COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 970 449
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 400
  • София
Излязла е заповедта на МОН, всички (общините с над 750) на ДО от утре https://www.mon.bg/bg/news/4429?fbclid=IwAR0duGnbehDSHj09DGNoXpJ … M51n5KxPEKmw7l06c

# 20 401
  • София
Ваксината не е в изпитателен период, автоимунните не са противопоказани. Апропо, боледуването от Ковид според повечето специалисти в областта е по-скоро повод за приоритетно ваксиниране за почти всички автоимунни(ако не сте с Лупус и още 1-2) поради възможни усложнения.

Моя приятелка с Лупус се ваксинира по препоръка на лекаря си.

# 20 402
През целият ден срещам познати, които ме питат, какво ще правим сега с тези зелени сертификати. Отговарям им, че за тях не знам, аз ще си ходя навсякъде защото съм ваксинирана отдавна, а те веднага ме поглеждат така, все едно нещо не ми е наред. Обясняваха ми ядосани, че ги принуждават да се ваксинират, аз им казах че това не е вярно и могат да правят антигенни тестове. Някои не знаеха какви ваксини се предлагат в България, аз им обясних и ги успокоих, че нищо няма да им стане от ваксините. Много се радвам на опашките за васкини, дано да върви така и занапред.

Купуват 3 хил. флакона лекарство от две моноклонални антитела
То е предназначено за лекуване на коронавируса

Закупуване на комбиниран лекарствен продукт от две моноклонални антитела, предназначен за лечение на българските пациенти с потвърден COVID-19, одобри правителството.

С проекта се предвижда закупуването на 3 000 флакона от продукта, като посоченото количество ще се осигури лечението на 3 000 пациенти.

За целта Министерският съвет прие проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/10/20/kupuvat-3-hil-flakona … i-antitela.507633

# 20 403
Починалите неваксинирани са обикновено около 95% на дневна база по данни от сайта.

# 20 404
https://www.segabg.com/hot/novozarazenite-covid-19-bulgariya-gon … absolyuten-rekord 10 хиляди души са се ваксинирали вчера - никак не е много. Дано днес са повече.

# 20 405
https://www.segabg.com/hot/novozarazenite-covid-19-bulgariya-gon … absolyuten-rekord 10 хиляди души са се ваксинирали вчера - никак не е много. Дано днес са повече.

В момента дават по новините, че идват много хора след работа, за да се ваксинират. Да отворят денонощен кабинет, какъвто имаше преди.

# 20 406
Моя приятелка се ваксинира по време на бременността и роди живо и здраво бебе миналата седмица, да са живи и здрави. Лекарят й я посъветвал, за щастие. Радвам се за нея.

Аз пък бременна изкарах Ковид като лека настинка. Не казвам, че той не е опасен. Достатъчно хора починаха, но чак толкова смъртоносен, колкото се изкарва, не е, иначе щеше да е загинал половината свят. Като казвам на познати, че при мен не е имало никакъв проблем, чак са изненадани, което е доста странно при положение, че става въпрос за вирус, по време на който населението на земята се увеличава.... Дори тук съм виждала коментари, в които се казва, че имало голяма вероятност да умреш ако се заразиш... Пак повтарям - не казвам, че е безопасен, особено за някои групи хора.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 22:02 от ala.bala

# 20 407
Охххх, щото пък всички ваксинирани, са ваксинирани срещу Делта варианта.
Да, ваксинирани са..Има много информация, и в темата назад и навсякъде, просто няма смисъл вече едни и същи се повтарят, върни се и прочети, ако не вярваш на ваксините, това си е твой проблем..

# 20 408
Интересува ме някой от преболедувалите и диагностицирани с БАТ успя ли да си извади сертификат? Не познат на познатия, а някой лично? Прочетох, че и тези с бързите тестове ще можем, но не прочетох кога.

# 20 409
Извинявам се но не ми става ясно офис служители в сферата на консултациите, трябва ли да имат сертификат за да присъстват на работното си място?
В заповедта от вчера не пише конкретно за всяка професия и в момента всеки си тълкува самостоятелно...

# 20 410

В момента дават по новините, че идват много хора след работа, за да се ваксинират. Да отворят денонощен кабинет, какъвто имаше преди.
Видях струпванията в болниците , но това не е добре след като сме в такава вълна сега.

# 20 411
  • София
Интересува ме някой от преболедувалите и диагностицирани с БАТ успя ли да си извади сертификат? Не познат на познатия, а някой лично? Прочетох, че и тези с бързите тестове ще можем, но не прочетох кога.

Вече(от преди малко) може от системата разбрах от познати. Опитай и кажи дали работи Simple Smile

# 20 412

Вече(от преди малко) може от системата разбрах от познати. Опитай и кажи дали работи Simple Smile
Опитах, изписва ми, че нямам издадени сертификати.

# 20 413
Тук в Швеция тежкото положение с RS вируса продължава.

Един от най-ваксинираните шведски региони Упсала (90% ваксинационно покритие сред населението над 16 год) няма проблеми с covid-19, но в момента бушува епидемия от RS вируса.

Лекарят за контрол на инфекциите в регион Упсала издава по -строги препоръки за деца под шест месеца. Причината е продължаващата епидемия от вируса на RS в окръг Упсала.

В района на Упсала, големият брой случаи на вируса на RS доведе до много напрегната ситуация за педиатричните грижи. В момента регионът затяга препоръките си и препоръчва задържане на бебетата и малките деца у дома.

Както преди това беше съобщено от Läkartidningen, в момента има трудна ситуация за педиатричната помощ в няколко части на страната. Причината е продължаващата епидемия от вируса на RS сред децата.

Един регион, в който ситуацията е напрегната, е регион Упсала. В момента регионът затяга препоръките си и препоръчва задържане на малките деца у дома.

- По време на пандемията ние се фокусирахме върху най -възрастните, сега става въпрос за защита на най -малките, бебета под шест месеца, които могат да бъдат засегнати допълнително от този вирус, казва докторът за контрол на инфекциите Йохан Ньойд в прессъобщение.

- Препоръчваме ви да държите бебетата под шест месеца у дома, доколкото е възможно, и за предпочитане също по -големите им братя и сестри също да останат вкъщи, които посещават детски градини. Избягвайте социалните контексти, в които участват малки деца. Семействата с бебета трябва да продължат да се държат както по време на пандемията от covid-19: общувайте с най -близкия кръг, пазете дистанцията, когато е възможно, мийте ръцете си често и кихайте в подмишницата, се казва в прессъобщение на регионалния лекар по инфекциозни болести в региона Йохан Нойд .

Регионалният директор по здравеопазване и медицински грижи в регион Упсала Микаел Кьолер казва, че в момента 9 бебета са приети в интензивното отделение заради RSV. Общо 15 малки пациенти се нуждаят от болнична помощ, тъй като са заразени с вируса на RS.

- Никога не съм виждал толкова много бебета, приети в интензивното. По време на пандемията от covid-19 много рядко имахме по едно дете в интензивното заради covid-19, но в момента заради епидемията от RSV е нещо страшно. Може би ще се наложи да пренасочваме бъдещите малките пациенти към други региони, защото нашето педиатрично отделение е пълно. Най-засегнати са бебетата под една година, родени по време на пандемията. Заради продължилата две години дистанцията и дезинфекцията заради covid-19, бебета родени при тези условия са изключително "изнежени" и сега са много уязвими към RSV, който се завърна с мощна сила след една година отсъствие, казва Микаел Кьолер.

Само за сравнение, регион Упсала, който е с 380 000 население в момента:

- хоспитализирани заради covid-19 общо 6 пациенти, от които 2 интензивни

- хоспитализирани, предимно бебета заради RSV общо 15 малки пациенти, от които 9 интензивни Flushed

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/10/uppsala-skarp … undvika-rs-virus/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/regionen-uppmanar-hall … ra-spadbarn-hemma

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 18:16 от Анонимен

# 20 414
Видях струпванията в болниците , но това не е добре след като сме в такава вълна сега.

Те тези хора си се струпват и по офиси, молове и заведения, като са чакали до сега, няма какво да направим.

Аз пък бременна изкарах Ковид като лека настинка. Не казвам, че той не е опасен. Достатъчно хора починаха, но чак толкова смъртоносен, колкото се изкарва не е, иначе щеше да е загинал половината свят. Като казвам на познати, че при мен не е имало никакъв проблем, чак са изненадани, което е доста странно при положение, че става въпрос за вирус, по време на който населението на земята се увеличава.... Дори тук съм виждала коментари, в които се казва, че имало голяма вероятност да умреш ако се заразиш... Пак повтарям - не казвам, че е безопасен, особено за някои групи хора.

Ако за вас 4,932,138 починали не са чак толкова много... за мен са адски много и то за толкова кратък период от време, с прилагане на невиждани мерки, а не сме го оставили да се разпространява на воля.

Общи условия

Активация на акаунт