави, много голям процент от хората, които отказват да се ваксинират, имат достъп до интернет и знаят английски. Нищо не им пречи, след като не вярват на държавата си, да проверят как е по белия свят. Но, ако се разчетете из нета ще видите, че българите смятат европейските си съграждани от ваксинираните държави за малоумници, роби и изобилие от многохилядни протести, а нас, българите, за умни и будни хора, които не ще сломят.
Така че.....
[/spoiler]
Силно надценяваш
1. процента на знаещите английски - той е само сред младите хора.
2. желанието на тези хора да разберат истината, да прекарат време в борба с източници на друг език
3. способността им за логическо мислене и отсяване на информацията (и двете може да се научат в училище, но българското училище изобщо не се справя с това)
4. медицинската грамотност (също причината е в начина на обучение в България, писала съм в други теми за кошмарни примери на медицинска неграмотност)
Тези няколко неща ги има и в другите, по-напреднали държави и не са малък процент, но той се компенсира с доверие в медицината и в държавата. Хората си знаят, че не разбират от тези неща, не го смятат за срамно и не се напъват да ги разбират или да ги четат и изучават, защото знаят, че има специалисти, които това им е работата, да им обяснят с думи прости кое е най-доброто, дори и измежду няколко не идеални избора - и им се доверяват. В България много неща са наопаки - всеки смята, че е срам да не разбира, затова "разбира" от всичко, бързо си съставя мнение на базата на откровено идиотски източници, на които вярва поради медицинска неграмотност, не вярва на държавата, която пък и не се е скъсала да му поднася разбираема проверена и истинна информация - щом се позволява да се вихри Мангъров 2 години след началото на пандемията... Изобщо, българите от тази категория, за жалост, нямат особен избор, много е логично всичко. За жалост.
[/quote]
Работя в мултинационална компания. Всичките ми колеги  са с висше образование, при това не от измислени специалности в неизвестни филиали и университети., говорят свободно английски, много са учили в най-добрите езикови гимназии в страната, на различна възраст са и разпределението ваксинирани/приемащи ковид за опасност и останалите е почти като в обществото.  В приятелския ми кръг е още по-зле, защото имам много приятели музиканти и творци, които ги удари изключително  лошо Ковид кризата. Така че определено  в БГ процентът начетени хора, които имат достъп до информацията от други страни е сериозен, но отново го има отрицанието. Според мен, част от ефещта се дължи и.на първоначалното политизиране. Мерките си идентифицираха с ББ и който искаше такива, се смяташе за негов поддръжник. Въпреки че точно ББ тръгна тотално в популистка посака още през юни 2020.

# 19 494
В нашата градина ги държат много изкъсо. Връщат дете вкъщи дори и за 1 сопол, камо ли кашлица. Наистина, доволна съм.

# 19 495
Оня ден в метрото трима роми без маски си се вееха необезпокоявано. Дойде полицай и им каза да си сложат маски, а те "ние батко днес сме работили за по 30лв,пари за маски ли да даваме", почнаха да се зъбят и полицаят просто си отиде Flushed такива идиоти, които не си вършат служебните задължения, а тук става въпрос и за масовото здраве, къде са ги докладваш като те самите са органите на реда?! Потрес..

# 19 496
  • Шотландия
[spoiler
[quote author=*Мила* link=topic=1353798.msg43658124#msg43658124 date=1634629174]
Скрит текст:
Интересно би било да коментираме защо ни се получиха толкова зле нещата с ваксинацията... Нека само спестим нападки и обидни епитети и да помислим обективно и без емоции...Ако оставим настрана държавите, които не могат да си купят ваксини, се забелязва не малък брой такива, които имат ваксини, но са с малък брой ваксинирани. Не следя много, но ето Румъния, Латвия, България, Русия..Според мен е някаква народопсихологията в тези държави - в тях хората обикновено се справят сами, няма доверие и подкрепа от държавата за отделния човек, всичко се прави за определени хора и обикновено не е за общото благо, визирам всякакви системи - образователна, здравна, съдебна, пътища, ремонти... - тук няма усещането , че държавата ти мисли доброто и че стои зад теб... И в един прекрасен момент, в който държавата трябва да има авторитет и да може да въведе мерки, да ваксинира, да управлява кризата, тя просто не може... защото никой никога не разчита на нея, защото винаги сме срещу нея....държавата за народа няма авторитет. Никой и няма доверие, че за него ваксината е най-доброто....И резултатът е виден за всички...Какво мислите , има ли логика според вас?
Едит - засегнали сте темата за емиграция в последните постове - за съжаление кризата е пореднато доказателство, че тук сме си изгубили времето.... получила съм доста неща в замяна на друго като съм останала тук, разбира се, но навлизайки във възраст когато не те интересуват само кръчми и дискотеки , здравословни  проблеми се обаждат разбираш че си изгубил ценно време тук... Помня, че така се чувствах когато родих първото си дете ... и виждайки какво се предлага за децата ни .... пак не взехме решение за заминаване...
Всичко това е точно както казвате.
Но във всяка една от тези държави, много голям процент от хората, които отказват да се ваксинират, имат достъп до интернет и знаят английски. Нищо не им пречи, след като не вярват на държавата си, да проверят как е по белия свят. Но, ако се разчетете из нета ще видите, че българите смятат европейските си съграждани от ваксинираните държави за малоумници, роби и изобилие от многохилядни протести, а нас, българите, за умни и будни хора, които не ще сломят.
Така че.....
[/spoiler]
Силно надценяваш
1. процента на знаещите английски - той е само сред младите хора.
2. желанието на тези хора да разберат истината, да прекарат време в борба с източници на друг език
3. способността им за логическо мислене и отсяване на информацията (и двете може да се научат в училище, но българското училище изобщо не се справя с това)
4. медицинската грамотност (също причината е в начина на обучение в България, писала съм в други теми за кошмарни примери на медицинска неграмотност)
Тези няколко неща ги има и в другите, по-напреднали държави и не са малък процент, но той се компенсира с доверие в медицината и в държавата. Хората си знаят, че не разбират от тези неща, не го смятат за срамно и не се напъват да ги разбират или да ги четат и изучават, защото знаят, че има специалисти, които това им е работата, да им обяснят с думи прости кое е най-доброто, дори и измежду няколко не идеални избора - и им се доверяват. В България много неща са наопаки - всеки смята, че е срам да не разбира, затова "разбира" от всичко, бързо си съставя мнение на базата на откровено идиотски източници, на които вярва поради медицинска неграмотност, не вярва на държавата, която пък и не се е скъсала да му поднася разбираема проверена и истинна информация - щом се позволява да се вихри Мангъров 2 години след началото на пандемията... Изобщо, българите от тази категория, за жалост, нямат особен избор, много е логично всичко. За жалост.
Работя в мултинационална компания. Всичките ми колеги  са с висше образование, при това не от измислени специалности в неизвестни филиали и университети., говорят свободно английски, много са учили в най-добрите езикови гимназии в страната, на различна възраст са и разпределението ваксинирани/приемащи ковид за опасност и останалите е почти като в обществото.  В приятелския ми кръг е още по-зле, защото имам много приятели музиканти и творци, които ги удари изключително  лошо Ковид кризата. Така че определено  в БГ процентът начетени хора, които имат достъп до информацията от други страни е сериозен, но отново го има отрицанието. Според мен, част от ефещта се дължи и.на първоначалното политизиране. Мерките си идентифицираха с ББ и който искаше такива, се смяташе за негов поддръжник. Въпреки че точно ББ тръгна тотално в популистка посака още през юни 2020.
[/quote]
Съгласна съм, но с един допълнителен въпрос. Имат достъп до информация,  но не го ползват. Смятат, че политиката е по-важна от собственото им здраве. Това броим ли го за медицинска грамотност и добро логическа мислене? Не казвам,  че хората не са интелигентни в никакъв случай,  но има много различни видове интелигентност...

# 19 497
Във Великобритания има сравним брой заболели с предишната голяма вълна през януари. Но 10 пъти по-малко починали. Защото страната е с висока степен на ваксинация.

Наистина е странно при почти еднакъв процент ваксинирани как във Великобритания случаите са по 30 000 -40 000 на ден при 67 милиона население, а в Германия са по 6 000-10 000 при 84 милиона население.
Някой има ли представа защо е така? Аз се сещам само за неверни данни за броя на ваксинираните или за сравнително високия дал на Астра Зенека.

# 19 498
Ами аз бих записала служебния му номер и бих подала сигнал в МВР. Наистина е недопустимо това бездействие. Превърнали сме държавата в място, което който е по-агресивен и прост налага собствените си правила.

# 19 499
Лекар на годината. Смел и неуморен професионалист.

Общи условия

Активация на акаунт