COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 971 654
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 19 500
Мила, нещо като с jasmin tea в темата е казусът. Имат информацията, някои се интересуват наистина и четат и пак си остават против. Общо взето позициите от март 2020 просто всеки си ги затвърди.

# 19 501
А Румъния вече е държавата с най-висока смъртност в света заради COVID-19 - дали България не е втора.
https://bntnews.bg/news/darzhavata-s-nai-visoka-smartnost-ot-cov … -1172333news.html
Продължава да расте и броят на новозаразените - около 10 хиляди и 200. В интензивните отделения в Румъния вече няма място. "Ако всички тези 30 души, които виждате зад мен, ги изпишем веднага напълно оздравели, за 30 минути ще можем да настаним 30 души, които чакат в спешните отделения", заяви доктор Анди Нодит, управител на болница в Румъния. В коридорите е пълно с пациенти с кислородни апарати. "В болницата вече няма физическо място да се слагат допълнителни легла", допълни доктор Флорин Бича, говорител на болница в Румъния. 90 процента от тежките случаи на COVID-19 са на неваксинирани пациенти. Около 34 процента от възрастното население на Румъния е имунизирано срещу коронавируса.
Румъния вече задейства механизма за гражданска защита на Европейския съюз. На страната се изпращат лекарства, кислородни концентрати и вентилатори.
Пациенти от Румъния се лекуват в Унгария. Съседна Молдова изпраща медицински екипи, които ще работят в най-натоварените болници в Румъния.

Ще задейства ли Стойчо механизма за гражданска защита на Европейския съюз в България, след 10 дни когато положението и в България стане като в Румъния и дали ще допусне да се стигне дотам.

Латвия въвежда локдаун за 4 седмици https://bnr.bg/post/101543268/latvia-vavejda-lokdaun-za-mesec
Латвия въвежда локдаун в страната между 21 октомври и 15 ноември, предаде Ройтерс. Решението беше взето след спешна среща на правителството.
Премиерът Кришянис Каринш заяви, че голяма част от магазините, ресторанти, училища и места забавления ще бъдат затворени. На работа ще бъдат само служителите в основните услуги и ключовите производства.  Въвежда се и вечерен час между 8 часа вечерта и 5 сутринта, но няма ограничения в придвижването.

# 19 502
  • в страната на чудесата
Срамувам се от БЛС. Жалко, че членството е задължително.

# 19 503
Данните за седмица 40 от НСИ

# 19 504
Наистина е странно при почти еднакъв процент ваксинирани как във Великобритания случаите са по 30 000 -40 000 на ден при 67 милиона население, а в Германия са по 6 000-10 000 при 84 милиона население.
Някой има ли представа защо е така? Аз се сещам само за неверни данни за броя на ваксинираните или за сравнително високия дал на Астра Зенека.

UK най-вероятно тества повече и има по-добро проследяване от Германия, оттам и повече нови случаи. Може би АЗ издава багажа, но нямам съмнения, че в UK има неверни данни за ваксинация.

Данните за вчера са:

UK:
нови случаи - 49 156
починали - 45
интензивни - 791

Германия:
нови случаи - 6 568
починали - 57
интензивни - 1336

Според последната карта на ECDC, цяла Германия е в червена зона, докато Франция, Италия и Испания в момента са по-добре от Германия. Финаландия също от тази седмица е в червената зона, както и северната част на Норвегия.

https://svenska.yle.fi/a/7-10007530

# 19 505
Програмите в езиковите гимназии, с изключение на повечето часове по език, не са от друга планета. Общото ниво на грамотност и неспособността за възприемане на информация не им е спестена, само защото до 7-ми клас са били добри по БЕЛ и математика. Да не говорим, че не едно и две медицински лица, учили доста повече и то не в измислени университети, вярват на разпространяваните алабализми и разубеждават хората да се ваксинират.

# 19 506
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Спокойно, места по болниците ще има за всички
казаха от Столичната РЗИ

Толкова е цинично

# 19 507
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не мога вече. Ден по-късно след 3дна загуба, отново друга. Беше на 50.За 10 месеца това е 10 случай на отиващ си човек от живота ми. Не мога повече.

# 19 508
  • София
Властта в действие - силата й се стоварва мощно върху нарушителите на продивоепидемичните мерки. Щом заради такива като тях сме на това дередже - нека си понесат заслуженото тежко наказание! Smirk
Близо 300 обекта са проверили инспекторите от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Ямбол за седмица - 73 заведения за обществено хранене, 167 търговски обекта, 11 нощни заведения, 39 обекта с обществено предназначение. В резултат на проверките са били издадени 263 предписания.
В Кюстендил са били проверени 60 заведения за обществено хранене, 58 търговски обекта, 12 нощни заведения, 47 обекта с обществено предназначение. Инспекторите в Русе са проверили 114 проверки и са издали 146 предписания. В Благоевград са били проверени 114 обекта. Здравните инспектори в Търговище са проверили 109 обекта и са издали 18 предписания.
РЗИ-София е извършила 57 проверки. Обект на проверките са били 13 заведения за обществено хранене, както и 41 обекта с обществено предназначение. Издадени са били 285 предписания. Здравните инспектори във Варна са извършили 81 проверки, в резултат на които са издадени 216 предписания.

РЗИ-Плевен е извършила 54 проверки и са били издадени 14 предписания.
от ТУК
Сериозно? В София 57 проверки - 285 предписания? И всичко това се отчита като "засилени проверки за спазване на COVID мерките у нас"'? Питам се дали въобще някой си е отлепил четирибуквието от стола, за да отиде на място, и ако да - колко е получил, за да се ограничи с предписание вместо глоба за нарушение?
Има ли смисъл да чакаме въобще някакви нови мерки, след като проверяващите и тези, които са над тях, си затварят очите за всичко, от което нямат пряка изгода? 
Поне да не ги изнасят всички тези скандални резултати от т.нар. "проверки" с последващи "предписания", че да не се пита човек: "На идиоти ли ни правят?"

# 19 509
Интересно би било да коментираме защо ни се получиха толкова зле нещата с ваксинацията... Нека само спестим нападки и обидни епитети и да помислим обективно и без емоции...Ако оставим настрана държавите, които не могат да си купят ваксини, се забелязва не малък брой такива, които имат ваксини, но са с малък брой ваксинирани. Не следя много, но ето Румъния, Латвия, България, Русия..Според мен е някаква народопсихологията в тези държави - в тях хората обикновено се справят сами, няма доверие и подкрепа от държавата за отделния човек, всичко се прави за определени хора и обикновено не е за общото благо, визирам всякакви системи - образователна, здравна, съдебна, пътища, ремонти... - тук няма усещането , че държавата ти мисли доброто и че стои зад теб... И в един прекрасен момент, в който държавата трябва да има авторитет и да може да въведе мерки, да ваксинира, да управлява кризата, тя просто не може... защото никой никога не разчита на нея, защото винаги сме срещу нея....държавата за народа няма авторитет. Никой и няма доверие, че за него ваксината е най-доброто....И резултатът е виден за всички...Какво мислите , има ли логика според вас?
Едит - засегнали сте темата за емиграция в последните постове - за съжаление кризата е пореднато доказателство, че тук сме си изгубили времето.... получила съм доста неща в замяна на друго като съм останала тук, разбира се, но навлизайки във възраст когато не те интересуват само кръчми и дискотеки , здравословни  проблеми се обаждат разбираш че си изгубил ценно време тук... Помня, че така се чувствах когато родих първото си дете ... и виждайки какво се предлага за децата ни .... пак не взехме решение за заминаване...

Поради същото и аз сега няма ден да е минал да не съм съжалила за решението си навремето.
Време и надежда всякаква изгубихме.

Kalinka, искрено съжалявам !!

# 19 510
Пак ще има брифинг днес, тези хора се побъркаха

"До часове обявяват нови мерки срещу COVID-19
Това ще се случи на брифинг на Здравното министерство
„Днес следобед, на специален брифинг, ще обявим противоепидемичните мерки, които ще предприемем”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, след като инспектира столичната УМБАЛ "Александровска"."

Мога да направя прогноза какво ще каже - ситуацията е много сериозна, но има места в болниците, ще затегнем контрола по съществуващите мерки..нека хората да спазват мерките..С една дума нищо, ефект 0..

Тези изплискАха легена. И какво, в 15,30 ч ще има:

И те са, новите мерки са...... Ще ви ги съобщим в петък!

Между другото явно вече се знае какви ще са новите мерки - синковеца е 9-ти клас и преди малко ни пуснаха заповед за ДО за класовете 9-ти - 11-ти.
Четох и новина, че има протестиращи майки против ДО пред МЗ.

# 19 511
Във Великобритания има сравним брой заболели с предишната голяма вълна през януари. Но 10 пъти по-малко починали. Защото страната е с висока степен на ваксинация.

Наистина е странно при почти еднакъв процент ваксинирани как във Великобритания случаите са по 30 000 -40 000 на ден при 67 милиона население, а в Германия са по 6 000-10 000 при 84 милиона население.
Някой има ли представа защо е така? Аз се сещам само за неверни данни за броя на ваксинираните или за сравнително високия дал на Астра Зенека.
Според мен е некоректно се гледат данните ден за ден във времето. Като гледам от графиките вълната във Великобритания започва около месец и половина преди Германия. Така че би трябвало да се насложат графиките във времето и тогава да се прецени.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 13:59 от Safiren

# 19 512
Не мога вече. Ден по-късно след 3дна загуба, отново друга. Беше на 50.За 10 месеца това е 10 случай на отиващ си човек от живота ми. Не мога повече.

Съжалявам за загубата ти … Господ да ни помага !!

# 19 513
Никакъв механизъм за гражданска защита няма да задейства Стойчо. Това ще означава да си признае, че са се провалили. А, както е видно, целта е точно такава - провалът да се замаже. Ще се оправяме пак всеки както може. Най-лошото е, че имаме много къса памет. В един момент вълната ще утихне и ще бързо-бързо ще забравим какво е било. До следващия път.

Чух и аз шефа на СРЗИ - легла в София имало, спокойно.

Калинка, много съжалявам. Не е нормално това, което се случва.

# 19 514
Аз заболели не гледам - кой се тествал, кой не... не ми е интересен показател, хич му нямам доверие, но смъртността... ами с който и период и ден да я съпоставим тя си е в пъти по-ниска от миналите вълни. Няма ли кой да излезе по телАвизора и да направи едно резюме с графиките, цифрите... Хората , често даже и не търсят информация.... То да потърсиш данни, пък да ги изкараш по държави, пък да сравниш държави, пък графика да видиш.... ми съвсем различно е .... и изисква умения, които явно не всеки има и не всеки може да приложи.... може да ни заливат с предизборни
дебати и социологически проучвания , а една разяснителна кампания не направиха като хората... кретени... не са виновни хората, ами тия отгоре, а ние се хапем един друг като вълци..

Общи условия

Активация на акаунт