ТУЕС - 9 тема

• 69 734
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Много благодаря за бързите отговори!
Четох предходните теми и разглеждах сайта.
Имат ли други школи, освен обявените в сайта?
Спортни отбори ако има такива?
Виждам зелени училища, лагери.
Чудя се, поне класните ръководители дали са с педагогическо образование? От тях ли зависи организирането на подобни неща?
Всичко като мнение за средата би било полезно.
Благодаря сърдечно за споделеното!

# 196
  • Къде ли не
noa2, моят син не е ходил на никакви курсове, но в шести клас се самозапали да изучи Скрач. Купи си книга, чете, пробва, направи програмка за трениране на умножение и деление на сестра си и разни други. После го заряза. То и време не оставаше в седми клас.
Това му е целия досег с материята преди да започне да учи в туес. Когато започна разбрахме, че има доста деца, които са ходили на школи по програмиране, но много бързо ги настигна. Сега се справя отлично и не ходи на курсове, но знам, че има деца, които ходят. У нас има кой да му помага, но той не е искал помощ, а потенциалният помагач умишлено не се самопредлага. Simple Smile
Съвсем нормално е според мен Вие да се интересувате и да питате в темата, за помогнете на а детето за правилния избор. Най - хубаво е когато имат избор!
Редактирам се, защото имате още въпроси. Simple Smile
Класните в осми клас са обикновено учителите по английски. Те със сигурност със сигурност имат педагогическо образование, но това не винаги е от полза. Simple Smile
В девети клас се сменят класните. Нашата класна сега е една прекрасна млада и оправна учителка по общообразователен предмет. Много я харесват.
Влезте в сайта им там има биографиите на болшинството от преподавателите.Това е едно от нещата, което много ме беше впечатлило когато проучвах.
В това училище много се стараят да направят от учениците и учителите общност. PR - а им работи с пълна сила, така че едва ли може да кажем нещо повече от това, което публикуват. 😉 Първата седмица на осми клас ходят на зелено училище, за да се опознаят. После да,има бели училища. Организират различни спортни и професионални събития. Имат туристически клуб. На екскурзии само за класа не знам да ходят.
Това, което може да не знаете, че сградите на техническия, в които учат са отврат! Учила съм там преди двадесет и пет години и сякаш нищо не се е променило. Чакаме с нетърпение да се преместят в ремонтираната  сграда, макар, че те си свикнаха с обстановката. Simple Smile  Също повечето техника е морални остаряла. И от това има ползи, защото " баба им само на най - високоскоростни компютри е програмирала"  Simple Smile Но все пак при толкова спонсори не е лошо да се осъвременят. И да, спонсорите им се избиват за тях.
Пиша последно. Simple Smile Обърнете внимание, че една от съществените разлики с НПМГ е, че едното е профилирано, а другото е професионално училище.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 12:00 от enimna

# 197
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Доколкото съм наясно имат един класен ръководител в 8 клас и после от 9 до 12 друг. Поне в нашия клас със сигурност е така. Класната в 8 клас ни каза, че винаги води 8б. Тя е педагог и преподавател по АЕ. По 14 часа на седмица са заедно. Мисля, че от 9 клас ги поемат класни ръководители по специалността.
Да се допълня... основната организация за лагерите е от физкулкурниците. Там помагат много и 11-12 класниците. Това е едно от нещата, които много ми хареса в ТУЕС. Всички са задружни и си помагат.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 11:49 от ninanb

# 198
enimna, много се притеснвам, че няма да има кой да помага.
То и детето е питало за мнения други деца, но направо ме е срам да напиша какви са били те, което разбира се го разколебава, та така аз реших да се поразровя и да попитам.
ninanb, от английския доволни ли сте?

# 199
  • София
Точно така е, 8 клас класните са учителите по АЕ, което се учи по-разширено в тази година. След това ги поемат други класни ръководители.

# 200
  • София, в момента в любимото ми село Железница
noa2, не мога да съм обективна. Той има взет изпит В2 в 7 клас.

# 201
Аз мисля, че и от 9ти клас преподавателите са по общообразователни предмети, не по специални. Същите ги водят до 12 клас, без значение дали съответният предмет ще се учи до края (примерно биология, география и пр. не се изучават в последните класове).

Noa2, в момента в нета има огромно количество материали. Ако иска детето ще намери, каквото му е нужно. Ще пита съучениците, ще търси. Това е разликата с другите училища. Има и консултации с учителите, но пак учениците трябва да бъдат проактивни.

# 202
В тази тема всички пишещи са с много дейни деца, а родителите им хич не са искали да влязат там.... хайде, моля ви се, отстрани звучите смешно Simple Smile

Първо на първо, много ясно, че когато човек се сблъска с дадена материя отблизо, в последствие може да реши, че не му харесва или не е за него - тоест не е само в ТУЕС.
Второ, естествено, че всеки родител иска най-доброто за децата си, но ако на моите деца не им върви нещо, не бих ги бутала точно с това нещо - включително и в ТУЕС, и колкото и да е престижно.
Трето, понякога е и доза късмет - нали се сещате нивото на някои училища в провинцията Wink , дипломите им отлични,  изкарват на матурите по случайност и късмет нещо високо, и хоп ...влизат в елитно училище в София - тоест навсякъде има и не толкова добри деца, родители, учители - не е само в ТУЕС.

Така че, някои от пишещите тук, на които им капе мед от устата, когато споменат, че детето им учи успешно Wink и е the best в ТУЕС, могат да се поуспокоят малко.
Постоянно натъртвате, че родителите бутали, настоявали.... Вашите деца нямат ли амбиции?! Напълно нормално е и другите да имат Wink

# 203
  • Къде ли не
a dream, разбира се, че е възможно детето да се е объркало и да разбере, че не е неговото на по късен етап. И ето тук е ролята на родителя когато види, че нещата не вървят да се опита да помогне както прецени. А, ако съвсем не вървят да го премести в друго училище. Не е невъзможно. Познавам няколко семейства, които набутаха децата си там, за да станат програмисти и да си уредят живота ( това са техни думи). Децата са много добри математици, но се оказа, че програмирането не ги влече. Сега едва кретат, но това било от мързел и лоши учители.
А за това, че е престижно да кажеш, че детето ти учи в туес, не съм съвсем съгласна. За две години почти няма човек, който да ме е питал къде учи детето ми, аз да съм казала, и да не се е наложило да обяснявам какво е това училище. Накрая се заключава " Абе, техникум като оня в Правец, така ли?"
Виж, няма човек да не знае НПМГ,СМГ ,английската, френската, испанската.

# 204
Да ви кажа, ако завършат СМГ пак ще станат програмисти, при желание. Колко ще си уредят живота, друга работа, че има много реклама и в това. Техникум си е, може би който иска да учи електроника и да става инженер ,си е ок. Има си хора родени да бъдат инженери. Не знам за чужбина работата как стои след 12 клас, могат ли да учат навън и т.н.

# 205
ТУЕС наистина е едно прекрасно училище, но не само заради знанията и професията, които дава. Уникално е с това, че създава благоприятна среда за изграждане на силна общност, на взаимодействие и сътрудничество. Прави се всичко, за да може децата да придобиват опит - не само професионален, но и житейски.
За мен учителите в това училище (поне тези, които преподават и са преподавали на моето дете) са повече от прекрасни. Да, има строги учители, има изискващи учители, но това също е част от обучението и изграждане на характера. Класната им е изключително всеотдайна към тях.
Синът ми учи в това училище по негово собствено настояване, колкото и да му обяснявах в 7-ми клас, че материята, която се учи е трудна и различна от другите училища. Справя се повече от прекрасно, без особени усилия (аз си представях едно денонощно четене и учене, а няма нищо такова, поне за сега Grin).
Всичко си зависи от личната настройка, мотивацията и желанието на детето.
Това е точното училище за него, но пък за другото ми дете не би било подходящо. За това е много важно училището да се подбира по интерес на детето и по възможности да се впише в обстановката.

Късмет и успех в избора на всички бъдещи кандидати!

# 206
И сега смятам, че НПМГ щеше да е по-добрият избор, но не избирам аз:)

# 207
В отзивите за НПМГ пишат, че в паралелката с информатика учат информационни технологии, а не програмиране, което ги прави съвсем различни. Може би компютърното моделиране в СМГ е по близо до това в ТУЕС. 
Как започват в ТУЕС, C++ или нещо друго?
И сега смятам, че НПМГ щеше да е по-добрият избор, но не избирам аз:)

# 208
Кандидатстват ли децата в чужбина и има ли проблем с броя часове с оглед на това, че е професионална гимназия и се учат специални предмети?

# 209
Има деца които са приети и учат в чужбина. Проблем с броя на часовете би могло да има, ако рязко решат да учат нещо различно. Аз обаче не разбирам защо ще учи някой в ТУЕС, ако след това иска да учи нещо съвсем различно?! Иначе повечето съученици на синът ми учат в ТУ-София (завършиха миналата година), като почти всичките му съученици работят в ИТ компании, които са спонсори и партньори на училището.

Общи условия

Активация на акаунт