С какво ви дразнят свекървите? – 130

• 29 846
  • 766
  •   1
Отговори
# 390
Вторият съпруг е наследник само на дела на майката. Този дял е или 1/2, ако жилището е било само на първия  съпруг, или 2/3, ако жилището е било на двамата.

# 391
Тоест, ако чисто хипотетично той наследи 1/2 и прехвърли своя дял на биологичното си дете, което вече е наследило от майка си 1/4, за първородното на майката ще остане само 1/4?

# 392
  • София
От чисто любопитство да питам запознатите със законите, защото темата се разви доста интересно.
В случай, че майката първа умре, вторият съпруг наследник ли е на жилището?
На част от него. Първото дете е имало 1/2 от баща си, а ще получи и още 1/6 (ако има полубрат/сестра)

# 393
Вторият съпруг е наследник само на дела на майката. Този дял е или 1/2, ако жилището е било само на първия  съпруг, или 2/3, ако жилището е било на двамата.

Ключовата дума е "съпруг", защото ако са без брак и няма завещание от нейна страна, вторият мъж не й се явява наследник.

# 394
Точно така. Или 1/6 при 2/3. Още по-хипотетично, майката може приживе да прехвърли своя дял на първото дете. Може да раздели дела си между двете си деца.
Естествено, че имам предвид съпруг. Относно завещанието, това е най-лесното нещо за оспорване в България.

# 395
Точно така. Или 1/6 при 2/3. Още по-хипотетично, майката може приживе да прехвърли своя дял на първото дете. Може да раздели дела си между двете си деца.

Така и би било коректно да постъпи. Възможно е драмата на свекърите с апартамента да е именно това, а не че се е оженила отново. Което аз лично бих разбрала. Разсъждавам само, ясно е че не знаем нищо по казуса им.

# 396
Аз силно се съмнявам, че това е драмата на свекърите, т.е. че те се тревожат от евентуалната перспектива в евентуално бъдеще жената да умре първа и нейният дял да бъде наследен от втория ѝ мъж.Това е твърде хипотетично. До тогава могат да се случат още 918313 възможности. А и не виждам защо да се тръшкат дори да се случи именно това. Рядко майка ощетява децата си. А тези, които го правят, го правят и в първи, и във втори брак. Тук вече отиваме в мъгливата зона на спекулациите.

# 397
  • София
Апартамента е на майката и първородният и син. Имат по 1/2. Нейната половина, в случай, че почине първа, ще се раздели между четиримата наследници (прочетох, че имат две деца със съпруга си).

# 398
И аз мисля, че зад всяко отчуждаване има нещо. Ако свекърите не са настройвали детето негативно, то защо майката ще забрани на бабата и дядото да виждат детето?

За да започне на чисто, ново семейство, с втори мъж, когото детето смята за свой баща и не помни биологичния? Явно доста бързо е станало, преди детето да стане на съзнателна възраст, че да може да бъде настройвано негативно.

Примерно.

# 399
  • при късмета
С тях ще се държи както подходят към нея.
Ха-ха, липсва ми ритащият емотикон...
Сигурно злобните свекърви са измислили думата "неблагодарен/на", иначе такива неща изобщо не се случват на този свят... Май си адвокат, те по гръб не падат...
Ти смяташ на снаха си да даваш или на сина си? Не вярвам да е на снахата. От къде на къде се иска благодарност от снахата към свекървата, затова, че е дала на сина си? Можеш ли да ми дадеш смислен отговор на този въпрос?
Ти благодарна ли си за нещо, дадено на друг? Защото аз причина за изразяване на такава благодарност не виждам
Тоест, ако чисто хипотетично той наследи 1/2 и прехвърли своя дял на биологичното си дете, което вече е наследило от майка си 1/4, за първородното на майката ще остане само 1/4?
Не. Първото дете сега има 1/2, т.е. половината жилище, другата половина е на майката. В случай, че майката има нов съпруг и друго дете, ако почине първа се дели само нейната половина. И в делбата на нейната половина ще участва също първото дете, наравно със съпруга и другото, т.е. ще се раздели на 3. Първото дете получава 1/6 от дела на майка си, а другата 1/2 си е негова от преди това

# 400
Това за смятането на новия мъж за баща е знаменита глупост. Анонимната не спомена, че той е осиновил детето. Следователно детето ще забележи, че има различни имена от тези на втория мъж. Ама нали трябва да се вкарват драматични елементи за повече съспенс, иначе щеше да остане проста селска драма за това как свекърите не могат да преживеят, че снахата не само живее в апартамента, който е наследила от мъжа си, но и има нахалството да се ожени отново и да роди деца на новия си мъж.

# 401
  • Варна
Ще разбере, на колко години? Ако не го е осиновил, редно ли е да полага грижи за него?
Снахата има право да тества и се жени и 10 пъти. Но вето над обич към внук няма.

# 402
  • София
Може и да го е осиновил човекът.
Независимо, че живеят в това жилище, не означава, че мъжът е безимотен.
Изобщо, ясно е, че драмата е за грозни сметки за тухли.

# 403
Ако не го е осиновил, редно ли е да полага грижи за него?
Общото на този въпрос с обсъждания казус е?

# 404
  • France
Какво по-хубаво от загрижен 2ри баща, на когото полусиракът вика татко? Защо търсите драми и проблеми?

Общи условия

Активация на акаунт