COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 970 321
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 655
Ей, изненадаха ни пак сертификатите. Някой вчера каза, че както снегът ни изненадва всяка зима, сега така ни изненадват и сертификатите. Хора, не виждате ли как се развиват нещата из Европа и по света? От лятото хората там живеят с тези сертификати. Защо пак сте изненадани? Не смятам, че ваксината е принуда. Имаме избор - или безплатна ваксина, която се прилага по цял свят и с нея вече са ваксинирани милиони, или тест, който при нас не е безплатен, за съжаление. Даден е избор, но на нас пак не ни харесва.
Прави ми впечатление и друго. Около мен, а и тук в темата забелязвам, че се настоява лекари, учители и администрация задължително да се ваксинират, ама за другите се вдига врява, че ги "принуждават". Защо само тези съсловия да са задължително ваксинирани, а останалите не?
Изумявам се и от "капацитета" ни по всички въпроси - всеки е специалист по различните видове тестове, по антитела, имунитет, вируси. А в същото време огромен процент от хората не е информиран за елементарни неща. Вчера приятелка ми обяснява, че по спешност отишла да си пусне тест за антитела, за да си извади сертификат. Обясних й, че няма как да се случи това с тест за антитела, а тя остана безкрайно изненадана и 10 минути ме убеждаваше как колежката й влязла в Белгия с такъв тест.

# 20 656
При нас една ваксинирана учителка е болна, за другите болни не знам с какъв статус са. Имаше и 5 деца, едното го кара повторно. Вярно, другите леко. Дъщеря ми каза за университета, че има и ваксинирани студенти, които не споделят, защото има върли антивакс преподаватели. Явно са предпочели сигурен вариант с онлайн обучение и толкова. Алтернативата е да дадат гратисен период и тогава да отворят. Според мен ако сега натиснат с тези мерки и до месец включат учители и чиновници, ще стане и за университетите.  Но сами няма да посмеят да натискат преподавателите. Впечатленията от студентите са, че много идват от малки населени места без особена информация и с впечатление само от близки лелки и стринки, но биха се ваксинирали ако важи за дискотека или университет задължително. Ето защо се надявам тази заповед да е началото на края на ковид у нас и да води до логични следващи стъпки. Дори да е заради ЕС или популизъм, каквито и да е причини, дано задържат натиска.

# 20 657
  • София
Чудесно е това, което казва Радка, но ако може да отговори на следното - защо ваксинирани с две дози от юли, август в момента са болни, а не знам за преболедували, които са повторно заразени в рамките на 3 месеца?
Проблемът не е в боледуването, а в тежкото протичане и хоспитализациите. Преболедуването не понижава риска при повторно заразяване да се попадне в болница, ваксината има над 90% предпазване от подобен развой. Та не е важно кой се заразява, а кой как го кара като се зарази. Идеята на ваксинацията не е нулев Ковид, а ниско ниво на хоспитализациии. Това е единственият проблем с Ковид от самото начало. Та няма нужда да се обяснява повече и лекарите, които са наясно с това, като преболедуваха тежко се ваксинираха.

# 20 658
За какво се оказа, че са пред фургоните  - не са ваксинирани повечето или заради някакви бъгове в системата не могат да извадят самите сертификати (но са преболедували официално или са ваксинирани)?
Масово не са ваксинирани. Оправдават се с преболедуване преди 8-10 месеца или просто нежелание да се ваксинират.

Щом лекарите не се ваксинират, как очакваме всички останали да сложат ваксини и да постигнем онези 70%?

Лекарите го обясниха много добре на журналистката на Нова сутринта. Даже излезе началника на отделениято. Казаха "Ние сме преболедували и с много висок брой антитела." И съвсем нормално - изключително много лекари се разболяха при предишните две вълни, как се очаква да се ваксинират. Нали трябва да мине някакъв период. Ама сега, с тези репортажи хората точно така ще мисля - те лекарите не се ваксинират, та ние ще се ваксинираме

# 20 659
Отчаяна съм сред какви хора живея, ама няма къде да избягам, иначе бих. На Запад са още по-дресирани.
По-скоро са дисциплинирани, което по нашите ширини е непознато. Лафа "тоз ли ще ми каже к'во да правя" е нашият манталитет.
И ми омръзна от тая спекулация, че болниците се пълнени от неваксинирани. А от какви да се пълнят при 80% неваксинирано общество? По-скоро кажете защо сред приетите и починалите има ваксинирани.
Това и аз го мисля, след като само 20% са ваксинирани, нормално е че са малко като бр. в болниците, но не е добре, че са си пак голям процент спрямо другите.
Признавам си, че съм разочарована от ваксината, но когато дойде време за трета доза, вероятно ще си сложа. Надявам се да работят за подобряването й. Мисля, че обществото трябва заедно да се бори а вируса и да вярва повече на науката, която също действа на "проба - грешка", но няма как.

# 20 660
Аз съм в потрес. Почти всички по опашките казват, че работодателят ги е принудил да се ваксинират ако искат да работят. А най-лошото е, че тук подкрепяте това издевателство над хората. Отчаяна съм сред какви хора живея, ама няма къде да избягам, иначе бих. На Запад са още по-дресирани.
И ми омръзна от тая спекулация, че болниците се пълнени от неваксинирани. А от какви да се пълнят при 80% неваксинирано общество? По-скоро кажете защо сред приетите и починалите има ваксинирани.
Туркменистан. Там още миналата година президентът им официално забрани Ковид. С указ е забранено да се споменава тази дума.
Има и доста африкански страни, където, макар и да не отричат съществуването на болестта, не се ваксинират(щото нямат ваксини) и няма никакви мерки.
Имате богат избор.

# 20 661
Пирогов защо не си реши проблема вътрешно с безплатни тестове за момента, вместо да саботират мерките публично и да подклаждат разни колебаещи се и неграмотни и да дават храна на псевдополитици?
За мен пък е неприятно, че лечебните заведения не спазват по строги мерки да опазят персонала си, включително административния.

# 20 662
Стария живот ще се върне най-късно 2023 г.
Стига с тези черни нотки. Аз съм оптимист, ще видите.
Още малко търпение и стискане на зъбките, уф Simple Smile

А животът си върви...За младите 5 години не са от значение, но за по-възрастните, които губят ценно време и възможности да си пътуват насам натам и да се наслаждават на живота докато още могат? 5 години са фатални за един човек, който е на 65, а след 5 става на 70 примерно.

# 20 663
Чудесно е това, което казва Радка, но ако може да отговори на следното - защо ваксинирани с две дози от юли, август в момента са болни, а не знам за преболедували, които са повторно заразени в рамките на 3 месеца?
Проблемът не е в боледуването, а в тежкото протичане и хоспитализациите. Преболедуването не понижава риска при повторно заразяване да се попадне в болница, ваксината има над 90% предпазване от подобен развой. Та не е важно кой се заразява, а кой как го кара като се зарази. Идеята на ваксинацията не е нулев Ковид, а ниско ниво на хоспитализациии. Това е единственият проблем с Ковид от самото начало. Та няма нужда да се обяснява повече и лекарите, които са наясно с това, като преболедуваха тежко се ваксинираха.
Има ли някъде статистика, която показва колко % починали или постъпили в болница са ваксинирани? Ама не % от всички починали и хоспитализирани, а спрямо групата ваксинирани.

# 20 664
  • София
Току-що звъннах във фитнеса да проверя какво е положението. Работят си, ще сканират кода... Много съм доволна.

# 20 665
Според мен днес ще отложат мярката със зеления сертификат за няколко седмици или месец....

И аз така мисля. Кацаров показа, че има желание, ама няма кураж /да не кажа друго/ да удържи правилата и заповедите, които самия той подписва. Сега само стоя и чакам да видя тази заповед от вчера колко дълго ще продължи и колко допълнения, и преправяния ще има. Особено глупостта със сертификат след първа доза на двудозовите ваксини - пълна малоумщина.
Отделно до вчера, под всеки пост на Радев се сипеха само подкрепа и суперлативи, а от вчера 99% от коментарите са хейт, плюене и деклариране, че няма да гласуват за него. Според мен рейтинга му ще се срине брутално и ще има натиск върху Кацаров да отменя всичко. Та зареждам пуканките и чакам да им видя сеира Popcorn

п.п. Сутринта слушах Денков - толкова приятен за слушане човек. Обясни нещата много по-правилно и разбираемо от Кацаров.

# 20 666
Как за младите не са от значение??? За дъщеря ми, която нямаше нормално завършване, кандидатстване, а сега и следване. Или за по-малките, които почти не успяват да влязат в клас, да спортуват, да оформят навици и грамотност?
Ваксинираните възрастни в момента нямат никакви ограничения нито у нас, нито в чужбина! Че да ги жаля!

# 20 667

А защо в държави, в които хората са в голям процент ваксинирани, пак има Ковид вълна?
И после още нещо друго - като установят човек с Ковид, независимо дали е ваксиниран, пак го поставят под карантина (не може да излиза, да ходи на работа и пр.), нали? И докога така?

# 20 668

По повод ДО - чудя се, примерно в класа на дъщеря ми /2-ри клас/, всички учители, които им преподават са ваксинирани, само една от тях го изкара лятото. Защо на такива паралелки, при които има 100% ваксинирани и преболедували учители, не им се разреши да учат присъствено, вместо ДО? Деца болни нямаме - миналата седмица отсъстваха 3, 2 от тях с течащ нос и отрицателни тестове и 1 по семейни причини. Мисля, че специално по отношение на ДО, МОН могат да бъдат доста по-гъвкави със заповедите и нарежданията към директорите

Продължавам да ви чета
Могат да им разрешат ако се тестват два пъти седмично, но държавата не желае да осигури безплатни тестове, затова твърдят, че родителите не искат. Ако не ги питат дали искат, а го наложат, ще се работи нормално. Но управляващите не искат.
Бояна, че управляващите не стават за чеп за зеле, е факт. Но и родителите масово са против тестване на децата.

# 20 669
Един чудесен текст на е.белобрадова.
За децата ни. Единствените потърпевши...
https://m.offnews.bg/news/Analizi-i-Komentari_65/Ne-sam-viarvala … aveda_762638.html
Наистина чудесен текст, но къде е официалната позиция на ДБ по темата и на която и да било друга партия?

Общи условия

Активация на акаунт