Молитва силна от сърце изричам, чертички две на теста аз предричам ! ~бебеправене 393~

• 32 535
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
  • гр. София
АА, аз за това питам, колко трябва да е почивката, преди да направя контролата - сега разбрах - месец

Майка зайка - освен с изследвания, нещо усети ли за предозирането на фолиевата?

# 646
За всички, които казват че са предозирали, особено вит от Б групата - нали си направихте пауза от 1 месец без прием на витамини преди да изследвате? Защото ако не сте, изследването винаги ще отчита циркулиращите неусвоени в момента стойности в кръвта и ще показва високи стойности без да са такива.

Аз не съм правила пауза, но имах симптоми на предозиране, та затова направих спешни изследвания. За друг път ще знам, мерси. Simple Smile

# 647
  • Замък сред облаците
Майка зайка, това е нож с 2 остриета. Спешно си се изследвала, хипотетично показва високи стойности заради свободно циркулиращите количества, а реално не си натрупала висока доза защото не се знае каква е ралната усвоена стойност... ами ако симптомите са причинени от нещо друго?

Едитвам се за Петуфин: фолиевата по-трудно ще е предозираш ако взимаш 400 мкг метилфолат на ден, при дози от 1500 мкг на ден (ок. 4 таблетки Неофолик/Абофолик или др. са това, на ден!) може да предозираш и да получиш нарушения на нервната система. С 1 хапче на ден в допустимата граница от 400 мкг няма да предозираш. Б12 са по-лесни за предозиране, със симптоми дерматит, диария, тромби, сърбежи. Тъй като обаче Б групата са водоразтворими, обикновено всичко излишно се изхвърля през бъбреците с урината. Трябва да вземаш ударни количества ежедневно, за да предозираш, а това може да си случи при комбиниране на няколко препарата съдържащи тези витамини или неправилно изчислена доза. Бтв, акнето от Б12 не е симптом на предозиране, а Б12 подхранва бактерии, които го причиняват. Та, акне и обрив не е едно и също.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 12:08 от АА

# 648
АА, права си. Ще направя почивка и ще изследвам пак. Благодаря ти за съвета! ☀

# 649
Paramiadi, честито, желая ти лека и успешна бременност!
Little madness, честит рожден ден! Щастливо бременна в най-скоро време, а днес един прекрасен празник!
За фолиевата ме заинтригувахте, пия метилирана нонстоп от доста време, а в FH Pro даже е двойната доза. Сега погледнах на моите изследвания, горна граница не пише, само да е над 3,1 ng/ml, моята е над 23,1.

# 650
Литълче, честита да си! Много здрава и всяка мечта да стане реалност! 🍀🍀🍀
Ние с ММ сме на море от няколко дни, добре си починахме. Пращам Ви много ☀️ и много положителни емоции 💚💚💚

# 651
На моите кръвни изследвания за фолат референтната стойност е 10.4 - 42.4 nmol/l.
Горната граница на дневната доза е 1000 Mcg,  според CDC опасни са дози от 5000 Mcg дневно в продължение на месеци.

# 652
  • Замък сред облаците
То много зависи и от какви нива се тръгва (дефицит или не), има ли MTHFR или MTRR мутации, каква е точната форма на приеманата добавка (метилфолат или ФК), приемат ли се други добавки, които могат да интерферират с усваяването, има ли проблем с бъбреците и т.н. Всеки случай е индивидуален и тук приказваме малко на ангро и от гледната точка на информирани неспециалисти, така че хубаво пресявайте инфото за себе си и най-добре консултация със специалист при съмнения Simple Smile

EDIT: Бъбълз, специално отворих да прочета CDC препоръките и стойностите, за които говориш са валидни за фолиева киселина конкретно, не за метилфолат. Във FAQ правят разграничение че фолатът е сборен термин за естествения фолат, за ФК, формите на метилфолата и други, но конкретно при посочените от теб стойности визират обикновена фолиева, не метилирана, каквато аз посочих. Сега ще се едитна и аз, да е съвсем ясно и горе.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 12:07 от АА

# 653
ЧРД Литъл да си жива и здрава, и всичко най-хубаво ти пожелавам! И скоро най-големия и хубав подарък 🥳🎂🙏😍

# 654
Аз съм с MTHFR (1298 A C), както е и 40% от населението според моите генетици ( и ММ е същия). Приемам метилирана ФК от 2018 в стандартната доза, само във ФХ Про фолатът е 800 мг куатрефолик. Като ги приключа смятам така или иначе да правя пауза от всичко с изключение на витамин Д, но поне съм спокойна, че имам достатъчно резерв.

# 655
  • Замък сред облаците
Quatrefolic е патентован бранд, включен в повечето фармацевтични Б-комплекси, иначе пак е метилфолат. И моят в Swanson витамините беше същия. Тоест ти на ден взимаш 1200 мкг общо.

# 656
Ааа, аз другата я спирам като пия ФХ Про, само 800 са Grinning

# 657
  • Замък сред облаците
Ясно, аз се заблудих като каза от 2018 насам... Simple Smile

# 658
Момичетааа, чудесни новини! Лека бременност желая на всички!!
Много е хубаво човек да чете такива прекрасни новини. Дай Боже всеки му да има възможност да му дойде реда да ги сподели.
На останалите не губете надежда.
Little madness, жива и здрава да си и да гушкаш рожба в най-скоро време.
АА постовете ти са изключително полезни и адекватни.

# 659
  • Замък сред облаците
Благодаря, Парушева, но все пак не ги взимайте на 100% доверие, изрично изтъквам че не съм специалист, а просто чета. Понякога сме склонни да вземем някои казани/прочетени неща за чиста монета и се надявам всички да приемат казаното с необходимата доза (само)критичност, защото понякога самолечението може само да ни отдалечи от заветната мечта Heart

Общи условия

Активация на акаунт